Mi iz SM županije smo super sretni. Mega farma pilća koja će zagađivati vodu i mega podatkovni centar koji će gutati vodu. Da ne spominjem koliko će žitelji okolice biti sretni zbog mirisa i buke.
50 milijardi eura? je li ovo nekakva za*ebancija? prvi april je prošao. 
Državni proračun RH ima prihode oko 35 mlrd. eura.
Odakle struja? Odakle voda, pitam se… I tko će to sve platiti? 🙂
Ako sami naprave postrojenja za proizvodnju struje (idealno iz obnovljivih izvora), onda ok (moš mislit da hoće…).
Samo da ne bude problema i s opskrbom vode.
Primijetio sam po našim novinskim portalima, u komentarima, da je neka ekipica jako aktivna oko ovoga i hvali na sve strane. Puno je botova koji vrlo stručno objašnjavaju što i kako. Netko se baš trudi ovo progurati.
50 milijardi eura? je li ovo nekakva za*ebancija? prvi april je prošao. 
Normalno da je zajebancija, sve što je vezano za AI je uvijek popraćeno sranjima, glupim izjavama i prodavanjem magle.
Ali osim nenormalne cifre, meni u oči više upadaju nenormalne najave o broju radnih mjesta.
Uvijek su to tisuće i tisuće, i to u trenutku kad u Hrvatskoj (kao i u cijeloj EU) ne možeš naći sposobnog konobara da radi.
Gdje misle naći par tisuća radnika? Možda eventualno mogu skupiti jedan autobus penzionera po okolnim selima.
Tako je i onaj usrani Jabil u Osijeku najavljivao 4500 radnih mjesta, pa ih sad radi stotinjak, a ta brojka se može samo smanjivati.
https://www.portos.hr/radna-mjesta-jabil-osijek/
Bitno je najaviti gomilu gluposti kako bi se dobila podrška vlasti za razne dozvole, zemljišta i šta sve ne, pa onda lagano provodit neku svoju politiku koja nema veze s obećanim.
Ali očito svatko dobije svoju kuvertu pa se svi prave blesavi.
komentari na redditu su zalosni, a vidim i ovdje bi moglo biti slicno
Ne treba to nama, nama je i ovako dobro. ma super nam je. Ko hoće bolje uvijek može otići van. 
Isto kao i oko onih pilica.
Umjesto da se bore da se sve to odradi po zakonu i maksimalno utegne sve ekoloske i arhitektonske smjernice kako bi to bila top tvornica pilica. Oni sve zabranjuju a zive u kraju koji nema kako ic naprijed osim sa nekom velikom investicijom.
Citam na redditu i ne vjerujem da to normalna osoba moze izjavit. Doslovno u rangu face komentara.
piceki su spriječeni, treba i ovo spriječiti. kad riješimo velike, treba prijeći na zabrane malih dok ne postanemo ono što su Crveni Kmeri pokušali.
Mi iz SM županije smo super sretni. Mega farma pilća koja će zagađivati vodu i mega podatkovni centar koji će gutati vodu. Da ne spominjem koliko će žitelji okolice biti sretni zbog mirisa i buke.
Uzbuđuje vas patnja i zlostavljanje.
Zato se i nazivate SM-županija.
Uzbuđuje vas patnja i zlostavljanje.
Zato se i nazivate SM-županija.
Cijelu ovu državu to uzbuđuje. Zato stalno za dokazane lopove i ološ glasaju.
Spomenula baba u krčmi da hoće pretvoriti jedan svoj čardak u podatkovni centar, pa joj sad dolaze ljudi s koferima punim love.
Ne vjerujem da komentari anonimusa po redditima i fejsovima igraju bilo kakvu ulogu. Drugi su razlozi zašto neki projekt prolazi ili ne, najmanje komentari. Ljudi su se bunili i uživo protiv preizgradnje nekih kvartova jer nema infrastrukture ali i dalje niču stambene zgrade jedna uz drugu na milimetar, nema nikakvog zaustavljanja ni zadržavanja. Koliko puta su se bunili zbog ograđivanja obale, nikom ništa, dalje bageri kopaju i zida se po obalama, redditi i fejsi nisu imali nikakav utjecaj, a puno je manja lova i utjecaj bio u igri. Sad će baš pet komentara zaustaviti 50 milijardi novaca.
Spomenula baba u krčmi da hoće pretvoriti jedan svoj čardak u podatkovni centar, pa joj sad dolaze ljudi s koferima punim love.
A druga baba rekla na redditu "nemere, ne dam" i onda ovi slegli ramenima, uzeli kofere s lovom i otišli, a taman dobili sve dozvole i papire.
nemam ništa protiv izgradnje i dobrih projekata, ali ovdje me isključivo zanima na što to oni misle potrošiti 50 milijardi eura i usput odakle im ti novci. ovo se netko opasno zaigrao s brojkama, Trump style.
mislim čemu uopće nešto raditi za 6500 radnih mjesta kad sa 50 mlrd. eura možeš svakome dati 2000 eura plaću, osigurana za sljedećih 320 godina. ma budimo kako treba država pa neka imaju 4000 eura plaću, dovoljno za sljedećih 160 godina. čisto da vam dočaram koja je to svota novaca.
Bedasto pitanje s moje strane; Zašto baš Hrvatska? (od svih zemalja inicijative triju mora ima i jeftinijih, i razvijenijiih)
Bedasto pitanje s moje strane; Zašto baš Hrvatska? (od svih zemalja inicijative triju mora ima i jeftinijih, i razvijenijiih)
Zbog razvedene obale
nemam ništa protiv izgradnje i dobrih projekata, ali ovdje me isključivo zanima na što to oni misle potrošiti 50 milijardi eura i usput odakle im ti novci. ovo se netko opasno zaigrao s brojkama, Trump style.
mislim čemu uopće nešto raditi za 6500 radnih mjesta kad sa 50 mlrd. eura možeš svakome dati 2000 eura plaću, osigurana za sljedećih 320 godina. ma budimo kako treba država pa neka imaju 4000 eura plaću, dovoljno za sljedećih 160 godina. čisto da vam dočaram koja je to svota novaca.
investicija je izvana, ako dobro citam.. ne, nije Soros u pitanju :D
uglavnom, u ovoj prici je sto argumenata za i sto protiv, a da ne pricam o preprekama koje moraju rijesit ako bi htjeli izgraditi i 5% navedenog.
sama stvar bi bila net benefit za hrvatsku al vrag je u detaljima, a i famozni toksicni Mislav Crnogorac iz tog kraja :)
e sad.. zasto 6500 radnih mjesta? to ukljucuje i gradjevinu.
permanent staff je puno puno manji.
ono kaj je bitno je da dobijes jako puno znanja jednom kad imas ovakvu/ve stvari u drzavi.
engineering je jako zanimljiv ako imas srece radit "unutra" i imas masivno iskustvo koje teoretski ostaje u drzavi ako se DC industrija razvije.
mala zemlja za veliki kriminal je standardni modus.
drugi realniji stvar je cijena zemlje.
EU je krcat DC-ima i to tamo gdje za njima ima velike potrebe, cijene zemlje su brutalne, ne do bog da prodavaci saznaju tko je kupac, cijena ide x10 automatski.
irska npr vise ni nema energetski budget za nove DC, AWS je pauzirao hrpu projekata jer struje jednostavno nema, zato rastu druge regije po EU al ce i one doci na svoj neki maximum relativno brzo.
al nije tu samo zemlja i struja u pitanu, a nije ni voda.. kakav ce biti connectivity tog DC-a? preko cega i kojom rutom ce ici prema customerima? Zagreb je zasad spojen preko Beca i Minhena na neki iole ozbijniji backbone ali unutar HR je situacija uglavnom jadna.
Evo dokaza da su ljevičari kočničari razvoja Hrvatske. Tko je protiv - Ljevičari. Prvo Novotny pa lijeve FaceBook grupe... a tek se saznalo.
Samo gledaj.
Imamo apsurdnu situaciju: 3,5 GW solara je "na ledu" jer je dalekovod iz Dalmacije preslab za prijenos energije ostatku Hrvatske. Vlada je nedavno odbila HOPS-ov prijedlog investicije od 1,5 milijardi eura jer ne želi taj trošak prevaliti na račune građana dok HOPS tvrdi da nam do 2034. treba čak 2,7 milijardi eura ulaganja.
Spas se sad traži u Projektu Pantheon. Investitori bi uložili 500 milijuna eura izravno u elektroenergetsku infrastrukturu (trafostanice, mrežu, ceste) koja bi potom ostala u vlasništvu države (HOPS-a). Čini se kao elegantan način da dobijemo novu mrežu "besplatno", ali pitanje je može li jedan data centar riješiti desetljeća neulaganja
Zbog razvedene obale
lol
"Drugi strateški partner Centra, Greenvolt, najavio je izgradnju fotonaponske elektranu snage 500 MW isključivo za potrebe centra. Investicije u prijenosnu elektroenergetsku mrežu Hrvatske značajno će povećati sigurnost i stabilnost cijelog sustava, a ujedno povećanjem kapaciteta trebale bi omogućiti spajanje čak 5,2 GW neiskorištenih izvora obnovljive energije na hrvatski elektroenergetski sustav."
Kad je susa 30 godina a onda se odjednom otvori brana. J Edgar Hoover brana.
Sve u meni govori, prevara. Nesto ce biti zez. Kao svaki puta do sada.
A mozda i nece?
Sve zvuči predobro da bi bilo istinito..
Sve u meni govori, prevara. Nesto ce biti zez. Kao svaki puta do sada.
A mozda i nece?
Zvucim kao ocajna udavaca u potrazi za zenikom. Reci dragi, jesi li ti taj koga sam cekala cijeli zivot?
Uzas. Kelnerica iz odmorista Macola trazi priliku nakon svih drvosjeca i pijane klijentele.

I svi zaposleni će imati bar 8000E plaću kako je Kolinda nekad govorila.
jel se zna kad če reagirati goran višnjič...sebe je osigurao radom u mrskoj tuđini...pa zašto nebi ode nas u mozak
Koja je realno korist za RH? Radne snage nemamo u izobilju, a veći dio upravljanja ovakvom infrastrukturom se ionako odradi na daljinu. Ovi će sigurno tražiti razne povlastice: odlobođenje od poreza, subvenciju struje na teret građana, a naši će jedva dočekati kako bi se busali u prsa: "mi smo doveli 50 milijardi u RH". O zagađenju (a prirodni resursi su još jedino što imamo) bolje ne razmišljati.
Priča se o knowhowu, koji nama vrijedi otprilike 0€. Kako ćemo ga iskoristiti? Imamo i sad naših ljudi koji rade takve stvari po svijetu, da postoje projekti i još važnije da postoji kupac koji će nama platiti za tako nešto (a takvi poslovi se dogovaraju i političkim vezama, utjecajem) lako bi se skupili.
Već tih "50 milijardi" budi sumnju. Delta Forge 1 (novi 430MW AI data centar) u izgradnji je budžetiran na 7 milijardi i to na lokaciji gdje je infra u pravilu puno skuplja. Ovi govore o 7x većem iznosu, ali samo 2,5x većem kapacitetu (potrošnji). Na stranu što ovi koji se pojavljuju u javnosti kao nositelji projekta, ne mogu skupit 1% tog iznosa da ih tri puta okreneš naglavačke.
Da su uskoro izbori rekao bih da je ovo patka, dio kampanje.
Zato jer smo untar EU a naše političare se može podmititi doslovno za bilo što. Naravno to se ne prezentira naciji tako. Znači velika površina okolice će se skrkačit za data centar i solarnu elektranu, puno buke, grijanja, milijuni litara vode na dnevnoj bazi za hlađenje. stanovnici u blizini mogu sada polako kuće na oglas dati. Nešto malo ljudi će se zaposliti s obzirom na veličinu površine koju će zauzimati. Ne bi nam trebalo neko vanjsko ulaganje u našu energetsku mrežu da se desetljećima u HEP-u na rukovodeče pozicije ne uhljebljavaju ljudi koji nisu sposobni ni početničke poslove u HEP-u raditi, a kamoli na rukovodečim pozicijama biti.
samo oni koji nisu sanjali hrvatsku...mogu biti protiv ovog projekta...to su oni koji nas žele vtatiti u mrak i tamnicu naroda
samo oni koji nisu sanjali hrvatsku...mogu biti protiv ovog projekta...to su oni koji nas žele vtatiti u mrak i tamnicu naroda
Zlato mamino, oni koji se najviše danas busaju u prsa kao neki največi domoljubi su odreda ljudi koji se za istu borili nisu i danas su največi lopovi uhljebi i paraziti. Ljudi koji su se najviše borili, iz mog iskustva najmanje tule o nekom domoljublju i nastavili su poslije rata pošteno radit i mnogi danas još rade. Tako da odi slušaj Thompsona i pjevuši čavoglave. Nemoj se zaboravit ogrnut zastavom dok to radiš i obavezno zaokruži HDZ na izborima.