Vitamin D bi trebali svi suplementirati (pogotovo u zimskim mjesecima). Preporučene vrijednosti su 600-800 UI dnevno, dok nova istraživanja tvrde da treba uzimti 8000 UI dnevno i da ovih 600 UI ne pomaže baš puno. Ja pijem K2D3 5000 UI dnevno i nisam bio bolestan već 2 godine, ali zato me danas nešto hvata 
Vitamini i minerali za crijevnu floru: kako suplem
- poruka: 68
- |
- čitano: 16.184
- |
- moderatori:
vincimus
Vitamini/minerali se možda smatraju bezazlenim dodacima prehrani no konzumacija istih je slična gnojidbi tla sintetičkim topivim gnojivima - koja lako poremete homeostazu tla ako nisu precizno dozirana. Konzumacija suplemenata je gnojidba sintetikom koja remeti prirodnu regulaciju. U prirodi, na primjer, bakterije koje fiksiraju dušik prestaju s fiksacijom ako tlo postane prezasićeno dušikom, gljive koje "rudare" fosfor prestaju s rudarenjem kod zasićenja, itd. Slično funkcionira i crijevni mikrobiom kada može sam odlučivati što će se "rudariti". Zasićenje nikako nije poželjno jer previše jednog nutrijenta obično inhibira apsorpciju drugih, a to se lako može dogoditi unosom suplemenata. Zato valja jesti šaroliku hranu i to iz eko-uzgoja koja je bogata nutrijentima (ali koje treba rudariti da bi ih se moglo apsorbirati), a ne jesti karton (karbon) pa onda krkati suplemente. To je kocka.
Usput, zar se izraz "crijevna flora" koristi još uvijek? Dok crijevo ima ulogu sličnu korijenu biljke, mikrobi nisu biljke..
Vitamin D bi trebali svi suplementirati (pogotovo u zimskim mjesecima). Preporučene vrijednosti su 600-800 UI dnevno, dok nova istraživanja tvrde da treba uzimti 8000 UI dnevno i da ovih 600 UI ne pomaže baš puno. Ja pijem K2D3 5000 UI dnevno i nisam bio bolestan već 2 godine, ali zato me danas nešto hvata 
Ja sam doslovno na ampulici od 25.000 IU mjesečno, prepisao mi doc zbog jako velike deficijencije D-vitamina, i također me otad jako rijetko ćopi nešto.
Doduše i covid je kumovao tome, više pazim na diranje kvaka, dezinfekciju isl...
Priroda je ok, i Sunce i hrana, ali ako ne apsorbiram, džaba mi, i šta fali suplementima?
zanimljiv članak, as usual....
nadao sam se spomenu psyliuma, tudca i magnezija, i kako utječu na crijevnu floru
i dali su uopće korisni ili hype
Naše današnje znanje i pristup prehrani može se usporediti sa osobom koja zavezanih očiju opremljena samo odvijačem i selotejpom pokušava popraviti napredan uređaj.
Lako je moguće da brkamo i uzroke i posljedice. Kod zdravih ljudi u krvi je među ostalim i ta i ta količina tog i tog spoja. OK. To ne znači nužno da od bolesnog čovjeka možemo napraviti zdravog tako da mu u krvotok stavljamo taj isti spoj. Jer njegovo prisustvo možda je samo posljedica zdravog tijela.
"Cargo cult" - neka plemena su pokušala prizvati blagostanje tako što su nakon odlaska bogatih stranaca oponašala njihovu estetiku. Brkanje uzroka i posljedice.
Primjetili smo da kad su nam ulazne stepenice mokre da nam urod na polju ne presuši. Znači li to da u slučaju suše trebamo samo smočiti ulazne stepenice?
Vitamini/minerali se možda smatraju bezazlenim dodacima prehrani no konzumacija istih je slična gnojidbi tla sintetičkim topivim gnojivima - koja lako poremete homeostazu tla ako nisu precizno dozirana. Konzumacija suplemenata je gnojidba sintetikom koja remeti prirodnu regulaciju. U prirodi, na primjer, bakterije koje fiksiraju dušik prestaju s fiksacijom ako tlo postane prezasićeno dušikom, gljive koje "rudare" fosfor prestaju s rudarenjem kod zasićenja, itd. Slično funkcionira i crijevni mikrobiom kada može sam odlučivati što će se "rudariti". Zasićenje nikako nije poželjno jer previše jednog nutrijenta obično inhibira apsorpciju drugih, a to se lako može dogoditi unosom suplemenata. Zato valja jesti šaroliku hranu i to iz eko-uzgoja koja je bogata nutrijentima (ali koje treba rudariti da bi ih se moglo apsorbirati), a ne jesti karton (karbon) pa onda krkati suplemente. To je kocka.
U idealnom svijetu sve potrebno za optimalni život dobivali bismo iz hrane. No, ne živimo u idealnom svijetu (ne znam jesi li svjestan toga, ali danas povrće ima manje hranjivih tvari nego prije 50-ak godina, ovisi kako koje i o kojem mineralima i vitaminima se govori - 5-30% manje važnijih minerala i 10-50% nekih vitamina), a dogmatski izbjegavati vitamine i minerale koji bi nam mogli poboljšati zdravlje i vitalnost ili spriječiti bolesti nema smisla. To se pogotovo odnosi na vitamin D, magnezij i Omegu-3, koje bi vjerojatno većina ljudi trebala suplementirati ako želi optimalno zdravlje.
Naše današnje znanje i pristup prehrani može se usporediti sa osobom koja zavezanih očiju opremljena samo odvijačem i selotejpom pokušava popraviti napredan uređaj.
Lako je moguće da brkamo i uzroke i posljedice. Kod zdravih ljudi u krvi je među ostalim i ta i ta količina tog i tog spoja. OK. To ne znači nužno da od bolesnog čovjeka možemo napraviti zdravog tako da mu u krvotok stavljamo taj isti spoj. Jer njegovo prisustvo možda je samo posljedica zdravog tijela.
"Cargo cult" - neka plemena su pokušala prizvati blagostanje tako što su nakon odlaska bogatih stranaca oponašala njihovu estetiku. Brkanje uzroka i posljedice.
Primjetili smo da kad su nam ulazne stepenice mokre da nam urod na polju ne presuši. Znači li to da u slučaju suše trebamo samo smočiti ulazne stepenice?
Ovo je bitan aspekt koji se nerijetko ignorira. Neki čak hipotetiziraju da je naše tijelo proizvodi vitamin D kao zaštitu od sunca. Neki kažu da je količina vitamin D posljedica zdravlja metabolizma i da bismo se stoga trebali usredotočiti na uzroke snižene razine vitamina D. Znači li to ipak da ne bismo trebali suplementirati vitaminom D? Ja bih rekao da ne, jer (potencijalna?) zaštita od sunca nije ni izdaleka jedina funkcija vitamina (zapravo hormona) D u tijelu, a ujedno zašto ne pomoći tijelu suplementacijom dok si ne sredimo metabolizam (tim više što to mnogi možda nikad ni neće uspjeti)?
U idealnom svijetu sve potrebno za optimalni život dobivali bismo iz hrane. No, ne živimo u idealnom svijetu (ne znam jesi li svjestan toga, ali danas povrće ima manje hranjivih tvari nego prije 50-ak godina, ovisi kako koje i o kojem mineralima i vitaminima se govori - 5-30% manje važnijih minerala i 10-50% nekih vitamina), a dogmatski izbjegavati vitamine i minerale koji bi nam mogli poboljšati zdravlje i vitalnost ili spriječiti bolesti nema smisla. To se pogotovo odnosi na vitamin D, magnezij i Omegu-3, koje bi vjerojatno većina ljudi trebala suplementirati ako želi optimalno zdravlje.
Svjestan sam, ali tu govorimo o klasičnom uzgoju u kojem se redovitom obradom tla, sintetičkim herbicidima/pesticidima/gnojivima stvara tlo siromašno mikrobiotom i mikronutrijentima. Zato sam i spomenuo eko-uzgoj. Ja već par godina eksperimentiram sa uzgojem, a ono što sam do sada proizveo daleko je bogatije nutrijentima nego ono iz klasičnog uzgoja. Nema potrebe za nikakvim suplementima.
Ako imaš kvalitetno tlo, ne sumnjam da uzgajaš nutritivno bogatije povrće nego se tipično može kupiti u dućanu. Poanta je da ipak zapravo ne znaš dobijaš li preko njega dovoljno magnezija, dok vitamina D, Omege-3 i vitamina B12 nema u povrću, a dobar dio ljudi je, u pogledu nečeg od toga i većina ljudi, u deficitu, i tu je suplementacija potpuno opravdana, ako ne mogu iznaći način kako da toga dovoljno unose.
Uzimam Magnezij 300, Biolectra. Preporučena dnevna doza, po potrebi.
Pomaže kod umora, iscrpljenosti, fizičke i psihičke.
Djeluje ful smirujuče i opuštajuče.
Ako imaš probleme sa anksijoznosti, bolovi u mišičima nako vježbanja..
Probaj. Nema nuspojava za preporučenu dnevnu dozu.
Pomaže 100%.
1 vrećica sadrži: 300 mg magnezija (80 % PU*).
Fuj , zar vam nije to preslatko, zaslađeno dokazanim otrovima - aspartam ☠️ sorbitol !
Uzmeš neke tipa solgar ili slične kapsule s tri vrste magnezija i bez otrovnih zaslađivača. Recimo ja uzimam kalcij -magnezij -zink kombinacija za sportaše. Ili ima i drugih kombinacija (zaboravio sam marku) Mg-Ka- K-Zn-D3...
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Svjestan sam, ali tu govorimo o klasičnom uzgoju u kojem se redovitom obradom tla, sintetičkim herbicidima/pesticidima/gnojivima stvara tlo siromašno mikrobiotom i mikronutrijentima. Zato sam i spomenuo eko-uzgoj. Ja već par godina eksperimentiram sa uzgojem, a ono što sam do sada proizveo daleko je bogatije nutrijentima nego ono iz klasičnog uzgoja. Nema potrebe za nikakvim suplementima.
Jesi li testirao razinu D vitamina u krvi?
Ja uzimam 5000 UI svaki dan već godinu dana i na testu su mi izmjerili 146 nmol/L - što je ok količina, ali bojao sam se da će mi biti u toksičnoj zoni jer uzimam skoro 10x više od preporučene vrijednosti.
Lab ima ove referentne vrijednosti:
Preporuka: 50.0 - 200.0
ozbiljan deficit: <25
insuficijencija: 25 - 74
dovoljna količina: 75 - 250
toksičnost: >251
Dobio sam prvi put u životu alergijsku astmu sredinom 2024.
Hroptao sam, odmah pulmologu, test na vitamin D, kad ono na testu D3 vitamin 14 ?!
IGH 375 ?!
Alergotestovi na hranu negativni, ambrozija, breza i još neke biljke pozitivan, mačje dlake, prašinu, grinje pozitivan.
Simptomi; konstantno šmrcanje, kihanje, česte prehlade.
Redovno sam u treningu.
Problem je što sam zadnjih godina ugl u teretani na tatamiju, automobil, posao, skoro sunca nisam vidio.
Preporuka pulmologa je ljeti svaki dan na sunce do 10h i poslije 17 h po 20 minuta.
Oralni ili bilo koji drugi vitamin D nije preporučio.
Kaže da nijedan suplement ne može nadoknaditi dobivanje vitamina D kao što može od sunca i ne možete se predozirati jer je organizam pametan i kad dođe do određene granice više ne apsorbira vitamin D iz sunca.
Terapija inhalatorski kortikosteroid Foster (riješio mi je sve probleme, nestalo je hroptanje iz pluća, nema alergija, šmrcanje, stalne prehlade, a vitamin D po novome na 18
).
Kako to da je "glupi sintetički kortikosteroid" pomogao, a jako bitni vitamin D još uvijek ispod crte ?
Btw
I... ne zaboravite ponekad uzeti b kompleks, ili bar vitamin B6.
Pomaže 100%.
Kao što je kolega već primijetio, to je magnezijev oksid - forma magnezija s niskom apsorpcijom. Umjesto oksida, daleko bolje je uzimati magnezij glicinat (glycinate) - upravo je taj oblik optimalan u pogledu apsorpcije, cijene i toga da ti ne "razburi" želudac previše, odnosno ne tjera te na WC kao recimo magnezij-citrat (doduše, ako je netko zaštopan, njemu bi možda bolji bio magnezijev citrat ili kombinacija citrata i glicinata).
Tipično se inače ne preporuča zajedno uzimati magnezij i cink, jer to smanjuje njihovu apsorpciju (cink obično gubi). Cink je bolje uzuimati ujutro, a magnezij navečer.
Ja uzimam 5000 UI svaki dan već godinu dana i na testu su mi izmjerili 146 nmol/L - što je ok količina, ali bojao sam se da će mi biti u toksičnoj zoni jer uzimam skoro 10x više od preporučene vrijednosti.
Fina razina. Ja sam kako kad, u prosjeku više od 5.000 UI uzimao dnevno valjda dvije godine, često sam znao uzimati i 10.000 UI dnevno, nekad i više, no i dalje mi se razina držala oko 125 nmol/L, a nadao sam se da ću se barem približiti 200 nmol/L (i da svakako bude više od 150 nmol/L).
Dobio sam prvi put u životu alergijsku astmu sredinom 2024.
Hroptao sam, odmah pulmologu, test na vitamin D, kad ono na testu D3 vitamin 14 ?!
Čovječe, kako si ti uopće živ? 
Preporuka pulmologa je ljeti svaki dan na sunce do 10h i poslije 17 h po 20 minuta.
Oralni ili bilo koji drugi vitamin D nije preporučio.
Kaže da nijedan suplement ne može nadoknaditi dobivanje vitamina D kao što može od sunca i ne možete se predozirati jer je organizam pametan i kad dođe do određene granice više ne apsorbira vitamin D iz sunca.
To što ti je pulmolog rekao nema smisla. Zašto mora biti "ili-ili"? Sa suplementima si digneš vitamin (hormon!) D na neku dobru razinu pa si ga onda održavaš sa suncem, kad i ako uopće to možeš. Sunce je doista jako vrijedno, ali ako ne stigneš ili nemaš prilike dovoljno se izlagati (ili ti koža općenilo teško proizvodi vitamin D, moguće zbog biljnih ulja u prehrani i/ili manjka kolesterola u koži), ne mora ti zbog toga vitamin D biti "zakucan" na tako nisku razini.
).
Kako to da je "glupi sintetički kortikosteroid" pomogao, a jako bitni vitamin D još uvijek ispod crte ?
Kortikosteroid je obavio svoj posao. To ne znači da ti i dalje nemaš neki problem čim ti je vitamin D tako nisko.
Tipična preporuka je "aktivirani" (aktivni) B-kompleks.
Hvala nisam to znao! No ima jedna caka s manjom dozom. Intrigiran tvojim komentarom sam pitao Perplexity:
Uzimanje magnezija i cinka zajedno u suplementima nije inherentno loše i često se preporučuje u umjerenim dozama jer se minerali međusobno podržavaju u apsorpciji i regulaciji nivoa u tijelu. Visoke doze cinka (npr. 142 mg/dan) mogu smanjiti apsorpciju magnezija, ali standardne doze u suplementima poput Solgarovih kapsula (obično 10-25 mg cinka i 200-400 mg magnezija po dozi) ne uzrokuju značajan problem.
Zašto Solgar kombinira Mg, Ca i Zn?
Solgar Calcium Magnesium plus Zinc sadrži trojac minerala u formulaciji koja podržava koste, mišiće, imunitet i smanjuje grčeve, namijenjenu sportistima i osobama pod stresom. Ova kombinacija je uobičajena na tržištu jer magnezij pomaže regulirati cink, a cink poboljšava apsorpciju magnezija u normalnim količinama, bez značajnih antagonizama.
Preporuke za uzimanje
- Uzimajte s hranom za bolju toleranciju i izbjegavajte doze iznad preporučenih (cink 40 mg/dan, magnezij 400 mg/dan).
- Ako imate nedostatke ili uzimate lijekove (npr. antibiotike), razmaknite unos ili se posavjetujte s liječnikom.
Kombinacija može čak poboljšati kontrolu šećera u krvi i holesterola kod određenih osoba.
[1](https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7836627/)
[2](https://mondo.ba/Magazin/Zdravlje/a1362745/da-li-je-opasno-kombinovati-cink-i-magnezijum.html)
[3](https://www.menshealth.com/nutrition/a46523880/magnesium-and-zinc-together/)
[4](https://zivim.jutarnji.hr/zivim/jedem/ovih-pet-kombinacija-suplemenata-cini-vise-stete-nego-koristi-a-mnogi-toga-nisu-ni-svjesni-15588248)
[5](https://betteryou.com/blogs/product-guides/benefits-of-supplementing-magnesium-and-zinc-together)
(https://welzo.com/hr-eu/blogs/dodaci/cink-i-magnezij-biste-li-trebali-zajedno-koristi-rizici-doziranje)
(https://us.betteryou.com/blogs/product-guides/benefits-of-supplementing-magnesium-and-zinc-together)
(https://www.apotekaherba.rs
Ja sam doslovno na ampulici od 25.000 IU mjesečno, prepisao mi doc zbog jako velike deficijencije D-vitamina, i također me otad jako rijetko ćopi nešto.
Doduše i covid je kumovao tome, više pazim na diranje kvaka, dezinfekciju isl...
Priroda je ok, i Sunce i hrana, ali ako ne apsorbiram, džaba mi, i šta fali suplementima?
ja se ne bi igrao sa D vitaminom, na kraće periode je ok za nadoknaditi manjak, ali na duže bubrezi neće biti sretni.
Vitamin D Abuse in Pursuit of “Gains” Resulting in Acute Kidney Injury
https://academic.oup.com/milmed/article/189/1-2/e417/7218964
Excess Vitamin D Linked to Kidney Damage
https://www.natap.org/2019/HIV/061019_01.htm
Pomaže 100%.
moje osobno iskustvo, kao netko tko se aktivno bavi sportom, magnezij malat najbolje djeluje.
D vitamin nije za igranje, a sada je postao trend, valjda ga je covid izbacio u prvi plan. ljudi sad pretjeruju i uzimaju ogromne količine, 25-40 tisuća UI, što će na duže staze vjerojatno uzrokovati ozbiljne probleme. kad ekipa krene izbacivati kamenčiće za koju godinu biti će veselo.
ja se ne bi igrao sa D vitaminom, na kraće periode je ok za nadoknaditi manjak, ali na duže bubrezi neće biti sretni.
Pomaže 100%.
moje osobno iskustvo, kao netko tko se aktivno bavi sportom, magnezij malat najbolje djeluje.
D vitamin nije za igranje, a sada je postao trend, valjda ga je covid izbacio u prvi plan. ljudi sad pretjeruju i uzimaju ogromne količine, 25-40 tisuća UI, što će na duže staze vjerojatno uzrokovati ozbiljne probleme. kad ekipa krene izbacivati kamenčiće za koju godinu biti će veselo.
Jesi uopće pročitao linkove koje si dao? Bezveze dižeš paniku. Oba linka su individualni case study. Znači, s oba linka pokrivena su točno 2 (slovima: dva) slučaja, u razmaku od četiri godine!
U prvom slučaju 23-godišnji vojnik je na svoju ruku, bez provjere razine u krvi, uzimao barem 10.000 UI dnevno (kao vojnik lako bi se moglo pretpostaviti da je imao i dovoljno izlaganja suncu). Tako da je lako moguće da je već imao optimalnu razinu vitamina D i suplementacijom je otišao u toksičnu razinu. Također se ne spominje vitamin K pa bi se dalo pretpostaviti da je uzimao vitamin D bez uzimanja vitamina K2mk7, što se ne radi! Vitamin K2 je bitan uz suplmenentaciju vitaminom D upravo zato da se izbjegne kalcifikacija mekih tkiva, odnosno da se kalcij ne izvlači iz kostiju, nego da završi upravo u kostima. Da je uzimao vitamin D s K2 možda bi prošao bez nekih posljedica i unatoč previsokoj razini vitamina D.
Drugi slučaj je zapravo vrlo sličan ovome - opet lik na svoju ruku (ovaj put 54-godišnjak), bez prvotne provjere razine vitamina D u krvi, ide uzimati 8-12.000 UI dnevno, s tim da započne nakon što se vratio iz Azije, gdje se svaki dan tijekom dva tjedna sunčao 6-8 sati dnevno! Opet slučaj hiperkalcemije, opet se ne navodi da je uz vitamin D uzimao i vitamin K2.
Ako ti slučajevi išta pokazuju to je da su ljudi nedovoljno educirani o toj tematici, a ne da je uzimanje vitamin D opasno samo po sebi. Vitamin D u većim dozama se ne uzima ako nisi prvo provjerio razinu u krvi, tako da onda imaš baseline razinu i onda možeš pratiti kako ti tijelo reagira na suplementaciju. Također, vitamin D se u većim dozama ne uzima bez vitamina K2mk7, kako bi se spriječila mogućnost hiperkalcemije, a ja bih dodao i da bi se uz vitamin D3 i K2mk7 obavezno trebao uzimati i magnezij (preporučeno glicinat), jer ga velik broj ljudi dobiva premalo putem prehrane, a bitan je za aktivaciju vitamina D.
Edukacija, a ne panika! 
Što se tiče supplemenata i doziranja mnogi griješe s tim Mega dozama pa kad ispiju cijelu čašu na ex, tada je efekt da većinu toga posereš ili izmokriš. Ipak to mora biti pomalo kroz cijeli dan i najbolje uz obrok, s dobrom dozom vlakana tijelo daleko bolje primi dodatke prehrani (kao što piše u članku).
Ignoriraš niz faktora. Zadnjih nekoliko desetljeća bombardirani smo porukama da ne izlazimo na sunce, da ćemo dobiti rak kože. Tako da ljudi ili izbjegavaju sunce, a ako su na suncu, onda se mažu s viokim faktorima, što nepovoljno utječe na poizvodnju vitamina D. Isto tako straše nas kolesterolom i masnim, a kolesterol u koži je ključan za proizvodnju vitamin D! Potrošnja navodno zdravih biljnih ulja je užasno visoka, a ona gotovo sigurno ometaju proizvodnju vitamina D u koži. Nadalje, ljudi imaju ovakva ili onakva vremena i ne mogu svi usred radnog dana skočiti van sunčati se. Također, sunca nema jednako kroz različita razdoblja godine, pogotovo u hladnijim, tmurnijim krajevima.
Tako da manjak vitamin D kod velikog broja ljudi nije stvar njihove "nevoljkosti" da izađu van na sunce. I sad kad je situacija takva kakva je - OK, ljude bi trebalo uputiti da više vremena provode na suncu (kao da to sami ne znaju i kao da je to uvijek pod njihovom kontrolom!), no situacija je takva kakva je - i u takvoj situaciji je daleko bolje uzimati vitamin D+K2 (+ preporučeno magnezij), nego ga ne uzimati. Moramo biti praktični.
Tako da manjak vitamin D kod velikog broja ljudi nije stvar njihove "nevoljkosti" da izađu van na sunce. I sad kad je situacija takva kakva je - OK, ljude bi trebalo uputiti da više vremena provode na suncu (kao da to sami ne znaju i kao da je to uvijek pod njihovom kontrolom!).
To i pokušavam reći na lijep način, ali bez uvrede , tko god mi kaže da nema faking vremena izaći vanka na barem pola sata- sat , prošetati psa ili ženu 🤭 (što bi se moralo ako ga/ju imaš) ili brinuti o svome djetetu pa se s djetetom koje te obožava i željno roditelja , igrati malo vani, s takvim ljudima ne želim imati ikakav kontakt - blago rečeno.
Za ovo plašenje od sunca i ptice na grani znaju da se sunce izbjegava samo od 11 do 15 i to ljeti a ostatak dana da je poželjno za zdravlje, ostatak godine možeš bez problema (zapravo lako je doći do informacije o UV indeksu , većina ima info na mobu ili satu).
Svoj sam primjer pisao kako pokušavam iskoristi vrijeme (kojega isto nemam) dok odmaram ili radim da zapravo pokušavam da provodim na suncu, pa zapravo dok obavljam poslove koji su mi mrski ali mora se, usput iskorištavam za dobrobit zdravlja. Kao i primjer poslijepodnevnog drijemeža kad je lijepo vrijeme što obavim vani na ležaljki.
Isto se tako može otići na street work out i skinuti majicu te umjesto u teretani obaviti trening na suncu , a danas svaki kutak lijepe neše ima te spave. Ili biraš teretanu koja ima velike prozore gdje velik dio svjetlosti dana dopire, otići pješke u trgovinu kad je lijepo vrijeme. Razumije se da nemamo svaki dan vremena za napisano ali hoću reći nema takvog roba koji nema vremena za obaviti nešto od nabrojanog, tko kaže da nema ja ga jebem 😁
Za biljno ulje si sigurno u pravu .
Tako da manjak vitamin D kod velikog broja ljudi nije stvar njihove "nevoljkosti" da izađu van na sunce. I sad kad je situacija takva kakva je - OK, ljude bi trebalo uputiti da više vremena provode na suncu (kao da to sami ne znaju i kao da je to uvijek pod njihovom kontrolom!).
To i pokušavam reći na lijep način, ali bez uvrede , tko god mi kaže da nema faking vremena izaći vanka na barem pola sata- sat , prošetati psa ili ženu 🤭 (što bi se moralo ako ga/ju imaš) ili brinuti o svome djetetu pa se s djetetom koje te obožava i željno roditelja , igrati malo vani, s takvim ljudima ne želim imati ikakav kontakt - blago rečeno.
Stvari gledaš prema sebi i ignoriraš životne situacije drugih ljudi. Nisi u njihovoj koži i ne možeš o njima pričati kao da si ti u pitanju kad ti nisi oni, niti su oni ti. I još k tome tu gledaš samo jedan aspekt, a ignoriraš ostale. Ne ide to tako.
Dr. Berecki žao mi je što smo vam preoteli temu vitaminom D 😁
Nego, je li itko čitao one studije gdje je za prirodnu sintezu vitamina D omjer UVA:UVB u biti najmanje štetan u popodnevnim satima?
Ako imaš kvalitetno tlo, ne sumnjam da uzgajaš nutritivno bogatije povrće nego se tipično može kupiti u dućanu. Poanta je da ipak zapravo ne znaš dobijaš li preko njega dovoljno magnezija, dok vitamina D, Omege-3 i vitamina B12 nema u povrću, a dobar dio ljudi je, u pogledu nečeg od toga i većina ljudi, u deficitu, i tu je suplementacija potpuno opravdana, ako ne mogu iznaći način kako da toga dovoljno unose.
Istina je da B12 nema u povrću koje se generalno konzumira (no nije točno da ga nema u biljkama općenito, ispostavilo se da simbiotske bakterije iz roda Frankia koje fiksiraju dušik usput sintetiziraju B12 a kojeg onda i biljka apsorbira i to u količinama koje mogu zadovoljiti ljudske dnevne potrebe). Omege-3 možda nema u klasičnom povrću ali ima u biljkama - u sjemenkama, odnosno biljnom ulju. No nisam rekao da isključivo jedem ono što sam uzgojim - konzumiram tu i tamo jaja, ribu i piletinu, iako radim na tome da to smanjim koliko god je moguće. Suncu se ne izlažem puno ali se izlažem redovito (tome pomaže vlastiti uzgoj) i ne koristim nikakve zaštitne kreme. Nemam nikakvih zdravstvenih problema niti me brinu ikakvi deficiti, no moj metabolizam je i dosta drugačiji od prosjeka. Obzirom kakav mi je cilj, jasno mi je da bi B12 i taurin mogli postati problem (iako, kao što sam rekao, B12 bi se mogao nadomjestiti biljkama), no jedno rješenje (barem za sada - nije idealno) vidim u energetskim pićima (jedna konzerva od 250 ml može zadovoljiti dnevne potrebe).
Tx na upozorenju, prema tablici:
Sufficient: 20 ng/mL (50 nmol/L) and above (but below toxicity levels)
Insufficient: 12 to 19.9 ng/mL (30 to 49.9 nmol/L)
Deficient: Below 12 ng/mL (< 30 nmol/L)
Ja sam u to doba bio na 28 nmol/L, pa ti vidi jel trebam il ne trebam ogromne doze. Doziram prema doturu i izmjerim ga jednom godišnje na sistematskom.
Čak sam bio gledao i spotove gdje ima puno Sunca u njima,
, jer mi je falilo D-vitamina.
Pomaže 100%.
Jesi uopće pročitao linkove koje si dao? Bezveze dižeš paniku. Oba linka su individualni case study. Znači, s oba linka pokrivena su točno 2 (slovima: dva) slučaja, u razmaku od četiri godine!
U prvom slučaju 23-godišnji vojnik je na svoju ruku, bez provjere razine u krvi, uzimao barem 10.000 UI dnevno (kao vojnik lako bi se moglo pretpostaviti da je imao i dovoljno izlaganja suncu). Tako da je lako moguće da je već imao optimalnu razinu vitamina D i suplementacijom je otišao u toksičnu razinu. Također se ne spominje vitamin K pa bi se dalo pretpostaviti da je uzimao vitamin D bez uzimanja vitamina K2mk7, što se ne radi! Vitamin K2 je bitan uz suplmenentaciju vitaminom D upravo zato da se izbjegne kalcifikacija mekih tkiva, odnosno da se kalcij ne izvlači iz kostiju, nego da završi upravo u kostima. Da je uzimao vitamin D s K2 možda bi prošao bez nekih posljedica i unatoč previsokoj razini vitamina D.
Drugi slučaj je zapravo vrlo sličan ovome - opet lik na svoju ruku (ovaj put 54-godišnjak), bez prvotne provjere razine vitamina D u krvi, ide uzimati 8-12.000 UI dnevno, s tim da započne nakon što se vratio iz Azije, gdje se svaki dan tijekom dva tjedna sunčao 6-8 sati dnevno! Opet slučaj hiperkalcemije, opet se ne navodi da je uz vitamin D uzimao i vitamin K2.
Ako ti slučajevi išta pokazuju to je da su ljudi nedovoljno educirani o toj tematici, a ne da je uzimanje vitamin D opasno samo po sebi. Vitamin D u većim dozama se ne uzima ako nisi prvo provjerio razinu u krvi, tako da onda imaš baseline razinu i onda možeš pratiti kako ti tijelo reagira na suplementaciju. Također, vitamin D se u većim dozama ne uzima bez vitamina K2mk7, kako bi se spriječila mogućnost hiperkalcemije, a ja bih dodao i da bi se uz vitamin D3 i K2mk7 obavezno trebao uzimati i magnezij (preporučeno glicinat), jer ga velik broj ljudi dobiva premalo putem prehrane, a bitan je za aktivaciju vitamina D.
Edukacija, a ne panika! 
ne dižem paniku već samo upozoravam ljude jer mnogi misle kao ta dva iz primjera, uzeti ću veliku dozu i neće mi ništa biti jer je to samo vitamin, ali nisu svi vitamini isti i neki se mogu izbaciti kroz urin, a neki se talože u tijelu. zato oprezno i ne igrati se s tim.
osobno iskustvo, deficit D vitamina (kaže doktor od covida su skužili da ga valjda ima 90% populacije pa se sad svi šopaju D vitaminom), propisan D Vital 25.000 UI jednom tjedno. rezultat? taloženje kalcija, stvaranje kamenca i mokrenje krvi, poremećaj u radu bubrega...
K2 apsolutno nitko od doktora nije spomenuo, a bio sam u državnoj i privatno na pregledima. Ista stvar i kod supruge, samo po defaultu prepišu D vitamin 20-25k UI i to je to.
i sad ti pričaš o edukaciji...
Tx na upozorenju, prema tablici:
Sufficient: 20 ng/mL (50 nmol/L) and above (but below toxicity levels)
Insufficient: 12 to 19.9 ng/mL (30 to 49.9 nmol/L)
Deficient: Below 12 ng/mL (< 30 nmol/L)
Ja sam u to doba bio na 28 nmol/L, pa ti vidi jel trebam il ne trebam ogromne doze. Doziram prema doturu i izmjerim ga jednom godišnje na sistematskom.
Čak sam bio gledao i spotove gdje ima puno Sunca u njima,
, jer mi je falilo D-vitamina.
je li ti doktor prepisao i K2?
i ja sam dozirao prema doktoru...
Nije, za K2 sam čuo prije par tjedana.
Doduše ja sam se "šopao" sa 25.000 IU tjedno dok se nisu popunile zalihe.
Sad održavam na jednom mjesečno. Ne ide u overload.
Krivo me se shvati, zapravo krećem od sebe i zato dajem osobne primjere kao dokaz da se može i kako se može iako se nema vremena. Oobrazložim kao- ako ja imam vremena , Đuro ima vremena , onda imaju i ostali. Pod ostali naravno da se misli pod relativno zdrave uobičajene osobe.
No da , čuo sam od jednog psihologa da nije dobro davati djeci osobne primjere kao savjete za njihove probleme zato što to ne mogu povezati sa svojim egocentrizmom, no ima toga i u kasnoj dobi.
Znači bit priče je bio da nam gotovo svima nedostaje D vitamina , a nitko više ne ide van na sunce da ga primi prirodnim putem, zato što kao više nitko nema vremena za boraviti vani, te se uzimaju dodaci prehrani vitamini D kao zamjena.
Ne znam kolega meni je to krajnje nategnuta priča, pogotovo zato što vidim ljude oko sebe što rade i kako se ponašaju. Apsolutno bi mogli naći vremena u toku dana da provedu vani , evo prva stvar da piju pivo i kavu vani a ne u zatvorenom po 60- 120 minuta ili da čitaju Bug forum na otvorenom 😁
mbaksa kaže...
Tipično se inače ne preporuča zajedno uzimati magnezij i cink, jer to smanjuje njihovu apsorpciju (cink obično gubi). Cink je bolje uzuimati ujutro, a magnezij navečer.
JA kažem...
Cink i željezo ne idu dobro zajedno (natječu se za apsorpciju), za to sam čuo, a za cink i magnezij jedino NE u jako velikim dozama.
Tako piše i na webu.
Svakako treba prije uzimanja pitati farmaceute u ljekarnama, jer se bolje kontaju u to nego LOM.
mbaksa kaže...
To što ti je pulmolog rekao nema smisla. Zašto mora biti "ili-ili"? Sa suplementima si digneš vitamin (hormon!) D na neku dobru razinu pa si ga onda održavaš sa suncem, kad i ako uopće to možeš. Sunce je doista jako vrijedno, ali ako ne stigneš ili nemaš prilike dovoljno se izlagati (ili ti koža općenilo teško proizvodi vitamin D, moguće zbog biljnih ulja u prehrani i/ili manjka kolesterola u koži), ne mora ti zbog toga vitamin D biti "zakucan" na tako nisku razini.
JA kažem...
Morao sam ići i nefrologu jer se tako niska razina vitamina D događa i kod bubrežnih bolesnika, no srećom s bubrezima je sve ok, no pronašli su mi bakterijsku infekciju u urinu
I nefrolog i pulmolog su mi rekli da su suplementi koji se kupuju u ljekarnama i sl. ništkoristi jer nemaju ni 10% aktivnog sastojka od onoga koji navode.
Bacanje novaca kažu.
Jedini "suplementi" za koje oni kažu da su ok su medicinski (bolnički), koje nam rokaju injekcijama.
Eto, opet, ljudi uzimaju "obične" u ljekarnama i reguliraju si s njima vitaminski deficit.
Već sam jednom rekao da ću snimati specijaliste što govore, da imam dokaz ovoga što pišem, jer sam se u životu znao naslušati takvih gluposti od njih, da bi im čovjek uzeo licencu specijalista.
Imao sam slučaj prije deset godina kad je spec. neurolog na osnovu slike MRI rekao da operacija nije potrebna, dočim mi je specijalist na ortopediji rekao da je operacija hitna, jer bih mogao ostati nepokretan.
Da se čovjek baci s mosta.
mbaksa kaže...
Tipična preporuka je "aktivirani" (aktivni) B-kompleks.
JA kažem...
Da, no meni je preporučen B6 zbog "tadašnje" anemije , niskog hemoglobina, željezo 20.
B6 i B12 su tu bitni, no liječnica je odokativno odredila da to bude B6
*normalno da je i ona fulala, poznanica mi je rekla da idem na gastroskopiju i kolonoskopiju.
Kolonoskopija... sve ok, na gastroskopiji utvrđena erozija želučanih stijenki. Dakle, prejaka kiselina nagriza želučanu ovojnicu koja lagano krvari i zbog toga sam bio anemičan. (gubio krv)
Eto, da ljudi vide da i mi koji se aktivno bavimo raznim sportovima cijeli život, dođemo u godine kada se "gitara raštima", treba promijeniti žice, napraviti nov setup.
A da ima doktora i doktora laika, i to je istina. Ovo je za Bereckog
btw;
lijepo sam ti razdijelio citate na tri dijela, sve ok i na kraju crvena obavijest da je pronađen nedozvoljen komad HTML koda ?! Pa gdje sam ga pokupio ? Nisam s nijedne stranice ništa kopirao, glupo Bug forumsko.citiranje
Istina je da B12 nema u povrću koje se generalno konzumira (no nije točcno da ga nema u biljkama općenito, ispostavilo se da simbiotske bakterije iz roda Frankia koje fiksiraju dušik usput sintetiziraju B12 a kojeg onda i biljka apsorbira i to u količinama koje mogu zadovoljiti ljudske dnevne potrebe).
Dakle, možemo smatrati da u povrću kojeg ljudi konzumiraju nema vitamina B12. Ostalo je mućenje vode.
U biljnom ulju ima ALA. Nema EPA niti DHA, koje nam trebaju, a konverzija ALA u ove kiseline koje nam trebaju je izrazito neučinkovita i konzumiranjem ulja ne možeš zadovoljiti potrebe za EPA/DHA.
Ne bi se mogao. To što sad govoriš podsjeća me na onu staru reklamu s TV-a - "Jer XXX (zaboravio sam točno što - neke pahuljice čini mi se) ima kalcija". Koga briga ima li ili nema kalcija, ako je ta količina kalcija nedostatna za išta? Nemoj se loviti za vege propagandu, nego istraži koliko istine ima u tome - koje su te navodne biljke koje imaju relevantne količine B12, koliko B12 imaju, koliko bi tih biljaka morao dnevno jesti da bi zadovoljio potrebe za B12, kakve bi to druge posljedice imalo, jesu li ti te navodne biljke uopće dostupne i koliko bi te to koštalo? Bez da si uzeo sve to u obzir, ova tvoja priča nema smisla i samo je širenje nekakve neutemeljene propagande. Isto kao i ovo za Omegu-3 iz ulja. Još gore - u tijelu je bitni omjer Omege-6 i Omege-3. Čak i kad bi ulje imalo nekakvu smislenu količinu nama potrebne Omege-3, ako ima više Omege-6, ti si onda s tim uljem zapravo radiš štetu, jer i dalje remetiš omjer Omega 6:Omega 3!
Zapravo je to u tvojoj priči nebitno, jer ti nemaš te biljke i ti kroz to povrće koje uzgajaš ne možeš dobiti potrebne količine nekih vrlo bitnih tvari. Pomičeš goalpost.
Misliš, kao rješenje vidišsuplementaciju vitamina B12 i tauirina kroz energetska pića?! LOL Napisao si u prethodnoj poruci da nema potrebe za suplementacijom jer ima toga u povrću, a sad veliš da bi se morao suplementirati kroz energetska pića! Zašto pobogu? Zar ti nije onda pametnija suplementacija kroz stvarne suplemente, gdje ćeš moći kontrolirati unos pojedinih stvari i nećeš morati unositi kofein, šećer i tko zna kakva sve ne sr*nja koja bi inače unosio kroz energetska pića?