U tegli na balkonu mi raste stevija. Stavljam je u slastice i tamo mi je sasvim ok. Kavu ne pijem zbog GERBa, a u zelenom čaju mi stevija super paše.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Super članak! Fala Doc!

Ovo za agavu nisam znao.
Probamo. Ima prilicno nizak glikemijski index.
Pored mehanike i kemije, imam osjecaj da se psihologija premalo bavi istom tom problematikom jer problem nije samo biokemijski/medicinski.
Reakcija na stres zna biti takva da osoba poseze za slatkim da si "olaksa muke" ili "osigura barem neko zadovoljstvo u zivotu" preko istih tih centara za nagradu, a time se svjesno ili nesvjesno indirektno ubija hranom u slucaju dijabetesa.
Sto opet ima puno drugih poruka u sebi. Tu se opet i doticemo onih mikroorganizama u zelucu "koji zele nesto slatko", a covjek poput zombija ispunjava zelje crijevnih mikrobiota.
Nista nije jednostavno.
Svojedobno me fascinirala angiogeneza i cinjenica da tumor velicine zrna secera ima pristup kemijskim inhibitorima kojima "naredjuje" krvnim zilama da se razgranaju do tumora i donesu mu izvor hrane i odvoda otpada.
Sada sto vise citam i ucim o dijabetesu, jer i sam imam taj problem, isto vidim da nije luk i voda. Ima tu materije i kompleksnosti.
Kavu ne pijem, čaj pijem bez šećera. Candy barove, kekse i slatke grickalice ne jedem, kao niti gazirana pića i generalno izbjegavam sve umjetno. Moj dnevni unos slatkog se uglavnom odnosi na jednu žličicu meda na tostu ujutro i par žličica kakao napitka u mlijeku.
Ne kužim ljude koji se trpaju umjetnom i šećernom hranom i sladilima.
Kavu ne pijem, čaj pijem bez šećera. Candy barove, kekse i slatke grickalice ne jedem, kao niti gazirana pića i generalno izbjegavam sve umjetno. Moj dnevni unos slatkog se uglavnom odnosi na jednu žličicu meda na tostu ujutro i par žličica kakao napitka u mlijeku.
I iz toga se vidi da nisi ni pročitao članak, jer ti je ljepo objašnjeno da je žlica šečera i žlica meda skoro pa potpuno ista stvar, za tvoje tjelo što se tiće šećera, šećer je šećer! I kako je isto napisano, šećer nije štetan nego nadasve koristan i potreban ali isto kao i SVE drugo, ako ga konzumiraš previše imat češ probleme. Sad dali je to žlica meda ili kocka čokolade je potpuno nebitno, jer razlog zašto ti stavljaš med 100% nije zbog zdravlja meda nego zbog toga što je sladak - da je med gorak nebi ga ni pomirisao pa da je neznam koliko zdrav.
A sama potrebna količina šećera za svaku osobu je ovisna najviše o tome koliko energije potrošiš svaki dan, jer ako si npr. profesionalni biciklist bez problema možeš satrat jednu veliku Milka čkoladu, 4 kugle sladoleda.... na dan i ne dobit niti grama na težini niti bit išta bliže šećernoj bolesti, a isto tako ako si cjeli dan pred kompjuterom, doma navečer pred televizijom, žlica meda ti je i više nego dovoljno!
Ali na kraju svatko bira šta mu je otrov, jer NITKO od nas ne živi zdravo, možda si umjeren sa šećerom ali soli stavljaš kao da si pola života u moru, ili alkohola piješ kao da nema sutra, pušenje, droge, masna hrana, prerađena hrana.....jer fizično zdravlje je samo pola priče, stres ubije puno više ljudi nego šećer!
Sada jos reci da ne pijes alkohol, ne pusis, ne jedes slano, ne jedes voce/fruktoza/secer, pa da te cisto pitam : jel uopce i zivis
. Samo to ti ne garantira zdrav i dug zivot, cisto da te razocaram.... Doduse, ni ja nisam neki obozavatelj secera, nazalost, imam neke druge "krajnosti".
Upravo to. Npr. Ljudi se pretrpavaju ketchup-om, a nisu ni svjesni koliko secera i soli ima u njemu. Uzasno nezdrava namirnica. Debelo ponisti ono likopena sto rajcica pruza.
Upravo to. Npr. Ljudi se pretrpavaju ketchup-om, a nisu ni svjesni koliko secera i soli ima u njemu. Uzasno nezdrava namirnica. Debelo ponisti ono likopena sto rajcica pruza.
neznam koliko je uopce blesavo ketchup povezivati sa rajcicom koliko je malo unutra uopce ima. Zbog slike na pakovanju?
Takoder mislim da je u danasnjoj okolini gdje je secer svugdje u svemu u neogranicenim kolicinama i marketinsko drustveno ga se gura svima u usta skroz "legitimno" ga prozvati otrovom. Pa onda mozemo na onu o dozi.
p.s. slika autora je malo onako zastrasujuca. Moze li neka malo "blaza" slika? hvala
slika autora je malo onako zastrasujuca.
To je i bila namjera.
I iz toga se vidi da nisi ni pročitao članak, jer ti je ljepo objašnjeno da je žlica šečera i žlica meda skoro pa potpuno ista stvar, za tvoje tjelo što se tiće šećera, šećer je šećer! I kako je isto napisano, šećer nije štetan nego nadasve koristan i potreban ali isto kao i SVE drugo, ako ga konzumiraš previše imat češ probleme. Sad dali je to žlica meda ili kocka čokolade je potpuno nebitno, jer razlog zašto ti stavljaš med 100% nije zbog zdravlja meda nego zbog toga što je sladak - da je med gorak nebi ga ni pomirisao pa da je neznam koliko zdrav.
A sama potrebna količina šećera za svaku osobu je ovisna najviše o tome koliko energije potrošiš svaki dan, jer ako si npr. profesionalni biciklist bez problema možeš satrat jednu veliku Milka čkoladu, 4 kugle sladoleda.... na dan i ne dobit niti grama na težini niti bit išta bliže šećernoj bolesti, a isto tako ako si cjeli dan pred kompjuterom, doma navečer pred televizijom, žlica meda ti je i više nego dovoljno!
Ali na kraju svatko bira šta mu je otrov, jer NITKO od nas ne živi zdravo, možda si umjeren sa šećerom ali soli stavljaš kao da si pola života u moru, ili alkohola piješ kao da nema sutra, pušenje, droge, masna hrana, prerađena hrana.....jer fizično zdravlje je samo pola priče, stres ubije puno više ljudi nego šećer!
Dobro sam pročitao članak i poanta mog posta je da se ljudi previše pretrpavaju kojekakvom umjetnom industrijskom hranom bez ikakvog razmišljanja. Znam da je šečer šečer, ali trudim se unositi ga u normalnim količinama i uglavnom iz prirodne hrane.
Konzumirati kojekakve umjetne proizvode iz šarenih ambalaža, dizajniranih da budu jeftini, otrovni, slatki i maksimiziraju profit, nije za mene. Ne smatram se ovcom za šišanje.
😂 znači to je razlog intenzivnog rada i Docovih članaka, ma da kvaliteta nije upitna.
znači smanjuj šećer sunce ti žarko, mani se zamjenskih zaslađivača i gluposti... zaista se može naviknuti na manje slatko ali isto tako i na slađe.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
😂 znači to je razlog intenzivnog rada i Docovih članaka, ma da kvaliteta nije upitna.
znači smanjuj šećer sunce ti žarko, mani se zamjenskih zaslađivača i gluposti... zaista se može naviknuti na manje slatko ali isto tako i na slađe.
penzic? pa tek je 8 godina clan.