Nemoj ići lijevo
Na križanju staze
Tu ne ide ni'ko
Svi se zvijeri paze
Nego, ajde, desno
Do velike stijene
Gorske će te vile
Poslati do mene
pišem livom...kad me zasvrbi gluteus češkam se desnom
Nemoj ići lijevo
Na križanju staze
Tu ne ide ni'ko
Svi se zvijeri paze
Nego, ajde, desno
Do velike stijene
Gorske će te vile
Poslati do mene
pišem livom...kad me zasvrbi gluteus češkam se desnom
- jedan (skoro) sveobuhvatan textić .. :) doc se potrudio, vrlo pedantno.
- no ima dodataka .. :))
- prvo, okrznuti rečenicu-poruku (ili kako to čitati, što to piše-znači..)..
Zaključak studije nije jednostavan u stilu: „Desnoruki smo zato što lijeva hemisfera mozga upravlja desnom rukom“. To može poslužiti samo kao početak priče, otprilike kao kad bi se povijest automobila objasnila činjenicom da se kotači okreću.
- tj ono što 'laik' tumači, lijeva-desna strana mozga upravlja lijevom-desnom rukom.. ne, mozak upravlja, ne rukom, nego radom, potrebom, svime.. i to ne radi jedna strana mozga za jednu ruku, karikirano filtrirana greška u takvom zaključku koja se često provuče.. nije tako, 'kotači se okreću..' .. :)
- lijevo-desnorukost nije stvar dominantne strane mozga, nego evolucije, potrebe, rada .. tj ne znam mogu li sad nakon x-godina više pronaći reference-izvore te tematike, kao i prisjećanja na kvalitetne dokumentarce npr attenbroughove i sl. .. (čak nisam siguran jel on ili neki drugi, bellamy?.. vrijeme prije internet-yt, googlea..), ono vrijeme kad je znanost i znanstveni kriterij bio znanstveni.. ne popularno...
- direktno povezano s postotcima koji se klasično navode 90:10%.. dok je u članku dalje dodatak,..
U istraživanjima se ta pojava naziva preferencija noge (footedness). Ona je povezana s dominantnom rukom, ali nije njezina savršena kopija. Velika metaanaliza pokazala je da se udio netipične preferencije noge kreće od oko 12 do 24 posto, ovisno o definiciji, te da je oko 60 posto ljevaka bilo lijevonogo,
- ono što je meni ostalo u sjećanju, omjer, 90:10 i 70:30.. kao 'točniji' je 70:30%.. :) tj u ovim podatcima vidimo npr 12-24%.. za nogu (vs ruka), a ako dodamo dio o mačka-psima, brojke su oko 68-78% .. primjećujete brojke? ili mislite da izvlačim iz dupeta 70-30%? :)) ..
- zatim, društvene razlike, koje doc pohvalno navede, no prosječan čitatelj vjerojatno 'preskoči' tj ne ubere značenje, tumačenje.. što to znači, npr tko sjedi za stolom s lijeve ili desne strane bliže caru-kralju ili isusu? na slici vjenčanja, muž-žena.. društvene norme, simbolika, .. a to ima utjecaj, kao što ja ljevak, moram pružiti desnu ruku većini, čak i ljevaku, jer to je norma .. :) ok? i naravno da tad sve to rezultira da će 'mjerenje-prebrojavanje' korištenja lijeve ili desne ruke dati pomaknuti rezultat u odnosu na činjenično stvaran, prirodan.. tj u ponašanju ljudi koji imaju civilizacijske norme društva, dogme itd. i npr psi-mačke koji nemaju takve norme-dogme-običaje nego naprosto koriste šape.. tj to 'dokazuje' da je moj broj 70:30% točniji, a naravno nije to binarno null-jedan, crno-bijelo, nego nijanse, prelaz, uz ambidextere.. pa možemo ofrlje, iz dupeta procjeniti da je recimo 10% ambića 20% ljevaka od kojih će pola biti ljevaci, pola dešnjaci, iz razloga društvenih normi tj vanjskog utjecaja i učenja, ponavljanja ponašanja koje vidimo i nasljeđivanja npr od učitelja-trenera-šefa, pa neovisno jesmo li ljevaci, učit ćemo nešto kao dešnjaci bez prilike izbora.. a to dovede da izgleda kao da je 90:10% odnos.. mada je ekšli 20-30.. uz sivi gradijant prelaz ambića..
-ok argumentacija?
-a sad ono zašto, društvo, rad, .. tj što razlikuje ljude-životinje, primate.. i što je ekšli homosapiens... (?) :)
-možemo reći, npr bipedalni omnivorn jedinka ugljikovodika.. pri tome ako čovjeku odrežemo jednu nogu, on i dalje ostaje čovjek, nije postao karikirano glista ili slon.. :) što će reć, nije oblik tijela kriterij, pa do sličnog primata, majmuna.. sličnost je samo sličnost, oblik, može biti i boja, razno..
-što je tad razlika, sisavci-primati, majmun-čovjek? .. da se zadržimo na ta dva za primjer, .. kad je majmun postao čovjek?
-onda kad je počeo koristiti alate, rad.. i to rukama, što se naravno povezuje s načinom kretanja, odnosno ud koji je oslobođen jednog posla i moguć je drugi posao, višeg kognitivnog levela.. posao-rad i upotreba alata, pri čemu zaboravimo na tren spretnost, razvoj ruke-šake-prsta.. tj djeca su nespretna, uče-vježbaju.. no i dalje su ljudi, nisu majmuni.. kriterij-razlika-zaključak, ok?
-opet citat:
Pas i mačka mogu imati preferiranu šapu, konj može imati motoričku stranu koja mu je ugodnija, ali kod njih nema dominantnog lateralizacijskog obrasca unutar cijele vrste kao što se to vidi kod ljudi.
-da, upravo zato, iz te razlike, konj-pas-mačka, nisu ljudi, nemaju alat, posao-rad, nema dogme-društva, .. ne koriste alate, time nemaju lijevu-desnu preferenciju, naviku, pa čak ni majmuni, tek poneki koji koriste 'alate' pokazuju takvu sklonost.. npr korištenje grančice za lov termita-mrava.. hoće li preferirati jednu ruku, hoće li naučiti potomke itd.. za sad je to granično, polu-alat, kao i ptice-vrane i sl. koje koriste kamen za razbiti puža itd..
- a kad smo kod puža, tu sam u prethodim postovima (druge teme) pomiješao-pogriješio.. puževa kućica-smjer spirale je rijedak izuzetak, 10.000-1.000.000:1 .. zbog parenja, tj problema asimetričnosti.. problem je što ako potomci i budu u višem postotku, već u jednoj generaciji mogu nestati ako se ne uspiju pariti i to ih održava u izuzetno niskom postotku.. i primjer kad se ne smije gledati jedna generacija kao leglo-mladi, nego tko će preživjeti i prenjeti gen.. mutacija, razlog, prednost ili mana.. tj u tom problemu puža, parit će se ako nađe istosmjernu jedinku, uz problem inbridinga srodnika no puževima stvar olakšava to što su dvospolci pa poduplavaju šansu itd.. :)
-to je stvar razmnožavanja, dok sam puževu kućicu asocirao sa zlatnim rezom, omjerima-odnosima i fabernačijem, prirodna pravila.. nema veze s 10-30% samo kao formula po kojoj se fraktali i sl. omjeri u prirodi slažu, orjentiraju, optimalno, npr listovi i latice cvijeta itd.. kao i broj prstiju, krakova, broj očiju itd.. za prste je korisno imati 5, 3-4 je malo, više je nepotrebno.. kad radimo robota minimum će biti 2-3 prsta, tj većinom ćemo raditi 3-prsta jer nam je tad lakše računati u prostoru 3d.. no priroda je u tome bolja, preciznija, nema problem doziranja-snage.. nasuprot tog kad je prst višak kao papak-papkara, kopito.. atrofira, nestane.. a to bi moglo indicirati da su papkari nastali od petoprsnih primata, da su ruke bile prve, tj prsti, koji su nešto radili.. tj to je logički linearni proglem koji za sad ostaje kontradiktorno suprotan .. no ako ne možemo sve objasniti to ne mijenja činjenice i ostalo znano-objašnjeno.. :)
-taj dio nema veze s ljevacima-dešnjacima.. no dodirno-povezano, kao sitnica koju treba uzeti u obzir kad se razmišlja i donosi zaključak ili nešto takvo.. :)
-npr četveronožne životinje imaju 4-noge.. nemaju 5 nogu ili 3.. odnosno, noge su u pravilu u paru, ako je više od 4 tad je 6-8.. do 'stonoge'.. :) jer je za kretanje, 3-noge problem, neparni broj, suprotno od kriterija za ruku-prste.. kretanje ili neki rad je razlika, namjena. .. a u tome kretanje treba razlikovati, ne miješati s radom, mada možemo koristiti npr konje za rad-vuču-oranje-jahanje.. to je ono što koristimo kao 'alat'.. za nas je konj-alat ili tako nešto u maštovitom opisu :) .. tj kretanje nije rad, čak kad ga korisitmo za (koristan) rad, u smislu kognitivnog rada ili što je čovjek vs majmun itd..
-povratak na ljievo-desno.. i što je homosapiens, čovjek.. ono kad ruka-prsti postanu nešto što koristi alat, rad, svjestan.. ne nešto prirodno, nego naučeno.. istovremeno, ne po duhu svetom ili iz ničega, nastaje i društvo, civilizacija, norme-dogme-običaji.. tko gdje sjedi, bliže hrani-vatri ili dalje, s koje strane.. pa do tog da kralj ima krunu na glavi.. a to neovisno o prirodnom naginjanju gena lijevo ili desno ovisi o takvom utjecaju i zato imamo 90:10 kao rezultat.. zato jer smo ljudi i jer je to stvar učenja, okoline, vanjski utjecaj, ne odluka gena. .. kao što to nije ni npr jezik ili klub za koji će dijete navijati :)
-dobar članak, detaljan.. naravno, uz moje dodatke-objašnjenja .. :) ..
edit: dodatni naglasak na razliku..
-kretanje vs rad.. kretanje je odlika svih živih bića, života.. rad je ono što definira intelekt, uključuje alate, prilagodljivost, kognitivne mogućnosti iznad levela živ, diše, jede, spava ili kreće se.. kretanje je nužno-važno, ali je rad ono što nas čini ljudima ili majmunima, granica. :)
-a za rad koristimo ruke, prste i mozak..
-kao i alate, sve dostupno..
-i to ne genetski, nego naučeno, roditelj-djete, učitelj, trener.. sve učimo-nasljeđujemo.. time u dijelu nemamo izbor, tj može biti društveno uvjetovan-nagnut kao što preferira 'desno' u našoj civilizaciji..
edit2: .. i zato, kao 'znanstvena' brojka postoji 25:75% odnosa preferiranja jedne strane, ne samo ruke, svega u prirodi, pa bi iz tog zaključio da je 'ljevaka' koji bi to prirodno bili ipak više od 10%, 20-30% .. dok iz bilo kojeg razloga, društvenih normi ili samog alata-svijeta-stanja, izbor nije slobodan nego uvjetovan, kao što u meniju mogu kliknuti ponuđenu opciju, ne onu koja se ne nudi, meni za hranu u restoranu itd.. što tad rezultira s 10% itd.
-i opet, nije to stvar strane mozga, nego stvar ruke-noge, čak nevažno, tj kao da smo svi ambidexteri, rođeni.. a u rastu-odrastanju postanemo nešto, naučeno.. dok ruka nema preferenciju, samo zabluda, što nam lako dokazuje vožnja auta po UK gdje je mjenjač na suprotnoj strani no englezi ne primjete razliku s lijevom rukom.. da je to stvar gena ili mozga, tad bi to bilo problem-važno..
-tko radi, griješi.. pametni isprave greške :)
.. i btw, ja ne griješim! :)) .. kauzalnost i čista logika..
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS