Benq DC E820 dig kamera.Kako postaviti?

poruka: 11
|
čitano: 7.326
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Evo mene pred malim problemcicom.

Kupio sam ovu kameru i ima mali milion postavki.

To mi je prva digitalna pa sam malo zbunjen.

Ima tolko toga da se uplašiš.

Može mi netko dat neku pomoc kak da ju postavim da radi dobre slike?

Zna mi se desit recimo u stanu kad nešto slikam da ne ispadne skroz jasna slika ili da ono što je u sredini slike je jasno a okolo sve mracno.

I šta je to sa ISO standardima?

Ima tu dosta postavki a ja bi htio neke univerzalne da imam uvijek dobre slike i nemoram stalno mijenjat postavke.

Na koju velicinu bi slike došle nema veze.Unutra je kartica od 2gb dakle mjesta ima.

Samo da slike ispadnu super

Athlon X2 5000+@ 3200mhz,Gigabyte GA-MA770-DS3,Geil ultra 4x1gb, Gigabyte radeon HD 3870
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Benq DC E820 dig kamera.Kako postaviti?

Samo stavi na automatiku i nemas problema. Namigiva
Moj ti je savjet da prelistas malo manual i da upoznas funkcije aparata pa tek da onda pitas ako imas nesto nejasno.

17 godina
neaktivan
Stija kaže...

Samo stavi na automatiku i nemas problema. Namigiva
Moj ti je savjet da prelistas malo manual i da upoznas funkcije aparata pa tek da onda pitas ako imas nesto nejasno.

Ma to mi je jasno sa manualom.
Na auto sam imao(bilo tvornicki) i slike nisu bile baš naj naj.
Malo sam se igrao sa postavkama i poboljšao.
Al svejedno možda ima ljudi koji imaju par prijedloga kak bi bilo najbolje prije nego što isprobavam 100k postavki i tražim optimum
Athlon X2 5000+@ 3200mhz,Gigabyte GA-MA770-DS3,Geil ultra 4x1gb, Gigabyte radeon HD 3870
17 godina
neaktivan

Ono što mi sada pada na pamet je da probaš Metering (tako se kod mene zove, mislim da je svagdje isto) promijenit na Spot. Mislim da je to ono što si pitao da centar bude jasan. Tada kontrast postavlja prema objektu u sredini a ne prema cijeloj slici...

Karma is a funny thing
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.6.2008 12:24 (CikaSpaso).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Malo sam se igrao postavkama.

Mrvicu bolje je postalo al to još nije to.

Morat cu malo testirat kak je najbolje.

Još mi nije jasno to sa ISO.

Jel je bolje postavit visoko il nisko?

U kojoj situaciji visoko a u kojoj nisko.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ukratko: ISO broj predstavlja osjetljivost medija koji "hvata" sliku - film ili CCD/CMOS čip. Što veći ISO broj, to je osjetljivost veća.

Visoka osjetljivost omogućava da npr. snimiš fotografiju u lošim svjetlosnim uvjetima bez upotrebe bljeskalice, ili da koristiš kraću ekspoziciju (korisno npr. kod snimanja iz ruke, jer tako eventualno drhtanje neće znatnije zamutiti sliku)

Naravno, postoje i praktični problemi: kod većeg ISO broja postat će uočljiv šum koji je u većoj ili manjoj prisutan kod svih CCD-a, tako da je to uvijek kompromis. U principu ne bi trebalo pretjerivati s osjetljivošću, jer dobitak tada postaje manji od gubitka kvalitete zbog šuma.

S druge strane, niska osjetljivost je korisna pri snimanju jako osvjetljenih scena - tada će ekspozicija u pravilu ionako biti kratka, a odabirom niske osjetljivosti izbjeći će se efekt blještanja na slici.

Inače, nisam fotografski stučnjak, tako da molim ostale da me dopune i/ili isprave ako sam što krivo napisao.

KaeR
17 godina
neaktivan

E takvo nešto sam trebao.

Tak da znam u kojoj situaciji koji iso postaviti.

A ja se cudim ko pura glisti zašto kad nešto u kuci slikam je slika tamna.

Bio je iso na 50 postavljen.

Znaci u stanu recimo na 200 staviti ili više a vani je dosta i 50 pošto ima svjetla(recimo da je dan)

Po noci bez blica može s tim da postavim iso što više.

Nadam se da sam skužio  Sramim se

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

a da probaš prebacit fotić u nekakav programmed auto i upalit blic? i pročitat manual?

uzmi nekakav tutorial i prouči. npr. ovo: http://www.basic-digital-photography.com/

ono, najlakše je pravit se glup i moljakat druge da ti pomognu. uloži malo truda, pročitaj manual, proguglaj, isplatit će ti se. ;)

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

a da probaš prebacit fotić u nekakav programmed auto i upalit blic? i pročitat manual?

uzmi nekakav tutorial i prouči. npr. ovo: http://www.basic-digital-photography.com/

ono, najlakše je pravit se glup i moljakat druge da ti pomognu. uloži malo truda, pročitaj manual, proguglaj, isplatit će ti se. ;)

Nije da se pravim glup i moljakam ali u manualu stvarno dosta toga nije napisano nego samo piše da to i to taj fotic ima.
A šta je to i u kojoj situaciji koju postavku koristit ne piše.
Nebi pitao da unutra piše.
Ok mogao sam tražit po netu al bolje je da netko napiše po njegovom iskustvu kak je najbolje naštelat nego neke teorije citat po netu.
Kao što je napisao KaeR.
To mi je pomoglo razumjeti barem u toj jednoj postavki.Ostalo bi vec moralo ici
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.6.2008 22:19 (LUXX).
17 godina
neaktivan

Ja ti sada neću ovoriti o postavkama aparata, nego o "trikovima" koje često spašavaju fotku, pošto mi se čini da bi to moglo pomoći navedenim problemima.

Recimo neke stvari ti ISO postavke nikada neće spasitit koliko može par sitnica o kojima se vodi računa prilikom fotografiranja.

Pošto sam dosta vremena provela radeći u foto studiu i napravila sam milijune korekcija na raznim slikama, mogu kazati da najčešće greške pri snimanju u zatvorenim prostorima su:

Slikanje u protusvijetlo: npr. nalaziš se u zatvorenoj prostoriji i fotografiraš nekog iza koga se nalazi prozor kroz kojeg ulazi svjetlost, automatika na aparatu će detektirati dovoljno svijetla i smanjiti osjetljivost ili duljinu eksponiranja a u biti fotografija će ispasti takva da su ljudima lica u sjeni i tamna, a ostatak fotografije bliješti. U ovakvim situacijama treba koristiti blic, razlika u kvaliteti slike je ogromna.

Drugi ekstrem je kada slikaš fotografije s blicom ali se ne udaljiš dovoljno od ljudi ili objekata koje fotografiraš, a iza tih ljudi nema pozadine ili je ta pozadina pretamna. Ovakva situacija će dovesti do toga da ljudima lica budu blijeda jer se nalaze preblizo blicu. S druge strane pozadina će ispasti pretamna jer nju svjetlost blica nije zahvatila ili ako govorimo o tamnoj pozadini, svjetlost će biti upijena. Dakle u ovakvim situacijama, uvijek je dobro ili birati pozadinu, ili osvjetliti prostoriju. Čini mi se da je ovo tvoj problem. Ponovno, ako se malo pripazi, razlika u kvaliteti slike može biti ogromna.

Ja u zatvorenm prostorijama uvijek koristim blic s time da pazim malo na udaljenost između fotića i objekta kojeg snimam i o pozadini i svjetlosnim uvjetima općenito.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.6.2008 23:09 (manic).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

uff, manual koji pokriva samo tehnikalije. šteta, ponadao sam se manualu s detaljnijim objašnjenjima..

(btw, ovo za pravljenje glupim nije išlo tebe specifično, to ja samo generalno gunđam. ignoriraj. :))

a dobro su ti napisali i za ISO i za blic. generalno ti još mogu dodati da se držiš minimalne ISO vrijednosti (da minimiziraš šum malog senzora) dok ne počneš dobivati mutne fotke (kao posljedica trešnje ruke zbog dužih ekspozicija), tada diži ISO i eventualno pali blic, ako ti uvjeti dozvoljavaju. ili nabavi stativ (i provjeri dal ga uopće možeš našarafiti na dno fotića).

no, ovisi i kakve fotke želiš. za snapshotove, za neobaveznu foto-dokumentaciju nekakvih događaja kao npr. rođendani i slično, bi ti generalno mogli vrlo dobro poslužiti i scenski programi (one ikonice na kotačići, ili kak već taj benq ima). za nešto više, kakve tehnički zahtjevnije fotke ili kakvu wannabe umjetničku fotografiju, auto-everything fotić ti baš i nije najsretniji izbor. svakako prouči tutoriale po netu (ima negdje na ovoj podsekciji foruma i link na dpreview-ove tutoriale koji su poprilično kvalitetni, pročekiraj, preporučujem), uloži nešto vremena, upoznaj se s teorijom, pomoći će ti razumjeti tehniku s kojom radiš. ofkors, ako imaš takvih afiniteta.

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice