Nova usluga u e-Građanima: izdavanje potvrde o vla

poruka: 36
|
čitano: 8.123
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nova usluga u e-Građanima: izdavanje potvrde o vla".
12 godina
Re: Nova usluga u e-Građanima: izdavanje potvrde o
60nine kaže...

nama su javnobilježnjičkom rekli nedavno (10. mjesec) da nakon ostavinske oni šalju promjene katastru, a to vjerojatno traje neko vrijeme (baš danas išao gledat katastar nakon mjesec dana od ostavinske i još nije bilo promjene)

To bi doslovno trebalo biti gotovo u 24 sata. Ja sam u kolovozu kupio kuću, upisan sam bio sljedeći dan od potpisivanja ugovora.

Nadglednik dina
10 godina
Entry Point kaže...
60nine kaže...

nama su javnobilježnjičkom rekli nedavno (10. mjesec) da nakon ostavinske oni šalju promjene katastru, a to vjerojatno traje neko vrijeme (baš danas išao gledat katastar nakon mjesec dana od ostavinske i još nije bilo promjene)

To bi doslovno trebalo biti gotovo u 24 sata. Ja sam u kolovozu kupio kuću, upisan sam bio sljedeći dan od potpisivanja ugovora.

uredne knjige, ako si dizao kredit vjerojatno je i raniji vlasnik pripazio da svi podaci budu uredno upisani, javni bilježnik je odmah nakon ovjere poslao ugovor na uknjižbu, a ZK odjel je brz i učinkovit - rezultat odličan

S druge strane, ova ranija situacija od ovog kolege je vjerojatno produkt neusklađenog katastra i zemljišne knjige ili sporog ZK odjela

7 godina
mateo kaže...
Naravno da sporo ide.
Uvođenje OIB-a i činjenica da postoji 17 godina nema nikakve veze sa "čišćenjem" zemljišnih knjiga. To je jeben proces u kojem sam nažalost sudjelovao nedavno.
Ljudi su stoka i to je glavni razlog zašto su ZK knjige u stanju u kojem jesu.
Sve što država radi po tom pitanju, koliko god sporo bilo, je dobro.
Zemlju na kojoj su upisani mrtvaci bi trebalo nacionalizirat, pa bi vidio kako ne bi nikad ni došlo do ovakve situacije, niti bi bilo potrebe za "čišćenjem".
7 generacija mrtvaca upisano na parcelu, trenutni vlasnik ni ne zna di mu je zemlja, niti ima iti jedan dokaz vlasništva - ali mu je država kriva...

Ljudi mozda jesu stoka, ali ni oni koji sredjuju knjige nisu puno bolji. Samo na mome primjeru su uspjeli zakomolicirati sve sto je bilo vec odavno sredjeno.

Tako da su se na nekim mojim cesticama pojavili suvlasnici koji nikada nisu tamo bili niti je ikada to bilo njihovo. Ja sam na nekim cesticama koje nikada nisu bile nase. Na nekim cesticama koje su bile moje sam pola/pola sa drzavom ?!?!?! U knjigama sve sljaka dok je bilo jos Austrougarske, a nakon toga potop. Trenutno totalni potop, zato se nikuda ni ne micemo, jer to nitko ziv ne moze razrijesiti vise. Ljudi normalno umiru i kako godine prolaze sve se vise komplicira. I onda ja opet pokrenem opet postupak dok sam jos zivio u Slavoniji/Hrvatskoj i prebace mi postupak na sud u Dubrovnik.  Samo sam rekao neka se gone. Sve je bilo u redu dok netko nesposoban nije poceo prtljati po knjigama i donositi izmjene na krive cestice. 

12 mjeseci
Svašta se događa , kad ste otvorili temu naširoko moram vam reći kako sam ja prošao. Provjerili sve u vezi placa, sve legalno i slobodno za gradnju. Kupim plac i nakon dva tjedna idem započeti papirnate pripreme za gradnju. Odem u urbanizam i oni mi kažu da na toj parceli ne smijem ništa graditi 😱
Ispalo da je netko u vodovodu nakon što sam ja kupio plac (baš tada) šestarom nacrtao kružnicu promjera jednog kilometra iz razloga zato što će se negdje u tom krugu jednog dana graditi pročišćivać otpadnih voda (tako nešto), premda je u tom krugu vodovodno zemljište sa crpkom , gdje će i graditi taj pročišćivać , ali eto nitko ne smije graditi u tom krugu naselja i kuća radi nečije ljudske gluposti. A godina je bila 2004. Drž, nedaj , traži vezu, kucaj po vratima i uspjeli , gradnja nam je dozvoljena. Idemo dalje, godina je 2025. pročišćivać nije niti u planu izgradnje.
Također pred izgradnju moje kuće je načelnik općine radi osobnog interesa donio odluku da se kuće moraju odmaknuti tri metra od međe. Što je kasnije vraćeno na klasiku od jednog metra od međe ili na među ako imate vatrozid. I da vidite kako nakaradno to u naselju sad izgleda , totalno neskladno , s time da sam morao dadatno ogradu raditi s obje strane radi toga.

Znam braću koja imaju različita prezimena zbog pogrešno unesenog prezimena jednome od njih. Kasnije nije bilo moguće to ispraviti radi opet ljudske gluposti i aljkavosti.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2025 21:22 (Sirotanovic).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Nova usluga u e-Građanima: izdavanje potvrde o vla

Mi smo (moja obitelj) legalizirali česticu.... Prvobitno je granica čestice bila ucrtana točno po sredini parcele (iako postoje ostaci suhozida)...

Koju godinu kasnije, umjesto te granice, bio je ucrtan "poljski" put (koji zapravo prolazi uz česticu)...

Srećom, pri "čišćenju" vlasništva, morali smo formalno suditi samo grad (općinu)... Nismo morali tužiti Janka, Marka...

Ali te greške sa granicom pa kasnije putom... Jbt...  

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
om-prat kaže...
Ma da, problem su samo mrtvi.
U Dalmaciji imas razlicite brojeve cestica na katastru i zemljisniku, na zk uloscima je po 50 parcela tako da iako recimo moj stari ima 1/1 parcele na katastru na zk je vlasnik bubam 15/98... Kod nas je najbolja situacija u dva sela di je izgoria zemljisnik u drugom ratu. Ostalima ostaje pojedinacni ispravni postupak, ako nemas vrimena se sam zajebavat kontaj 2 g. i cca 2000€.

Katastar opisuje cesticu/nekretninu a zemljisnik govori tko je vlasnik. Tko je upisan u katastru je pravno nevazno.

Neuskladenost katastra i zemljisnika postoji zbog nerada, nesposobnosti, korupcije i nepotizma. Nebi vjerovao koliko ljudi mogu biti nesposobni dok ne udes u neki katastar po dalmaciji. A tek korumpirani, lijeni itd... Na urbanizmu kazem gospodi da to sto rade je ilegalno/protuzakonito a ona se smije i kaze gopodine da radimo po zakonu nebi i jedan "predmet rijesili". Moram priznati da me zatekla takva reakcija.

Dobro se zna zasto su zemljisnici gorili posvuda, a tko zna mogli bi opet, kakva se amtosfera siri u drustvu, a osjeti ponekad cak i na ovom forumu, na zalost.

Sto meni nije jasno je kako to da zemljisni izvadak sa digitalnim potpisom nije potvrda ne/vlasnistva? Do njega se dolazi besplatno, jednostavno i brzo. 

p.s. dok god se priznaje vanknjizno vlasnistvo te potvrde nemaju smisla. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2025 8:19 (konjRR).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice