Pozdrav,
Napravio sam malu usporedbu dva hladnjaka koju bi podjelio s vama ,obično svi review-i koje čitamo napravljeni su na sobnoj temperaturi od 20-24°C a i daju sliku neke idealne situacije.Pošto to i nije uvijek tako i temperature u prostoriji znaju prelaziti i 30°C.
Kakve su nam temperature tad, dok igramo ili radimo nešto drugo na kompu?
Tako da sam odučio testirati na temperaturi od 30°C (slika-01)
Hladnjaci koje sam testirao su ,Termalright Ultra 120 eXterme i Noctua NH-D14 (slika-02,03,04)
Nisam ih uspio testirati isti dan jer sam NH-D14 dobio taj dan kad sam testirao TRUE 120 a prvi rezultati s NH-D14 su bili izuzetno loši zbog neravne baze hladnjaka koju sam morao poravnati i polirati,baza na TRUE 120 je također polirana.Testovi su unatoč tome rađeni na identičnoj temperaturi .
Svi testovi su napravljeni u zatvorenom kučištu,a radi se o CoolerMaster HAF 922 solidno provjetrenom s dva CM 200mm(700rpm) i tri CM 120mm(2000rpm) venta, softverski regulirana.All green led
Na raspolaganju sam imao dvije paste ,AC artic silver i AC MX-3(slika-05) ,odlučio sam se za MX-3 zbog toga što silverici treba neko vrijeme da "nalegne".
Na TRUE 120 su korišteni CoolerMaster Sickleflow green led 2000rpm u push&pull , a na NH-D14 korišteni su stock ventovi i več navedena dva CoolerMaster venta.
Testna konfiguracije je pod moj PC , PC:1
Core i7 950@4GHz , 1.250V
REZULTATI
* rezultati se odnose na najtopliju jezgru
Termalright Ultra 120 eXterme, rev.A
Idle - 48°C
Load, Prime95 -peak 77°C , avg. 75°C
(slika-06,07)
Noctua NH-D14, stock fans
Idle - 48°C
Load, Prime95 - peak 79°C , avg. 76°C
(slika-08,09)
Noctua NH-D14 , 2x CoolerMaste Sickeflow 2000rpm
Idle - 47°C
Load, Prime95 - peak 78°C , avg. 76°C
(slika-10,11)
Ko što se vidi ovdje su se još jednom dokazali Noctua ventovi koje vrte na znatno manje okretaja i pritom su i dosta tiši a razlike u temperaturama gotovo da nema.
Iznenađeni rezultatima?
P.S. - Ovih dana ću posuditi i Prolimatech Megahalems i onda dodam i te rezultate.
Jel si siguran da je noctua dobro nasjela,mozda bi mogao ispolirat(izravnat) i CPU.Bas me zanima kolko bi dobio sa Zalman Performom.