Testirali smo najjeftiniji OLED monitor u Hrvatsko

poruka: 27
|
čitano: 9.077
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Testirali smo najjeftiniji OLED monitor u Hrvatsko".
17 godina

Ima li smisla kupiti OLED panel za redovno korištenje računala, rad, multimedija? Ne igram igre, nit planiram počet... Možda će klinac od 5 godina nešto odigrat tu i tamo, ništa zahtjevno i ništa gdje mu treba 250Hz.

Kod OLEDa me privlači ta brutalno dobra crna boja, ali me naravno odbija burn-in, pa me zanima jel bi burn-in mogao postati problem nakon 4-5 godina jer ne planiram mijenjati monitor nešto brzo, trenutni LCD imam od 2007. godine, da mi se nije razbio u potresu još bih ga koristio kao pomoćni monitor, al vrijeme je ipak da ga bacim jer je poljepljen selotejpom (panel je preživio pad, kućište nije).

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 10:46 (lllnuclearlll).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Pa ako ti ne bi smetala kvaliteteta slike na ekranu iz 2007. godine, vjerujem da ti ne bi smetao niti lagani burn im.

Inače, koristim LG C2 42 oled TV kao monitor već dvije godine i nisam primijetio burn im, a i da primijetim, koga briga?

AMD Ryzen 7900X3D; Gigabyte Gaming X670 X AX; G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 C30 32 Gb; MSI 4090 24 Gb X Trio; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Moj PC  
7 0 hvala 2
14 godina

Imam Asus Vivobook s OLED ekranom već 3 godine i naradio se, a na njemu nikakvih znakova burn-in-a. Više manje svi oni sad imaju zaštitu poput npr. pixel shit u sebi koji sprečava burn-in.

Moj PC  
4 0 hvala 1
5 godina
suspendiran
Re: Testirali smo najjeftiniji OLED monitor u Hrva
lllnuclearlll kaže...

Ima li smisla kupiti OLED panel za redovno korištenje računala, rad, multimedija? Ne igram igre, nit planiram počet... Možda će klinac od 5 godina nešto odigrat tu i tamo, ništa zahtjevno i ništa gdje mu treba 250Hz.

Kod OLEDa me privlači ta brutalno dobra crna boja, ali me naravno odbija burn-in, pa me zanima jel bi burn-in mogao postati problem nakon 4-5 godina jer ne planiram mijenjati monitor nešto brzo, trenutni LCD imam od 2007. godine, da mi se nije razbio u potresu još bih ga koristio kao pomoćni monitor, al vrijeme je ipak da ga bacim jer je poljepljen selotejpom (panel je preživio pad, kućište nije).

Opaka degradacija i burnin ovisno kako te zapadne primjerak
Rtings neki modeli vec na samo 700h rada, realno ljudi niti znaju kak zgleda bijela boja. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 18:49 (Boris grozni).
17 godina
Boris grozni kaže...
lllnuclearlll kaže...

Rtings neki modeli vec na samo 700h rada, realno ljudi niti znaju kak zgleda bijela boja. 

Zlobnici bi rekli da ovo boldano isto vrijedi i za intelove procesore. 

Prosječni korisnik ne bude primjetio jer kao što su i kolege forumaši rekli, tehnologija napreduje. 

Uglavnom kao i kod većine stvari danas, koliko para, toliko muzike.

13 godina

jel oledi imaju jos kakih mana osim burn in....npr ips ima glow pa moras trazit dok ne pogodis dobar

0 0 hvala 0
5 godina
suspendiran
GSP kaže...

jel oledi imaju jos kakih mana osim burn in....npr ips ima glow pa moras trazit dok ne pogodis dobar

24-30fps soap efect,
vrr flicker,
ubrzana degradacija boja zato se niti ne koriste za bilo kakav pro work ako su u pitanju boje, 
nepostojeca bijela na oledu, (samo woled panel je ima)
manji gamut od ips,
manja svijetlina,  
flickering,
opčenito oštrina,
oštrina teksta uzasno losa naspram IPS,
burn in,
potrošnja,
zagrijavanje, 
loš Hdr zbog manjka svijetline,
color tint na crnoj pri dnevnom ili slabijem svijetlu,
rapidno opadanje jasnoce pokreta pri manje fpsa,
problemi u windowed modu,
problemi s hdr u win sustavu i opcenito,
nevjerovatne jake i iritirajuce refleksije,
oled da bi izbjegao color cast i refleksije se mora gledati u potpunom mraku,
razne automatske prevencije burnina ti narusavaju sliku i doslovno ti onemogucavaju rad poput:
logo dimming,
automatic dimming-a,
brightness reduction gdje ti svijetlina ekrana padne za pola i nemozes nista,
kao i pixel refresher/compensation cycles takoder nemozes to prekinuti na nekim modelima vec moraš cekati da odrati.
Nemogucnost koristenja rezolucijskih upscalera odnosno tokom hdr ne podrzava nista vise od nativne rezolucije ide odma gasenje.
itd itd...

Ali je trend pa zanemari sve ovo

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 11:19 (Boris grozni).
14 godina
Boris grozni kaže...
GSP kaže...

24-30fps soap efect,
vrr flicker,
ubrzana degradacija boja zato se niti ne koriste za bilo kakav pro work ako su u pitanju boje, 
manji gamut od ips,
manja svijetlina,  
flickering,
opčenito oštrina,
burn in,
potrošnja,
zagrijavanje, 
problemi s hdr u win sustavu i opcenito
itd itd...

I ne zaboravimo glavni problem, precrna crna

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
5 godina
suspendiran
Minneyar kaže...
Boris grozni kaže...
GSP kaže...

24-30fps soap efect,
vrr flicker,
manji gamut od ips,
manja svijetlina,  
flickering,
opčenito oštrina,
burn in,
potrošnja,
zagrijavanje, 
problemi s hdr u win sustavu i opcenito
itd itd...

I ne zaboravimo glavni problem, precrna crna

dobro da si napomenuo, bolje receno neralno jer u real lifeu prevladava siva u kojoj je zapravo oled i najlosiji,
nevjerovatne jake i iritirajuce refleksije,
oled da bi izbjegao color cast i refleksije se mora gledati u potpunom mraku,
ako se sjetim jos cega napisat cu

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 10:15 (Boris grozni).
17 godina
GSP kaže...

Imaš VA matrice koje nemaju glow, a imaš i IPS Black ekrane koji imaju dosta bolju crnu, recimo Dell Ultrasharp U2724D koji i gledam al s obzirom da su OLED došli blizu cijene tog ekrana premišljam se.

17 godina
Boris grozni kaže...
lllnuclearlll kaže...

To je test na koje mpaneli rade na max osvjetljenju isti sadržaj 0-24, tzv ubrzano starenje kako bi se predvidjelo kako će se ponašati paneli u stvarnim uvjetima. 
Da se to desi na stvarnom primjerku u normalnoj upotrebi , treba ti valjda 7-8 godina gledanja istog materijala.
Kad oled ne radi konstantno na max osvjetljenju daleko se  sporije troši, imam jeda oled 7+ godina koji se naradio i naigralo na njemu i ekran potpuno čist. Ove nobvije olede ne moram niti spominjati, i tv-e  i monitorem svi rade bez greške

17 godina
mjaneci3 kaže...

Imam Asus Vivobook s OLED ekranom već 3 godine i naradio se, a na njemu nikakvih znakova burn-in-a. Više manje svi oni sad imaju zaštitu poput npr. pixel shit u sebi koji sprečava burn-in.

pixel shift nije nešto učinkovit protiv burnina

17 godina
GSP kaže...

Slobodno zanemari ovo što je Boris napisao jer je hrpa gluposti i netočnih informacija, on je poznati "hejter" 

Za nas koji olede koristimo već dugi niz godina, nema puno toga što bi prigovorio.

Burn in mi se nije dogodio niti najednom oledu, danas su paneli toliko napredovali da to stvarno nije problem. Večina mobitela iz boljih serija koristi olede , a tu je hrpa ikonica koje su statične cijelo vrijeme, na niti jednom mobitelu nemam burn in.
Ovisno o tipiu oled panela i konkrednim serijama, tje ovison koje godine je koja tehnologija korištena, neki paneli iz kuta mogu imati laganu pink boju pod kutem kad prikazuje bijelu, rwfwlksije panela nisu rezervirane za oled, to svaki tv ima. Ako uzmeš glossy oled imat ćeš više refleksija, qdoled recimao ima mat, on mi je daleko bolji po pitanju refleksija.
Neki paneli kad se prikazuje jednolična siva noja na malim svjetlinama preko večeg dijela panela (tip 5 ili 10% siva) , mogu se lagano vidjet vertikalne pruge. 

U praksi večina ovog je nebitna jer se nikad ne vidi, meni osobno ništa od tog nikad nije zasmetalo niti sam primjetio na svojim panelima.

Jedino što ti može zasmetati na oledu je motion, oled ima trenutne promjene boje na pixelima pa ko 24 fps sadržaja kad imaš snimku nakojoj se kamera pomiče , na kontrastnim djelovima slike se primeti stutter, ono ružno treperenje, to nije da panel treperi nego mi tako vidimo, neko je na to osjetljiv (ja) nekome ne smeta.  to je najviše izraženo u hdru gdje je velika svjetlina. Može se dosta ublažiti ako uključiš neki motion interpolation na neke laganije postavke

14 godina
Znaci OLED monitor je nesto slicno kao sto je bio LCD sa TN matricom…wtf?!
Imam TV i ne mogu se nagustat…sto OLED monitor toliko los..mene je do sad samo cijena odbijala..500-600€ mi je sasvim prihvatljivo.
AUDIOFIL
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
suspendiran
Pixel kaže...
GSP kaže...

Slobodno zanemari ovo što je Boris napisao jer je hrpa gluposti i netočnih informacija, on je poznati "hejter" 

Za nas koji olede koristimo već dugi niz godina, nema puno toga što bi prigovorio.

Burn in mi se nije dogodio niti najednom oledu, danas su paneli toliko napredovali da to stvarno nije problem. Večina mobitela iz boljih serija koristi olede , a tu je hrpa ikonica koje su statične cijelo vrijeme, na niti jednom mobitelu nemam burn in.
Ovisno o tipiu oled panela i konkrednim serijama, tje ovison koje godine je koja tehnologija korištena, neki paneli iz kuta mogu imati laganu pink boju pod kutem kad prikazuje bijelu, rwfwlksije panela nisu rezervirane za oled, to svaki tv ima. Ako uzmeš glossy oled imat ćeš više refleksija, qdoled recimao ima mat, on mi je daleko bolji po pitanju refleksija.
Neki paneli kad se prikazuje jednolična siva noja na malim svjetlinama preko večeg dijela panela (tip 5 ili 10% siva) , mogu se lagano vidjet vertikalne pruge. 

U praksi večina ovog je nebitna jer se nikad ne vidi, meni osobno ništa od tog nikad nije zasmetalo niti sam primjetio na svojim panelima.

Jedino što ti može zasmetati na oledu je motion, oled ima trenutne promjene boje na pixelima pa ko 24 fps sadržaja kad imaš snimku nakojoj se kamera pomiče , na kontrastnim djelovima slike se primeti stutter, ono ružno treperenje, to nije da panel treperi nego mi tako vidimo, neko je na to osjetljiv (ja) nekome ne smeta.  to je najviše izraženo u hdru gdje je velika svjetlina. Može se dosta ublažiti ako uključiš neki motion interpolation na neke laganije postavke

Bravo za tebe, napišes hrpa gluposti a onda ih pola nabrojiš velis tebi nije problem i ti ga neprimjecujes bravo jos jednom za tebe mozda da ipak odes kod oftamologa.
Testovi su posvuda svi nabrojani problemi su tu i dalje za sve generacije, meni je hrpa ovih mana neprihvatljiva za desktop i ono kaj ti ne vidiš ne znaci da drugi ne vide

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 12:36 (Boris grozni).
17 godina
Boris grozni kaže...
Pixel kaže...
GSP kaže...

Bravo za tebe, napišes hrpa gluposti a onda ih pola nabrojiš velis tebi nije problem i ti ga neprimjecujes bravo jos jednom za tebe mozda da ipak odes kod oftamologa.
Testovi su posvuda svi nabrojani problemi su tu i dalje za sve generacije, meni je hrpa ovih mana neprihvatljiva za desktop i ono kaj ti ne vidiš ne znaci da drugi ne vide

pa jesi koristio koji oled kao desktop ili imaš kad kažeđ da ti to sve smeta ?
 Na koji se točno tip oled monitora referiraš woled ili qdoled ?

Kojih sam to pola stvari nabrojao ? Refleksije imaju svi monitori !  Sve i jedan monitor ako ga gledaš iz ugla ima shift boje , stvar je thenologije koji ima koliko.  DSE je daleko izraženiji na lcd-u .
Ja govorim na primjeru iz prakse monitora koje imam, a imam ih hrpu raznih od oleda, ipsa do VA.  
ov oza 24 fps je problem na svim panelima  koji imaju brzu matricu. Jedino specifično za oled su ove vertikalne pruge na sivoj i to je večinom izraćenije na velikim tvima, na monitorima daleko manje i ne mora opže biti da ćeš imati takav monitor, kažem , može se dogoditi da se primjeti jer je takav proizvodni proces.  A to je mana koju baš moraš ići tražit da bi vidio.
Oled  mi je po svemu bolji od ovih ostalih, Za rad ga ne koristim jer koristim isključivo 32" 4k monitore i oledi su tu skupi, a nije mi presudan za rad trenutno, ako bude uzet ću još jedan, tako da se koristi za gaming stroj gdje dolazi do izražaja.

5 godina
suspendiran

Iskreno evo nedavno sam i probao zadnji 4 gen woled, kao sto rekoh sve nabrojano stoji za vecinu generacija i tipove.
Sustavno ignoriranje opcih mana me apsolutno nezanima kod pojedinaca kao i njihova misljenja vidim, nevidim, neprimjecujem i sl.
Covjek je pitao koje su mane,  vecina toga je gore nabrojana.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 13:03 (Boris grozni).
Moj PC  
0 4 hvala 0
8 godina

Frajer ocito ima ulozenu zivotnu ustedjevinu u IPS/VA matrice pa ga tu kenja na veliko,al eto sretno u borbi 

Moj PC  
6 1 hvala 0
17 godina
Boris grozni kaže...

Iskreno evo nedavno sam i probao zadnji 4 gen woled, kao sto rekoh sve nabrojano stoji za vecinu generacija i tipove.
Sustavno ignoriranje opcih mana me apsolutno nezanima kod pojedinaca kao i njihova misljenja vidim, nevidim, neprimjecujem i sl.

Ok t isi specifičan jer znam po tv temi što voliš/ne voliš, 99% ostalih se ne slaže s tobom.
Uzmi sad prosječnog korisnika i daj mu oled pa nek pokaže i jednu manu koju si ti nabrojao.

A opet kažem, večinu toga si izvukao iz konteksta ili je nešto pojedino bilo specifično za neke starije modele  i godišta. 

Al ok, ti voliš IPS, tvoj odabir

5 godina
suspendiran
PCNjubara kaže...

Frajer ocito ima ulozenu zivotnu ustedjevinu u IPS/VA matrice pa ga tu kenja na veliko,al eto sretno u borbi 

Je evo plačem nemam za čunga lungu

5 godina
suspendiran
Pixel kaže...
Boris grozni kaže...

Ok t isi specifičan jer znam po tv temi što voliš/ne voliš, 99% ostalih se ne slaže s tobom.
Uzmi sad prosječnog korisnika i daj mu oled pa nek pokaže i jednu manu koju si ti nabrojao.

A opet kažem, večinu toga si izvukao iz konteksta ili je nešto pojedino bilo specifično za neke starije modele  i godišta. 

Nije uopce stvar što ja volim vec enormne mane tog panela. Trendovi se danas moraju voljeti nemozes protiv toga

15 godina

Malo smo pobjegli s teme, tj. inicijalnog pitanja kolege forumaša.

Generalno kako mi se čini totalno si nezahtjevan korisnik i možeš kupit bilo kaj (s obzirom da ti je prethodni monitor maltene 20g. star). 

Nemoj se zamarat nikakvim recenzijama, prednostima/manama i ostalim glupostima ako te se ne tiču ili kužiš sve te fine kratice (vrr, gsync, i slično).

Uzmi veličinu koju smatraš poželjnom i bilo koji panel za koji imaš love i vozi jer vjerojatno i da zemeš oled i neki drugi monitor sa strane teško da buš kao casual korisnik skužio razliku.

Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina

najaci trol bug foruma ikad, hands down. nevalja oled, nevalja intel, nevalja amd ;b

Moj PC  
5 0 hvala 0
5 godina
suspendiran
tuna-1 kaže...

najaci trol bug foruma ikad, hands down. nevalja oled, nevalja intel, nevalja amd ;b

13 mjeseci
Boris grozni kaže...
Pixel kaže...
Boris grozni kaže...

Nije uopce stvar što ja volim vec enormne mane tog panela. Trendovi se danas moraju voljeti nemozes protiv toga

Može preporuka nekog premium IPS monitra tipa Grundig,hvala!

14 mjeseci
Misusovo da biram ekran sad , bojao bih se uzeti OLED nakon Borisovog pisanja.
No činjenica jest gledam 5 godina u wOLED TV, nikad nisam gledao u mraku , nikada vidio ono što je nabrojao (možda i postoji neka od tih mana ali nisam skužio), ubijam filmove na TVu, a picajzla sam što se tiče detalja u filmovima (evo jučer pogledao kuća letećih bodeža BR rip DV i u barem 30 navrata pauzirao i vraćao kadrove da detaljno vidim koreografiju , boje , lica dok se mačuju, pa vratim da vidim mačeve i poteze dok se mačuju, pa skužim detalje kako im se mačevi troše te dobiju zube na oštrici...) nikakvih mana nisam vidio, slika savršena.
Toliko uživam u filmovima i detaljima kod pauze i gledanja detalja vidio što možda nitko nije , recimo u X-Men iz 2000 wolverine je na vilama imao križaste vijke , što u kasnijim dijelovima nema.
Bit ovog pisanja jest da nisam vidio nikakvu manu oleda, ali da može se smatrati mana u svijetlim prostorima odsjaj i slabija svjetlina ekrana kod starijih modela. Kod mene je to riješeno s nagibom televizora prema dolje ali i gledam ga od dolje i nikad na suncu. A drugi oled mi je mobitel star sedam punih godina , ubijam ga ponekad i po 10-12 sati dnevno i većinom statično čitanje i nema greške.

Fantastičan film , koja koreografija, nevjerojatno odrađeno, gnjevna lica glumaca pri borbi , pokreti u borbi nisam vidio manu tipa da mašu bezveze mačevima, kadrovi prelijepi puni boja 8
https://m.imdb.com/title/tt0385004/
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 23:40 (Sirotanovic).
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 mjeseci
PS upravo prošao test ekrana na mobitelu kroz aplikaciju dev check , sve boje postojane , niti jedan izgoren piksel nakon 7 godina ubijanja . Fotografija- vrijeme koliko sam samo za danas koristio mobitel. Šteta što nema zapis ukupno koliko se koristi.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice