Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 79.024
|
čitano: 16.527.612
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Auti - ultimativna tema
Robert_84 kaže...
unknown kaže...

Hvala na "heads up" 
Ali tko uopce kupuje ovakve truljce nije mi jasno...

ne znam dali mislis na WRX STI, no ako ti ne znas sta je taj auto odnosno kakav je to auto to nema smisla objasnjavat.

svatko danas moze kupit skup auto, ili nesto sto izgleda atraktivno ili brzo. Ali kad netko vozi STI, Integru il slicna vozila on se stvarno razumije u ono sto kupuje i sta takvo vozilo predstavlja.

Ne znam dali imas mogucnost vozit nesto novije, no vecina "performance" vozila u zadnjih 10 godina uopce nema pravi zvuk vec cujes zvucnike i umijetan zvuk.

a na 1000 youtube videa je dovoljnan dokaz sta i kakav je to auto

Kad odgovaraš na poruku, prvo pritisni ovo NADPORUKA u donjem desnom kutu poruke, jer te vodi na komentar na koji je kolega odgovarao.

A kolega nije kometirao WRX, već objavu sa prošle stranice o Audiju koji se prodaje i kojem vlasnik lažno navodi kilometražu.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
13 godina
maks0806 kaže...

Vidiš, ja s tom Astrom nikako nisam prolazio ekotest (1.6 ecotec), a i pragovi su prohrđali. Inače auto smo imali u obitelji 25 godina, nikad ozbiljnog kvara, a u gepek se da potrpati stvari koliko ne stane u dva moderna karavana

Meni ne troši dec ulja u god dana. 16v je ecotec. Ima catch can, i plin. Motor je otvaran prije nekih 14god jer je voda zaledila i polupao je motor ventile. Original su karike još na autu, ima 350t km original, stariji brat je prvi vlasnik.

Živjeti u svijetu i pritom ne biti svjestan smisla svijeta isto je kao i lutati velikom knjižnicom i pritom ne doticati knjige
14 godina
ramzocro-HCR kaže...
maks0806 kaže...

Vidiš, ja s tom Astrom nikako nisam prolazio ekotest (1.6 ecotec), a i pragovi su prohrđali. Inače auto smo imali u obitelji 25 godina, nikad ozbiljnog kvara, a u gepek se da potrpati stvari koliko ne stane u dva moderna karavana

Meni ne troši dec ulja u god dana. 16v je ecotec. Ima catch can, i plin. Motor je otvaran prije nekih 14god jer je voda zaledila i polupao je motor ventile. Original su karike još na autu, ima 350t km original, stariji brat je prvi vlasnik.

Svaki motor troši ulje 

Ali moguće je da je zanemariva potrošnja ako se vozi na nižim okretajima, motor jednostavno mora trošiti više ulja što su veći okretaji kako bi se komponente motora zaštitile....

17 godina
Strm kaže...

Svaki motor troši ulje 

Ali moguće je da je zanemariva potrošnja ako se vozi na nižim okretajima, motor jednostavno mora trošiti više ulja što su veći okretaji kako bi se komponente motora zaštitile....

Ovo je malo žešća glupost...

15 godina
mika2210 kaže...
Strm kaže...

Svaki motor troši ulje 

Ovo je malo žešća glupost...

i da i ne. Na višim okretajima je tlak ulja veći pa ga i više "pobjegne" kroz brtve. Neki motori tvornički imaju takve tolerancije da je velika potrošnja ulja normalna stvar. Osobno smatram da je prihvatljivo do 2dl/1000km.

17 godina
jozef kaže...

i da i ne. Na višim okretajima je tlak ulja veći pa ga i više "pobjegne" kroz brtve. Neki motori tvornički imaju takve tolerancije da je velika potrošnja ulja normalna stvar. Osobno smatram da je prihvatljivo do 2dl/1000km.

Ak motor "troši" ulje kroz brtve, to i nije neki problem, promijeniš brtvu i gotovo.

Problem je ak motor troši ulje a ne vidiš to ulje na bloku motora. Tu se treba zabrinuti.

Inače, te tvorničke tolerancije su tu samo da se proizvođač ogradi od kvara. 

15 godina
mika2210 kaže...
jozef kaže...

Ak motor "troši" ulje kroz brtve, to i nije neki problem, promijeniš brtvu i gotovo.

Problem je ak motor troši ulje a ne vidiš to ulje na bloku motora. Tu se treba zabrinuti.

ne mora biti vidljivo. Opet, ovisi od toga kako je motor projektiran, motori većih performansi i suvremeni motori veće efikasnosti su podložniji potrošnji ulja (u originalnom stanju). Pri radnim tlakovima i temperaturama mali dio ulja se pretvara u paru (govorimo o nekakvim mikrokapljicama, ali nakupi se s vremenom) i to je dio koji se "gubi" čak i kroz sasvim nove brtve. Naravno da dio tog rasplinutog ulja završi i u cilindru pošto su oko njega upravo najveća opterećenja.
Ako motor ne troši baš ništa ulja znači da:
a) koristi se u nekom režimu rada gdje baš nikad nema velikih opterećenja. Nešto kao brodski motor, ili auto koji se vozi samo autocestom - i to po ograničenjima.
b) motor nije jako toplinski efikasan ili je primitivne konstrukcije s velikim kanalima i relativno niskim tlakom ulja.
c) motor troši ulje ali je ulje u karteru kontaminirano nekom drugom tekućinom koja nadomješta gubitak.

13 godina
Strm kaže...
ramzocro-HCR kaže...
maks0806 kaže...

Svaki motor troši ulje 

Je, ima takvih, pa je bilo pucanje klipova i razvaljenih cilindara, pogotovo turbaci proizvedeni zadnjih 14god, pa je bilo pod garancije zamjene motora.

Stari ecoteci su imali toleranciju do 1L da troši između servisa, problem kod mog ecoteca je taj što day1 nije nikad vidio ovlašteni servis. I što sam ja eliminirao PCV praktički čim sam preuzeo auto, iako nije bilo potrebe za time.

Na prvih 1000km je moj brat odmah promjenio ulje dok je bio nov. I od tad svakih 10t km. Sjećam se kad je kuču gradio prije 15god cca, u tih godinu dana svaki mjesec je ulje mjenjao, natukao je kilometara tu godinu što neki ne rade cijeli život.

Plin se davnih dana isplatio na tom autu, ja sam u 7god napravio 100k s njime. U tih 100k dva puta mjenjao brtvu poklopca ventila, i nedavno sam skužio da malo karter masti(znači po 2. Put ću karter prebrtviti kad krene curiti kak spada). I prije 2god sam samo prebacio sa drugog motora što imam doma hidropodizače. I dva puta sam dosad distrubuciju mjenjao, jer sam ju mjenjao na 65k.

Živjeti u svijetu i pritom ne biti svjestan smisla svijeta isto je kao i lutati velikom knjižnicom i pritom ne doticati knjige
17 godina
Auti - ultimativna tema

Eto tak to ispadne, kad je veči dio određene proizvodnje potrebnih djelova baš u Ukrajini.Zašto baš kod Ukrajinaca, pa sasvim razumljivo radi najeftinije radne snage.

https://twitter.com/thesiriusreport/status/1504382612835549191

https://europe.autonews.com/suppliers/europes-automakers-scramble-replace-ukrainian-auto-parts

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2022 19:17 (rambox).
15 godina
Auti - ultimativna tema

Kaj mislite o kumho ps71?  490 kn

U ponudi je jos sava uhp 2 za 430, nexen su4 za 450 i uniroyal rs5 za 550

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2022 21:18 (domac5).
12 godina
Strm kaže...
ramzocro-HCR kaže...
maks0806 kaže...

Svaki motor troši ulje 

Moj ne pocucla nista, kad je ugrijan uvijek je u visljim obrtajina...

15 godina
domac5 kaže...

po testovima Nexen.

17 godina
Auti - ultimativna tema

Te čunga lunga marke kao nove vjerojatno budu ok, ali vrlo brzo će postati drastično lošije nego neke normalne gume ranga Uniroyal.

Gume su jedina stvar koja se nalazi između vas, vašeg života i ceste, i onda na njima idete štediti.

Kad zakočiš s takvom gumom za 38 umjesto 33 metra koliko bi s normalnom i imaš prometnu u tih 5 metara razlike vidjet ćeš zašto vrijedi platiti kvalitetu.

http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
12 godina

baš tako, nikad štediti na gumi. 

10 godina
domac5 kaže...

60kn manje po gumi (240 sve skupa) je "ogromna" ušteda od čak 80kn godišnje uz pretpostavku da ćeš ih voziti 3 sezone. Stvarno se isplati.

Daj usput vidi jel ima kakvih disk pločica po 50-60kn set.

15 godina
domac5 kaže...

Koristim ih vec 5-6 godina, od 16" do 18" velicine i odlicne su. Vole kisu, toplije vrijeme takoder i relativno brzo se potrose - ovisno o autu i voznji, ali definitivno idu u rang "brzih potrosaca". Ove "cunga lunga" komentare zaboravi, to samo tko nije probao moze reci.

Evo konkretno moj slucaj prijelaza je bio ovako:

PS4 18" na PS71

BlueResponse 16" na PS71

I T005 18" na PS71, s tim da je ova T005 bila jedna od najgorih guma ikad probanih, ne znam zbog cega ali uzas.

Iskreno ne vidim potrebe za bacanjem para na nesto skuplje dok su ovakve cijene, nije u rangu PS4, ali bome za svakodnevnu ljetnu voznju su odlicne i definitivno best buy za te pare u mnogim dimenzijama.  Ako te brine kocenje, slobodno dodi, pokazem ti na 340/345mm Brembu kako koce u suhim i mokrim uvjetima...(ne bi ih imao da sumnjam u njih)

Uz to, PS51 isto nije los za gradski auto, nit se stvrdnule nakon 4-5 godina, nit su lose za nesto lakse.

Di2 & EPS FTW!
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2022 12:09 (ivanoile).
15 godina
Hacker002 kaže...

Te čunga lunga marke kao nove vjerojatno budu ok, ali vrlo brzo će postati drastično lošije nego neke normalne gume ranga Uniroyal.

Gume su jedina stvar koja se nalazi između vas, vašeg života i ceste, i onda na njima idete štediti.

Kad zakočiš s takvom gumom za 38 umjesto 33 metra koliko bi s normalnom i imaš prometnu u tih 5 metara razlike vidjet ćeš zašto vrijedi platiti kvalitetu.

Jesi ih probao?

Di2 & EPS FTW!
15 godina
Hacker002 kaže...

Uniroyal Rainsport nisu osobito trajne gume, govorim iz osobnog iskustva. S jedne strane, da - neki proizvođači više ulažu u razvoj, smjese, testiranje, kontrolu kvalitete... a kod nekih ipak najviše ode u marketing. To je kao da kažeš da je Citroen najbolji auto jer je najviše puta osvojio prvenstvo u reliju.
Po testovima koje sam vidio su od navedenih guma najbolje Nexen (neovisno o cijeni). To je opet relativno jer se ne ponaša svaka guma jednako na svakom automobilu. U 90% slučajeva skuplja guma je bolja, ali napamet reći da je Continental ili Michelin bolji samo zbog više cijene je jednako glupo kao i kupiti najjeftiniju gumu.
Da, ne treba štediti na gumama, jer to je najjeftiniji performance upgrade koji se može napraviti na autu.

17 godina
ivanoile kaže...

Jesi ih probao?

Nisam, i neću nikada. Kupujem isključivo premium proizvođače jer čak i metar kraćega zaustavnog puta meni vrijedi razliku u cijeni.

jozef kaže...

Uniroyal Rainsport nisu osobito trajne gume, govorim iz osobnog iskustva. S jedne strane, da - neki proizvođači više ulažu u razvoj, smjese, testiranje, kontrolu kvalitete... a kod nekih ipak najviše ode u marketing. To je kao da kažeš da je Citroen najbolji auto jer je najviše puta osvojio prvenstvo u reliju.
Po testovima koje sam vidio su od navedenih guma najbolje Nexen (neovisno o cijeni). To je opet relativno jer se ne ponaša svaka guma jednako na svakom automobilu. U 90% slučajeva skuplja guma je bolja, ali napamet reći da je Continental ili Michelin bolji samo zbog više cijene je jednako glupo kao i kupiti najjeftiniju gumu.
Da, ne treba štediti na gumama, jer to je najjeftiniji performance upgrade koji se može napraviti na autu.

To je jedan aspekt gdje se ne vodi cijenom već kvalitetom. Trajnost je nažalost relativan pojam, gume se trebaju mijenjati svake 3,4 godine realno - kombinacija starosti, kilometraže i vremena jednostavno odradi svoje. To što ljudi očekuju 5,6 je sasvim druga stvar. Problem je kada se guma potroši za jednu ili dvije sezone, onda se slažem da nije ok, s izuzetkom da se pravi više kilometara, ali 3 i više je normalno, samo što su kod nas navike drukčije pa zbog toga i dolazi do nesporazuma.

U toj dimenziji se Dunlop kupi za 600kn npr, što je 100kn razlike po gumi. Nije duplo pa da je skupo,a 400kuna više raspoređeno na 3,4,5 godina koliko će gume biti na autu je apsolutno zanemariv trošak.

15 godina
Auti - ultimativna tema

Jel bu po tim jebenim forumima covjek ikad dobio odgovor o gumama a ne matematicke proracune.. Michelin i conti su jedine gume koje smiju na auto a sve drugo je samoubojstvo la la la.. Mislim da cu kumho uzet, necu ja to poderat kilometrima nikad.. Samo nek sto duze sezona normalno drze.. Vozio sam jednom auto na savi uhp 2 dok je bila nova i drzi brutalno a tako i koci.. Samo me zanima kak se ponasa nakon 2 sezone 

12 godina

domac5

Gumicentar Vulkan iz OS ih ima navodno na stanju za 431 kn uz gotovinsko plaćanje (80 kn bi trebala biti dostava za 4 gume) pa čisto za informaciju ako ne nađeš negdje drugdje za jeftinije s ugradnjom.

EDIT: Ako želiš možda nešto od ovih potencijalno boljih brandova, probaj pitati u Pevex poslovnicu može li ova vikend akcija od 15 % ići na redovnu cijenu guma. Pr. Dunlop 633 kn redovna cijena bi tako bilo oko 540 kn. Imaju i Hankook za sličnu cijenu, a Conti, Goodyear i Michelin su malo skuplji (link). Iako mi se nekako čini da ne daju na gume taj popust jer one imaju svoj neki sezonski popust.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2022 15:05 (kiwi_91).
10 godina
Auti - ultimativna tema

Da li je po vama previse spustiti auto za 4cm naprijed i nazad? (Eibach Sportline 40mm/40mm BMW F30)

Barcelona - Mes que un club
15 godina
neaktivan
Auti - ultimativna tema

Ovisi u kakvom su stanju ceste kod tebe.

Da voziš svaki dan relaciju VU-OS-VU kao ja, još bi razmislio podić za 4cm. 

http://www.pecalica.hr/users/add/3cb0b321e3e8d77d2544dd607b4cbfe6
15 godina
neaktivan
el.šef kaže...

Da li je po vama previse spustiti auto za 4cm naprijed i nazad? (Eibach Sportline 40mm/40mm BMW F30)

pogledaj ako ima vieo materiala na youtube...

meni je recimo BMW sportline i vec ima nesto spusteno podvozije... pa bi mozda 4 cm bilo previse. inace mislim da se auto naprijed spusta vise nego nazad.

ja sam upravo dobio Eibach sporline za STI naprijed 2cm nazad 1...

no ne znam kako ce izgledat dok to ne vidim jer imam 2cm distancere na sva 4 tocka...

mislim da  ako je BMW Urban verzija onda nije spustan nista... 

Ne slušaj nikoga, ostani svoj
15 godina
Hacker002 kaže...
ivanoile kaže...

Jesi ih probao?

Nisam, i neću nikada. Kupujem isključivo premium proizvođače jer čak i metar kraćega zaustavnog puta meni vrijedi razliku u cijeni

Koliko ti gluposti mozes napisat, ja se duboko nadam da te nitko nece uzet u obzir ovdje, ikada. 

Kumho koji je marka u rangu Dunlopa, samo nije s "ove" strane bare, pa je "cunga lunga" i onda udres da je Dunlop 100kn vise, a Dunlop 300kn vise po gumi.

Kumho PS71 po ADAC testovima dolazi u gornjoj sredini ili vrhu u pojedinim testovima zadnje 3-4 godine. 

Mislim treba biti "Poseban" da se kaze da je Kumho losija marka, iako proizvode UHP gume, kao sto su i sponzor mnogim utrkama. 

A taj tvoj metar zaustavljanja je takva glupost kakve nema, samo nekakva izlika da se tjesis jer si preplatio i ovo malo sto mislis da moze "ucinit" razliku.

Edit:  evo slike ADAC testova 17" 2021. Oh ne, Kumho je pored Continentala? U 18" konkurenciji, pored PZero,Proxes i Potenze koji kostaju skoro 50% vise?

17" 17"
18" 18"
Di2 & EPS FTW!
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2022 17:34 (ivanoile).
15 godina
el.šef kaže...

Osim ako ne mislis i amortizere uz to mjenjat.

Di2 & EPS FTW!
17 godina
ivanoile kaže...

Koliko ti gluposti mozes napisat, ja se duboko nadam da te nitko nece uzet u obzir ovdje, ikada. 

Kumho koji je marka u rangu Dunlopa, samo nije s "ove" strane bare, pa je "cunga lunga" i onda udres da je Dunlop 100kn vise, a Dunlop 300kn vise po gumi.

Kumho PS71 po ADAC testovima dolazi u gornjoj sredini ili vrhu u pojedinim testovima zadnje 3-4 godine. 

Mislim treba biti "Poseban" da se kaze da je Kumho losija marka, iako proizvode UHP gume, kao sto su i sponzor mnogim utrkama. 

A taj tvoj metar zaustavljanja je takva glupost kakve nema, samo nekakva izlika da se tjesis jer si preplatio i ovo malo sto mislis da moze "ucinit" razliku.

Edit:  evo slike ADAC testova 17" 2021. Oh ne, Kumho je pored Continentala? U 18" konkurenciji, pored PZero,Proxes i Potenze koji kostaju skoro 50% vise?

jedan

dva

U vulkalu 20kn skuplje nego tu na linku. Živio

15 godina
Hacker002 kaže...

U vulkalu 20kn skuplje nego tu na linku. Živio

Vise love za isti rang gume (u najboljem slucaju), zivio.

Di2 & EPS FTW!
16 godina
el.šef kaže...

To ti zavisi od godina,

sa 20 ga spustas a onda sa 30 samo dizes :)

12 godina
ivanoile kaže...
Hacker002 kaže...
ivanoile kaže...

Jesi ih probao?

Nisam, i neću nikada. Kupujem isključivo premium proizvođače jer čak i metar kraćega zaustavnog puta meni vrijedi razliku u cijeni

Stvar u tim "cunga-lunga" gumama je sto su dobre prvu sezonu. Druga,treca sezona su osjetno ali stvarno osjetno losije. Pogotovo po mokroj cesti.  Sava guma je smece. Dobra je prvu sezonu a nakon toga je tesko sranje. Pogotovo po mokroj cesti. 

PSN:Tomislav025
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice