Tesla obustavlja proizvodnju solarnih crijepova

poruka: 35
|
čitano: 11.448
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Tesla obustavlja proizvodnju solarnih crijepova".
16 godina

A tko bi pametan to kupovao, toliko konekcija, pa kad oksidira i pojave se problemi, ajde ti kopaj i traži di je i mjenjaj 

1 0 hvala 0
5 godina
suspendiran

Šteta, cinilo se bas odlicno. Mozda da su proradili na jeftinijem nacinu spajanja i sl, nije da se i vjetar lajsna morala napraviti od toga

Moj PC  
1 0 hvala 0
21 mjesec
Re: Tesla obustavlja proizvodnju solarnih crijepov
Solarni paneli su isplativi samo onima koji nemaju pristup el. energiji dobijenoj od elektrana.

2 13 hvala 0
16 godina
Atomino kaže...
Solarni paneli su isplativi samo onima koji nemaju pristup el. energiji dobijenoj od elektrana.

To imaš solarne panele pa govoriš iz iskustva ili ovako bezveze pričaš .  Jer meni evo nakon 7 godina se itekako isplate  

5 godina
suspendiran
bus kaže...
Atomino kaže...

To imaš solarne panele pa govoriš iz iskustva ili ovako bezveze pričaš .  Jer meni evo nakon 7 godina se itekako isplate  

Mi smo evo nedavno i po ovome cemo ih isplatiti kroz par godina mozda vec i za 3 godine i ostalih 20+ smo mirni...

15 godina

Da, panele ste dobili džaba, baterije, održavanja nema. Kad staviš sve na papir, mlaćenje prazne slame.

Moj PC  
1 13 hvala 0
16 godina

Pa nisu dobili džaba, ali kad se stavi na papir za 5-10 godina (ovisno o konfiguraciji) mogu sami sebe isplatiti. Održavanja nekog posebnog nema, oprati panele što ovisno o mjesu možeš i sam.

16 godina
gavranpero kaže...

Da, panele ste dobili džaba, baterije, održavanja nema. Kad staviš sve na papir, mlaćenje prazne slame.

Ne, platili smo elektranu, bez poticaja i baterija isplatila se za 7g, i dalje free struja, tj, jos je ima vise nego se potrosi, cak ni punjenje EV nemoze potrosit.. ako si ugrabio 8 poticaje onda i za 3-4 godine isplatis 😉.

ako si ti stavio pa mlatis praznu slamu, jbga onda... nesto si krivo radi9 i stavio 🫣

netreba ni prati panele, ja sam prao par puta da vidim razliku i nema je. To mozd di je bas extra prljavo, prasnjavo ili neznam sta

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2026 21:10 (bus).
5 godina

Većina solarnih elektrana u Hrvatskoj montiranih unatrag zadnje 3-4 godine je isfušarena. Subvencije su udeseterostručile potražnju u izrazito kratkom vremenu, a broj kvalificiranih majstora je ostao isti... rezultat je fušarenje i brljavljenje na svakom koraku, od montiranja prvog nosača do atesta. Podkapacitirani inverteri po ljeti pregrijanim tavanima i garažama, loše spojeni ili korodirani MC4 konektori i vijčani terminali, neadekvatni osigurači i kablovi, hotspotovi, oštećene i nagorene izolacije, sprženi vodiči itd. itd. Što je elektrana jača, opterećenje na instalaciju je veće, a tolerancija na pogreške pri montaži eksponencijalno manja. Iluzija je da je kod takvih elektrana jedini dugoročni trošak "pranje panela" (btw posve nepotrebno, osim u pustinjskim uvjetima), a posve je izvjesno da će određeni postotak takvih instalacija s vremenom završiti i u crnoj kronici (kuća/garaža misteriozno planula i slično).

Ruhe im Puff

2 1 hvala 1
11 godina
solarna elektrana je sad toliko jeftina da je smiješno zapitati se da li se isplati... da trošiš 5 eura struje mjesečno isplati se.
cijena jedne ploče je cijena runde u birtiji, smiješno... ja ugrađujem bez ikakvih poticaja i sl. gluposti kao i moji susjedi.

da se ugradi kao ukras na kući opet nisi skoro ništa izgubio. neki skuplje plate veter lajsne od tog
Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina
BroccDaRock kaže...

Većina solarnih elektrana u Hrvatskoj montiranih unatrag zadnje 3-4 godine je isfušarena. Subvencije su udeseterostručile potražnju u izrazito kratkom vremenu, a broj kvalificiranih majstora je ostao isti... rezultat je fušarenje i brljavljenje na svakom koraku, od montiranja prvog nosača do atesta. Podkapacitirani inverteri po ljeti pregrijanim tavanima i garažama, loše spojeni ili korodirani MC4 konektori i vijčani terminali, neadekvatni osigurači i kablovi, hotspotovi, oštećene i nagorene izolacije, sprženi vodiči itd. itd. Što je elektrana jača, opterećenje na instalaciju je veće, a tolerancija na pogreške pri montaži eksponencijalno manja. Iluzija je da je kod takvih elektrana jedini dugoročni trošak "pranje panela" (btw posve nepotrebno, osim u pustinjskim uvjetima), a posve je izvjesno da će određeni postotak takvih instalacija s vremenom završiti i u crnoj kronici (kuća/garaža misteriozno planula i slično).

Ovo isto bi se moglo reći za većinu bilo kakvih električnih (i ostalih) instalacija unatrag 3-4 godine, tako da teorija otpada. 

Od korone pa do sad smanjio se broj pravih majstora a isplivao ogorman broj ober-fušera koji koriste rupu na tržištu da beru lovu (na žalost). 

sig
16 godina

Solarna elektrana je po meni jedna od najboljih investicija u kućanstvu.

Ne pratim baš cijene u Hrvatskoj, ali u Njemačkoj sam kupio 10 kW sustav s kompletnim montažnim materijalom za 4.700 €, uključujući dostavu. Instalacija i puštanje u pogon koštali su još 2.500 €, bez baterije.

Otkad imam i EV, ljeti mi se zna vratiti još oko 20–30 € mjesečno. Prije električnog auta za struju sam plaćao između 120 i 140 € mjesečno.

Ako netko uz solar ima i dizalicu topline za grijanje kuće i pripremu tople vode, uštede mogu biti još značajnije, pa se investicija još brže isplati. Nakon toga elektrana praktički nastavlja donositi uštedu i svaki mjesec ideš sve više u plus.

Još jedna velika prednost mog sustava je Huawei SmartGuard, koji je također bio uključen u cijenu. Kada nestane struje, sustav automatski prebacuje napajanje tako da tijekom dana mogu koristiti energiju proizvedenu iz solara, dok drugi bez struje ostaju bez napajanja.

Kad malo bolje razmisliš, novi automobil u samo godinu dana može izgubiti na vrijednosti iznos koji je sličan cijeni cijele solarne elektrane. Zato mi je solar puno smislenija investicija – umjesto da novac samo gubiš na amortizaciji, ulažeš ga u nešto što ti svakodnevno smanjuje troškove i dugoročno štedi novac.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
8 0 hvala 0
6 godina
gavranpero kaže...

Kakve baterije?

5 godina
Matty kaže...

Ovo isto bi se moglo reći za većinu bilo kakvih električnih (i ostalih) instalacija unatrag 3-4 godine, tako da teorija otpada. 

Od korone pa do sad smanjio se broj pravih majstora a isplivao ogorman broj ober-fušera koji koriste rupu na tržištu da beru lovu (na žalost). 

Teorija otpada... zato što svi fušare? Svakako nije isto kad majstori isfušare utičnicu na koju ćeš pet minuta dnevno uključiti mikrovalnu ili elektranu od 10 kW koja po ljeti radi cijeli dan.

Ruhe im Puff
6 godina
BroccDaRock kaže...
Matty kaže...

Teorija otpada... zato što svi fušare? Svakako nije isto kad majstori isfušare utičnicu na koju ćeš pet minuta dnevno uključiti mikrovalnu ili elektranu od 10 kW koja po ljeti radi cijeli dan.

Zato jer te ta isfušarena utičnica može ubiti?

5 godina
suspendiran
CroVandal kaže...

Solarna elektrana je po meni jedna od najboljih investicija u kućanstvu.

Ne pratim baš cijene u Hrvatskoj, ali u Njemačkoj sam kupio 10 kW sustav s kompletnim montažnim materijalom za 4.700 €, uključujući dostavu. Instalacija i puštanje u pogon koštali su još 2.500 €, bez baterije.

Otkad imam i EV, ljeti mi se zna vratiti još oko 20–30 € mjesečno. Prije električnog auta za struju sam plaćao između 120 i 140 € mjesečno.

Ako netko uz solar ima i dizalicu topline za grijanje kuće i pripremu tople vode, uštede mogu biti još značajnije, pa se investicija još brže isplati. Nakon toga elektrana praktički nastavlja donositi uštedu i svaki mjesec ideš sve više u plus.

Još jedna velika prednost mog sustava je Huawei SmartGuard, koji je također bio uključen u cijenu. Kada nestane struje, sustav automatski prebacuje napajanje tako da tijekom dana mogu koristiti energiju proizvedenu iz solara, dok drugi bez struje ostaju bez napajanja.

Kad malo bolje razmisliš, novi automobil u samo godinu dana može izgubiti na vrijednosti iznos koji je sličan cijeni cijele solarne elektrane. Zato mi je solar puno smislenija investicija – umjesto da novac samo gubiš na amortizaciji, ulažeš ga u nešto što ti svakodnevno smanjuje troškove i dugoročno štedi novac.

Identicno smo i mi napravili, uzeli novi auto no nesto jeftiniji i uzeli 8.6kw elektranu...poslje jos jedan manji ev i bok.

5 godina
Gallu kaže...

A isfušarena solarna elektrana kao ne može? Loše spojena utičnica na trošilu od 800W koje pališ 5 minuta dnevno je praktički neprimjetan kvar. Loše spojen vijčani terminal u razvodnoj kutiji od solarne elektrane snage 10 kW je ogroman hotspot koji će uzrokovati opasnost i kvar vjerovatno u roku od godinu-dvije. Ali naravno, svjestan sam da je tebi to vjerovatno sve apstrakcija, jedina opasnost u tvojoj glavi je "struja pec pec".

Ruhe im Puff
11 mjeseci

Američki Matan

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

o bokte mazo' stručLJak, ko' i jazavci koji puni svoj PHEV (11 kWh može vući) spojen na produžnjak vulgaris, s 3 utičnice, projektiran za 3500 W snage, visi s 1. kata s prozora...  vidio ne jednom...

zato postoje propisi, zato ti je navedena "kvadratura" žice, jer gle čuda, opasno je pržiti takve kablove prejakom strujom...

Ju je je? Je ju je!
6 godina
BroccDaRock kaže...
Gallu kaže...

A isfušarena solarna elektrana kao ne može? Loše spojena utičnica na trošilu od 800W koje pališ 5 minuta dnevno je praktički neprimjetan kvar. Loše spojen vijčani terminal u razvodnoj kutiji od solarne elektrane snage 10 kW je ogroman hotspot koji će uzrokovati opasnost i kvar vjerovatno u roku od godinu-dvije. Ali naravno, svjestan sam da je tebi to vjerovatno sve apstrakcija, jedina opasnost u tvojoj glavi je "struja pec pec".

Ne kažem da ne može, samo odbacuješ isfušarenu utičnicu kao nešto nebitno.

15 godina

ukidaju crijepove jer prelaze na solarne valovite salonitke.

5 0 hvala 0
6 godina
ante_etna kaže...

ukidaju crijepove jer prelaze na solarne valovite salonitke.

I elektrane na ugljen sa vjetroturbinama.

15 godina
digitall kaže...
solarna elektrana je sad toliko jeftina da je smiješno zapitati se da li se isplati... da trošiš 5 eura struje mjesečno isplati se.
cijena jedne ploče je cijena runde u birtiji, smiješno... ja ugrađujem bez ikakvih poticaja i sl. gluposti kao i moji susjedi.

da se ugradi kao ukras na kući opet nisi skoro ništa izgubio. neki skuplje plate veter lajsne od tog

Nisam protiv solarki, ali sam jako skeptičan prema takvoj isplativosti, jeftinim panelima i ugradnji. Vidjet ćemo nakon 10 godina... Kao i većina majstora danas, svi sve rade, a kvaliteta upitna.

18 godina
Stric_Jura kaže...

o bokte mazo' stručLJak, ko' i jazavci koji puni svoj PHEV (11 kWh može vući) spojen na produžnjak vulgaris, s 3 utičnice, projektiran za 3500 W snage, visi s 1. kata s prozora...  vidio ne jednom...

zato postoje propisi, zato ti je navedena "kvadratura" žice, jer gle čuda, opasno je pržiti takve kablove prejakom strujom...

Punjač od 11kW ide isključivo na trofaznu struju i adekvatnu utičnicu, dakle ne na obični šuko produžni.

Ali za mnoge (praktički sve) vozače je i punjenje strujom do 3,5 kW sasvim dovoljno i to su vjv. punjači koje vidiš.

16 godina

Problem je isto sto obicna uticnica nije da vuces satima 3.5kw ajde 2,3kw bi islo. Tko godi ima kucu moze 11kw stavit nije uopce problem. Novi strujni kabel do kutije 5x 2.5mm2 minimalno. FI i 3x 16Amp LS. Neznam sto se pravi tolika znanost od toga. 

22 mjeseca
"Ne pratim baš cijene u Hrvatskoj, ali u Njemačkoj sam kupio 10 kW sustav s kompletnim montažnim materijalom za 4.700 €, uključujući dostavu. Instalacija i puštanje u pogon koštali su još 2.500 €, bez baterije."

Ista cijena kao i u siromašnoj RH, samo što ovdje za 6kw sam platio 7000 ojra, ali uz poticaj mi je vraćeno 2000 od države i od općine sam dobio 300 ojra.
Možda sam mogao proći jeftinije ali sam uzeo majstora koji puca na kvalitetu, od njemačkih kablova, Huawei inverter a do trina solara najnovijeg modela bolje klase.

Sirka666 nikada ne prati solarne ploče, gdje ste to svi čuli jbte! Pogotovo nekim minivošem im oštećujete tu glatku površinu i degradirati ih zapravo.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2026 19:15 (Sirotanovic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

digitali - "solarna elektrana je sad toliko jeftina da je smiješno zapitati se da li se isplati... da trošiš 5 eura struje mjesečno isplati se.
cijena jedne ploče je cijena runde u birtiji, smiješno... ja ugrađujem bez ikakvih poticaja i sl. gluposti kao i moji susjedi"

uffff... al' si ga ti nalupetao.

cijena solara je daleko od "smiješno male" - elektrana od 5 kw sa baterijom od 10 kWh košta najmanje 10k €.

u zagrebu sa takvom elektranom možeš uštedjeti oko 1 k € godišnje.

dakle tek nakon 10 godina si na nuli... a onda trebaš polako razmišljati o zamjeni baterija... koje koštaju 4k €... koje onda otplaćuješ daljnjih 4-5 godina.

dakle REALNO tek nakon 15 godina možeš isplatiti investiciju.

ako je to tebi "smiješna" cifra - svaka ti čast majstore.

većini ljudi nije

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2026 20:09 (ludi kekec).
11 godina
ludi kekec kaže...

digitali - "solarna elektrana je sad toliko jeftina da je smiješno zapitati se da li se isplati... da trošiš 5 eura struje mjesečno isplati se.
cijena jedne ploče je cijena runde u birtiji, smiješno... ja ugrađujem bez ikakvih poticaja i sl. gluposti kao i moji susjedi"

uffff... al' si ga ti nalupetao.

cijena solara je daleko od "smiješno male" - elektrana od 5 kw sa baterijom od 10 kWh košta najmanje 10k €.

u zagrebu sa takvom elektranom možeš uštedjeti oko 1 k € godišnje.

dakle tek nakon 10 godina si na nuli... a onda trebaš polako razmišljati o zamjeni baterija... koje koštaju 4k €... koje onda otplaćuješ daljnjih 4-5 godina.

dakle REALNO tek nakon 15 godina možeš isplatiti investiciju.

ako je to tebi "smiješna" cifra - svaka ti čast majstore.

većini ljudi nije

tko je spomenuo preskupe i trenutno beskorisne baterije (jer kad dođe dođe do ispativosti moraš ih mijenjat)?

koncentriraj se.

za 4500 imaš elektranu, i 0 održavanja sljedećih minumum 25 godina.

komično smiješna cifra. toliko košta 10 dana ljetovanja kod nas u malo boljem hotelu...

uz to uzmi u obzir i koja će cijena struje biti za godinu-dvije ili 10 godina...

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2026 21:25 (digitall).
16 godina

Isto sam uzeo Huawei samo Jollywood panele posto je Trina bilo cekanje 2mjesec na panele. https://solarhandel24.de/ Tu se moze pogledati sve.

6 godina
Šta će ti baterije?
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice