Nvidijine kvartalne brojke su stvarne, no napuhuje

poruka: 17
|
čitano: 3.308
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nvidijine kvartalne brojke su stvarne, no napuhuje".
8 godina

Zaj... situacija jer kao što dio mene želi da se ovaj AI balonček raspadne i sva ova korporacijska gamad padne na koljena, drugi dio je svjestan da će zbog toga što direktno i što indirektno ogromna količina ljudi ostat bez posla (oni na vrhu sigurno ne) i nas sve zna gurnit u još dublju recesciju.... i to sve zato što ja želim jeftiniju memoriju! 

Moj PC  
6 0 hvala 3
18 godina
Re: Nvidijine kvartalne brojke su stvarne, no napu
nikonja kaže...

Zaj... situacija jer kao što dio mene želi da se ovaj AI balonček raspadne i sva ova korporacijska gamad padne na koljena, drugi dio je svjestan da će zbog toga što direktno i što indirektno ogromna količina ljudi ostat bez posla (oni na vrhu sigurno ne) i nas sve zna gurnit u još dublju recesciju.... i to sve zato što ja želim jeftiniju memoriju! 

A baš to dobiješ jeftiniju memoriju koju opet ne možeš kupiti zato što si bez posla. 

11 godina
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 mjeseci

Dobar clanak.  Balon ce puknuti to je vrlo vjerovatno, no to pucanje ce biti proces pragmaticnog i realnog preslagivanja tehnologija ce ostati i nastaviti sa poboljsanjima. Ai je dosta dobar, no, nije sposoban samostalno raditi velike stvari pouzdano, jos uvijek je najbolji u usko specificiranim problemima i iteracijama istih.

Kad se gradila zeljeznica to je isto bio balon neslucenih razmjera, sve je popucalo, no na kraju ostala je zeljenznica koja je znacajno pomogla industrijalizaciji. Kad su auti dolazili bilo je balona i to ne samo balona nego i podmsijeha, koja budala bi radje koristila to blesavo govance pod imenom auto umjesto pravog konja.

Danas ima tih budala koliko hoces, kad je krenuo balon bilo ja puno proizvodjaca ostali su samo neki.

.com (dotcom) balon nije bio tako davno, cisti hype, no kad je sve puklo onda se preslozilo pa krenulo pragmaticnije i relanije. Nitko ne moze reci da je WWW  beskoristan i da nije pomogao, inatoc teskoj kuknjavi i zlogukim sovama koje su se beljile i cudile kako bi uopce to sranje moglo biti imalo korisnije od FAX uredjaja.

Bill koji je bio u zizi svega nije bio u stanju vidjeti dosege i mogucnosti interneta.

Da vjerovatno ce puknuti, no nakon toga ce stvari krenuti kako se spada. Ovo spljivanje novca nikada nije zavrsilo dobro, no opet uvijek postoji prvi puta 

1 1 hvala 0
13 godina

... pesimizma radi. Veliki dečki koji se bave ulaganjem, ubrzano se osiguravaju od "puknuća". Zašto se i spomenuti Norveški državni fond ( i svi ostali izloženi) ne osiguraju - kontroliraju rizik. Oni koji su se kasno ukrcali na AI vlak,  očekuju veliku zaradu i drže se AI-a ko pijan plota. Kad tržište krene u korekciju ( što je normalno za očekivat, takav je prirodan tijek s obzirom na cikličnost tržišta - ekonomije), potonut će zajedno sa svojim " overlaveraged " pozicijama u jednoj normalnoj korekciji. To je pohlepa.

https://www.youtube.com/watch?v=C0aWrDcM988&amp
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2026 11:59 (grgaRi).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

Nema riječi o pucanju balona još barem 2 godine, AI će uskoro početi donosti novac onima koji su prvi ušli. Ako pogledamo zarade i vaulacije nema riječi o nikakvom balonu. Očekujem značajan rast dionica Nvidije i pogotovo proizvođača memorije. SK Hynix ima forward PE4.16, o kakvom balonu mi pričamo.

2 1 hvala 0
13 godina

Forward PE je rezultat proekcije nečeg šta će se dogoditi u budućnosti (zarada u narednih godinu dana), dakle radi se o  očekivanoj zaradi u visoko kreditiranoj industriji i nema direktne veze sa balonom.  Neće balon puknuti zbog Nvidie ili zbog high bandwidth memorije i njihovih proizvoda. Problem je sve veće financiranja AI sektora od strane nereguliranih privatnih kreditora koji kao zalog primaju AI čipove i još neizgrađene podatkovne centre.  Ono šta regulirani kreditori - banke ne žele/mogu uzeti kao zalog. Banke posuđuju uz manje kamate (regulacija). Privatni kreditori posuđuju uz dvoznamenkastu kamatu.

Da skratim priču. Inflacija u USA ne pada, američki dug je 40.000.000.000.000, servisiranje duga je sve skuplje, nitko ga ne kupuje pa dugoročna kamatna stopa na USA obveznice raste. Veća kamatna stopa = skuplje servisiranje duga. U FED-u više nitko ne priča o smanjivanju svojih kamatnih stopa jer bi to značilo zagrijavanje inflacije.

Iglica u balon -  ako prihodi od AI ulaganja neće biti dovoljni za  servisiranje zaduženja koje je sve skuplje, pa će krenut neplaćanje, a kreditori se neće moć naplatit od čipova i podatkovnih centara koje  nitko ne želi kupit. = 2008 - kuće

Kada/dali će se to dogoditi ili neće,  ovisi o brzini uspješne monetizacije silne AI infrastrukture. Živi bili pa vidjeli ...

15 godina

Shvaćam tvoju tezu. Moje mišljenje je da je sadašnji bum samo početak priče jer se još nije ni uključio ostatak svijeta. Europa po običaju kasni i sve će raditi na paniku. U Americi su glavni izvor finaciranja hyperscaleri a oni tu lovu isisavaju iz svoje zarade ili se zadužuju po povoljnim uvjetima. Mogući problem su Neocloud firme koja masovno rade datacentre na dug i njihov glavni rizik je da im se to otegne da kamata pojede zaradu, međutim tu je i najveća zarada ako uspiju berem u sljdeće dvije godine. Forward PE je rezultat projekcije ali ta projekkcija je praktički već zagarantirana kod proizvođača menorije. Uglavnom priča ima puno pokretnih djeova da bi bili sigurni u ishod ali moje mišljenje je da nas tek čeka ekplozija zarada i cijena dionica, a iza toga ko zna

13 godina

Upravo suprotno. Hyperscaleri se  za gradnju infrastrukture zadužuju kod privatnih kreditora čak i za doznamenkastu kamatu, kako sam već napisao. To rade preko posebnih SPV tvrtki (Special Purpose Vehicles)  tj rade "Shadow borrowing" sakriveni neprikazani dug koji im nije prikazan u bilanci i ne narušava im kreditni rejting. Članak u kojem je to podrobnije opisano i da to su glavni igrači ( Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta, Oracle,  OpenAI/Stargate, xAI).

Od eksplozije zarada i cijena dionica neće bit ništa bez uspješne monetizacije i tu je priča najtanja. Sve se temelji na projekcijama.

OK je bit uvjeren u daljnji rast i očekivat zaradu, (bez takvih ne bi postojali  špekulanti dionicama koji se obogate).

OK je smatrati da je tržište "prerastegnuto", prodavati sad na trenutnom vrhuncu, zabilježiti neki profit, pa čak i propustiti dio buduće nerealizirane zarade ( a bez takvih ne bi postojali  špekulanti dionicama koji se obogate i uspiju zadržati ostvareno).

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2026 17:28 (grgaRi).
17 godina
grgaRi kaže...

..

Od eksplozije zarada i cijena dionica neće bit ništa bez uspješne monetizacije i tu je priča najtanja. Sve se temelji na projekcijama.

..

-projekcije, excel-grafikoni itd su samo papirnato pokriće-plan .. dok je igra stvorena od trumpekove ekipe koja istovremeno drži vlast, ono što je u toj igri gadno, opasno, uz isključen 'osigurač' (izlazak na tržište, pravila-rokovi.. sp500 je odbio, nasdaq prihvatio.. +zato se fondovi kao spomenuti norveški boje, jer po pravilima igre, kad su takvi iznosi u igri, trilijarda.. tad fondovi automatizmom ulaze u igru, kao diversifikacija portfelja, mirovinski-zdravstveni izgleda i norvežani..) osigurač-rok-test za trgovanje, koji služi eliminaciji pump-dump igre.. ono što običan biz ne može jer postoji regulacija ali trumpek može i kroz nasdaqovu beskičmenu pukotinu uđe.. ostalo je automatizam a igra je takva da će minus pokriti drugi ne za par godina što bi bio normalan ciklius da postoji osigurač-rok, nego najesen... već fali trilijarda, to će biti gubitak tih fondova, dok će igrači kao nvidia, meta, ms, oracle, amazon.. samo fiktivno prikazivati isti takav gubitak pri čemu je to napuhano 'cirkularno' knjiženje novca, par rundi i skoro kao perpetuumobile ili inflatorna spirala, i tom shemom je ta ekipa umjesto klasičnog 'pota' (početnog uloga) recimo par-nepar-rulet-poker.. umjesto npr trilijarde, napravila isto s recimo trećinom tog iznosa, jednostavno knjiženjem-ciklusom koji za razliku od godišnjih doba poljoprivrede-uroda-sjetve-žetve ne ovisi o kalendaru-godini-roku.. pa u par mjeseci 'zavrte' željeni iznos bez da su ekšli taj iznos izvadili iz džepa i stavili na kockarski stol .. dok u idućem koraku ide krah, nesreća, 'realnost-rizik' svakog ulaganja, gdje će formalno i oni jednako kukati kako su izgubili x-iznos, mada su izgubili možda desetinu a razliku strpali u džep, oaze, offshore, odnosno trumov bitcoin kao što je kripto padao a sad opet raste, jer ga oni koriste za takve transakcije.. sad, ne prije pola godine itd.

-svi dijelovi puzzlea su tu, slika, pri čemu je moguće da sam ja pogrešno posložio.. no moguće je i ono drugo.. i to regulatori znaju, tome služe osigurači, no kad je trumpek=vlast, tad .. kao i sve ostalo, radi što želi, ne on sam, nego ekipa trilijardera.. ceh će platiti fondovi kao mirovinsko, što bi normalno značilo prosječan amer, pa bi čak bilo ok jer su izabrali vlast i ne reagiraju na sranja koja radi, no nisu samo oni, eto i norvežani su tu.. prodrmat će i ostatak svijeta, svi se znoje, svi će sudjelovati u minusu, dok oni koji su ga stvorili uživaju brojeći taxfree plus u oazama izvan jurisdikcije porezne itd.. za što trumpek čak ima i službeno 'ispričnicu' koju je sam sebi u sudskom igrokazu nagodbom dao .. tj jedino što nas sve zajedno može spasiti je da se ameri probude, udarac u dupe, da reagiraju i zaustave ... no neće, jer danas je idiokracija već tu, tj jedini 'prigovor' autoriu filma da je promašio za 480 god.. :)

-naravno, ako griješim u slaganju puzzle, sve će biti divno, krasno, normalno.. nema prevare-igre, nema isisavanja novca-fondova.. nema brige.. jednorozi skakuću i svijet je divan. .. moguće, no realno ne..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
Nije pitanje hoće li puknuti nego kada. A onda će biti drž gaće.
Baš me briga za te tehno divove. Ali me briga za nas ostale. Jer sve su to spojene posude.
Kad krene nizbrdo, padaju dionice svima, a onda kreće recesija, otkazi, propast fondova (pa i mirovinskih), pa poskupljuju krediti, i na kraju ceh plaćamo mi.
Pa će tako biti opet najebasmo i ja i ti i svi mi skupa samnom.
Life is jazz. Play it cool.
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2026 19:19 (Macumba).
Moj PC  
3 0 hvala 2
22 mjeseca
"Da vjerovatno ce puknuti, no nakon toga ce stvari krenuti kako se spada. Ovo spljivanje novca nikada nije zavrsilo dobro..."

Ma nemojte opravdavati pohlepne krivce koji svojim ponašanjem unište generaciju ljudi. Svijet bi mogao i dalje napredovati željeznica i sl. bez pumpanja balona do pucanja, samo bi trebalo imati neki državni nadzor da održava balone koliko toliko održivima.
Što se dogodi kad pukne, opstaju samo najjači (većinom oni koji su to i izazvali), te se svi ostali unazade i imamo pad ili stagnaciju , te treba proći neki period opravka. A da je zdrava ekonomija bez balona ne bismo imali te ponore i rasli bi smo.

Evo mogu i ja birati hoću renovirati dom pomalo koliko mi financije dozvole ali dugoročno ili ću se toliko zadužiti i ugroziti financijski da mogu bankrotirati te će mi kuća propasti.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Ne razumijem sto je ovdje komplicirano za razumijeti?

Ako, ako, ako, ako... koliko ako treba upotrijebiti da bi netko shvatio da je onda svizac zamotao cokoladu?

https://ai-circular-economy.com/

2 0 hvala 1
5 godina
suspendiran

Za one koji se pitaju kako ekonomija moze rasti ako ljudi gube poslove i primanja, i tko ce uopce onda placati te ai usluge tj sav ovaj "ai balon", ja volim reci popularno da živimo u doba kad svakih 5-7 godina dozivimo neku krizu pa evo

Zagovornici AI-ja i tehnološki giganti ne računaju na to da će zaraditi prodajom pretplata od 20 eura pojedincima, već na potpunu transformaciju načina na koji funkcioniraju države i globalno poslovanje.
Evo kako oni objašnjavaju mogućnost opravdanja tog troška kroz idućih 5 godina, unatoč masovnim otkazima:

1. Radikalno rezanje operativnih troškova (Profitna margina)
Za kompanije koje kupuju AI, "gubitak ljudskih poslova" zapravo je glavni izvor uštede i ekonomske opravdanosti.

Primjer: Ako tvrtka troši 10 milijuna dolara godišnje na plaće u korisničkoj podršci, marketingu ili analizi podataka, a AI softver koji radi isti posao (ili bolji) košta 2 milijuna dolara godišnje, tvrtka je uštedjela 8 milijuna dolara.
Dio te uštede prelit će se u budžete za kupnju još naprednijeg AI-ja. Potražnju, dakle, neće stvarati radnici koji su ostali bez posla, već korporacije koje su tim otkazima drastično povećale svoju profitabilnost.

2. Stvaranje potpuno novih industrija i proizvoda
Tehnološki optimisti tvrde da AI neće samo automatizirati postojeće poslove, već će ubrzati razvoj stvari koje su prije bile nemoguće ili preskupe:

Autonomna vozila i logistika: Flote robotskih taksija (Robotaxis) i autonomnih kamiona mogle bi prevoziti robu i ljude 24/7 uz djelić današnjeg troška.
Farmacija i zdravstvo: AI modeli već danas skraćuju vrijeme potrebno za otkrivanje novih lijekova s 10 godina na nekoliko mjeseci, što vrijedi stotine milijardi dolara.
Znanost i materijali: Otkrivanje novih, jeftinijih i efikasnijih materijala za baterije ili solarnu energiju.

3. "AI Agentizacija" – AI kupuje od AI-ja
U idućih pet godina očekuje se prijelaz s AI-ja koji samo odgovara na pitanja (poput današnjeg ChatGPT-ja ili Geminija) na AI agente. To su autonomni softverski entiteti kojima ćete dati zadatak (npr. "Pokreni online trgovinu obuće, nađi dobavljače, vodi marketing i optimiziraj cijene"), a oni će ga sami izvršavati.
U tom scenariju, milijuni AI agenata neprestano će komunicirati, zakupljivati serverski prostor (cloud) i kupovati usluge od drugih AI sustava. Potražnju za računalnom moći stvarat će sam softver, a ne samo ljudi.

4. Konsolidacija i monopol (B2B tržište)
Veliki dio potražnje doći će iz obvezne digitalne transformacije tradicionalnih sektora (bankarstvo, osiguranje, pravo, državna uprava). Ako jedna banka implementira AI i počne odobravati kredite u 10 sekundi uz nulti rizik, sve ostale banke moraju kupiti sličnu AI tehnologiju u roku od par godina ili će propasti. To stvara prisilnu, masovnu potražnju na tržištu poduzeća (B2B).

⚠️ Druga strana medalje: Što ako su u krivu? (Rizik od sloma)
Skepsa je potpuno opravdana i dijeli je sve veći broj ekonomista. Ako se u idućih 5 godina ne dogodi ova eksplozija produktivnosti, sustav će se suočiti s teškom krizom iz dva ključna razloga:

Problem kupovne moći: Ako previše ljudi izgubi posao, a države ne osiguraju sistemska rješenja (poput univerzalnog temeljnog dohotka - UBI), kupovna moć stanovništva će pasti. Kompanije koje su uštedjele na radnicima neće imati kome prodati svoje proizvode, što dovodi do opće ekonomske recesije.

Golemi "Jaz u prihodima": Analitičke kuće poput Bain & Company procjenjuju da AI ekosustav mora do 2030. godine generirati oko 2 bilijuna (2.000 milijardi) dolara godišnjih prihoda samo da pokrije troškove trenutne izgradnje data centara i čipova. Trenutačno smo stotine milijardi dolara kratki od tog cilja.

Ukratko, plan tehnoloških divova oslanja se na to da će AI postati nova "struja" – infrastruktura bez koje niti jedno poduzeće na svijetu neće moći poslovati, čime će se opravdati uloženi bilijuni, čak i ako to iz temelja promijeni tržište rada kakvo poznajemo.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
herc_vtc kaže...
Boris grozni kaže...

Za one koji se pitaju kako ekonomija moze rasti ako ljudi gube poslove i primanja, i tko ce uopce onda placati te ai usluge tj sav ovaj "ai balon", ja volim reci popularno da živimo u doba kad svakih 5-7 godina dozivimo neku krizu pa evo

Zagovornici AI-ja i tehnološki giganti ne računaju na to da će zaraditi prodajom pretplata od 20 eura pojedincima, već na potpunu transformaciju načina na koji funkcioniraju države i globalno poslovanje.
Evo kako oni objašnjavaju mogućnost opravdanja tog troška kroz idućih 5 godina, unatoč masovnim otkazima:

Za kompanije koje kupuju AI, "gubitak ljudskih poslova" zapravo je glavni izvor uštede i ekonomske opravdanosti.

Primjer: Ako tvrtka troši 10 milijuna dolara godišnje na plaće u korisničkoj podršci, marketingu ili analizi podataka, a AI softver koji radi isti posao (ili bolji) košta 2 milijuna dolara godišnje, tvrtka je uštedjela 8 milijuna dolara.
Dio te uštede prelit će se u budžete za kupnju još naprednijeg AI-ja. Potražnju, dakle, neće stvarati radnici koji su ostali bez posla, već korporacije koje su tim otkazima drastično povećale svoju profitabilnost.

Tehnološki optimisti tvrde da AI neće samo automatizirati postojeće poslove, već će ubrzati razvoj stvari koje su prije bile nemoguće ili preskupe:

Autonomna vozila i logistika: Flote robotskih taksija (Robotaxis) i autonomnih kamiona mogle bi prevoziti robu i ljude 24/7 uz djelić današnjeg troška.
Farmacija i zdravstvo: AI modeli već danas skraćuju vrijeme potrebno za otkrivanje novih lijekova s 10 godina na nekoliko mjeseci, što vrijedi stotine milijardi dolara.
Znanost i materijali: Otkrivanje novih, jeftinijih i efikasnijih materijala za baterije ili solarnu energiju.

U idućih pet godina očekuje se prijelaz s AI-ja koji samo odgovara na pitanja (poput današnjeg ChatGPT-ja ili Geminija) na AI agente. To su autonomni softverski entiteti kojima ćete dati zadatak (npr. "Pokreni online trgovinu obuće, nađi dobavljače, vodi marketing i optimiziraj cijene"), a oni će ga sami izvršavati.
U tom scenariju, milijuni AI agenata neprestano će komunicirati, zakupljivati serverski prostor (cloud) i kupovati usluge od drugih AI sustava. Potražnju za računalnom moći stvarat će sam softver, a ne samo ljudi.

Veliki dio potražnje doći će iz obvezne digitalne transformacije tradicionalnih sektora (bankarstvo, osiguranje, pravo, državna uprava). Ako jedna banka implementira AI i počne odobravati kredite u 10 sekundi uz nulti rizik, sve ostale banke moraju kupiti sličnu AI tehnologiju u roku od par godina ili će propasti. To stvara prisilnu, masovnu potražnju na tržištu poduzeća (B2B).

Skepsa je potpuno opravdana i dijeli je sve veći broj ekonomista. Ako se u idućih 5 godina ne dogodi ova eksplozija produktivnosti, sustav će se suočiti s teškom krizom iz dva ključna razloga:

Problem kupovne moći: Ako previše ljudi izgubi posao, a države ne osiguraju sistemska rješenja (poput univerzalnog temeljnog dohotka - UBI), kupovna moć stanovništva će pasti. Kompanije koje su uštedjele na radnicima neće imati kome prodati svoje proizvode, što dovodi do opće ekonomske recesije.

Golemi "Jaz u prihodima": Analitičke kuće poput Bain & Company procjenjuju da AI ekosustav mora do 2030. godine generirati oko 2 bilijuna (2.000 milijardi) dolara godišnjih prihoda samo da pokrije troškove trenutne izgradnje data centara i čipova. Trenutačno smo stotine milijardi dolara kratki od tog cilja.

Ukratko, plan tehnoloških divova oslanja se na to da će AI postati nova "struja" – infrastruktura bez koje niti jedno poduzeće na svijetu neće moći poslovati, čime će se opravdati uloženi bilijuni, čak i ako to iz temelja promijeni tržište rada kakvo poznajemo.

Kolega zaboravio si spomenuti prihode od reklama unutar ChatGPT-a i inih, jer vidim da im je to trenutno jedini način da povećaju prihode i opravdaju ogromna ulaganja investitora i banaka .

AI ce prikazivati reklame AIju? 

2 0 hvala 0
8 godina
Boris grozni kaže...

AI piše odgovor u AI temi 

17 godina
nikonja kaže...
Boris grozni kaže...

AI piše odgovor u AI temi 

AI predlaze UBI za AI. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice