Projekt Pantheon: 50 milijardi eura za podatkovni

poruka: 92
|
čitano: 19.126
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Projekt Pantheon: 50 milijardi eura za podatkovni ".
18 godina
Re: Projekt Pantheon: 50 milijardi eura za podatko
Ferritin kaže...

Na intervjuu za HRT Jako Andabak je rekao da se očekuje oko 1500 stalnozaposlenih i od njih otprilike pola visokokvalificiranih.

Ostatak od 3000 se radi o građevincima i ostalim infrastrukturnim djelatnicima.

2027 prva lopata

2029 Q2 početak rada

Navodno.

Baš svaka cifra mi ne drži vodu.

spaljeni kaže...

Citam komentare ovdje i ne vjerujem.... pojedinci zbilja nemaju orijentaciju gdje mi zivimo i da je ovaj DC u RH moguc isto kao da eu komisija odluci da ce u Hrvatskoj graditi "Bajkonur" za buduce potrebe svemirskog programa.

Teoretski ili prakticno vise sanse ima Slovenija dobit tunel ispod ili nadvoznjak preko drzave.

Bajkonur ili tunel ispod Slovenije mi se čine izvediviji.

David87 kaže...
batly kaže...

I svi zaposleni će imati bar 8000E plaću kako je Kolinda nekad govorila.

...i naravno raditi će od doma 

I hoće, samo ne iz RH.

17 godina

To je neka patka sigurno..

Pogledajte na jutubu dokumentarce kako su data centri u americi "uništili" sve u svojoj okolici.
Neznam kaj bi tisuču ljudi radilo tamo..možda zaposle 10 AI stručnjaka i to je to.

Uglavnom, stanovnici i okolica, borite se protiv toga maksimalno.
Nečete imat nikakvu korist od toga,samo negativa.

7 1 hvala 0
7 godina
yossarian kaže...

Data centar kod Topuskog, Bugatti u hrvatskim rukama, CroCube kruži oko Zemlje, bilo je jednom riječi i o svemirskom centru/lansiranju satelita iz Udbine (ako se itko još sjeća toga), još malo pa punopravno članstvo u ESA-i, Rafali na nebu, Orqa radi ekstra dronove, radimo pametne ručnikei klupe, turizam cvjeta itd. HDZ propao jer je prestao krasti.... Pa lijepo nam govore da će ovo bit Švicarska! Eto vam sad!

A da: nedavno je zatvoren brodarski institut, ipak su nam lagali....

Budimo realni, ovo je prevelik zalogaj za HR. 

Ulagač, onaj amer je rekao da je ulaganje 13,5 mlrd s mogućim ulaganjem do (ili preko?) 50 mlrd.

Baš sam htio spomenuti da mi to jako zvuči kao onaj Svemirski Centar Udbina 

Ne zaboravimo niti to da postajemo i vrh oštrice istraživanja nuklearne fuzije!
https://www.irb.hr/Novosti/Dubrovnik-postaje-centar-istrazivanja-fuzije

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
2 godine
danko99 kaže...

To je neka patka sigurno..

Pogledajte na jutubu dokumentarce kako su data centri u americi "uništili" sve u svojoj okolici.
Neznam kaj bi tisuču ljudi radilo tamo..možda zaposle 10 AI stručnjaka i to je to.

Uglavnom, stanovnici i okolica, borite se protiv toga maksimalno.
Nečete imat nikakvu korist od toga,samo negativa.

ha gle, kad bi slušao i vjerovao sve što kažu u youtube dokumentarcima vjerojatno bi već pakirao kufere i čekao raketu za Mars. 

imaš datacentre po europi pa ne vidim velike probleme. vjerojatno je sve do toga gdje je smješten i kako je sve to provedeno. tako da kao i obično generaliziranje nema nikakvog smisla.

bude li sreće ovaj projekt će se realizirati i svima će nam biti bolje. ajmo biti malo optimistični i pozitivni za promjenu.

2 godine
Al Crane kaže...
yossarian kaže...

Data centar kod Topuskog, Bugatti u hrvatskim rukama, CroCube kruži oko Zemlje, bilo je jednom riječi i o svemirskom centru/lansiranju satelita iz Udbine (ako se itko još sjeća toga), još malo pa punopravno članstvo u ESA-i, Rafali na nebu, Orqa radi ekstra dronove, radimo pametne ručnikei klupe, turizam cvjeta itd. HDZ propao jer je prestao krasti.... Pa lijepo nam govore da će ovo bit Švicarska! Eto vam sad!

Ulagač, onaj amer je rekao da je ulaganje 13,5 mlrd s mogućim ulaganjem do (ili preko?) 50 mlrd.

naš Dubrovnik? ili onaj iz lidla? 

17 godina
millennial kaže...
..

bude li sreće ovaj projekt će se realizirati i svima će nam biti bolje. ajmo biti malo optimistični i pozitivni za promjenu.

-da, kad bi naivno površno sagledali sve aspekte, pitanja.. npr tko će biti the-šef? ujko? mi-hr ili eu? .. vrlo opasno je ako je ujko šef.

-pokeraši, hustleri-kockari.. nikad ne igraj protiv onog tko ima osjetno više novca (resursa), nisi ista klasa, ne možeš pratiti.. pri čemu nema fariplaya nego je važan novac-pobjeda i dobiješ čvrgu..

-biti optimističan? super, ja sam za.. i to bi bilo lijepo.. no život i svijet-odnosi-politika.. je nešto drugo, ružno..

-možda bolje biti realan ili oprezan? barem provjeriti podatke? mogućnosti? eliminirati sumnje ili blefere? .. bolje je biti skeptik pa pogriješiti nego naivan i upecati se.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
millennial kaže...

Čekaj, ti to ozbiljno? Možeš li obrazložiti na koji način će građaninu RH N.N. bit bolje realizacijom tog projekta?

7 godina
millennial kaže...
Al Crane kaže...
yossarian kaže...

naš Dubrovnik? ili onaj iz lidla? 

Ja za drugog osim ovog iz Lidla niti ne znam 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
16 godina

Pranje para, od projekta vjerovatno ništa, samo mazanje očiju, a za 10 godina možda saznamo zašto su pokupovali zemljište. 

Moj PC  
4 0 hvala 0
2 godine
jozef kaže...
millennial kaže...

Čekaj, ti to ozbiljno? Možeš li obrazložiti na koji način će građaninu RH N.N. bit bolje realizacijom tog projekta?

jedno i drugo je želja. nije drugo uvjetovano prvim. znači želja je da se projekt realizira i da svi mi budemo imali nekakve koristi od njega. u detalje ne bi jer kao ni 99% komentatora nisam dovoljno stručan niti imam sve informacije, a pljuvati po svemu neću.

kažu kod nas trla baba lan da joj prođe dan.

2 godine
ihush kaže...
millennial kaže...
..

-da, kad bi naivno površno sagledali sve aspekte, pitanja.. npr tko će biti the-šef? ujko? mi-hr ili eu? .. vrlo opasno je ako je ujko šef.

-pokeraši, hustleri-kockari.. nikad ne igraj protiv onog tko ima osjetno više novca (resursa), nisi ista klasa, ne možeš pratiti.. pri čemu nema fariplaya nego je važan novac-pobjeda i dobiješ čvrgu..

-biti optimističan? super, ja sam za.. i to bi bilo lijepo.. no život i svijet-odnosi-politika.. je nešto drugo, ružno..

-možda bolje biti realan ili oprezan? barem provjeriti podatke? mogućnosti? eliminirati sumnje ili blefere? .. bolje je biti skeptik pa pogriješiti nego naivan i upecati se.

prekratko. sjedi jedan. 

12 godina
millennial kaže...

kažu kod nas trla baba lan da joj prođe dan.

a na informatičkom forumu bi išlo: "trla baba LAN, da joj prođe fajl"

18 godina
ihush kaže...

Šefovi će biti ameri. Pogledaj YT video. 

17 godina

-hvala.

-btw, upravo zbog amera, eu, nato ver.2.. to je ok, čak i cifre koje se navode (dok je 50 ispaljeno iz dupeta) 11.. 11-13, eu tvrtke, vlasnici, dojč+dač :)

-ako je tako, ja sam 'za', ne treba objašnjavati, uvjeravati, čak ni to da možda hr postane logistički datacentar, mada po kriteriju biznisa-interesa možemo očekivati da je njemačko-austrijski-francuski interes investiciju privući sebi .. no nešto, ponešto.. moraju outsourceati a mi imamo recimo ljude, jeftinije, koji to znaju raditi.. po tom kriteriju mi čak hr zvuči kao pametan izbor-odluka 'da sam ja neki šef-šefica' kao vanderlajka :) ..

-eto kako jedan yt klipić promjeni mišljenje, ako nije navlakuša-fejk.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.5.2026 0:55 (Al Crane).

2 2 hvala 0
17 godina

Cemu ovako zustra rasprava? 

0 0 hvala 0
15 godina

jer nemamo nista pametnije za raditi

Moj PC  
4 0 hvala 0
10 godina

Ajd' bas citam, a vidim da mediji melju ovu temu do maxa. 

Kaze Jutarnji jutros (apropos AI projekta): 

"Hiperskalarni kompleksi gutaju megavate i vodu, mijenjaju susjedstva te pomiču granice inženjerstva i infrastrukture"

Ajmo secirati

Gutaju megavate - okay, znamo da sve guta neku energiju. Pitanje je opskrbe koja se da rijesiti nuklearnom centralom. Koju ionako trebamo.

Gutaju vodu - koriste vodu za hladjenje a ta voda onda moze biti iskoristena za nesto drugo. No "gutaju vodu" je iskoristen pretenciozno, umjesto da se kaze "koriste vodu za hladjenje", ispucava se zabrinut naslov, kao da nesto trosi vodu nepovratno. 

Mijenjaju susjedstva - ako to postave nekamo u pm, sto i je neki plan, ne vidim kako mijenjaju susjedstva. 

Pomicu granice inzinjerstva i infrastrukture - mmm da, nemamo slicne objekte u RH, stoga ovaj dio stoji. 

0 0 hvala 0
10 godina
Al Crane kaže...

A poslije ćemo se plakati zašto nas Rusi nišane Orešnicima.

Pardoniram na Oresnicima, ali ako je ista u planu da dobije po glavi, to ce biti Aviano (jer je vec najavljen od Medvedeva kao legitiman cilj). 

U tom slucaju vec jesmo dobili po usima jerbo Aviano-RH nekih 200 km. 

Znaci dobijamo sve, od zracenja, fallouta, i svih ostalih sitnica koje idu uz to. 

5 godina
Za što se može ta zagrijana voda koristiti na mjestu gdje bi se gradilo?
13 godina
Gallu kaže...
Za što se može ta zagrijana voda koristiti na mjestu gdje bi se gradilo?

vrelovodima možeš izgraditi mrežu za grijanje obližnjih gradova, recimo glina je na manje od 10 km, petrinja na manje od 30 km karlovac je na manje od 40 km.... itd.

u zagrebu mreža vrelovoda pokriva 200 kilometara mreže za grijanje kućanstava, zašto ne iskoristit ovako nešto za grijanje kućanstava u manjim gradovima

5 godina
Voda koja bi izlazila je na 50°C. Ako se neće grijati nešto unutar 1km, niš od tog...
14 godina
Gallu kaže...
Voda koja bi izlazila je na 50°C. Ako se neće grijati nešto unutar 1km, niš od tog...

Onda toplice, spa, wellnes, smart topla voda, banja- Data banja, topla voda, za Topuščane živa zgoda. Terapije za srčane bolesnike, tokenske toplice..

Početna | Top-Terme Topusko

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.5.2026 15:53 (ante_etna).
18 mjeseci
Može li se ta voda piti , pa ju pakovati u bočice i prodavati kao smart voda iz oblaka?

Išlo bi ko alva, kako je hladila UI i oblak ta voda je puno pametne energije, a ohladiti će se na polici u dućanima i usput grijati dućane!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.5.2026 13:30 (Sirotanovic).
18 godina

Hrvatska dospjela na kartu kao top izbor za mega projekte zbog opce poznatog korumpiranog sustava.

Opcenito u svijetu takvi projekti dobivaju odbijenice zbog enormne potrosnje vode i el. energije.

Neka odjebu od Hrvatske!

Imamo problema sa nemogucnoscu prehrane vlastitog stanovnistva i ovisnoscu o uvozu!

Imamo problema sa kud i kamo potrebnijim projektima.

Truth in engineering.

7 1 hvala 1
10 godina
Sirotanovic kaže...
Može li se ta voda piti , pa ju pakovati u bočice i prodavati kao smart voda iz oblaka?

Išlo bi ko alva, kako je hladila UI i oblak ta voda je puno pametne energije, a ohladiti će se na polici u dućanima!

Nemaju ljudi maste. AI toplice za nerotkinje, 

Nadjes 2 "znanstvenika" iz Banja Luke i jednog iz Viteza koji medjunarodno dokazanim metodama "garantuju" da ova vodamozda moze pomoci nerotkinjama pri zacecu, i par svjedoka u poodmaklom stadiju trudnoce (mozda i AI generiranih) koji se kunu u uspjeh toplica (a ne susjeda Marka ili postara Pere) da toplice rade. 

Nakon toga omogucij besplatan premium pristup cloudu za vrijeme boravka u toplicama, i to je to. Slava i uspjeh zagarantirani. 

10 godina
Sirotanovic kaže...

Išlo bi ko alva, kako je hladila UI i oblak ta voda je puno pametne energije, a ohladiti će se na polici u dućanima!

aj ne budi naivan, neće biti smart voda jer "smart" pripada prošlom desetljeću, nego AI voda, halo...

5 godina
A da je prodajemo kao svetu vodu?

0 0 hvala 0
18 mjeseci
Pa ima smisla , sveta voda zato što je hladila oblak. Nešto poput tač from heaven i etiketa nek bude onaj poznati Mikelanđelov uradak sa stropa Sikstinske kapelice.
Ali umjesto sijedog starca iz oblaka ćovijek nek dira UI iz oblaka 😇👍
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
13 godina
Sirotanovic kaže...
Pa ima smisla , sveta voda zato što je hladila oblak. Nešto poput tač from heaven i etiketa nek bude onaj poznati Mikelanđelov uradak sa stropa Sikstinske kapelice.
Ali umjesto sijedog starca iz oblaka ćovijek nek dira UI iz oblaka 😇👍

nismo mi nebeski narod, al im možemo prodat 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice