Bolovanja u fokusu: gdje je granica između zloupor

poruka: 45
|
čitano: 9.832
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Bolovanja u fokusu: gdje je granica između zloupor".
20 mjeseci
Re: Bolovanja u fokusu: gdje je granica između zlo
Zato sam pitao ako je neprekidno na bolovanju, jer ako nije, daš mu kada se vrati sa bolovanja.
5 godina
Štrumpf Nazgul kaže...

Hahaha, gdje ti živiš? U ovoj idiotskoj državi se ne može dati otkaz čovjeku koji je na bolovanju.

U pravu si. Ali taj odavno više ne mulja direktno na tvoj trošak. A kad se vrati svaki poslodavac bez problema zna kako radnika prisliti na otkaz ili mu ga dati. Tako da ne znam što te muči.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.4.2026 10:47 (Ribnjak2048).
17 godina
Novice kaže...
Zato sam pitao ako je neprekidno na bolovanju, jer ako nije, daš mu kada se vrati sa bolovanja.

Ima nacina da se prokaze neopravdano bolovanje.

Moze se i zaposliti nekoga ako je netko na "trajnom" bolovanju pa nedostaje zaposlenik jer onaj tko je na trajnom bolovanju je na javnom trosku ne na trosku poslodavca.

Los poslodavac kao los poslodavac radi "dramu" bezveze i gdje ne treba. 

16 godina

Eto primjer.... kod doktora privatni pregled radi kičem 80€. Treba stabilizaciju napravit jer bito bilo treći put paaa... 14k €, i da imam NEDAM. Reko a di službeno radite eto me u tom KBC-u i narčui me lika za 3-4g onako bahato uz pitanje i toliko češ čekat --- a ja reko pa da bolooovaaanjjjeeee. Al eto riješili mi to u Vinogradskoj za 3mj. U međuvremenu bio u Martičevoj na liječničkome povjerjensvu i mogu me je.... pa eto bio oko 20mj na bolovanju i sam sam ga prekinu i opet nije mi baš super al jb...ga - nikad ne znaš kad će zaboljet. I vidio me moj privatni doc na biciklu onako kraj mene otvori prozor od auta i pita "ide?" a bio na bolovanju. Baš se jebački moraš borit za sebe, pagotova ako si bolestan. 

edit: čuvajte svoje zdravlje, a lako za bolovanje

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.4.2026 11:28 (rokonja).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Štrumpf Nazgul kaže...
Imam jednog takvog gada. Radi si novu fasadu, vozi traktor, kosi, a kao boli ga kičma. Prijavljivao sam njegovu doktoricu i ništa već 3 godine. A ne mogu naći drugoga jer ne tražim na neodređeno zbog tog gada koji mi uzurpira radno mjesto. Ja dolazim raditi bolestan, a drugi ostaju doma čim zakašlju ili im dijete prdne preglasno. Jebem ti državu koja nagrađuje nerad. Po meni, uplaćivati osiguranje pa ako ti se ide na bolovanje, financira se iz tvog osiguranja, a ja te opet zaposlim kad se vratiš, ako nisi muljator i ako si valjao. Ako nisi valjao i muljaš, fuck off.

drugim rijecima, ti si kao nekakav veliki gazda pa ti je skupo placati radnika na bolovanju? zato treba radniku koji je obolio srezati sve i dati otkaz?

da si sposoban, zaposlio bi novog djelatnika na neodredjeno, platio ga posteno i taj bi zaradjivao i za sebe i pokrio bi troskove ovog sto ne radi. ovaj simulant (ako je stvarno takav uopce), kad se vrati dobije otkaz ako je sve tako kao sto ti pricas, ali nisam bas siguran. tvoje rijeci mi zvuce vjerodostojno otprilike kao kad slusam bilo kojeg HDZ ovca kad opravdava sebe, kriminalnu ili velikog vodju AP.

kad vec pricas o osiguranju, pa uplacuj isto za tog radnika. ne, ti bi da si radnik uplacuje o svom trosku pa kad se razboli pedala. ti bi u biti sustav gdje radnici sami placaju sva davanja, a ti isplacujes i dalje iste crkavice. malo te vrijeme pregazilo druze, ti ne trazis radnike vec robove. ti si taj zbog kojih i je ova situacija u drzavi takva kakva je. meni tvoja situacija izgleda ovako: radnik je odjebo gazdu jer je gazda gad, a nije bas ni radnik najgluplji na svijetu. karma druze, karma

15 godina
Zaporožac kaže...
Keops kaže...

Nije tema direktno vezana za članak, ali najviše me po pitanju bolovanja zanima burnout, nerijetka pojava danas. Kako znati jesi ga doživio, kako ga doktor prepoznaje, kako komunicirati prema poslodavcu. U teoriji su odgovori vjerojatno jednostavni, a u praksi ne vidim nikoga u svojoj firmi od 1000 ljudi da je uzeo pauzu od izgaranja, a siguran sam da ih ima - na zahtjevnijim inženjerskim pozicijama pogotovo.

Vrlo lako.

Otići liječniku LOM, tražiti uputnicu za psihijatriju.

Ako ti baš nije dobro svaki dan i to često, odeš na hitnu. 

Vrlo lako u teoriji, a u praksi puno kompleksnije od jednostavnog objašnjenja.

16 godina
Keops kaže...
Zaporožac kaže...
Keops kaže...

Nije tema direktno vezana za članak, ali najviše me po pitanju bolovanja zanima burnout, nerijetka pojava danas. Kako znati jesi ga doživio, kako ga doktor prepoznaje, kako komunicirati prema poslodavcu. U teoriji su odgovori vjerojatno jednostavni, a u praksi ne vidim nikoga u svojoj firmi od 1000 ljudi da je uzeo pauzu od izgaranja, a siguran sam da ih ima - na zahtjevnijim inženjerskim pozicijama pogotovo.

Vrlo lako.

na zalost, javno zdravstvo koje placamo je vec odavna mrtvo.

nije proglaseno mrtvim jer i dalje sluzi za izvlacenje novaca, kradje i slicne mutne radnje (nesto kao kad ne javis da ti je djed umro, vec ga pokrijes plahtom u krevetu pa i dalje nastavis primati njegovu penziju. malo smrdi ali istrpis za lovu).

nista od javnog zdravstva u pravilu ne funkcionira i ovisi samo o pojedincima da li si naletio na nekog kome se da, koji jos uvijek mari i nije preoterecen 400% zbog svog stava.

uglavnom, jednostavnije je otici privatno, biti ce brze i nece te jos dodatno gurnuti u burnout. burnout ima psiholoske i fizioloske indikacije, iste se relativno lako utvrde osim ako se ne zele utvrditi (sto obicno javnom zdravstvu nije cilj). na zalost, nema kvalitetnih zakonskih rjesenja za burnout, nitko ne obvezuje poslodavca da ti ponudi manje stresnu poziciju i da istu takvom odrzava. privatna psiholoska pomoc ti treba da tebi pomogne otvoriti novi list u glavi te da te nauci kako sprijeciti daljnje samosagorijevanje. sve krece od tebe, ako je situacija na poslu stvarno nepromjenjiva onda je promjenjiv posao.

ti si bitan, jebes posao, jebes novce, jebes sve, ako ce te vrag uzeti za par godina zbog situacije koja tebe cijelo vrijeme unistava...

17 godina
flash6 kaže...
Keops kaže...
Zaporožac kaže...
Keops kaže...

Vrlo lako.

na zalost, javno zdravstvo koje placamo je vec odavna mrtvo.

nije proglaseno mrtvim jer i dalje sluzi za izvlacenje novaca, kradje i slicne mutne radnje (nesto kao kad ne javis da ti je djed umro, vec ga pokrijes plahtom u krevetu pa i dalje nastavis primati njegovu penziju. malo smrdi ali istrpis za lovu).

nista od javnog zdravstva u pravilu ne funkcionira i ovisi samo o pojedincima da li si naletio na nekog kome se da, koji jos uvijek mari i nije preoterecen 400% zbog svog stava.

uglavnom, jednostavnije je otici privatno, biti ce brze i nece te jos dodatno gurnuti u burnout. burnout ima psiholoske i fizioloske indikacije, iste se relativno lako utvrde osim ako se ne zele utvrditi (sto obicno javnom zdravstvu nije cilj). na zalost, nema kvalitetnih zakonskih rjesenja za burnout, nitko ne obvezuje poslodavca da ti ponudi manje stresnu poziciju i da istu takvom odrzava. privatna psiholoska pomoc ti treba da tebi pomogne otvoriti novi list u glavi te da te nauci kako sprijeciti daljnje samosagorijevanje. sve krece od tebe, ako je situacija na poslu stvarno nepromjenjiva onda je promjenjiv posao.

ti si bitan, jebes posao, jebes novce, jebes sve, ako ce te vrag uzeti za par godina zbog situacije koja tebe cijelo vrijeme unistava...

Burnout bi bio profesionalna blest. Naravno medicina ce vjerojatno isto definirati prikladnije struci.

Sto znaci da to radno mjesto nije "adekvatno".

Sto znaci da postoje propisi za tavke situacije.

6 godina

S jedne strane imamo ljude koji koriste bolovanja neopravdano ali ima i ljudi koji kad bi trebali oststi kući zbog bolesti to ne čine....

Takvih je primjera puno i kod mene na poslu.....

0 0 hvala 0
18 godina
Najdrazi su mi kolege koji su stvarno bolesni, ali nece odu na bolovanje radi place i onda lijepo dodu na posao, ne mogu ja ovo, ne mogu ja ono i onda ja moram pokrivati njihovu bolest.

3 0 hvala 0
17 godina
Kod nas ako si bolestan, ono kritican, sef te vidi i nakon sto ti prekune familiju zasto si dolazio, natjera te doma da ne zarazis druge.

Jasno mi je zasto to radi i nikad ne radi pritisak za dolazak natrag ali ako skuzi da ga imas za budalu, uf....

0 0 hvala 0
2 godine

Firma je javna i ja ne određujem plaće. Ljude držim kao kap vode na dlanu baš zato što plaće nisu bogzna što. Oni kojima se to ne sviđa, slobodno mogu dati otkaz, umjesto što parazitiraju.

Mučko Đubre
17 godina
Sint1 kaže...
Najdrazi su mi kolege koji su stvarno bolesni, ali nece odu na bolovanje radi place i onda lijepo dodu na posao, ne mogu ja ovo, ne mogu ja ono i onda ja moram pokrivati njihovu bolest.

Tak su i oni pokrivali druge dok su bili zdravi. Tak će i drugi pikrivati tebe ako budeš bolestan.

4 godine
Keops kaže...

Opisao sam ti jednostavno put kako doći do psihijatra. 

Misliš da psihijatri nemaju znanja ili empatije da bi skontali jesi li ti izgorio ili nisi ?

Vjeruj mi da znaju.

LOM ti može dati jednom godišnje sedam dana bolovanja jer si "pod stresom".

Postupak utvrđivanja jesi li pod burnoutom ili ne nije lak. Moraju se riješiti mogući organski uzroci, ići na dosta vađenja krvi, utvrđivanaj mogućih navedenih organskih poremećaaj.

Tko ti je rekao da si u burnout fazi ?

Sam si skontao ?

Morat ćeš se strpiti i obići ostale liječnike specijaliste, a to će ti i psihijatar propisati.

Tek kad se otklone mogući organski uzroci bolesti koji su često slični (npr. neuravnoteženost elektrolita) psihijatrijskim, može se doći do rješenja.

Strpljivost i bit će sve ok.

Većina nas je prošla takve životne situacije, nemoj misliti da si izolirana jedinka.

合気道 五段
15 godina

Zanimljivim tonom mi odgovaraš, a svojim odgovorom potvrđuješ ono što sam napisao - u praksi kompleksno.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice