Mazda kaže da su zasloni u automobilima sigurniji

poruka: 49
|
čitano: 11.786
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mazda kaže da su zasloni u automobilima sigurniji ".
20 mjeseci
Re: Mazda kaže da su zasloni u automobilima sigurn
"naletim na žensku i pitam za termin, ženska kaže - imam sad vremena pa možemo..."

Priča ti je počela obećavajuće, trebao si ju pitati i za cijenu "termina" 😅

Lijepo si prošao no gadna greška može biti što ne išćete kvalitetne šarke i pogotovo okove ladica. Kod trgovaca sve ovisi kako on procijeni kupca , ako ti kažeš puno mi je , on će uvaliti šit okove i šarke te tako sniziti cijenu ili u najboljem slučaju će ti savjetovati da ipak uzmeš kvalitetnije.
Osobno sam u ikei bio kod jedne tete na terminu 🤭 i kad smo pokušali kao uštediti pa na nekim nebitnim ladicama staviti jeftinije okove lijepo nas je savjetovala da ne radimo to na tako lijepu i skupu kuhinju , nego da uzmemo najbolje/najskuplje vodilice. Evo prošlo osam godina i sve savršeno šljaka , jedino nisam baš zadovoljan kvalitetom fronti bodbyn zato što gdje se često otvara ladica noktima smo oštetili boju na vrhu profila te sad može voda ući da nisam malo nalakirao.
Ali pred kraj garancije ako doživim 2042 ću reklamirati i dobiti sve nove dijelove koji su oštećeni.

Punac u tebe je možda pogriješio ako mu je neki privatni majstor sklapao pa uvalio jeftinjare okove za velike pare što je čest slučaj. Ili je onako prošao u dućanu. Uvijek bih savjetovao da se kuhinje kupuju u trgovinama ako već nije neki zahtjevan prostor pa onda se mora na mjeru, ili imati majstora od povjerenja. Ili barem kupovati s majstorom šarke i okove i ručkice.
No čovjek uči dok je živ, pa možda i punac uzme termin kod neke tete i omasti brk 🥰

Ne pravim se nešto pametan nego iskustvo, radi sam dosta godina sa namještajem, no i sam sam imao jeftinu kuhinju , bože sačuvaj kako su se ladice brzo raspale , okov bio na onim plastičnim valjcima koji su se pojeli jako brzo. Te sam i sam složio pet kuhinje , nešto i u fušu ali najviše iskustva što sam se nagledao svakakvog fušeraja od proizvođača pa sam naučio da treba biti oprezan.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.6.2026 0:24 (Sirotanovic).
17 godina
Stric_Jura kaže...

aha nivo filtracije ovisi stisneš li ikonu na zaslonu ili tipku ?!?

no dobro, svaki dan naučim nešto novo...

ne ovisi o nicemu automatski sve odradi, zato ti i kazem kad dodes sa sttare tehnologije na novu kao ja, nastavis jedno vrijeme sa starim navikama dok ne vidis da vise zapravo nisu potrebne, aut osve odradi sam i niti ne razmisljas vise o tome. 

16 godina

dakle tvoj super-duper čajnamobil ima "veštačku" njušku koja osjeti minimalni smrad i sam uključi recirkulaciju ?!?

ne, govorimo o opsluživanju, UIX-u, kako god... prvo ti moraš to uključiti/isključiti,,,

usput, da je ne znam kako brz, mislim da ne bi stigao na vrijeme odlučiti zatvoriti dovod vanjskog zraka, EVENTUALNO nakon x-prolaza istim putem i tvoje aktivacije recirkulacije bi možda mogao naučiti to kao rutinu, pa unaprijed sam uključiti i nakon nekog vremena isključiti...

a moj auto je 2022.g. nije baš stara krama...

Ju je je? Je ju je!
17 godina
Stric_Jura kaže...

dakle tvoj super-duper čajnamobil ima "veštačku" njušku koja osjeti minimalni smrad i sam uključi recirkulaciju ?!?

ne, govorimo o opsluživanju, UIX-u, kako god... prvo ti moraš to uključiti/isključiti,,,

usput, da je ne znam kako brz, mislim da ne bi stigao na vrijeme odlučiti zatvoriti dovod vanjskog zraka, EVENTUALNO nakon x-prolaza istim putem i tvoje aktivacije recirkulacije bi možda mogao naučiti to kao rutinu, pa unaprijed sam uključiti i nakon nekog vremena isključiti...

a moj auto je 2022.g. nije baš stara krama...

Znaci nakon par pokusaja tebi se ne moze objasniti.  Vidim da imas i nekih problema s kinezima. Nije da su te funkcije rezervirane samo za kineze, ali oni se trude oko takvih stvari. 
Ne po peti put, ne moram nista ukljuciti sve je na automatici, mogu iskljuciti ako zelim.  Ali ako je tebi problem da se jednom to kod inicijalnohg podesavanja mora ukljuciti  onda ne znam sto opce ri na to, zivot je za tebe ona izrazito tezak 
Ono imam tu stvar za automatiku u bmwima valjda jos od kad da sam detektira i ukljuci recirkulaciju.  Kinez ima ne samo to, on aktivno filtrira zrak , ono nes ti cuda , auo ima senzore, nevideno cudo, kupi te senzore i uredaje za po doma ta desetak eura.  Znaci konstantno mjer izrak, automatki ukljucije dodatno prociscavanje ako treba, nemas brige oko toga.  
Isto tako dok ti skuzis da nest osmrdi, senzor skuzi prije jer je postavljen na ulazu dovoda zraka.  Ono, imam doma napu u kuhinji koja ima takve senzore i sama monitorira zrak i iskljuci se tek kad procisti zrak, a da auto koji je daleko skuplji  tebi cudo da tako nesto ima.
Ne znam koji ti auto imas, ali u bmwu takve opcije ima unazad valjda 15 godina barem.  Ne sjecam se za one prijasnje. 
Kupi si pravi auto pa ces skuzit o cemu pricam umjesto da trolas o stvarime koje ocito nisi iskusio. 

16 godina

zmija me za srce ugrizla kad si mi napisao da si kupim pravi auto, sad šmrcajući idem sekirčetom svoj nedostojan auto uništiti...

vozio se u novom "bad piggie"  BMWu 550e napucanom sa svime, nije "isfiltrirao" smradove, niti sam uključio recirkulaciju... što reći, koju posluku porati ?

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.7.2026 11:16 (Stric_Jura).
13 godina
Mazda kaže da su zasloni u automobilima sigurniji

proizvođač prodaje foru kak je sve zgodno imat na ekranu, jer danas su svi ionako na ekranima - kao da je drkanje po mobitelu i vožnja isto, a jedini je razlog ušteda jer ekran ionako ima svaki novi auto, a svaki gumb košta... računica jednostavna, a za sigurnost koga boli kujac... to će se ionako pokazat nakon 10 godina, ako se i kad napravi nekakvo istraživanje, do tada bitno da pare idu

...i onda ofkors imaš fanbojčeke koji to sve opravdavaju, ko apple kad je izbacio priključak za slušalice, ne zato jer je smislio nešto bolje, nego je isključivo radi uštede izbacio funcionalnost i opet su ih fanboji branili kao da im je apple ćaća

ne koristiš gumbe, lakše ti je sve podesiti jednom i više ne diraš... super za tebe, ali ima i onih koji misle drukčije, a bogme niti sigurnost nije za odbaciti

meni osobno su gumbi i kotačići must have u autu

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Stric_Jura kaže...

zmija me za srce ugrizla kad si mi napisao da si kupim pravi auto, sad šmrcajući idem sekirčetom svoj nedostojan auto uništiti...

vozio se u novom "bad piggie"  BMWu 550e napucanom sa svime, nije "isfiltrirao" smradove, niti sam uključio recirkulaciju... što reći, koju posluku porati ?

pa eto ja prodajem svoj bmw nakon sto sam kupio kineza, toliko o bmwu, iako je ova automatika radila solidno, bmw nema filtraciju zraka niti monitoring kao ovaj kinez

17 godina
Pixel kaže...
Stric_Jura kaže...

pa eto ja prodajem svoj bmw nakon sto sam kupio kineza, toliko o bmwu, iako je ova automatika radila solidno, bmw nema filtraciju zraka niti monitoring kao ovaj kinez

Koji model kineza? hvala.

16 godina
Pixel kaže...
Stric_Jura kaže...

pa zar nisi rekao da bembara već 15 g. ima to (kako Arvat veli - što Švabo neće izmislit) pa čemu ga mijenjaš, samo da rit sjedne u novi avto ? jesi gotovan....

Ju je je? Je ju je!
17 godina
Stric_Jura kaže...
Pixel kaže...
Stric_Jura kaže...

pa zar nisi rekao da bembara već 15 g. ima to (kako Arvat veli - što Švabo neće izmislit) pa čemu ga mijenjaš, samo da rit sjedne u novi avto ? jesi gotovan....

ima automatiku za recirkulaciju , nema filtraciju zraka.  Necu se tebi opravdavati niti objasnjavati zasto mijenjam auto, ne kupujes mi ga ti da bi imao pravo kritizirati.
Svabo vec odavno nije inovator niti nudi najnoviju tehnologij, oni su su ostali u proslom vremenu gdje se svaka sitnica skupo naplacivala.  Toga kod koineza nema, drugak oncepcija, sva vozila imaju vecinu opreme i sve te sitnice, imas samo par nadoplata kje zaista i kostaju u stvarnosti , tipa vise motora, veca baterija, a ne da ti neku sitnicu koja kosta par desewtaka eura naplate tisuce eura ko svabe.

17 godina
konjRR kaže...
Pixel kaže...
Stric_Jura kaže...

Koji model kineza? hvala.

BYD sealion 7

16 godina

niti ne mislim ja tebi govoriti što da kupiš, nemoj mi to predbacivati... zaboli me za tvoj tanjur, krevet i novčanik, imam svoje o kojima brinem...

govorimo o mumbo-jumbo spiki...

samo kakva je to automatska filtracija ?!?

ili imaš filter (s aktivnim ugljenom) ili nemaš,  sav zrak za kabinu ide preko filtera kakav je da je... automatska recirkulacija - tj. upravljanje dovodom ima smisla...

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.7.2026 9:55 (Stric_Jura).
17 godina
Pixel kaže...
 nema filtraciju zraka.

Sigurno si krivo napisao?

17 godina
Stric_Jura kaže...

niti ne mislim ja tebi govoriti što da kupiš, nemoj mi to predbacivati... zaboli me za tvoj tanjur, krevet i novčanik, imam svoje o kojima brinem...

govorimo o mumbo-jumbo spiki...

samo kakva je to automatska filtracija ?!?

ili imaš filter (s aktivnim ugljenom) ili nemaš,  sav zrak za kabinu ide preko filtera kakav je da je... automatska recirkulacija - tj. upravljanje dovodom ima smisla...

komentar o auti kupnji nije bio u smislu da ga konkretno ti kupi, vide kritika danasnjim proizvodacima i kritika navikama nas ovdje da kupujemo odredene marke , a kritiziramo one koje ne poznajemo.

Vozilo koje imam je opremljeno sustavom za prociscivanje zraka koji koristi visaokoucinkovit pm2.5 filtar i  aktivni ugljen, sustav aktivno/konstantno prati kvalitetu zraka i po potrebi dodatno ukljucuje dodatno ciscenje zraka ako detektira problem. Ne mora sav zrak uci preko  filtera, mozes otvorit prozor, vrata ...  Ne mogu ulaziti u najsitnije detalje kako tocno radi jer ne znam
Cijelo vrijeme na ekranu prikazuje  unutarnju i vanjsku kvalitetu zraka

Mislim da i tesle imaju tako nesto.
Recirkulacija na ovom vozilu se vise koristi usluzbi efikasnijeg zagrijavanja/hladenja kabine, naravno uzevsi u obzir i kvalitetu zraka

17 godina
konjRR kaže...
Pixel kaže...
 nema filtraciju zraka.

nisam , ima naravno klasicni filter kao i svaki auto, tj ima filter s aktivnim ugljenom ili nema ako netko stedi kod izmjene pa stavi obican, ali nema sustav koji ima kinez

17 godina
Pixel kaže...
konjRR kaže...
Pixel kaže...
 nema filtraciju zraka.

nisam , ima naravno klasicni filter kao i svaki auto, tj ima filter s aktivnim ugljenom ili nema ako netko stedi kod izmjene pa stavi obican, ali nema sustav koji ima kinez

Ok. Koji sustav ima kinez? U cemu je razlika od "obicnog" filtera sa aktivnim ugljenom?

12 mjeseci
Pixel kaže...

Uz to auto ima narednu filtraciju i ciscenje zraka, filter pm2.5 cestica, ionizaciju, tako da ovaj koncept zaprqvo zastario i potpuno nepotreban jer automatika cijelo vrijeme monitorira zrak i cisti.

ako pm2.5 je 2.5um to ti je osrednja zalost filtracije nije cak niti HEPA filtar, a inoizator je nesto sto nekome pase nekome ne, obicno se radi o marektinskom gimmicku. svaki ozbiljnii ionizator bude proizvel i nesto ozona, a taj bas ne sjeda svakome jednako, plus obavezno crnilo kao iza starih CRT TVa ako se toga sjecas.

Sve u svemu ako imas filter u autu koji se dici nazivom HEPA bar clase 10, i jos imas i aktivni ugljen negdje na putu cirkulacije zraka, isti onaj ugljen koji imas doma u kuhinjskoj napi imas vrh. Pored toga ako ti auto ima "njusku" tj senzor kvalitete zraka, senzor koji moze detektirati plinove koji reagiraju sa kisikom (oksidiraju) imas tehnologiju koja se u EU autima nalazi jos od 90tih a svi moji auti su ga imali od 2000tih. Prvi sa implementacijom je mislim bio BMW, ako se dobro sjecam.  Sva mudrsot je da plinove koji se uspjesno detektiraju, a to nisu svi, auto sam kontrolira recirkulaciju. Moj sadasnji auto "nazadne neinventivne europejske autoindustrije, uredno ima taj isti senzor i lijepo mi pise kakva je kvaliteta zraka i shodno tome "reaguje". Europska inventivnost jos iz 90tih ili mozda cak i starije.

Najskuplji dijelovi su obicno filtri pa ako ti je onaj 2.5 zapravo 2.5um, kupi si bolji filter na sljedecem servisu, reci da bi filter koji filtirira 99% cestice velicine 0.3um, to ti je pravi HEPA, i reci da hoces i karbon.

12 mjeseci
picajzla0707 kaže...
ali ako idete u lesninu..

Dobro gledajte cijene 

Pricas o kuhinjama pa se sjetio kad smo nedavno uredjivali, malo smo gledali i svidjelo nam se nesto u njihovom salonu. Velim ja zeni onak blesav, "gle ovaj bas lijepa, nije niti skupa samo 60k Kn"..  mene zena pogleda, poprijeko, vidim da sam nesto sjebo, i pita me nazad, "Kuna?".. Ja se vratim pogledam, ups.. da vidi vraga pa to su EURi.  

Kad ja brze bolje malo bolje idem gledati koji je to kujac mora da na kuhinji mozes i kolinje odraditi i nista joj nece biti. Obicna glupa iverica, kalisicni medija pan , drvni odpad fino usminkan i zaliven smolama, 60k EUR, bez aparata :). E dobro me streslo.

Kupio IKEA kuhinju masu metara, za samo 12K EUR izgleda svjetski, svima padne lalovka, ne vjeruju da je iz IKEAe. Dan danas kao nova, nikakvog prigovora, kupio bih opet. Svaka cast lesinini, al jebiga meni je 60k EUR za kuhinju, samo drvenina, puno previse.  Kod njih sam kupio LEHA automatska rolo sjenila za prozore, skupo ali vredi, puno bolje nego IKEA koja em sto zgleda i radi ojadno nudi samo fiksne mjere.

Malo si me podsjetio na uredjivanje koje sam opet po ne znam koji put prolazio pa me streslo. ne ponovilo se. Ne znam sta je gore, kad zena ne zna sto hoce ili kad vidim koliko to sve kosta.

17 godina
My2Cents kaže...
Pixel kaže...

Uz to auto ima narednu filtraciju i ciscenje zraka, filter pm2.5 cestica, ionizaciju, tako da ovaj koncept zaprqvo zastario i potpuno nepotreban jer automatika cijelo vrijeme monitorira zrak i cisti.

ako pm2.5 je 2.5um to ti je osrednja zalost filtracije nije cak niti HEPA filtar, a inoizator je nesto sto nekome pase nekome ne, obicno se radi o marektinskom gimmicku. svaki ozbiljnii ionizator bude proizvel i nesto ozona, a taj bas ne sjeda svakome jednako, plus obavezno crnilo kao iza starih CRT TVa ako se toga sjecas.

Sve u svemu ako imas filter u autu koji se dici nazivom HEPA bar clase 10, i jos imas i aktivni ugljen negdje na putu cirkulacije zraka, isti onaj ugljen koji imas doma u kuhinjskoj napi imas vrh. Pored toga ako ti auto ima "njusku" tj senzor kvalitete zraka, senzor koji moze detektirati plinove koji reagiraju sa kisikom (oksidiraju) imas tehnologiju koja se u EU autima nalazi jos od 90tih a svi moji auti su ga imali od 2000tih. Prvi sa implementacijom je mislim bio BMW, ako se dobro sjecam.  Sva mudrsot je da plinove koji se uspjesno detektiraju, a to nisu svi, auto sam kontrolira recirkulaciju. Moj sadasnji auto "nazadne neinventivne europejske autoindustrije, uredno ima taj isti senzor i lijepo mi pise kakva je kvaliteta zraka i shodno tome "reaguje". Europska inventivnost jos iz 90tih ili mozda cak i starije.

Najskuplji dijelovi su obicno filtri pa ako ti je onaj 2.5 zapravo 2.5um, kupi si bolji filter na sljedecem servisu, reci da bi filter koji filtirira 99% cestice velicine 0.3um, to ti je pravi HEPA, i reci da hoces i karbon.

kazrem ti ne znam detalje o implementaciji, ali filtracija mu je odlicna, nije hepa , kinezi imaj neki svoj standard koji su razvili tijekom pandemije korona virusa. filtrira preko 95% 0.3 mikronske cestice, malo slabije of hepe ,  mislim da je to optimizirana hepa za auto jer moras imat dovoljno velik protok zraka bez prevelikohg otpora filtera kako ne bi opteretio sustav ventilacije.  
Ali sustav dobro radi i jako brzo reagira, ne treba nikakve druge filtre kupovati jer se zrak stalno prati i citi kroz nekoliko koraka i uz to je tih i ne radi nikakvu buku dok filtrira
Znam da je tesla vrh sto se tice filtracije jer ima pravi medicinski hepa i to je ogroman filter kako bi imao dovoljnu propusnost, za ostale ne znam jesu li sto zadnju godinu dvije novo ubacili.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice