Hi-fi za siromasne

poruka: 16
|
čitano: 6.739
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Hi-fi za siromasne

Evo upravo dovrsio čitanje teme o zvučnicima koji košaju 100.000 kn pa moje pitanje je sljedeće:

• moze li se poceti recimo s necim jeftinijim recimo slusalicama
  • da li i za njih treba nabavljati posebnu opremu ili mozemo direktno s (jeftinijeg) izvora zvuka
  • koliko je bitna kvaliteta playera(cd/mp3)/zvucne kartice i sl.
  • buduci da se raspravlja o stvarno finim razlikama da li se kodiranjem u mp3 256 kb/s bez rezanja frenkfencijskog raspona   dobit hi-fi zvuk
  • ako ne treba li ici na cd,dvd(audio),LP ili magnetske trake(ne mislim na kazete nego nesto vise u stilu back-up traka mislim da sam negdje vidio to rjesenje)
  • zapravo sta pitam je koliko je minimalno da bi dobili osjećaj audio sistema vrjednosit novog auta srednje klase(ne nuzno da tako zvuci ali da nama početnicima daje takav osjecaj da osjetimo razliku u odnosu na "obične" sisteme)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Hi-fi za siromasne

Cao! Evo odgovaram ti na pitanja - redosljedom! Dakle slusalice - naravno da mozes krenuti od njih, makar bi trebao prvo sastaviti sistem, lako ces za slusalice. Kada ih budes ukljucivao negdje, to negdje ce biti receiver ili cd - player. Od dodatne opreme za njih najvjerovatnije ce ti trebati samo jack koji odgovara ulazu uredjaja na koji ih budes spajao. Onda kvaliteta komponenti. Nije bitno da je sto kvalitetnije, nego mrvicu bolje nego sto ti zelis. Moj savjet ti je da zaboravis mp3-ce i zvucne kartice , a kupis si audio pojacalo i cd - player. Sigurno ces naci neke koji ti odgovaraju izgledom i mogucnostima. Zatim - medij. Moj izbor su cd-ovi. Mislim da neces ni ti pogrijesiti - originali su skupi, no cijenis li istinski glazbu sa srecom ces kupiti svaki cd i uzivati u njemu (a ako ti glazba ipak nije pretjerano bitna u zivotu  - zaboravi ovo - mp3-ce,zvucna,mininova - i deri). A sada o cijenama - ovisi , no racunaj na minimalno 1000€. Eto, nadam se da sam dao neke smjernice. Zanima li te nesta vise o zvuku , slobodno se obrati , a isto vrijedi i ako se ne budes mogao odluciti za komponente.

Pozdrav!

Freedom for everyone!!

0 0 hvala 0
17 godina
Hi-fi za siromasne

Evo jedan primjer entry-level sistema:

1. Zvucnici: Mission, Wharfedale, KEF, Energy cca 1000-2000kn.

2. Stalci: 500kn

3. Pojacalo: NAD, Marantz, CambridgeAudio, Denon, 1500-2000kn

4. Player: Sony, Marantz, Denon, Onkyo, cca 1000-1500kn

5. Kablovi; za pocetak neki vulgaris 20kn/m, interkonektori isto (Profigold ili slicno)

6. Uho, i puno puno puno slušanja sa njime. Cijena: neprocjenjivo

Znaci sve zajedno od 3500kn do 5500kn, onako ugrubo. Do bi bio nekakav ulazni sistem u HiFi, koji bi se dalje nadogradzivao prema zeljama i glazbenim afinitetima vlasnika.

Sve se to da dobiti preko oglasnika u pola cijene. Ja nisam nikada imao problema sa kupovinom preko oglasnika, samo treba zamoliti prodavaca par dana slusanja da ne bi ispao neki kvar.

Treba i napomenuti da je jako bitan smjestaj zvucnika u prostoriji i sama akustika prostorije. Po mome sudu/iskustvu, prostorija ima 60-70% vaznosti na zvuk. Ako su zidovi goli, na podu plocice, i najbolji zvucnik ce zvucati tanko i suplje.

Sto se tice MP3ce od 256kbit, vec na ovakvom sistemu se mogu cuti jasne razlike izmedzu originala i 256kbita. Sve ovo sto se skine s neta je uglavnom lose kvalitete, jer su mnogi albumi visestruko prekodiravani. Ali nadzu se i nekompresirani FLAC i APE albumi, samo se treba malcice vise potruditi ;)

"A developer is a machine that converts coffee into code"
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2008 9:14 (hudo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Hi-fi za siromasne
hudo kaže...

Evo jedan primjer entry-level sistema:

1. Zvucnici: Mission, Wharfedale, KEF, Energy cca 1000-2000kn.

2. Stalci: 500kn

3. Pojacalo: NAD, Marantz, CambridgeAudio, Denon, 1500-2000kn

4. Player: Sony, Marantz, Denon, Onkyo, cca 1000-1500kn

5. Kablovi; za pocetak neki vulgaris 20kn/m, interkonektori isto (Profigold ili slicno)

6. Uho, i puno puno puno slušanja sa njime. Cijena: neprocjenjivo

Znaci sve zajedno od 3500kn do 5500kn, onako ugrubo. Do bi bio nekakav ulazni sistem u HiFi, koji bi se dalje nadogradzivao prema zeljama i glazbenim afinitetima vlasnika.

Sve se to da dobiti preko oglasnika u pola cijene. Ja nisam nikada imao problema sa kupovinom preko oglasnika, samo treba zamoliti prodavaca par dana slusanja da ne bi ispao neki kvar.

Treba i napomenuti da je jako bitan smjestaj zvucnika u prostoriji i sama akustika prostorije. Po mome sudu/iskustvu, prostorija ima 60-70% vaznosti na zvuk. Ako su zidovi goli, na podu plocice, i najbolji zvucnik ce zvucati tanko i suplje.

Sto se tice MP3ce od 256kbit, vec na ovakvom sistemu se mogu cuti jasne razlike izmedzu originala i 256kbita. Sve ovo sto se skine s neta je uglavnom lose kvalitete, jer su mnogi albumi visestruko prekodiravani. Ali nadzu se i nekompresirani FLAC i APE albumi, samo se treba malcice vise potruditi ;)

dobro upućeno,nema šta... ja planiram za godinu, godinu i pol nabaviti nešto tako za oko 4000 kuna...stavio bih u sobu...mislim da ih ne bi puno nadograđivao...al eto.
16 godina
neaktivan
Hi-fi za siromasne

Hvala na brzom i konkretnom odgovoru ali buduću da nemam trenutno takve novce nabavka ce malo potrajati, ali ako naletim problem znam gdje ću pitat. thx

0 0 hvala 0
17 godina
Hi-fi za siromasne

i naravno uvjek imas audiofil.net forum. Tamo ima ljudi s dosta iskustva (i skuuuuupe opreme), kao i oglasnik za nabavku polovne opreme!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Hudo je dobro rekao za entry-level osim jednog detalja. Nemožeš previše štedjeti na kabelima. Možeš imati vrhunske komponente i smeće od kabela i imaćeš smeće od zvuka. Kabeli naravno mogu biti perverzno skupi i moraš kupiti odgovarajući kabel, jer svi kabeli mjenjaju zvučnu sliku, svaki na svoj način. Nebi vjerovao, ali zvučnički kabel od 100 kn/m i interkonekcijski do 500 kuna su u biti entry-level i to jedva. Jednostavno je, kad jednom staviš kvalitetan kabel shvatiš poantu priče.

16 godina
Electric kaže...

Hudo je dobro rekao za entry-level osim jednog detalja. Nemožeš previše štedjeti na kabelima. Možeš imati vrhunske komponente i smeće od kabela i imaćeš smeće od zvuka. Kabeli naravno mogu biti perverzno skupi i moraš kupiti odgovarajući kabel, jer svi kabeli mjenjaju zvučnu sliku, svaki na svoj način. Nebi vjerovao, ali zvučnički kabel od 100 kn/m i interkonekcijski do 500 kuna su u biti entry-level i to jedva. Jednostavno je, kad jednom staviš kvalitetan kabel shvatiš poantu priče.

Ovo s kablovima je jako diskutabilno i stvari nisu bas ne izgledaju tako kako ti pricas. Puno je tu reklame i prodavanja magle radi profita  i previse neiskusnih audiofila koji se priklanjaju vecini kako bi prikrili svoje neiskustvo.
Ne bi ti vjerovao ali  dajem ruku i ljevo jaje u vatru za tvrdnju da 99% ljudi nece cuti razliku izmedju obicnog kabela od par kuna po metru i onok od par stotina kuna po metru. U to sam se uvjerio na raznim slusnim testovima gdje iskusni audiofili nisu mogli pogoditi  promjenu kabela i to na skupim sistemima.  Uvijek su tu neki izgovori  ali cinjenica ostajeda razliku nisu culi.
Moj savjet, ne ulagati puno za pocetak u kablove, uzeti obicne od par kuna po metru.
Ja imam jedan od onih sustava od 100 000 kn i dugo sam u audio vodama i nemam nista ekstra skupe kabele, interkonekt sam uzeo polovan od 1000 Kn , zvucnicki 50 kn/m (ovo  je u audio svijetu jeftino pogotovo kad se uzme u obzir cijena ostatka sustava). Cak i ovi ne daju neku uocljivu razliku u odnosu na one najobicnije, mislim daju ali to su zaista detalji i sitnice (bitne audiofilima ali vecina ljudi to  ne primjecuje, vjerujem da ne bi skuzio odmah niti ja da mi netko tajno zamjeni kabele)
Inace sustav mi zvuci odlicno kakve god zice strpao na njega.
I nitko mi ne moze reci da ne cujem dobro jer zaista cujem jer primjecujem sve sitne razlike i detalje koje donose promjene nekih drugih stvari u sistemu.
Znaci ova prica oko kablova pada u vodu. Tko misli da nisam u pravu i ne boji se  priznati sebi ima jedbnostavan test.
Neka netko mijenja skupi i obican kabel u sistemu, a ti probaj otkriti koji svira.  Mislim da ce se 99.99 % ljudi razocarati u svoje slusne sposobnosti .
17 godina
neaktivan

Slažem se za ovo s kabelima: konačno da to iskusni hifist i  otvoreno kaže!

Pogotovo je muljaža s kabelima za digitalije, hdmi od 1000kn i slično,phah!

16 godina
neaktivan
Pixel kaže...
Electric kaže...

Ovo s kablovima je jako diskutabilno i stvari nisu bas ne izgledaju tako kako ti pricas. Puno je tu reklame i prodavanja magle radi profita  i previse neiskusnih audiofila koji se priklanjaju vecini kako bi prikrili svoje neiskustvo.
Ne bi ti vjerovao ali  dajem ruku i ljevo jaje u vatru za tvrdnju da 99% ljudi nece cuti razliku izmedju obicnog kabela od par kuna po metru i onok od par stotina kuna po metru. U to sam se uvjerio na raznim slusnim testovima gdje iskusni audiofili nisu mogli pogoditi  promjenu kabela i to na skupim sistemima.  Uvijek su tu neki izgovori  ali cinjenica ostajeda razliku nisu culi.
Moj savjet, ne ulagati puno za pocetak u kablove, uzeti obicne od par kuna po metru.
Ja imam jedan od onih sustava od 100 000 kn i dugo sam u audio vodama i nemam nista ekstra skupe kabele, interkonekt sam uzeo polovan od 1000 Kn , zvucnicki 50 kn/m (ovo  je u audio svijetu jeftino pogotovo kad se uzme u obzir cijena ostatka sustava). Cak i ovi ne daju neku uocljivu razliku u odnosu na one najobicnije, mislim daju ali to su zaista detalji i sitnice (bitne audiofilima ali vecina ljudi to  ne primjecuje, vjerujem da ne bi skuzio odmah niti ja da mi netko tajno zamjeni kabele)
I nitko mi ne moze reci da ne cujem dobro jer zaista cujem jer primjecujem sve sitne razlike i detalje koje donose promjene nekih drugih stvari u sistemu.
Znaci ova prica oko kablova pada u vodu. Tko misli da nisam u pravu i ne boji se  priznati sebi ima jedbnostavan test.
Neka netko mijenja skupi i obican kabel u sistemu, a ti probaj otkriti koji svira.  Mislim da ce se 99.99 % ljudi razocarati u svoje slusne sposobnosti .
Očigledno nisi primjetio naslov teme. Pročitaj ga. U entry-level sistemima (o entry-levelu se može raspravljati do besvjesti, ali niti je mjesto niti mi se da), koji očigledno nikada nisi imao, se itekako čuje razlika u zvuku. Očito nisi baš ni pročitao moj post, jer sam rekao da kabeli mijnjaju zvučnu sliku, što je istina i to ntiko nemože negirati. Sa malo skupljim kabelom i odgovarajućim (opet, skupji je relativan pojam) možeš popraviti zvučnu sliku. Osim toga, ono što će se sa kvalitetnijim kabelom sigurno desiti je da ćeš imati puno više detalja. Takve stvari, ja vjerujem, nećeš baš primjetiti na sustavu vrijednom jednog auta kompaktne klase, ali o tome nije ni riječ.
Opet, rekao sam odgovarajući kabel, jer kao što znaš, u hi-fi svijetu iz trgovine možeš dobiti praktički sve na testiranje prije nego što kupiš. To je s razlogom. U jeftinim sustavima skupi kabel može sve pokvariti, ili jednostavno ne napraviti ništa, što je naravno, kako kažeš, bacanje novca. Ali interkonekcijski kabel od 10 kn i onaj od 500 kn se nemogu usporediti. Ja sam zamjenio takav sa Atlasovim equatorom 2 i dobio sam puno detaljniju sliku sa nešto više basa, što mi je bio i cilj. Fred je donio kabel od 2000 kn i to je zvučalo loše na mom, u biti jeftinom, sustavu. Da je takav kabel 100 kn ne bi se ispaltilo, a kamoli 2000 kn.
Za entry-level sustave odgovarajući kabeli čine čuda. Kao što tema kaže, za siromašne (koliko god da je to moguće reći kad je hi-fi u pitanju), jer to su sutavi u kojima ćeš jednostavno htjeti na neki način promjeniti zvuk. Nemam namjeru o ovome više rasparavljati, jer naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje, i mislim da bi smo u raspravi otišli prilično off topic.
Pozdrav

16 godina
Hi-fi za siromasne

Electric,

IMao sam i ja entry level sustav dosta dugo i postepeno mijenjao i nadogradjivao komponente  tako da dobro znam o cemu pricam. Ako skupi kabel zvuci lose na jeftinom sustavu, kladio bih se ipak da je problem u sustavu a ne u kabelu koji vjerojatno prenosi signal bez uplitanja i pokazuje sve lose osobine sustava.

I opet da ne ponavljam procitaj jos jednom moj post.

Ljudi u jeftinim sistemima stvari pokusavaju rjesiti kablovima, ali ne zaboravi da je to ipka najobicniji komad zice i sto mislis koliko on realno moze utjecati. 

Mislim da to definitivno nije smjer kojim treba ici u popravljanju zvuka.

Kad sustav ima uravnotezen i dobar zvuk (koliko to dopusta njegova cjenovna katgorija) tek se onda ima smisla igra s kablovima, sve drugo je bacanje novaca uvjetar ( i ovo  tvrdim iz iskustva)

0 0 hvala 0
17 godina
Pixel kaže...
Cak i ovi ne daju neku uocljivu razliku u odnosu na one najobicnije, mislim daju ali to su zaista detalji i sitnice (bitne audiofilima ali vecina ljudi to  ne primjecuje, vjerujem da ne bi skuzio odmah niti ja da mi netko tajno zamjeni kabele)
 Težak je život Ferengija ;)
16 godina
neaktivan
Hi-fi za siromasne

Kad sam kupovao svoje prve hi fi sustave u hi fi casopisima se preporucalo da od planirane svote 50% se potrosi na zvucnike a 25% na gramofon i 25% na zvucnike. Na kabele bi se trebalo potrositi oko 10% od ukupne cijene sustava.

U 90tima se to promijenilo jer su pojeftinili zvucnici, dosli CD playeri pa mislim da je sad odnos po trecina za zvucnike, pojacalo i CD. Ali moje misljenje je i dalje da za zvucnike treba odvojiti najveci dio novaca.

Za razliku od drugih koji su se javljali, ja mislim da puno ovisi o kablovima a to jedino mozes isprobati vrlo sofisticiranim testom, a to je slusanje. Vecina hi fi ducana omogucuje posudivanje kabela pa probaj. Uvijek sam kupoval Mission zvucnike. Dok sam imal Harman kardona najbolje mi je pasao Cardas, a sad kad imam Cyrusa najbolje mi pase Van den Hull. Istina je da reklamiranje ima veliku ulogu u tome, ali se ne slazem sa tvrdnjom da kablovi nis ne znace. Znace, ali cesto i s jeftinjom kombinacijom mozes proci bolje nego sa skupljom.

0 0 hvala 0
17 godina
Hi-fi za siromasne

Kablovi su jako osjetljiva komponenta sustava, jer je tesko predvidjeti kako ce zvucati sa odredzenim komponentama. Cijena kabla iz moga iskustva ne reprezentira direktno i njegovu kvalitetu, pa je tu prica jos zamrsenija. Ja sam probao nekoliko skupih kablova, sa rangom cijene od cca 10,000kn (iako niti to nije preskup kabel), ali nisam uocio neka znatna poboljsanja zvuka. Sada, dali je to do mog "skromnog" hifi sistema, koji ne prelazi previse cijenu samih kablova, ili je nesto trece u igri, ne bih znao.

Tek isprobavanjem 10-tak interkonektora sam pronasao jedan koji mi pase (neki Cambridge Audio model, zaboravio koji, cca 700kn, bolji od svih Monster, Kimber i Straithwire modela od vise tisuca kuna), dokle zvucnicki kabel jos trazim. Takodzer, interkonektor ima veci utjecaj na zvuk od zvucnickog kabla, isto prema mome iskustvu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Hi-fi za siromasne

Ne znam ljudi, ja sam oštroga uha i sluha ali smatram da je i ova linija koju sam uzeo u technomaxu sasvim ok za nas "siromašne" (4200k). Pogledajte na Philipsovim stranicama   http://www.consumer.philips.com/consumer/en/gb/consumer/cc/_language_gb/_productid_MCD908_05_GB_CONSUMER     Ima sve što treba,čak i reproducira div-xe ali nema podrške za diakritičke znakove.Nisam našao novi firware.

Alteri sempre ignoscito,tibi ipsi nomquam.

0 0 hvala 0
17 godina
RUMI kaže...

Ne znam ljudi, ja sam oštroga uha i sluha ali smatram da je i ova linija koju sam uzeo u technomaxu sasvim ok za nas "siromašne" (4200k). Pogledajte na Philipsovim stranicama   http://www.consumer.philips.com/consumer/en/gb/consumer/cc/_language_gb/_productid_MCD908_05_GB_CONSUMER     Ima sve što treba,čak i reproducira div-xe ali nema podrške za diakritičke znakove.Nisam našao novi firware.

Ako si zadovoljan, odlicno.

Bas me zanima kako to radi. Hrabro su spojili cijevno predpojacalo i izlazno pojacalo D klase. Jedino mi je sumljiv ovaj ribonski visokotonac, koji inace dodze malo vise od cijele linije (par visokotonaca da cjepidlacimo). Volio bi cuti to bas...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice