Oprema za macro fotografije

poruka: 16
|
čitano: 13.728
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Zdravo =)

Kao što svi, koje to zanima, znaju da su objektivi za DSLR aparate jako skupi, a pogotovo

teleobjektivi ili dobri macro objektivi (širokokutne za digitalce da i ne spominjem).

Mene jako zanima macro fotografija, ali sam jako ograničen, sa finincijske strane, slijedečih

godinu i pol. Naletio sam u knjigama i na netu na nešto što se zove revese macro lens.

Svojevrsni nastavak za standardne objektive, koji bi trebao omogučiti vrhunske macro mogučnosti.

Sve u svemu djeluje puno pristupačnije i jeftinije nego ozbiljan macro objektiv.

Koristim Canon EOS 450d i standardni kit objektiv (18 -55 mm).

Gdje, kod nas, mogu nabaviti obrnute leće kao nastavak za objektiv???

Koje su im cijene? Dali se isplate? Komentari i savijeti?!

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Oprema za macro fotografije

err, pa ne nabavljaš reverse objektiv, već napraviš upravo to što samo ime kaže - okreneš prednju stranu objektiva prema tijelu fotića. doslovno obrnuto namontiraš objektiv - za to bi ti mogao zatrebati reverse prsten koji s jedne strane ima navoj kao filter (tu našarafiš objektiv) a s druge strane ima bajonet (to staviš na aparat, jel).

bez reverse-mount prstena možeš jednostavno držati objektiv ispred aparata - moja 28ica je dovoljno široka tako da obuhvati cijeli mount i drži se poprilično stabilno i bez reverse prstena.

imaš i drugu soluciju - reversati jedan objektiv na drugi, okrenuti naopako jedan objektiv ispred drugog, namontiranog normalno. to je malo teže izvedivo ako imaš sam o jedan objektiv, istina. :D

btw, skupi objektivi? nije istina - moja tri ovomjesečna će me doći ukupno 600 kn - objektivi + poštarina + davanja. ;) četvrti je bio 1200 kn, no taj je ipak klasu više.

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.1.2009 11:06 (elkarrde).
17 godina
neaktivan

Ma znam za soluciju sa okretanjem drugog ili jednog objektiva.

Ali navodno postoje jetini nastavci sa jednom ili dvije leć, dok ih objektiv ima više.

I da isto se navne kao filter samo je malo deblji i ima, jel, tih par leća!

Gdje nabavljaš objektive i koje? Koristiš li možda stare analogne objektive pa ih

stavljaš preko adaptera ili?

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Baci pogled na e-bay,ima svasta.Po meni mozda je bolje uzet lece koje izgledaju ko filteri za objektive i mozes ih naserafit jednu na drugu jer mozda kod reverse adaptera dolazi u objektiv prasina sto bas nije neki +

17 godina
neaktivan

ima i tih macro-leća, npr. raynox DCR-150 i DCR-250. daju jako dobre rezultate i na običnim kit objektivima, ali nisu baš tak jako jeftini - u rangu US$50+.

prednost im je kaj rade na svim objektivima - i na SLRovima, i na kompaktima, i na video-kamerama, i nisu vezani uz samo jedan objektiv.

mana je ta kaj dodaju dodatno staklo, definitivno je dedicirani makro objektiv puno bolja solucija, ali i skuplja.

osobno mi se daleko više sviđaju reversani objektivi, reverse 28mm daje odlične rezultate. jedino ti treba jako puno svjetla, no to vrijedi općenito za makrofotografiju - radiš s vrlo malim otvorima blende (f/22+) da bi dobio kolko-tolko iskoristiv DOF, pa ako koristiš makro-prstenove još dodatno gubiš svjetla, a integrirani blic ti nije od koristi bez nekog vrlo zanimljivog bouncera.

objektive kupio preko neta, za pentaxa ne trebaju nikakvi adapteri (osim za M42 objektive), svi objektivi rade na svim aparatima, bez obzira koja kombinacija digitalni/analogni fotić/objektiv.

da, svi ti objektivi (osim ovog najskupljeg) su objektivi s manual fokusom. svi su iz doba filmskih tijela, no to je samo prednost - iskorištavaju sweet spot na aps-c senzoru + mogu ih koristiti normalno na analognim fotićima + imaju prsten blende (iznimno korisno upravo za makro ;)).

btw, ne ulazi prašina u objektiv kod reversanja ništa ozbiljnije puno. takiovak ćeš koristiti neki prime, puno su praktičniji od zoomova.

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.1.2009 11:43 (elkarrde).
17 godina
neaktivan

Mislim da ću ja piknut adapter i nabaviti neku staru vrhunsku macro optiku preko oglasnika!

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

prvo probaj reversati kit objektiv, na 18mm bi ti trebao dati brutalno uvećanje, pa tek onda troši lovu ako ti fakat treba. ;)

kak canonovi objektivi drže blendu kad nisu na fotiću? ako ju ostavi otvorenu - super, samo okreni objektiv i isprobaj.

i btw, nije mi jasno kakav adapter i kakvu vrhunsku optiku namjeravaš kupiti? imam dojam da nisi ni sam siguran kaj ti treba, čisto provjeravam..

17 godina
neaktivan

U oglasniku možeš naći, isto kao i na netu, ljude koji prodaju profesionalnu optiku od

starih analognih aparata za tipa 200 - 500 kn! Kupiš još adapter da ti sjedne na tjelo od

DSLR-a i to je sva mudrost, jedno kaj nema stvari tipa AF i stabilizaciju (što mi za makrofotografiju

sa statva i netreba)! I ne, neznam točno na koje stvari treba paziti kod takve kupnje,

ali znam par fotografa koji večinu optike kupuju na taj način, pa će mi oni pomoći....

Samo sam želio znati kako stoje te ekstenzije za objektive sa okrenutim lećama, jer ako

imaju cijenu tipa 250-350kn možda mi ze isplate za početak....

I da Canonovi objektivi zatvaraju blendu! Postoji (glupost) prića da ih ugasiš tokom vrlo

duge ekspozicije, pa ostane otvorena na podešenoj vrijednosti (ali riskiraš to da ukenjaš

objektiv, prmanentli =).

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

macro objektiv ćeš jako jako teško dobiti za 250 kn, čak i u m42 navoju. no da, u tom slučaju ti treba još samo m42-EF adapter.

za reversanje objektiva ti treba samo canonov reversing prsten i eventualno koji step-up/step-down prsten.

onaj raynox košta oko 250 kn + poštarina, teško da ima kod nas za manje.

ah, da, stvarno, canonov objektiv ima čak i blendu kontroliranu električno, moguće ih je "ugasiti". šteta, nije moguće kontrolirati reversani EF objektiv ručno.

17 godina
neaktivan

pozzz!

imas i jednostavno stvarciu zvanu macro ring koja kosta par dolara.

ja imam 400D i posudio sam od prijatelja prsten i daje soidne rezultate za makro.ima ih 3 komada plus nastavci za montiranje na tijeli i objektiv.

to je neka kineska firma ne znam sad kak se zove on je narucivo iz kine bez postarine su brijem oko 10-ak dolara.

eto ak je pomoglo...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hvala, svaka informacija je dobrodošla, a možda pomogne i nekom drugom osim meni!

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

evo i slike...

macro ring macro ring
macro ring 2 macro ring 2
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

da, to je makro-prsten, koji samo fizički udalji objektiv od tijela.

nekako mislim da je najjeftinije i najjednostavnije okrenuti postojeći objektiv - sve potrebno već postoji, trošak je nula kuna. jedini problem je kako otvoriti blendu canonovog objektiva , pošto dismountani objektiv ima zatvorenu blendu - ili skinuti objektiv tokom duge ekspozicije, ili skinuti objektiv dok je prisitsnut DOF preview gumb.

17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

da, to je makro-prsten, koji samo fizički udalji objektiv od tijela.

nekako mislim da je najjeftinije i najjednostavnije okrenuti postojeći objektiv - sve potrebno već postoji, trošak je nula kuna. jedini problem je kako otvoriti blendu canonovog objektiva , pošto dismountani objektiv ima zatvorenu blendu - ili skinuti objektiv tokom duge ekspozicije, ili skinuti objektiv dok je prisitsnut DOF preview gumb.

da, istina. a kao sto kazes, ima pokoji problem uz to (duge ekspozicije, ili skinuti objektiv dok je prisitsnut DOF preview gumb). ali ako nemas para prsten je takodjer daleko jeftiniija opcija od kupovine nekog macro objektiva Namigiva
iskreno, ja sam zadovoljan s njim, nije nista ekstra, ali dobro dodje...
17 godina
neaktivan
eterna luchar kaže...
 da, istina. a kao sto kazes, ima pokoji problem uz to (duge ekspozicije, ili skinuti objektiv dok je prisitsnut DOF preview gumb). ali ako nemas para prsten je takodjer daleko jeftiniija opcija od kupovine nekog macro objektiva Namigiva
iskreno, ja sam zadovoljan s njim, nije nista ekstra, ali dobro dodje...
meni se pokazalo kao daleko jednostavnije, brže i lakše jednostavno naopako okrenuti 28mm objektiv. no, moji ostaju wide-open kad nisu na fotiću.
17 godina
neaktivan

Za početnički macro najzahvalnija kombinacija su kompaktni fotoaparat i fiksna 50-ica. Kompakt zbog male veličine senzora što dobro dođe za dobiti veću dubinsku oštrinu, a fiksna 50-ica jer se može lako pronaći za cijenu kikirija. Dakle 50-icu naopako nasloniti na objektiv od kompakta i šibaj. Uz malo truda neki postižu nevjerojatne rezultate obzirom na cijenu takvog "sustava".

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice