super! pomalo se rješavamo američke monetarne hegemonije...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Najviše me zanima kak će implementirati ovo prebacivanje love offline. Što se tiće walleta, ne razumijem kakvog smisla tu ima uključivanje banaka. Imam wallet od ECB-a i to je to, komercijalna banka je po meni tu višak.
Pa vjerojatno nećeš imati wallet od ECB-a, nego od "lokalne" banke.
Mene bode u oko ovaj dio:
"Poduzećima neće biti dopušteno držanje digitalnih eura, osim u svrhu akumuliranja dolaznih uplata na najviše 24 sata."
Što to znači? Da će poduzeća unutar 24h morati uplatiti digitalni euro u banku, a na račun će im sjesti ne-digitalni-ali-ne-niti-gotovinski euro?
Gledam te!
Što je identično s krivotvorenjem novčanica.
S digitalnom novčanicom ne vidim digitalno rješenje, nego organizacijsko.
Recimo, svaka novčanica nositi će informaciju kada je zadnji puta bila online ili koliko je offline transakcija prošla od zadnje online transakcije. Tako sam ja kao primaoc digitalne novčanice motiviran ići online i provjeriti je li to krivotvorena (digitalno duplicirana) novčanica. Koja od dvije identične novčanice je prava? Vjerojatno ona koju banka prvu provjerila. To pak znači da je čuvanje digitalnih novčanica u digitalnoj čarapi riskantno.
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
"...osobni podaci obrađivat će se samo u mjeri koja je nužna za funkcioniranje sustava."
Kvaka je u detaljima. Što ovo znači?
Life is jazz. Play it cool.
"...osobni podaci obrađivat će se samo u mjeri koja je nužna za funkcioniranje sustava."
Kvaka je u detaljima. Što ovo znači?
To znači da će se točno pratit što kupuješ.
Dakle političari više neće morati nositi crne torbe pune para u središnjicu već će offline digitalni milijuni stati u mobitel. Osim toga, ne vidim što je još prednost u odnosu na recimo revolut.
ne vidim što je još prednost u odnosu na recimo revolut.
Onda si nov u ovoj temi.
Prvenstveno, neovisnost o Mastercard i Visa infrastrukturi. Oboje su američke. Nemamo europsku alternativu.
Besplatne transakcije: kad u Piškorevcima Revolut karticom platiš žvake, Mastercard u New Yorku dobije proviziju. EU najvaljuje transakcije digitalnog eura bez provizije.
Mda, ali to onda nije "nužno za funkcioniranje" i već to predstavlja povredu privatnosti.
Koga briga što kupujem? Ako platim kešom toga nema, pa onda ovaj digitalni keš to zapravo nije.
Kao što znate ja sam staro gunđalo i mrgud, pa mi ovakve stvari ne sjedaju dobro.
Pa dobro, zar stvarno mislite da visa i mastercard ne prate sto kupujete? Banka isto vidi sto kupujete ako zeli zar ne? Po tome pitanju se nista ne mijenja osim kaj skidamo amere s kurca i sise.
Pa dobro, zar stvarno mislite da visa i mastercard ne prate sto kupujete? Banka isto vidi sto kupujete ako zeli zar ne? Po tome pitanju se nista ne mijenja osim kaj skidamo amere s kurca i sise.
Molim te da prestaneš sa smislenim komentarima. Sve je loše, ništa ne treba mijenjati jer svakog od nas će pratiti i sve će o nama znati. Žvakaće gume si neću moći kupiti da to EU činovnici ne vide i taj podatak ne iskoriste u najgore moguće svrhe. Visa, Mastercard i Amex te podatke nikad nisu vidjeli, niti znaju što kupujemo, djelovali su isključivo u našem interesu i valja im odati poštovanje.
Dakle ili se pridruži Index stilu komentiranja ili nemoj više komentirati. Hvala.
Ok, sigurni smo do 2029.
Vjerovatno i par godina duže, onda bi mogla neka nova pandemija ili drugo oblik malo jače krize, pa da se onda donese neki "krizni" zakon da se "zabranjuje" gotovina i totalno prebacivanje na digitalnu valutu.
Ne vidim neki drugi način da nas sve prebace na digitalno, jedino neka nova pandemija di bi opet trebali dezinficirat ruke i ne dirat keš.
Da, i koristiti ću ju do zadnjeg dana. Uopće mi nije problem.
A za nadrkane prodavače mi puca ona stvar, radi svoj posao kao što i ja radim svoj i doviđorno.
ne vidim što je još prednost u odnosu na recimo revolut.
Onda si nov u ovoj temi.
Prvenstveno, neovisnost o Mastercard i Visa infrastrukturi. Oboje su američke. Nemamo europsku alternativu.
Besplatne transakcije: kad u Piškorevcima Revolut karticom platiš žvake, Mastercard u New Yorku dobije proviziju. EU najvaljuje transakcije digitalnog eura bez provizije.
neinformirani ste i lupate netočno.. ovo nije alternativa ničemu.. ovo je dodatan "račun".. s Visom i Mastercardom odeš u trgovinu i platiš što želiš jer ti je povezan na tekući npr... digitalni euro moraš prvo kupiti, onda ga možeš potrošiti.. znači, odeš u sex shop, vidiš dildo za 50 eura, kupiš 50 digitalnih eura, pa onda tek kupiš dildo s digitalnim eurima.. s američkim karticama bi samo provukao karticu
Life is jazz. Play it cool.
Da si možeš kupiti prepaid kartice, onda bi moglo biti anonimno. Samo je problem što onda nije moguća opća kontrola, a čemu države/unije teže.
Anonimno neće biti. Niti sam našao negdje to obećanje.
Privatnost će jedino biti bolja nego sa sadašnjim digitaljnim plaćanjima.
Will it be as private as cash? Not quite, but close.
Moja prognoza: trgovci će početi naplaćivati proviziju na plaćanja fizičkim kešom, jer će im to biti skuplje.
Anonimno neće biti. Niti sam našao negdje to obećanje.
Privatnost će jedino biti bolja nego sa sadašnjim digitaljnim plaćanjima.
Will it be as private as cash? Not quite, but close.
Moja prognoza: trgovci će početi naplaćivati proviziju na plaćanja fizičkim kešom, jer će im to biti skuplje.
Zašto bi im to bilo skuplje?
Vidim previse optimizma na temi. Banke ce zasigurno ostati neizbjezne u toku novca. 
Čak i ako banke budu u cijeloj priči, ne znači da će se transakcije naplaćivati.
Čak i ako banke budu u cijeloj priči, ne znači da će se transakcije naplaćivati.
Opet taj beskonacni optimizam. 
Zašto bi im to bilo skuplje?
Moja logika:
- danas digitalne transakcije koštaju proviziju (Master ili Visa)
- keš transakcije su bez provizije, ali imaš trošak rada. Sama zakonska obaveza dnevne uplate keša na bankovni račun, čini baratanje kešom trošak.
Kad trgovac određuje cijenu proizvoda, u oba načina plaćanja ima neki trošak pa ne radi razliku.
Ubuduće, s digitalnim eurom, obećanje kaže:
- plaćanje digitalnim eurom online - besplatno
- plaćanje digitalnim kešom - obaveza dnevne uplate na račun je jedan klik = besplatno
- plaćanje fizičkim kešom i dalje ima trošak rada.
Pretpostavka: trend sve više digitalnog plaćanja ići će dalje.Trgovcu će zakonsku obavezu prihvaćanja fizičkog keša odraditi jer mora. Može i dalje koristiti dosadašnje "maskiranje" tih troškova u finalnu cijenu proizvoda.
Ali, može i motivirati kupce da to ne rade - naplatom provizije na keš.
Već sada je tako.
Nedavno smo bili u Nizozemskoj starom uzet rabljeni auto (neka veća kuća sa servisom) i kaže tip tamo da smo došli s kešom nam uopće ne bi mogli prodati auto. Ne primaju keš jer samo imaju komplikacije s tim.
Gledam te!
- keš transakcije su bez provizije, ali imaš trošak rada. Sama zakonska obaveza dnevne uplate keša na bankovni račun, čini baratanje kešom trošak.
Trošak rada bi bio isti i da nema dnevnih uplata na bankovni račun