Imam i Office i alternative. Onlyoffice je najbolja besplatna alternativa.
Trebate li doista Microsoft Office? Ovo su najbolj
- poruka: 59
- |
- čitano: 13.478
- |
- moderatori:
vincimus
King in the castle, king in the castle ...
-ovo je bug, informatički časopis, forum.. nije kulinarka-mila, branša, oni koji znaju ili bi morali znati.. ? možda?? :)
-da, ms ima i gura online usluge, naplatne, pretplate, kao mso-365.. i prvo važno pitanje-kriterij, kućni-osobni, za vlastite potrebe ili komercijala.. kao kriterij za free-đabe,..
-google docs, za kućne-osobnu upotrebu (ne komercijala-ostalo..) ima free, članak to navodi, kao i libre, ostalo.. no slučajno ili 'slučajno', jer ovo je ipak bug, nikad ne navodi isti free msov paket.. naravno jer ga ni sam ms ne reklamira, jer se free ne reklamira kad se nudi i komercijala-naplatno... no ima ga, postoji, free.. đabe.
Besplatno koristite aplikacije okruženja Microsoft 365 .. nije neka skrivena, opskurna stranica, nije nešto što averagejoerednek juzer ne može pronaći googlanjem kao prvi-drugi link ovisno koliko komercijala podmaže algoritam sortiranja tražilice da ona bude prva ili pri vrhu..
-kad je bug, članak, spomenuo takvu free verziju? .. ili kako to da u ovoj temi koja govori upravo o tome da postoje free, navede sve osim mso, ipak najpopularnijeg paketa.. neznanje? mila-kulinarka ili bug?
edit: .. ili što je u free vs naplatnih-skupjih po tarifama, storage 5gb za free uz napomenu da ništa free juzer ne bi trebao koristiti na način da ovisi o tome kao storageu, jer postoji mogućnost-rizik da ograniče-smanje taj free dio kao što se već rutinski to događalo, za mso s 15gb, google itd. .. tj danas je nužno imati neki online acc, email.. npr google-gmail.. jer nam je nužan-potreban za npr mobitel-smartphone i ostale usluge koje koristimo, appsi, banking-parking-navigacija.. sve.. i već rutinski, prvo daju više pa smanje i tad ako je juzer 'u crvenom' često pređe na naplatni paket jer tad 'mora' tj postane ovisan o toj usluzi-kapacitetu, zbog svih sadržaja, sinkronizacija-backupa .. samog rada mobača i današnjih potreba-uvjeta svih takvih appsa-usluga..
-to svi zloupotrebljavaju, dok ni zakon-eu ne može baš nešto pametnog kao regulaciju, osim reći da to nije fer, .. jer je đabe :) .. pa pripaziti u upotrebi, načinu, navikama.. koristiti koliko je moguće na način da taj storage nije važan, kao da ga nema.. tad je (za sad) stvarno free i ok.. :) i jednako vrijedi kao 'preporuka' za sve usluge, mso-gmail.. svi servisi, sve free, gaming.. sve.
edit2: .. a u tom kontekstu, free+usluge kao storage, su jedini pravi, mso i google.. libre-ostali jednostavno nije ta klasa, usluga-servis.. i realnost, komercijala jer sve ima cijenu ili je beskorisno..
- i to samo za obične, kućne-male, osobne potrebe juzere.. ne za biz-komercijalu-profi.. tad nitko ne daje ništa đabe.
edit3.. kad je ovo već bug-forum-članak.. važna napomena za onlyoffice.. eu-ban, ruska kontrola-sigurnost.. isto kao kaspersky i sl. .. dok ostatak alternative wps-kingsoft ima kina pa ni to nije preporučljivo ako gledamo sigurnost što dokazuje spamanjem reklama itd..
-ponovo, realnost, uz klasično msove mso i linuxovski libre, googleovi docsi... i to je to što se tiče izbora, pri čemu libre nema online dio, a ms je ipak bolji od docsa tj ovisi što juzer stvarno treba-koristi i kućni vjerojatno neće primjetiti nedostatke googleovog office paketa u odonsu na ipak klasiku ms-o ..
Na poslu već neko vrijeme koristim libreoffice i ništa mi ne fali.
Koliko god Microsoft posljednjih godina brljavi i proizvodi problematične, bugovite i nestabilne proizvode, na žalost mnogi od nas su zbog različitih razloga prisiljeni koristiti ih.
Kad ne bih morao zbog posla, prešao bih na Linux, Libre Office i ostale alternative. Za većinu osobnih ili uredskih potreba ti su alati više nego dovoljni. No, jbg, firma koristi Microsoft, moram pristupati različitim aplikacijama, SharePointu, Teamsima, Dynamics CRM-u itd.
I zato sam do penzije prisiljen ostati u MS taboru.
Za 10€ mjesečno cijela moja obitelj ima Office i 1TB OneDrivea svaki. Godišnja pretplata je još jeftinija, a i na bonove se znalo naći još jeftinije.
To je tako smiješan iznos danas da ne želim niti razmišljati o alternativama (niti ih ima sa cloudom za te pare).
Evo baš prošli tjedan smo na poslu dobili .docx datoteku od par desetaka MB, Word (2010, priznajem) se ruši, Openoffice ju otvara i uredno radi s njom.
Gledam te!
Za 10€ mjesečno cijela moja obitelj ima Office i 1TB OneDrivea svaki. Godišnja pretplata je još jeftinija, a i na bonove se znalo naći još jeftinije.
To je tako smiješan iznos danas da ne želim niti razmišljati o alternativama (niti ih ima sa cloudom za te pare).
IMHO, ovdje se manje radi o cijeni, a više o mnogo drugih stvari: kvaliteti, narušavanju privatnosti, špijuniranju, ...
Svi veliki igrači (a tu su Microsoft, Google, Meta, itd.) nastoje doznati što više o svima, zbog reklama, zarade, utjecaja.
Ježim se od svega toga.
Ovo pišem s računala na kojemu su Win11 i Office365, jer kako rekoh moram tako. Jedino što mogu jest migrirati na bolji browser koji barem djelomično štiti od trackera, pa zato većinom koristim Brave, iako sam dosta godina koristio Edge kao defaultni browser. Imam i FF i Chrome, ali ih koristim kad baš moram zbog nekog razloga.
IMHO, ovdje se manje radi o cijeni, a više o mnogo drugih stvari: kvaliteti, narušavanju privatnosti, špijuniranju, ...
Pa ne znam baš. Ako si pročitao članak doslovno u drugom paragrafu piše ovo, što znači da se ipak uglavnom misli na cijenu.
"Ipak, prelazak na model pretplate kroz Microsoft 365, uz godišnje troškove koji nisu zanemarivi, potaknuo je korisnike i tvrtke da istraže što nudi tržište besplatnih alternativa."
Evo baš prošli tjedan smo na poslu dobili .docx datoteku od par desetaka MB, Word (2010, priznajem) se ruši, Openoffice ju otvara i uredno radi s njom.
O ma zamisli, Word 2010 se ruši s novom datotekom... 15 godina stari softver... i zbog toga MS alati ne valjaju.
Nadglednik dina
O ma zamisli, Word 2010 se ruši s novom datotekom... 15 godina stari softver... i zbog toga MS alati ne valjaju.
Ne znam što želiš poentirati.
Je li docx službeni format MS Worda 2010? Je.
Je li MS unazadio format do te mjere da stariji softver ne može otvoriti službeni format novog softveta istog proizvođača? Je.
Je li kompatibilnost unatrag jedan od osnovnih zahtjeva pri razvoju formata? Je.
Je li problem riješen pomoću free alata? Je.
Je li problem moguće riješiti pomoću komercijalnog alata (iste firme) bez dodatnih (realno nepotrebnih) troškova. Nije.
Mislim o čemu pričamo ovdjr, pa nismo djeca.
Imamo softver koji koristimo već dulje vrijeme i za koji imamo legalnu licencu i koji koristimo ne zato što je tako najbolje, nego zato što je šeficu strah kompatibilnosti. I onda ja ovo koristim u ovakvim situacijama, iako bismo komotno u firmi kompletno mogli koristiti Onlyoffice, ali eto... Kažu da he dobar strah kome ga je Bog dao.
Gledam te!
Je li MS unazadio format do te mjere da stariji softver ne može otvoriti službeni format novog softveta istog proizvođača? Je.
Je li kompatibilnost unatrag jedan od osnovnih zahtjeva pri razvoju formata? Je.
Je li problem moguće riješiti pomoću komercijalnog alata (iste firme) bez dodatnih (realno nepotrebnih) troškova. Nije.
Mislim o čemu pričamo ovdjr, pa nismo djeca.
Imamo softver koji koristimo već dulje vrijeme i za koji imamo legalnu licencu i koji koristimo ne zato što je tako najbolje, nego zato što je šeficu strah kompatibilnosti. I onda ja ovo koristim u ovakvim situacijama, iako bismo komotno u firmi kompletno mogli koristiti Onlyoffice, ali eto... Kažu da he dobar strah kome ga je Bog dao.
Ne znam ništa o toj tvojoj datoteci. Možda je nastala baš u nekom alternativnom alatu. Da li se zbog toga Word treba srušiti, naravno da ne treba.
Da li u Wordu imaš neke addinove, možda oni prave probleme i sl.
Ali ipak pričamo o aplikaciji staroj 15 godina, na boktepitaj kojem updateu i koja zadnjih 6 godina više ne dobiva nikakve updejte.
Sav softver ima neke probleme, no oni se rješavaju kroz česta ažuriranja, i to je potpuno normalno. Što je app kompliciraniji veća je šansa da će se tu i tamo srušiti. Mislim da mi se svaki app koji imam na kompu tu i tamo sruši, ne tražim zbog toga alternative jer u većini vremena sve radi potpuno normalno.
Da li si ikad prijavio problem sa softverom koji plaćaš njihovom supportu, pa da isprave. Ja jesam, puno puta. Samo što za Word 2010 baš i ne možeš.
Da li je u tom free alatu isto izgledala kao i u originalu? To ne znaš.
Osim toga postoji i PDF. Mene nije sramota kad mi netko pošalje nešto problematično tražiti da mi radije pošalje ispravnu verziju ili pretvori u PDF.
Prestar sam da bih tražio načine za otvoriti datoteku koja se ne otvara u originalnoj aplikaciji, svakako ne bih instaliravao druge softvere radi toga (ja mogu, ali u velikim firmama je to često nemoguće bez odobrenja i razloga zašto ti nešto treba).
Slažem se da je stariji softver problem ali nekada je to realnost.
Nema šanse da ikad pređemo na pretplatu, mala smo firma a situacija u projektiranju je toliko loša da je to apsurdno.
Što naravno nije krivica MS-a ali u toliko navrata sam se osvjedočio da su te korporacije zlo i naopako da koliko god mogu ću utjecati da se zaobiđu rješenja is MS-a, Googlea, Applea, Autodeska, Adobea itd.
Ne znam postoji li iti jedna korporacija u poznatom svemiru koja nije đubretarski nastrojena i ne siluje vlastite korisnike...
Gledam te!
Sjeti se Adobea i onih ludih updatea PDF readera, i gluposti. Pa pretplate na set alata.
A tek kako je Oracle otuđio otvorenu Javu nakon kupnje.
Srećom pa AI sve sad taraca, od jeftinih appova za prepoznat biljku, di trebaš account i platit pretplatu da je možeš koristiti, do video editing alata.
Ali i AI kompanije se ponašaju jednako đubretarski.
Osim ako je i taj free alat (OpenOffice) verzija iz 2010 ili tu negdje, bas i nije fair usporedba?
Kod kuce sam prije koristio MS Office jer sam preko posla i HUP programa dobio 2013 paket za nekih 7-8€. MS je promijenio HUP i sad je samo opcija 30% popusta na pretplatu, umjesto 7-8€ jednokratno (za 2 uredjaja!), sad je 55€ godisnje (puna cijena ~80€), i to za Personal paket, Family je i vise. Nope.
Tako da sam s novim PC-em presao na LibreOffice, zasad posve pokriva sve sto mi treba.
Imam kompanijski laptop i tamo je Office, pa ako mi bas zatreba, imam tamo i za osobne potrebe, nije bas po pravilima ali jelte. Dosad nije bilo potrebe...
Osim ako je i taj free alat (OpenOffice) verzija iz 2010 ili tu negdje, bas i nije fair usporedba?
Zašto? Niti jedan niti drugi me ne koštaju ništa.
Gledam te!
WPS office ne bih nikome preporučio jer sam u par situacija naišao da se nasilno uspio instalirati u domenskom okruženju gdje korisnik inače ne može sam instalirati niti jedan program. Dakle, korisnik bi dobio mail sa linkom na neki dokument, a zapravo se otvaranjem linka automatski instalira WPS office, postavi se kao zadani program čak i ako imamo instaliran office 365. Deinstalacija je također otežana. Nema uninstall, RevoUninstaler ga ne vidi. Morate ručno bristati sve foldere, ali i dalje ostaje puno toga u registriju. Pa vam zbog toga i nakon brisanja primjerice u kontekstualnom izborniku nudi open with WPS ili edit with WPS. Kada program ima tako podmuklu strategiju instalacije na računalo, a dolazi od Kineza, ne bih se čudio da u pozadini ne šalje sve otvarane dokumente drito Kinezima.
E sad, moja teorija kako link dođe u mail. Pretpostavljam da neki korisnici imaju WPS na mobitelu te kad šalju mail, on sam ubaci link na instalaciju u smislu https://..../slika.png. Tako nešto. A umjesto slike krene instalacija. I velim, ne traži administratorska prava, niša, samo se instalira. Ljudi, pazite se ovoga.
WPS office ne bih nikome preporučio jer sam u par situacija naišao da se nasilno uspio instalirati u domenskom okruženju gdje korisnik inače ne može sam instalirati niti jedan program. Dakle, korisnik bi dobio mail sa linkom na neki dokument, a zapravo se otvaranjem linka automatski instalira WPS office, postavi se kao zadani program čak i ako imamo instaliran office 365. Deinstalacija je također otežana. Nema uninstall, RevoUninstaler ga ne vidi. Morate ručno bristati sve foldere, ali i dalje ostaje puno toga u registriju. Pa vam zbog toga i nakon brisanja primjerice u kontekstualnom izborniku nudi open with WPS ili edit with WPS. Kada program ima tako podmuklu strategiju instalacije na računalo, a dolazi od Kineza, ne bih se čudio da u pozadini ne šalje sve otvarane dokumente drito Kinezima.
E sad, moja teorija kako link dođe u mail. Pretpostavljam da neki korisnici imaju WPS na mobitelu te kad šalju mail, on sam ubaci link na instalaciju u smislu https://..../slika.png. Tako nešto. A umjesto slike krene instalacija. I velim, ne traži administratorska prava, niša, samo se instalira. Ljudi, pazite se ovoga.
To je sasvim ok. Zašto bi tražio administratorska prava ako mu ne trebaju?
Dosta aplikacija se može instalirati bez admin prava, samo u tom slučaju ne idu u Program Files nego u Users AppData folder.
To je čak i bolja opcija jer si siguran da ne može mijenjati sistemske datoteke.
Ok nisu spomenuli besplatni online Office 365. Trebali su jer postoji ali to je drek od aplikacije koji nije kompatibilan sa MS desktop aplikacijama pa ti se desi da u excelu koristiš funkcije koje nisu podržane i eto veselja. Nisu spomenuli ni Apache Open Office koji je još uvijek aktivan. Općenito te online verzije treba izbjegavati osim kad ti trebaju za zapisati popis za kupnju u dućanu ili recept.
Kakav ti je to argument da ljudi trebaju cloud pa bi to opravdalo pretplatu za MS usluge? Hrpa ljudi ima vlastita rješenja za backup koja se vrlo lako pretvore u vlastiti cloud bez pretplate i s punom kontrolom što i kako spremaš (24 TB imam na raspolaganju i mogu tamo spremit što i kako me je volja). I onda ti to služi kao argument kako Libre Office nije ta klasa. Bez problema koristi sve clud servise. Kako koristim Revit (intenzivno i često) mogu ti reći da izvoz liste materijala i pada tlaka ako hoćeš uvesti u MS Excel moraš se namučiti (ili kupiti tool za Revit koji će ti to olakšati) dok calc od Libre Officea to pročita sasvim prirodno bez problema. Jeli zbog toga excel smeće? Naravno da nije.
MS u ovom segmentu dominira samo zbog inercije. Korisnici su naučili koristit njihove alate godinama u institucijama je postao praktično standard i to ti je šah-mat za korisnike.
Libre Office se vrti na skoro pa svemu i za nekoga kome ne trebaju MS-ova patentirana rješenja je i više nego dovoljan.
Ok nisu spomenuli besplatni online Office 365. Trebali su jer postoji ali to je drek od aplikacije koji nije kompatibilan sa MS desktop aplikacijama pa ti se desi da u excelu koristiš funkcije koje nisu podržane i eto veselja. Nisu spomenuli ni Apache Open Office koji je još uvijek aktivan. Općenito te online verzije treba izbjegavati osim kad ti trebaju za zapisati popis za kupnju u dućanu ili recept.
Kakav ti je to argument da ljudi trebaju cloud pa bi to opravdalo pretplatu za MS usluge? Hrpa ljudi ima vlastita rješenja za backup koja se vrlo lako pretvore u vlastiti cloud bez pretplate i s punom kontrolom što i kako spremaš (24 TB imam na raspolaganju i mogu tamo spremit što i kako me je volja). I onda ti to služi kao argument kako Libre Office nije ta klasa. Bez problema koristi sve clud servise. Kako koristim Revit (intenzivno i često) mogu ti reći da izvoz liste materijala i pada tlaka ako hoćeš uvesti u MS Excel moraš se namučiti (ili kupiti tool za Revit koji će ti to olakšati) dok calc od Libre Officea to pročita sasvim prirodno bez problema. Jeli zbog toga excel smeće? Naravno da nije.
MS u ovom segmentu dominira samo zbog inercije. Korisnici su naučili koristit njihove alate godinama u institucijama je postao praktično standard i to ti je šah-mat za korisnike.
Hrpa ljudi je relativan pojam. Da li je milion ljudi hrpa? U neku ruku je, ali spram 8 milijardi, koliko nas otprilike ima, je ništa. Slično, kada bi pobrojao sve ljude na svetu koji su složili DIY cloud backup koji ne koristi niti jednog komercijalnog cloud providera, verovatno bi se dobilo nešto što liči na veliki broj, ali isto tako ne pričamo ni o 1% populacije (kad bi bilo drugačije, cloud ne bi bio veliki biznis). I da, paket koji u svom sastavu nudi i cloud uslugu nije u istoj klasi sa paketom koji nudi opciju povezivanja na neku cloud uslugu (s tim što to ne znači da je krajnjem korisniku prva opcija automatski privlačnija).
MS Office je popularan zbog kombinacije inercije, vendor lock-ina (tj sveprisutnosti njihovih proprietary formata) i toga da je generalno dosta dobar. Uopšteno, dosta klijenata moje firme šalje fajlove u MS formatima, zatim koristi Teams, i onda nam treba Office paket koji će pouzdano otvarati MS formate, a treba nam i Teams pretplata (jer nam treba da mi možemo zakazati sastanak, da nemamo ograničenje trajanja itd), pa te to onda prirodno gura i na Exchange zbog integracije sa kalendarom itd. Da ne pominjem da dosta enterprise alata i dalje ima razne add-inove za Excel i pomoću njih pruža značajan deo funkcionalnosti.
Dokle se god MS Office gura u školske klupe od 1. razreda, nema tu realnog pomaka prema Libreu ili bilo kojem drugem office paketu.
Kad se vidi cijena Officea za tvrtke, srednji E3 plan koji dozvoljava desktop appove, košta 35€ mjesečno po korisniku.
Samo u javnoj upravi RH radi cca 32.000 ljudi u raznim ministarstvima, uredima, zavodima itd. Znači da država pljune 1.120.000€ mjesečno, odnosno godišnje 13.440.000€ na office licencu. Nećemo se varati, barem 3/4 tih korisnika ne koristi Excelove napredne formule i makroe koji nisu dostupni u Calcu, niti neka žnj formatiranja dokumenata u wordu.
Ovo iznad je samo javna uprava. Gdje je ostali državni aparat - školstvo, zdravstvo, pravosuđe, mup, obrana, pa javna poduzeća - hž, autoceste, ceste, hrv šume, vode, hep, janaf... Koliko je to korisnika za koje mjesečno treba platiti 35€ da koriste osnovne funckije worda?
Evo nek se uzme samo visina godišnje rente koju RH plaća MS-u za licence u javnom sektoru, pa riješili bi cloud ne samo za RH, nego za cijelu EU.
A sad koje se to cifre vrte na razini EU? Vjerojatno su u pitanju puste milijarde eura.
... Nećemo se varati, barem 3/4 tih korisnika ne koristi Excelove napredne formule i makroe koji nisu dostupni u Calcu, niti neka žnj formatiranja dokumenata u wordu. ...
U dosta kompanija imaš nekoliko posto ljudi koji znaju napisati koristan makro, ali isto tako neretko ti treba da značajan broj ljudi mora uneti podatke u formu i kliknuti na dugme i pokrenuti makro. A nećeš praviti heterogenu situaciju, gde ti neko ima MS, neko Libre, neko nešto treće. I još imaš dosta SAP-ovih alata koji dolaze sa nekim add-inom za Office, i da se oni znaju oslanjati i na VBA i na ActiveX i da svakako za sada ne mogu raditi u kombinacijama sa alternativnim paketima.
Hrpa ljudi je relativan pojam. Da li je milion ljudi hrpa? U neku ruku je, ali spram 8 milijardi, koliko nas otprilike ima, je ništa. Slično, kada bi pobrojao sve ljude na svetu koji su složili DIY cloud backup koji ne koristi niti jednog komercijalnog cloud providera, verovatno bi se dobilo nešto što liči na veliki broj, ali isto tako ne pričamo ni o 1% populacije (kad bi bilo drugačije, cloud ne bi bio veliki biznis). I da, paket koji u svom sastavu nudi i cloud uslugu nije u istoj klasi sa paketom koji nudi opciju povezivanja na neku cloud uslugu (s tim što to ne znači da je krajnjem korisniku prva opcija automatski privlačnija).
I što ovo što si napisao dokazuje? Nužnost korištenja Office 365 pretplate? Debela većina ljudi, s kojima poslovno surađujem, ako koristi MS office ne koristi Office 365 uslugu. Autodesk, kojeg moram koristiti, u svom paketu nudi hrpu softvera kojeg ne koristim, ne trebam i nije mi uopće bitan ali koriste poziciju u kojoj se nalaze i to prikazuju kao benefit a u biti mi je taj softver bezvrijedan. Ako ptrebaš prevesti, tu i tamo, koju kutiju od točke A do točke B nećeš kupiti kombi ili kamion kad to možeš i osobnim automobilom ili možeš nekoga unajmiti da ti to preveze.
MS Office je popularan zbog kombinacije inercije, vendor lock-ina (tj sveprisutnosti njihovih proprietary formata) i toga da je generalno dosta dobar. Uopšteno, dosta klijenata moje firme šalje fajlove u MS formatima, zatim koristi Teams, i onda nam treba Office paket koji će pouzdano otvarati MS formate, a treba nam i Teams pretplata (jer nam treba da mi možemo zakazati sastanak, da nemamo ograničenje trajanja itd), pa te to onda prirodno gura i na Exchange zbog integracije sa kalendarom itd. Da ne pominjem da dosta enterprise alata i dalje ima razne add-inove za Excel i pomoću njih pruža značajan deo funkcionalnosti.
Dosta klijenata je relativan pojam (funkcionira u oba smjera, da ne povjeruješ). Ovo s pouzdanim otvaranjem MS formata ti je objašnjeno u tekstu članka tako da ja nemam potrebu to obrazlagati. U 15 godina koliko koristim Open/Libre Office još se nije desilo da nisam mogao otvoriti neki MS Office format. Prije je rezultat znao biti svakakav ali u zadnjih 5-6 godina i olikovanje se prenosi jako dobro. Ono što je problem su korisnici koji ne znaju koristiti alate, nemaju pojma što su npr stilow u Wordu već ručno forsiraju formatiranje i slične kerefeke tako kad file otvaraš na drugom računalu imaš problema s formatiranim sadržajem a ne samo na drugoj aplikaciji. Kad na to dodaš situaciju koju imaš između Europe i Amerike jasno je da treba tražiti i alternativne opcije. Libre je potpuno ravnopravan MS-u za 95% korisnika
Ako vam je libreoffice dobar, donirajte neki iznos developerima.
Ja sam uplatio 20 $
Zašto? Niti jedan niti drugi me ne koštaju ništa.
Usporedjujes kompatibilnost s novijim formatom alata iz 2010 i alata iz 2025. Nerealno je ocekivat da ce ikoji alat bit kompatibilan s buducim formatima dekadama poslije.
A to da je OpenOffice/LibreOffice jeftiniji smo vec utvrdili. Prakticki jedini razlog zasto ga i sam koristim.
Obzirom da MS gura 365 verzije i pretplatu gdje si "uvijek na najnovijoj verziji", ako ista, bolja kompatibilnost je na MS Office strani.
To je sasvim ok. Zašto bi tražio administratorska prava ako mu ne trebaju?
Dosta aplikacija se može instalirati bez admin prava, samo u tom slučaju ne idu u Program Files nego u Users AppData folder.
To je čak i bolja opcija jer si siguran da ne može mijenjati sistemske datoteke.
Konceptualno mi je za izbegavanje svaka situacija gde korisnik klikne na dokument, a umesto toga "zapati" na računaru dodatni software (koji se potom otežano uklanja).