Savjet za odabir načina izrade baze podataka

poruka: 4
|
čitano: 2.459
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Trebao bih napraviti neki program, aplikaciju sa bazom podataka za razradu nekakvih ugovora u firmi, a ne znam sa cime bi mi to bilo najbolje napraviti. znam ponesto raditi u c-u, python-u, access-u, ali nisam neki ekspert. Stavio sam sliku kako bi to od prilike trebalo izgledati.

znaci u prvu tablicu bi isli ugovori koji se u drugom stupnju rasclanjuju na 3 razlicite tablice. za jedan unos u prvoj tablici u drugom stupcu tablica bilo bi vise unosa vezanih za samo taj jedan ugovor iz prve tablice. i tom analogijom bi islo dalje, dakle svaki stupac u desno ima vise unosa vezanih za samo jedan iz tablice u stupcu lijevo. Plave linije su veze, a ovi crveni krugovi su nekakvi uvjeti koji ako su ispunjeni, ide se dublje u razradu, a ako nisu onda taj dio nije potreban. Pretpostavka je da nece biti vise od 5000 unosa u glavnu tablicu. Odradivale bi se samo osnovne matematicke operacije, a poanta svega su izvjesca.

Hocu li to moci izvesti u accessu, da on sve vrti (unos, pretrazivanje, brisanje, izmjena) nekom normalnom brzinom, a da dokument nebude par sto MB ili da radim sa necim drugim. Imam volje, tako da mi nebi bio problem poceti uciti i neki drugi jezik u kombinaciji sa sql-om.

Jel bi se to sve previse zakompliciralo ako bi htio napraviti da vise ljudi ima pristup datoteci preko mreze (samo LAN) i da istovremeno mogu unositi, pretrazivati, brisati, izmjenjivati podatke. u principu ako moze savjet od kuda i kako krenuti...thx

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.3.2012 12:15 (skywlk).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

S razlogom postoje firme koje se bave specijalizirano izradom poslovnih aplikacija i slično. Netko tko nezna ni osnove teško može napraviti funkcionalnu aplikaciju. Možda to izgleda kao preser_vanje i soljenje pameti, ali tako stvari stoje. Ali ako baš hoces onda ti savjetujem PHP + MySQL za koje imaš hrpetinu tutoriaja na webu, a sam jezik nije nemoce za svladati, ili ako vise volis Microsoft onda VB ili C# ako ti ide programiranje... To što se tiče tehnologija, a način izrade, izrada modela baze, optimizacija baze, optimizacija app... bla bla, -> UPISI FAX (ili barem neki beskorisni tecaj tek toliko da nam ne crtas u paintu tablice)

2 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Prvo ti napravi formu koje ce bit podjeljena na par dijelova (2,ili 3) s time da svaki dio predstavlja jednu tablicu i njih povezi jednostavnim "unique key", npr. sifra ugovora.

Ako zelis u baciti neki korak za detaljnije upisivanje/opisivanje, onda koristi iste tablice, samo sto je razlika u tome sto forma prikazuje vise polja nego i prvom koraku.

S time ces imat jednostavniju strukturu, 3 tablice za jedan ugovor a ne constraintom ili  foreign key-om povezane njih 12 ili vise.....

Takoder, savjetujem da PRVO napravis tablice s MASTER podacima tipa, porezni razred, ili županije ili nesto, zatim te tablice povezes constraitom da se nebi dogodile greska, te da rijesis rucno ubacivanje nekih trivijalnih podataka koji se stalno ponavljaju.....

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina

Mozes to sve u Accessu napraviti. Bez nekih tamo PHP-ova i C#-ova.

Dakle, modeliraj bazu u Accessu, podesi relatione i dalje koristi Access Forme za unos/prezentaciju podataka.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!

3 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice