Sevdalinka

poruka: 118
|
čitano: 47.282
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Sevdalinka

Sevdalinka je... je.... je nešto definitivno neopisivo. I nešto što se nikako ne smije zaboraviti. Ja kada slušam bilo koju sevdalinku, ja se sav naježim, mogao bih zaplakati. Sevdalinka nije pjesma, sevdalinka ima dušu. Današnje "turbo folk" pjesme koje neki čak i slušaju a i nazivaju pjesmama... ma ne mogu o tome ni pričati, u šta je otišlo ovo društvo, sada kad kažem da slušam sevdalinku, smiju mi se, to je nevjerovatno kako su ljudski umovi ograničeni. Ja samo sevdalinke i slušam, jer me to podsjeća na davna vremena, dobra vremena, gdje nije bilo ovoliko "brzine", gdje si imao definitivno vremena za sve, gdje ljudi nisu znali za nervozu, iako su imali "malo" uvijek su bili sretni, zadovoljni, uvijek su tu bila sijela, veselje, a sad... ova tehnika je upropastila sve, sad se nema vremena ni zašta, svi su nervozni, svi sve imaju, a opet su nezahvalni. Samo je sevdalinka ostala, samo me ona vraća u ona stara dobra vremena i uz nju se opustim... doslovno bih sad mogao zaplakati... toliko mi je žao što je ono vrijeme nestalo... :(

Curse you Perry the platypus!!!
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.1.2011 22:42 (Hambrle).
16 godina
RE: Sevdalinka
Čuj sve je podložno promjenama, tako i sevdah. Od sviranja (ili "kucanja") uz saz do verzije uz el. klavijature pa sve do neke fuzije s jazzom/bluesom šrž ostaje ista. Vrijeme koje je prošlo ne može se vratiti. Ali nestalo je one mirnoće u glasu koju su imali stari sevdahlije (Himzo, Zaim, Nada i dr.), čak i Safet je imao malo "tvrđi" ili u svijetu sevdaha više "rokerski" glas (koliko to glupo zvučalo). Tako da meni fali ta mirnoća glasa koja je dolazila s vremenom u kojemu se živjelo u to vrijeme. Ali kako je vrijeme sve brže tako se i pjesma prilagođava kao što sam napisao i ta promjena je neminovna. Ne žalim za starim vremenima toliko, ali opet postojale su vrijednosti koje danas možda ne postoje više. Pa makar i one bile prosto seljačke mudrosti (koje nikada previše). Drago mi je što postoje snimci koji nas mogu vratiti u to vrijeme o kojemu ti govoriš. ;)
Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
15 godina
neaktivan
Sevdalinka

Evo jedna legendarna

Valjda nije bila

#

16 godina
ne znam da li je bila, ali i meni jedna od naaajdražih... sjetim se dok sam kao klinac jahao metlu s 2 čizme naopako obuvenima i samo spotkušuljom na sebi i kao brijao idem ja u grmeč, hehehe...
15 godina
neaktivan
eterna luchar kaže...
ne znam da li je bila, ali i meni jedna od naaajdražih... sjetim se dok sam kao klinac jahao metlu s 2 čizme naopako obuvenima i samo spotkušuljom na sebi i kao brijao idem ja u grmeč, hehehe...

To meni nedostaje {#}

16 godina
Sevdalinka

Zekerijeh Đezić - Djevojka sokolu zulum učinila

divna interpretacija Zekerijaha...

13 godina
eterna luchar kaže...
Čuj sve je podložno promjenama, tako i sevdah. Od sviranja (ili "kucanja") uz saz do verzije uz el. klavijature pa sve do neke fuzije s jazzom/bluesom šrž ostaje ista. Vrijeme koje je prošlo ne može se vratiti. Ali nestalo je one mirnoće u glasu koju su imali stari sevdahlije (Himzo, Zaim, Nada i dr.), čak i Safet je imao malo "tvrđi" ili u svijetu sevdaha više "rokerski" glas (koliko to glupo zvučalo). Tako da meni fali ta mirnoća glasa koja je dolazila s vremenom u kojemu se živjelo u to vrijeme. Ali kako je vrijeme sve brže tako se i pjesma prilagođava kao što sam napisao i ta promjena je neminovna. Ne žalim za starim vremenima toliko, ali opet postojale su vrijednosti koje danas možda ne postoje više. Pa makar i one bile prosto seljačke mudrosti (koje nikada previše). Drago mi je što postoje snimci koji nas mogu vratiti u to vrijeme o kojemu ti govoriš. ;)

hmm...Istina da je Safet kasnije postao tvrdji,sto mi se osobne ne svidja,  ali je u mladjim danima bio mekan, i mnogo ljepse pjevao..ali je kasnije imao ljepsu boju glasa.. na pocetku karijere je bio jako slican Zaimu, koji je po meni najbolji, pa onda poslije njega Safet... od zenski Nada , i Zehra... pa onda svi ostali... glupo je stavljati ove padobrance tipa harija, itd... oni nemaju veze s narodnom muzikom, osim sto su iz bosne..ali to nista ne znaci... Halid isto nije narodni pjevac, nikad nije znao pjevati sevdah... 

14 godina
protjeran
Sevdalinka

Daj mi recite kako se zove pjesma koju Emir Hadzihafizbegović pjeva u Najveci Hrvatski misteriji(mjenjacnica) od Knjaza!

DaBog da se prevrnula na me,prikolica puna pica!
13 godina
Re: Sevdalinka

Zvijezda tjera mjeseca?

14 godina
protjeran
exer1234 kaže...

Zvijezda tjera mjeseca?

Stisnuo bih ti hvala da mogu!

DaBog da se prevrnula na me,prikolica puna pica!
13 godina
protjeran
Sevdalinka

Inače sevdalinke su prekrasne pjesme ,osobno ih slušam.

Jedino velika zamjerka Bošnjacima sto nas negiraju kao naciju ,mislim na Hrvate u BiH {#}

A za Emira Hadžihafizbegovića bi mogao svasta ispricat ,uopce mi se ne sviđa kao osoba...

izvinite na malom {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.7.2011 21:16 (bole_vk).
16 godina
Sevdalinka

Intervju s Damirom Imamovićem u povodu izdavanja novog live albuma/cd-a "Damir Imamović - Svrzin kuća" i dvije nove pjesme s istog "Put putije Latif-aga" i "Žute dunje"... 

Nadam se nekoj distribuciji albuma kod nas u Hrvatskoj jr ovo će biti dobro za imati.

DI - Djevojka sokolu zulum učinila

*meni jedna od najdražih sevdalinki, a ova izvedba je uffff

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
16 godina
Sevdalinka

Nestor Gabric - Bosno moja, divna mila

*Uf uvijek me pogodi...

Bosno moja, divna mila,

L'jepa, gizdava,

U tebi je Sarajevo

Šeher sevdaha.

U tebi su gore mnoge,

Gore visoke,

I studene izvor-vode,

Bosne ponosne!

Bosno moja, divna mila,

L'jepa, gizdava,

U tebi je Banja Luka,

Uzdah momaka!

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2011 21:05 (eterna luchar).
15 godina
neaktivan
Sevdalinka

Ne znam kako ovu temu nisam prije vidio, sve pohvale autoru!

Inače, dosta mojih rođaka svira šargiju, čak sam i ja krenuo učiti.

Selim Salihović - Pod Mostarom ta zelena livada

Muhamed Mešanović- Hamić - Imao sam deset žena 

Isto tako, volim poslušati Safeta Isovića

Safet Isović- U lijepom starom gradu Višegradu (Višegrade grade)

Intel Core i7,Zotac GeForce GTX 295 ,6 GB of RAM,WD Caviar Black 1TB
16 godina
Hamić je jedan od najvrsnijih sazlija, meni ososbno je Hašim Muharemović, koji je zapravo autor "Sa Gradačca bijele kule" za koju se dugo mislilo da je narodna sevdalinka, najdraži...
16 godina
Sevdalinka

Sevdah Takht Damira Imamovića predstavio je prvi singl "Razbolje se lijepa Hajrija".

Takht je nekada bilo ime za male, komorne sastave koji su putovali Sredozemljem i svirali tradicionalnu muziku cijelog podneblja.

Današnji Sevdah Takht Damira Imamovića poziva se na tradiciju bendova koji prelaze granice trenutno aktualnih žanrova i uče iz različitih tradicija.

Nakon dva uspješna CD-a s vlastitim Triom, kao i dva solo CD-a, Imamović svojim novim bendom pravi iskorak u jednom novom shvaćanju sevdaha kao žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju.

Pored Damira Imamovića, Sevdah Takht čine Nenad Kovačić (Afion, Antenat, Naš mali Afro bend) i Ivan Mihajlović.

http://soundcloud.com/damirimamovic/sevdah-takht-damira-imamovica

IZVOR:muzika.hr

__

Mogu reći da mi je ova kombinacija fenomenalna, Nenad sa svojim znanjem perkusija i korjenima u afro ritmovima ovdje super upada a Ivan također kao jedan mladi prespektivan basista koji zna znanje je fino došao. Oduševljen sam {#}

15 godina
neaktivan
Sevdalinka

Preporuke sevdalinki koje volim poslušati (preferiram safeta od malena ;) )

Uzivajte :)

Samo jedna napomena: ovo mi je draze nago npr. cajke i narodnjaci ;)

Extend my EMSI License for free: http://download.emsisoft.com/EmsisoftAntiMalwareSetup_6434073 / My Web Site: http://www.marko-idzan.from.hr
16 godina
da, već smo spominjali da je to zapravo nemoguće uspoređivati, to bi bilo kao da uspoređuješ afričku kulturnu glazbu i turbofolk, sevdalika je stara nekoliko stoljeća i prema tome nema baš neke poveznice s cajkom. Iako neki to malo teže shvaćaju, al ok ;)
16 godina
Sevdalinka

DAMIR IMAMOVIĆ - Svrzina kuća

Napokon sam se dokopao* i ovog izdanja. Bilo je dugotrajno...

CD je snimljen tokom četiri koncerta održana u Svrzinoj kući u Sarajevu 27.-og i 28.-og srpnja2011.

Tehnikalije:
CD se sastoji od 13. pjesama na kojima Damir solo s gitarom izvodi tradicionalne sevdalinke, neke vrlo dobro poznate, neke pak iz "naftalina".

Koga zanima impressum OVDJE

CD Cover:

Meni osobno ovo sliči na japan iz Edo perioda mješan uz otomanski feudalizam, s finom dozom rustikalnost i detalja Svrzine kuće (za one koji žele znati više). Fino reduciran dizajn, s lijepim tekstovima na domaći i engleski.

Ono bitno:

Neću se svim pjesmama baviti previše, jer mi još neke nisu sjele (tek je prvo slušanje, pa neka se malo "marnira" u duši).

CD kreće s Put putuje Latif-aga koja je svima vrlo poznata i u Damirovom aranžmanu opet dobija zaslužennu vrijednost koju gubi "modernizacijom" sevdaha. Nakon toga ide Imam jednu želju koja zaokružuje jedan krasan tekst uz lijepo aranžiranu muziku.

Oj, vesela veselice  je iz muzike za predstavu Lasice koja je rađena za Crnogorsko naradno pozorište i kako kaže Damir: "Veselica je homage jednom gorštačkom Sevdahu...".

Slijedi Salko Jelku u sejmene mami  u kojoj se osjeti sazlijski ton, što ne čudi jer je pjesma odsvirana od strane sazlije Amira Haskića a otpjevana od Zuhdije Hasanagića 50-ih i 60-ih godina. Priča govori o sejmenu (policajcu za vrijeme turske vladavine u Bosni) koji se zaljubio u Jelku, te ju želi uz sebe.

Slijedi klasik Pod Tuzlom se zeleni meraja u kojoj je standardni ritam zadržan uz lijep aranžman i dodatno je obogaćen.

Nakon toga meni jedna od omiljenih sevdalinki Imal jada ko kad akšam pada - ovo sam čuo već ranije i odmah me oborila s nogu na ovom snimku. Krasno nešto, sva esencija sevdaha u 12 rečenica...

Slijedi još jedna klasik Snijeg pade na behar na voće uz uvod Al Amra Al Andaluciyya Munir Bashir-a u aranžmanu DI koji se divno pretopio u Snijeg pade...

Aj, bejturane jedna pmalo neobičnije pjesma (tekstualno) o djevojci koja voli četiri momka i krivi drvo koje je majci otkrilo tu tajnu. Pjesmu do sada nisam čuo i na prvu mi je jako zanimljiva.

Ko ti skide sa grla đerdane - tekst poznatog pisca Alekse Šantića uglazbljen od strane Jovana Popovića. Pjesma ima onaj divni Šantićevski štih koji je prepoznatljiv i koji dopire do srca slušatelja nakon samo nekoliko sekundi.

Sljedi ju Hvalila se Šarića kaduna koju sam pri slušanu malo "preskočio" jer sam mislim još ostao na Šantiću. Pjesma pjeva o sahat kuli Fatime Kadune Šarića u mahali Brankovac. Divno je to što mnogo sevdalinki ima toliko stvarnih likova iz povijesti.

Nakon toga me "iscijedila" pjesma Žute dunje, vjerujem svima dobro poznata. Krasna interpretacija, raspoloženje u pjesmi je kao da lebdiš nad događajem i gledaš Fatmu kako ga čeka i čeka...

Služim cara vrlo zanimljiva pjesma koja priča o djevojci koja prikriveno služi cara a nitko ne zna da nije momak. "Rasplet" pjesme je i više nego zanimljiv...

Na kraju klasik kojem je Damir odlučio vratiti stari sjaj, kao i Put putuje Latif-aga, Mujo kuje  uz još jedan uvod Muj's in the mood for love. Lijepo viđenje pjesme koja ima kultni i kuturološki status. 

Cijeli CD je vrlo homogen i atmosfera se stapa iz pjesme u pjesmu, bez obzira što nije koncert iz komada kao što je bio s Triom u Abraševiću. Ovo je jedna sasvim drug i intimnija priča, kroz koju sam se ja osjećao jako ugodno i koja me nosila kroz povijest, atmosfere, događaje i likove koje su spominjani kroz ovih 50 minuta (47:39)

Subjektivno: 10/10
Objektivno: Nema ga

Put putuje Latif-aga

*Video rad Dobrivoja Milijanovića; "Put putuje Latif-aga"

*Na žalost, nisam nabavio fizički cd, presudio je warez, tražio sam ga za kupnju godinu dana, išao u Bosnu, ali našao ga nisam

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.9.2012 20:34 (eterna luchar).
16 godina
Sevdalinka

"Poštovani prijatelji/ce, prije nekih sat vremena umro je jedan od najvažnijih sazlija i autora sevdaha u posljednjih pedeset godina..."

Ova me vijest rastužila... Dr. Hašim Muharemović bio je jedan od zadnjih velikana sevdalinke. Nek mu je rahmet duši... 

16 godina
Sevdalinka

Jedan intepretator sevdaha na kojeg nisam obraćao do sada veliku pozornost (a trebao sam). 

BIO
Muhamed Pašić Mašura rođen je 27.06.1930. godine u Visokom. U Visokom je završio zanat, te je kao brico radio u Brezi, a samostalni frizerski salon otvorio je 1972. godine u Ilijašu. 1954. godine se oženio, te je sa suprugom Zorom dobio dvoje djece Azru i Enesa.

1966. Godine snimio je prvu ploču na kojoj izvodi sevdalnike uz pratnju Narodnog ansambla Ismeta Alajbegovića Šerbe i Jovice Petkovića. Na ovoj ploči našle su se sevdalinke: Safere, Sajo Sarajlijo, Visočanka Sema, Pjesma Zaimu i Šeher grade. Nakon ove, u izdanju Jugotona snimljene su još tri ploče na kojima Mašura pjeva uz saz Selima Salihovića sa kojim je dugo sarađivao.

Oni koji su ga poznavali i voljeli, zapamtili su ga kao vrijednog, neposrednog i iskrenog porodičnog čovjeka. Volio je putovanja, pjesmu, druđtvo, teferić i sve dijeliti s drugima. Mnogi ga se često sjete zbog originalnih komentara i veselog duha koji ga je krasio. Preminuo je u Visokom 16.11.1987. godine. Odlikuje ga kristalno jasan glas, sjajne dikcije i zaimovske lakoće fraziranja koju je izvodio uz safetovsku snagu i prodornost. Najbolje snimke napravio je uz saz. 

Muhamed Pašić - Mašura i sazlija Selim Salihović - Majka Muju mladog oženila

Muhamed Pašić - Mašura uz orkestar Ismeta Alajegovića - Šerbe - Oj Safete, Sajo, Sarajlijo

15 godina
neaktivan
eterna luchar kaže...

DAMIR IMAMOVIĆ - Svrzina kuća

Može na PP link od ovog?

Hvala ti ;)

13 godina
neaktivan
Sevdalinka

Da, slušam, to mi je najdraža vrsta muzike, što je neobično za moju generaciju (16-17).

Volim dosta interpretatora, posebno jednog jedinog Safeta Isovića, pa Mehu Puzića, Zaima Imamovića, Nedžada Imamovića, Nedeljka Bilkića...

Evo nešto i od mene, izvinite ako je bilo:

16 godina
Sevdalinka

Evo stigao mi danas cd Sevdah Takht koji uz Damira Imamovića čine Nenad Kovačić - perkusije i Ivan Mihajlović - bass... bacim review kad se naslušam {#}

Sevdah Takht CD Sevdah Takht CD
16 godina
Sevdalinka

Na FACE tv u Bosni je pokrenuta emisija "Sav taj sevdah" u trajanju od oko 1 h, formata malo priče malo pjesme... U prvoj emisiji gostovao je Damir Imamović.

Na svu sreću stavljaju emisije online :D

http://www.facetv.ba/face-tv/novosti/%208459-savtajsevdah-.html

Uživajte!

16 godina
Sevdalinka

Odličan novi bend HALKA (na urdu jeziku halka znači dobrodošlicu svjetlosti,  akod nas ima funkciju zvona ili alke na vratima kojom se kuca). Jako lijepi aranžmani koje preodlično Božo Vrećo nadmašuje svojim vokalnim sposobnostima na tragu sarih majstora (čovjek bi već pomislio da je nemoguće tako pjevati sevdalinku). Izdali su novi CD za Gramofon koji je ujedno stavio dosta stvari online na YT (playlista http://goo.gl/s55jZG) za one ljene ispod par YT videa.

HALKA - Na teferić pošla nana

HALKA -Gledala sam sa prozora

HALKA - Da sam sjajna mjesečina

Uživajte ;)

13 godina
Sevdalinka

za sva vremena

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are
16 godina
Sevdalinka

Za one koji ne znaju preminuo je pjevač MSR (Mostar Sevdah Reunion) Ilijaz Delić nakon teške bolesti. 

Nek mu je laka zemlja i neka mu je rahmet duši.

http://www.jutarnji.hr/umro-ilijaz-delic--legendarni-pjevac-mostar-sevdah-reuniona/1125051/

Posljednji koncert...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice