Zasto Lightroom jede toliko memorije?

poruka: 15
|
čitano: 2.189
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Uzeo sam novi komp prije 4 mjeseca i naoruzao se dualcore procesorom, 4gb rama i radeonom 4850.. bla bla bla...

Cilj mi je bio da pokrecem glatko photoshop i aftereffectse. Bez ikakvih problema sada rade obe aplikacije.

Ali nedavno instaliram i lightroom kako sam posudija DSLR-a. Program je ludilo, samo jede memorije kao lud!

Prebacio sam mu da snima temp fajlove na drugi disk kako bih ga mozda malo ubrzao ali nije stvar u spremanju previewa nego u kolicini memorije koju pojede s vremenom (osim ako ih ne snima na ram, sto mislim da nije ovdje slucaj).

Dakle exponencijalno rad u njemu postaje tezi i tezi tako da recimo nakon nekih 45min ili 10-15 obradzenih slika on toliko uspori racunalo da se vise ne mogu ni maknuti.

Nakon sto ga ugasim, par minuta poslije sve dodze sebi.

U trenutku 'naprezanja' veceras task menager mi je pokazao da je pojeo cca. 2.600mb memorije..

Dali sam negdje preskocio neku postavku?

Arguing on the internet is like running in Special Olympics. Even if you win, you are still retarded. http://www.pixelatem.croshare.com/

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

O, moj Bože! 2600 MB? Nema što drugo biti nego da sprema obrađene slike kao temporary fileove, što si vjerovatno i sam znao...

Probaj se igrati još opcijama, drugo ti nemam što reći. Sretno.

EDIT: Jeli računalo usporeno i nakon što izađeš iz Lightroom-a?

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.4.2009 2:40 (Random.).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Zasto Lightroom jede toliko memorije?
Random. kaže...

O, moj Bože! 2600 MB? Nema što drugo biti nego da sprema obrađene slike kao temporary fileove, što si vjerovatno i sam znao...

Probaj se igrati još opcijama, drugo ti nemam što reći. Sretno.

EDIT: Jeli računalo usporeno i nakon što izađeš iz Lightroom-a?

pa da usporeno je nekih 5-10 minuta, a cak sam dvaput morao resetirati jer mi je mis blokavao... :)

ma da, sprema ih kao temp fajlove na drugi disk... ta opcija mora biti ukljucena jer bez toga ne bih imao prewiev.

Ali u njegovim opcijama nema nista vezano za ram, kao sto recimo AfterEffectsi imaju, da se odredi kolicina rama koja ce biti na raspolaganju.
Arguing on the internet is like running in Special Olympics. Even if you win, you are still retarded. http://www.pixelatem.croshare.com/
16 godina
neaktivan

Probaj nešto iz ovog tut'-a.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Random. kaže...

Probaj nešto iz ovog tut'-a.

ajde, napravio sam 3 stvari s ovog tutoriala pa cu bas vidjeti hoce li pomoci.
16 godina
neaktivan

Meni Lightroom na konfi iz potpisa radi bez ikakvih problema i zapinjanja. Ne samo on nego i CS4 i elements 6, te photomatix i olympus studio. Nijedan program mi ne jede više od 1.5GB rama

Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate Service Pack 1 32-bit
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Meni Lightroom na konfi iz potpisa radi bez ikakvih problema i zapinjanja. Ne samo on nego i CS4 i elements 6, te photomatix i olympus studio. Nijedan program mi ne jede više od 1.5GB rama

moja konfa tocno:
Core2Duo E7300 @ 2.66
Kingmax Mars 800mhz 4gb
Radeon HD 4850
win Vista SP1 64 bit (a i lightroom je 64bitni)

ali mislim da sam shvatio u cemu je kvaka. Lightroom ima minimalisticki prikaz kada nesto radi. Recimo kada idem spremati sliku/exportirati ili slicno onda on gore u ljevom kantunu pokaze progress, a ja sebe uhvatim kako se automatski prebacujem ili otvaram photoshop dok on to jos recimo exportira. Iskreno mozda bi vise volija da mi pokaze standardni progress bar kao PS dok nesto radi, ovako zatrpam komp naredbama u trenutku kada mozda ne bih smio.

17 godina
neaktivan

poradi na fotografskoj tehnici, ako si dobro uslikao fotku, ne treba ti gotovo ništa postprocessinga.

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

poradi na fotografskoj tehnici, ako si dobro uslikao fotku, ne treba ti gotovo ništa postprocessinga.

ti to ozbiljno? Smijeh
16 godina
neaktivan
pixelatem kaže...
elkarrde kaže...

ti to ozbiljno? Smijeh
 Uvijek se teži za najboljim mogućim rezultatima u samom fotoaparatu. Ja minimalno koristim programe koje sam naveo, osim za naravno RAW razvijanje koje je neophodno.
Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate Service Pack 1 32-bit
17 godina
neaktivan
pixelatem kaže...
elkarrde kaže...

ti to ozbiljno? Smijeh
 najozbiljnije.

sjeti se samo kak je slikati s analognim fotićima - podesiš sve unaprijed, nakon kaj okineš, nema više intervencija - ako nisi dobro sve podesio, imat ćeš lošu fotki i još ćeš platiti za nju. ofkors, ako nisi razvijao filmove sam doma. :)

općenita kvaliteta fotki je pala s dolaskom digitalaca. šteta.
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...
 Uvijek se teži za najboljim mogućim rezultatima u samom fotoaparatu. Ja minimalno koristim programe koje sam naveo, osim za naravno RAW razvijanje koje je neophodno.

ma slazem se, ali ja sve slike radim u RAW-u, tako da htio to ili ne moram ih provuci kroz neki soft, prije je to bio PS a sada lightroom.

No ajde nadzi mi danas nekoga tko moze podesit aparat i sredit boje na njemu kao sto to moze PS ili LR! :) cisto sumljam da postoji takva osoba a kamoli aparat.
16 godina
neaktivan

Ja ne sređujem boje kada su mi postavke boja na VIVID. A tko će ispraviti fotografiju van fokusa ili loše komponiranu Namigiva

17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...
sjeti se samo kak je slikati s analognim fotićima - podesiš sve unaprijed, nakon kaj okineš, nema više intervencija - ako nisi dobro sve podesio, imat ćeš lošu fotki i još ćeš platiti za nju. ofkors, ako nisi razvijao filmove sam doma. :)

općenita kvaliteta fotki je pala s dolaskom digitalaca. šteta.

aha, ti si jedan od 'stare' garde. Gle, danas se ne mozes pojavit nigdje bez digitalno obradzenih slika. Krenimo od sprovoda, pireva, portreta, detalja... LR-om mozes izvuci ono najbolje iz slike, a i iskreno puno puta mi pomogne da losu sliku pretvorim u izvanprosjecnu sliku. Kao sto sam rekao, sve radim u RAW-u, (osim ako se ne glupiram, onda stavim obicni jpg). RAW je odlican zato sto mogu manje vremena posvetiti samom fotoaparatu i njegovim funkcijama. Posebno ako se radi o tezim uvjetima snimanja kada su sve opcije blende i expozicije diskutabilne, i to mi daje da na lokaciji posvetim vise vremena kadriranju i komuniciranju s okolinom te se ne moram zamarat dali mi je blenda otvorena jednu stopu previse ili premalo.

Slazem se s tobom da je kvaliteta pala pojavom digitalaca, cisto iz razloga sto oni nemaju dinamicni raspon kao analogni aparati. Pa bas radi svega navedenoga koristenje lighrooma ili photoshopa je u vecini slucajeva neophodno.

Edit: Ontopic:
Vezano za usporavanje lightrooma, izbjegavajte tiff. :)
Sada mi je komp potpuno krepa kada sam lightroomu dao naredbu exportiranja tiff-a, nakon sto se progressbar nije pomakao dobrih minutu zapazio sam da je LR pojeo ponovno 2.6gb memorije. Zasto? Nemam pojma, ali drizat cu se obicnog jpg-a ili psd-a.
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.4.2009 20:59 (pixelatem).
17 godina
neaktivan
pixelatem kaže...
aha, ti si jedan od 'stare' garde. Gle, danas se ne mozes pojavit nigdje bez digitalno obradzenih slika. Krenimo od sprovoda, pireva, portreta, detalja... LR-om mozes izvuci ono najbolje iz slike, a i iskreno puno puta mi pomogne da losu sliku pretvorim u izvanprosjecnu sliku. Kao sto sam rekao, sve radim u RAW-u, (osim ako se ne glupiram, onda stavim obicni jpg). RAW je odlican zato sto mogu manje vremena posvetiti samom fotoaparatu i njegovim funkcijama. Posebno ako se radi o tezim uvjetima snimanja kada su sve opcije blende i expozicije diskutabilne, i to mi daje da na lokaciji posvetim vise vremena kadriranju i komuniciranju s okolinom te se ne moram zamarat dali mi je blenda otvorena jednu stopu previse ili premalo.

Slazem se s tobom da je kvaliteta pala pojavom digitalaca, cisto iz razloga sto oni nemaju dinamicni raspon kao analogni aparati. Pa bas radi svega navedenoga koristenje lighrooma ili photoshopa je u vecini slucajeva neophodno.

Edit: Ontopic:
Vezano za usporavanje lightrooma, izbjegavajte tiff. :)

hehe, da, stara garda - senzor koristim samo kad nemam druge opcije. i ne slikam sprovode i pireve. Namigiva
sori, al nećeš me uvjeriti da možeš lošu fotku pretvoriti u iznadprosječnu - loše fotke se bacaju i brišu, a ne obrađuju. uostalom, zašto uopće popravljati lošu fotku kad joj već u startu fali informacija? samo povećavaš entropiju, ne možeš napraviti dobru fotku od lošeg originala - radije uslikaj odmah u početku bolju.
shvati ovo kao pozitivnu kritiku, cijenim tvoj trud i volju, znam kolko ja mrzim sjediti pred kompom i spašavati loše fotke, smatram to vrijeme daleko korisnije potrošenim na vježbanje povećanja odnosa signal/šum, nego popravljanje loših fotki i ispravljanje amaterskih grešaka.

ontopic: korisna informacija, thnx. :)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice