Kad će krenut sa smanjivanjem?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
67,4 km/s/Mpc je bilo širenje nakon "praska" (CMB). Danas je to oko 73,5 km/s/Mpc. S obzirom da su prostor i vrijeme relativni, koliko je uloženo u širenje svemira, toliko je oduzeto od univerzalnog vremena. Zato vidimo kako se širenje ubrzava.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Naj...li smo 
ljubite jedne druge...kao ča sam ja ljubio vas
Kad će krenut sa smanjivanjem?
Shrinkflacija? Koliko sam, na policama ducana primjetio, vec je krenula, sad samo da se prosiri na ostatak svemira. 
Širi se točno u šta?
https://en.wikipedia.org/wiki/World_Turtle#:~:text=The%20World%20Turtle%2C%20also%20called%20the%20Cosmic,(or%20tortoise)%20supporting%20or%20containing%20the%20world.
Pitao sam pametnijeg od sebe što je na kraju svemira, ima li svemir kraj, što je iza, praznina ?
Naš mozak je evoluirao da preživljava u svijetu gdje svaka kutija ima poklopac, svaka soba zid, a svaki otok obalu. Ideja da nešto postoji, a nije u nečemu, protivi se svakom našem iskustvu.
Evo gdje nastaje "kratki spoj" u logici:
Svemir nije objekt, on je "scena": Mi smo navikli da su predmeti (lopta, kuća) unutar nekog prostora. Ali svemir jest sam prostor. Ne postoji "vani" jer su prostor i vrijeme nastali tek sa svemirom. Izvan svemira (teoretski) ne postoji čak ni praznina, jer je i praznina "prostor".
Analogija s balonom: Zamisli da si dvodimenzionalno biće koje živi na površini balona koji se napuhuje. Ti poznaješ samo dužinu i širinu. Možeš obići cijeli svoj svijet i nikada nećeš naći zid, rub ili kraj. Za tebe je taj svijet beskonačan, iako je balon (iz perspektive nas u 3D) konačan. Ti ne možeš izaći "izvan" površine balona jer treća dimenzija (unutrašnjost ili vanjština) za tebe ne postoji.
Problem jezika: Kad kažemo da se svemir širi, automatski se pitamo "u što se širi?". No, on se ne širi u nešto, nego se stvara više prostora između stvari koje su već unutra.
...
Problem jezika: Kad kažemo da se svemir širi, automatski se pitamo "u što se širi?". No, on se ne širi u nešto, nego se stvara više prostora između stvari koje su već unutra.
Svemir se udaljava? 
Ti ne možeš izaći "izvan" površine balona jer treća dimenzija (unutrašnjost ili vanjština) za tebe ne postoji.
I time je AI priznao da postoji nešto u što se svemir širi. Uglavnom bilo koja analogija sa prostorom pada u vodu.
Hmm, znači ukratko svemir će se prije proširiti do kraja, nego što će Rimčevi robotaxiji provozati bez ljudskog vozača. Interesting 
...
Svemir se udaljava? 
Udebljava.
S obzirom da je i najčišći vakuum zapravo prostor ispunjen kvantnim fluktuacijama i virtualnim česticama, meni se tu nameće pitanje ne krši li se tako jedno od temeljnih načela fizike, ono koje kaže da energija ne može nastati iz ničega (niti se pretvoriti u ništa).
Hmm, znači ukratko svemir će se prije proširiti do kraja, nego što će Rimčevi robotaxiji provozati bez ljudskog vozača. Interesting 
Ispravka netocnog navoda. rimcevim robotaxijima ne trebaju vozaci vec odavno!