Kako da popravim boju, tj lak na autu? Brat je prao auto i ribao je mušice i njihova govanca s grubom stranom spužve i izgrebao cijeli poklopac prtljačnika i zadnja lijeva vrata. Jel treba bezbojni lak sad preko toga, tj jel dovoljno dap okrije uništeno ili treba komplet lakiranje tih djelova?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kad me već tako mudro prozivaš, prosvijetli me gdje sam ja to napisao? Ovaj dio u vezi cutt-offa naravno. Ne sjećam se te/takve debate.
A ovo za čađare i full gas po ac, iza toga stojim i dalje. Ti slobodno uzmi svog traktora i probaj odvest 50.000km tak, pa se javi jel izgorio koji klipić -.- A možeš si otić i do Zubaka pa pitat kojeg majstorića tam koliko je tdi-a tak završilo, pogotovo na 'slavnim' počecima tamo 95.e/96.e.
Ako sam u i oko radione 30 godina, nisam popio svu pamet svijeta niti je sve što ja pišem 100% točno, ali barem ono što pišem, ne pišem s jubitoa nego situacije iz real lifea u koje sam se osobno uvjerio. Ak ti smeta, nemoj čitat. Postoji opcija ignore. Ni ja ne čitam tj ignoriram veliku većinu gluparija napisanih u ovoj temi, pa što sad. Kak ja napišem glupost, tak može bilo tko, čovjek se uči dok je živ, to je jedno, a drugo je ovo gore - ignore kom smeta.
Karburator sa klasičnim cuttoffom goriva? Zanimljiv fičur. Di je ac-pumpa u toj priči :D? Air cutt-off da, ali fuel na karbu bez elektronike, ne znam, ne čuh, ne vidjeh.
"DFCO was one of the first "advancements" that became possible with computer controls. Nissan went with an EFI system, licensed from Bosch in 1975. It was simultaneous injection, not sequential. They did not need any catalytic converter, EGR, or air injection in the 1975 Federal versions of the first 280 Z. I believe this had DFCO but I can't be absolutely sure."
I ovdje ima o DFCO-u, stranica 62. Ništa bez fuel injectiona i elektronske kontrole, bar po tome.
Prvo za fuel cut off, evo ovdje si to napisao. Zapravo nije problem ako napišeš glupost, problem je ako prethodno nekog omalovažavaš, vrijeđaš i samouvjereno pišeš s visoka. Eto prvi tvoj post u kojem si ti napisao nekoliko gluposti je započeo "Koliko gluposti napisano u samo jednoj stranici....".
Ne znam sad više koji je točno model karba bio, al eto K jetronic i L jetronic sistemi su imali cut off, jedan mehanički a drugi elektronski. A oni postoje još od prije 80ih, znači lijepih >30god. A praktički svi EFI od 90ih pa do danas imaju fuel cut-off.
Neki benzovi kod puštenog gasa prekidaju paljenje, što onda ako takav nema fuel cut offa pa živo gorivo ode u katalizator?
Vezano za dizelaše, nisu problem temperature izgaranja koje rastope klip već greška u dovodu i ubrizgavanju goriva. Imali su ih stari dizelaši s rotacijskom boš pumpom a imaju ih i sad common rail dizelaši. Jednostavno dizna ostane "stuck open" i eto ga na, goriva ima na bacanje i dovoljno je par sec da se razviju temperature dovoljne da rastope klip i pokrive klipnjače. Što misliš zašto su stari dizelaši s bošicama imali senzore pomaka igle u jednoj od dizni, ili zašto noviji common railovi imaju knock senzore na bloku i/ili senzore tlakova u jednom od grijača?
Znači nije problem u "tvorničkim temperaturama izgaranja", već se random dogodi sranje s nekom od dizni i eto ga na, uvali se 10x više goriva i onda naravno nastanu temperature dovoljno velike da rastope alu klip.
Ne moraju dizne bit jedini krivac, može i turbinica reć dosadilo mi je i nafillat usis s uljem koje odlično posluži kao gorivo i tako em izgore klipovi em skrivi klipnjače. Al uvjerljivo najgori su bili stari tdi s bošicama koji nisu imali nikakvu kontrolu izgaranja a same dizne su bile obični ventili s oprugama.
Al recimo pumpa dizna motori ne pate od takvih problema jer dizna, zbog takve konstrukcije, praktički i ako kojim čudom ostane "stuck open", ne može tada ubrizgavat gorivo u cyl jer ne može nabit tlak. Znam par PDova koji su rastopili klipove, al to su bili ili isforsirani remapi s malim stock diznama ili turbo failure. Jedan ga je rastopio na 130ks PD stock internals koji je odvrtio oko 40k km na 270ks / 550Nm.. očekivano. Tako da ja ne berem brigu, ako do sad nije poklekao na svo dosadašnje iživljavanje, ako su dizne još uvijek unutar 3%, ne vjerujem da će mu ni u buduće išta bit.
Tvoj zadnji post na onoj PCE strani, o kakvom airholeu si govorio? Ili kad spominješ 1600bar kod common raila, jel taj tlak stalno toliki i na koja 3 načina CR motori reguliraju tlak goriva?
I da, bolje je pisat i s jubitoa ali točno pisat nego iz real lifea pa pogrešno. Jer u real lifeu ima svakakvih kafanskih priča..
Kako da popravim boju, tj lak na autu? Brat je prao auto i ribao je mušice i njihova govanca s grubom stranom spužve i izgrebao cijeli poklopac prtljačnika i zadnja lijeva vrata. Jel treba bezbojni lak sad preko toga, tj jel dovoljno dap okrije uništeno ili treba komplet lakiranje tih djelova?
Poliranje ti je prvi korak i ovisno o steti bit ce dovoljno.
Poliranje cijelog auta ti je 400-600 kn, ali vjerujem da mozes pitati samo za taj dio.
Druga opcija je samo kupiti tekucinu za poliranje (trebat ce ti 2 gradacije) i posuditi stroj za poliranje ili nastavak za busilicu za poliranje.
za usporedbu - lakireri kad im se razlije kapljica uzmu brusni papir 2000 (da dvije tisuce) i s njim prvo osmirglaju zasusenu kapljicu i onda to poliraju i prakticki je nemoguce vidjeti di je kapljica bila.
Pogledaj si neki og videa na youtube prije nego pocnes i sretno!
hvala Pentiume! :) nadam se da će biti dovoljno jer je izgreban samo gornji sloj,boja nije dobila (koliko sam uspio vidjeti)
jednom kad probas pravi mjenjac tesko se opet vratit na plasticne pezoove kutije :)
salu na stranu, ja sam imao problema jer sam u AS vozio dizela a doma sam imao toyotu koja je bila jako nervozna na niskim okretajima, trebalo mi je dobra 2mj da sve sjedne na svoje mjesto.
praksa ;)
Hehe zanimljivo da si to spomenuo, kad sam prvi put sjeo u Polo bas sam se zacudio koje govno od mjenjaca jer sam se naviknuo na Pezo, no kad malo dulje vozis i opet se vratis na Pezoov, nema dileme koji je bolji.
obicno ljudima bude problem krenit u prvoj kad promine auto... na koji mot je tebi sad problem prisaltat u drugu? jedino mi pada napamet da je polo bia dizel pa sad pokusavas pri preniskim djirima ic u drugu... probaj ti malo tu prvu brzinu razvuc na bar 20-30 na sat, pa onda tek u drugu i to bez filozofiranja, medjugasa, i sto vec ne, samo simultano otpustanje kuplunga i dodavanje gasa u manje od sekunde...
sto se tice auta, daj nekom drugom da poviri jel stvarno stvar auta, jer ako ti se takve stvari dogadjaju, pada mi napamet motoric ler gasa kojeg bi mozda tribalo ocistit kao jedna moguca solucija, evenutalno senzor radilice...
Meni nije problem krenut jer sam se na njemu naucio, a i nije da mi je problem presaltat u drugu vec nikako da to svaki put odradim glatko kao u 3., 4. i 5. kada se mijenjanje ni ne osjeti. Inace ga razvlacim tak negjde na 20 posto snage na niskom okretajima nema nis, kad prelazim preko lezecih skoro da bi ga u 1. trebao vracat. No probat cu ga jos malo razvuc tipa do 25-30 (kada se vec posteno dere) i onda kako si rekao samo otpustanje kuplunga i dodavanje gasa.
Meni nije problem krenut jer sam se na njemu naucio, a i nije da mi je problem presaltat u drugu vec nikako da to svaki put odradim glatko kao u 3., 4. i 5. kada se mijenjanje ni ne osjeti. Inace ga razvlacim tak negjde na 20 posto snage na niskom okretajima nema nis, kad prelazim preko lezecih skoro da bi ga u 1. trebao vracat. No probat cu ga jos malo razvuc tipa do 25-30 (kada se vec posteno dere) i onda kako si rekao samo otpustanje kuplunga i dodavanje gasa.
imam osjecaj, a ti me ispravi, da ti do tih 25-30 poprilicno dugo tribas, pa samim time i ta buka koja se stvara je nesto prolongirano... prvu potegni odlucno, a ne sad pimplat po gasu dok ne pocme tulit... ako si u prvoj vise od tri-cetiri sekunde, onda si nasa problem... odma brza izmjena u drugu i odma kako pustas kuplung tako nastavljas po gasu.
mislim stvarno, te autoskole u vecini slucajeva samo spizde stvar, na kraju ljudi guse auto umisto da voze normalno...
p.s. aj ti u drugoj rastegni to do 70-80 pa ces vidit sto je buka, al nemoj po ure to dizat, nego gas i potezi....
Dokle god ti se auto kotrlja, nema potrebe šaltat u prvu
A ovo za drugu brzinu, jel samo tebi problem pogodit drugu ili netko drugi kad vozi, isto teže pogađa drugu, ako je problem u autu, možda ti se potrošio sinkron druge brzine, ili ti je ulje u getribi staro/ima ga malo, pa teže upada zubčanik na suho, jeli mjenjano ulje i kada je mjenjano, to ulje u getribi nije isto kao i za motor, puno je gušće, kao med?
A na uzbrdici?
btw. jopis nisam našao točan model al evo tri patenta vezano za karb s fuel cut off: 1934. patentirali Carter karburatori, 1956. patentirao TRW, 1985. Solex. Al kužiš da nije ni bitno toliko jer još od 90ih imamo EFI s cutoffom, a ti si u 2012. godini rekao da rijetki imaju.
Probaj u mom fordu s 10km/h i u 2 brzini nabrat tj odpustat lagano kvacilo i nabirat brzinu i ak ti ne crkne ja ti platim pivu. prvu rastežem obavezno do 25km/h. Ispod toga nemam kaj radit u 2 brzini.
hvala na prijedlozima
Uzeo sam Conti premium contact 5
A na uzbrdici?
E vidiš te sitluacije se nisam sjetio, a dok imaš zalet, ide sa drugom, ako nema zaleta, prva je neophodna
Probaj u mom fordu s 10km/h i u 2 brzini nabrat tj odpustat lagano kvacilo i nabirat brzinu i ak ti ne crkne ja ti platim pivu. prvu rastežem obavezno do 25km/h. Ispod toga nemam kaj radit u 2 brzini.
hm, a ne znam, onda prebrzo puštaš kvačilo ili daješ pre malo gasa ili imaš tako posložene brzine, meni je prva skroz kratka, moram priznati da nisam gledao do koliko ide, ali prva mi je samo za "pogurnut" auto, ja se nemogu u prvoj u koloni vozit. A koliko ti ide cmax ako pustiš spojeno kvačilo u drugoj i ostaviš ga da se kotrlja bez gasa, sam od sebe neće crknut, ako se kotrlja oko 10-ak km/h, onda nije problem ubrzat.
hm, a ne znam, onda prebrzo puštaš kvačilo ili daješ pre malo gasa ili imaš tako posložene brzine, meni je prva skroz kratka, moram priznati da nisam gledao do koliko ide, ali prva mi je samo za "pogurnut" auto, ja se nemogu u prvoj u koloni vozit. A koliko ti ide cmax ako pustiš spojeno kvačilo u drugoj i ostaviš ga da se kotrlja bez gasa, sam od sebe neće crknut, ako se kotrlja oko 10-ak km/h, onda nije problem ubrzat.
Ista stvar, i onda ce pricat tu neke stvari dizelas, moment, ovo-ono
ja se komotno mogu vozit u prvoj cijeli dan ak hocu. u drugoj na ler gasu ide oko 22-23km/h. mos krenut s 10km/h u drugoj ali eventualno na ravnom i nizbrdici. Ali uz teško mučenje motora i zamašnjaka ili kurenjem lamele. Hell, ja cak u brijegu ak mi okretaju padnu ispod 1500 okretaja moram šaltat u prvu ili nižu. Ali kad on uhvati negdje 1900-2000 okretaja nema tog brijega koji on nejde 2/3 brzini.
@pen, kolko smo ono rekli da ima 1.9tdi momenta na recimo 1400-1500 okretaja a kolko moj 1.8tdci?
@Cro, daj mi 2000 okretaja i pokazat cu ti namatanje asfalta na kotace
@pen, kolko smo ono rekli da ima 1.9tdi momenta na recimo 1400-1500 okretaja a kolko moj 1.8tdci?
Na 1500rpm TDI oko 230Nm a TDCi oko 160Nm. To je naravno pri full gasu.
Al svejedno ne volim ni ja svom dvomasenom a ni motoru pružit to zadovoljstvo da na uzbrdici mora povući iz podruma okretaja u drugoj nego ide u prvu, naravno uz međugas jer je šaltanje u prvu kod malo bržeg kotrljanja smrt za sinkrone prve.
Znaci nije ni čudo da je lijena krava ispod 2k rpm-a. Ma ja sam stalno u višljim okretajima. Jedino lagano krstarenje se vrti oko 1600-1800 okretaja na recimo 60-70km/h. Ali to je onak jedva da diram gas. Međugas je obavezan a bome mi ga i gušt radit, samo šteta kaj mi papučice nisu u istoj ravnini već je gas uvučen.
Ako sam dobro skužio, kad bi bio drag race u brdo, benzinci bi bez problema dobili
Ako sam dobro skužio, kad bi bio drag race u brdo, benzinci bi bez problema dobili
Sigurno, pogotovo po makadamu, ja kad idem na uzbrdici(asfalt) i par kamencica upadne pod kotac odma veselje(1. na kojih 3k rpm, mozda malo vise)
Dečki, neznam za vas al ja dizela u traktor furam. :P (I tata u auto. Damn Passat!)
Moze mi netko objasnit situaciju s velicinom guma ili dat nekakav link koji daje objasnjenje ?
Ako sad imam velicinu 16, a odlucim ss za 18, dali zo utjece na potrosnju/brzinu/karakteristike voznje opcenito i u kojoj mjeri?
Kako u toj situaciji uopce znat koju velicinu uzet, a da je nesto veca od onih u papirima ?
Hmm, toliko me toga interesira, a tako malo znam
Moze mi netko objasnit situaciju s velicinom guma ili dat nekakav link koji daje objasnjenje ?
Ako sad imam velicinu 16, a odlucim ss za 18, dali zo utjece na potrosnju/brzinu/karakteristike voznje opcenito i u kojoj mjeri?
Kako u toj situaciji uopce znat koju velicinu uzet, a da je nesto veca od onih u papirima ?
Hmm, toliko me toga interesira, a tako malo znam
ako gledas da ti je i s 16 i 18 isti promjer kotaca u tom slucaju (znaci felga+guma):
1. Izuzetno neudobna voznja
2. Skupe gume
3. U pravilu veca potrosnja, ovisi o masi felga
4. Slabija akceleracija
5. Vece opterecenje na motor, ako je motor slab onda ce ga to "ubijati" i skratit ces mu vijek trajanja
6. Atest potreban ukoliko zelis biti legalan, a i to je velika razlika da se ne bi primjetilo
7. Po meni je 18 preveliko za vecinu auta, al o ukusima se ne raspravlja
Nikako ti ne bi preporucio 18 felge, ako pucas na izgled, onda bolje da ides na 17+lagano spustanje(ne pretjerano) uz kvalitetne opruge, rezanje opruga ne ni pomisljati.
Sve u svemu i 1 i 2 su relativno skupe modifikacije.
EDIT:
koji auto?
Golf 6
Golf 6
17 ljetni setup, 16 zimski.
Sigurno, pogotovo po makadamu, ja kad idem na uzbrdici(asfalt) i par kamencica upadne pod kotac odma veselje(1. na kojih 3k rpm, mozda malo vise)
Eh sad, di si ti vidio drag race po makadamu
Ja sam mislio na one prave Riječke asfaltirane uzbrdice, ja sam jednom u Zagrebu, kako živim na brijegu blizu Markuševca, svaki put idem u brijeg kad idem doma i jednom je netko izgubio, pa malo je reć 10l ulja, kad je cijela uzbrdica po desnoj traki bila zasrana, vozio sam u drugoj, desni kotač mi je počeo vrtit ko da je u zraku, a lijevi vuće koliko vuće, sreća pa nije bilo nikoga u suprotnom smjeru, tako da sam se pomaknuo skroz na kontra traku i speljao brijeg u drugoj bez problema.
BTW: ako ti toliko kamenčići smetaju, šta bi tek bilo da je lišće?
Golf 6
19 ljetni + gewinde
17 zimski + par zuba gore cisto da prodes lijepo po snijegu
Ma 23" ljetni, šta će samo na 19.
Iskreno, ništa veće od 17" nema smisla na većini naših cesta na autu tipa Golf.
Eh sad, di si ti vidio drag race po makadamu
BTW: ako ti toliko kamenčići smetaju, šta bi tek bilo da je lišće?
Ja sam ti odl skul drag racer jos iz doba kad nije bilo asfaltiranih cesta.
Kad malo bolje razmislim mozda je bilo i zbog lisca, a i mokro je bilo(nije padalo nego od prije)
Inace put za vinograd je u pitanju.(Naravno redovito odrzavan), a i uzbrdica kvalitetna.(kad se u 2. zaletim jedva do gore dodem da ne saltam, a i to je mucenje auta onda)
Kod odabira felgi prvo kreni od dimenzija guma koje mislis stavit. Kad si to utvrdia onda poviri koliko dodju Continental, Dunlop, Michelin i slicne gume te klase, dakle, od.ebi Savu, Nankang i ostala s.anja od guma. Jel ti puno dat toliko love? If yes, smanji dimenziju felgi i guma, else go for it. Nemoj ko tip od nekidan na cesti koji vozi Insigniu 18" na Starfire gumama. 'bem ga luda!
Evo stigla nova pila i kod mene, imao sam prije isto ovu c klasu samo 2000, sada smo oz njemačke uzeli 2005 to je redizajn, auto je definitvno puno, puno bolji od prošlog.
Ima classic opremu ali puno dodatne opreme i alu felge, tko se ne razumije previše nebi nikad rekao da je classic, iznutra je sačuvan maksimalno ali i izvana, ispod sve ko novo nigdje nije mastan. Ima i skoro nove michelin gume, nove diskove i kočnice, tehnički prošao bez problema.
Auto je kupljen u njemačkoj, bio je od firme i onda je taj koji ga je vozio u firmi otkupio prije godinu dana i sad smo ga mi kupili, ima servisnu knjigu od prvog dana, tj dvije servisne knjige jer ima 300 000 ali je u boljem stanju nego ovi šta se kod nas prodaju s kao 150 000km.
Nemam bas neke dobre slike a i nisam ga ni stigao oprati tako da sutra ce biti bolje slike.
A i boja je u stvarnosti ljepša, neka je srebrno-zlatna neznam ni sam, ali upisana je kao smeđa, onda je valjda smeđa.
Imam prinovu doma, reći ću samo da je japanac i da mu škodi dizel
Ne znam ni ja još sve, sutra se tek vraćam doma u Zagreb, pa okinem par fotki.
Evo kako sam rekao, idu slikice, radi se o suzuki swiftu, 1.3 atmo benzinac 91Ks sa GLX opremom, swiftić je od prvog vlasnika, 2007 godina sa 77 000Km, sa brdo opreme, felge su 15", stražnji spojler je oem od swifta sport, danas sam prao svoj puntać i taj swiftić, pa ga nisam stigao isprobati, ali navodno je kao honda civic, voli visoke okretaje.