"Imaš li ti položeno za to influensanje?"
Nema više "stručnjaka" bez diplome: Kina uvodi str
- poruka: 16
- |
- čitano: 6.953
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Fenomenalno.
I bolje. Kod nas imamo poplavu vojnih stručLJaka, koji s vojskom veze nemaju.
Svaka čast izuzecima.
Ova mjera, očekivano, izravno pogađa influencere koji se bave područjima kao što su medicina, pravo ili financije, a za koja dosad nisu morali dokazivati formalno obrazovanje – po novome, morat će imati diplomu, dokaz o formalnom obrazovanju ili verificirano profesionalno iskustvo, prije negoli počnu dijeliti savjete o osjetljivim temama.
nadriliječništvo, odnosno nedopuštena medicinska djelatnost osobâ koje nemaju odgovarajuću naobrazbu ni stručnu spremu, je i kod nas zabranjeno, čak se vodi kao kazneno djelo
za pružanje pravne pomoći (mislim da čak i pravni savjet spada u to, dakle da nekom savjetuješ čak i prema vlastitom iskustvu bilo što vezano uz pravnu pomoć, sastaviš žalbu itd.) bez članstva u odvjetničkoj komori možete platiti kaznu do 50k kuna itd.
dakle i kod nas, pa mislim i svugdje u svijetu, takvi poslovi koji nose veliku odgovornost ili primjerice mogu prouzročiti teške posljedice (ugradnja i popravak plinskih instalacija), ne mogu se obavljati bez formalnog obrazovanja
čemu onda prozivati kinu za 'gušenje nezavisne misli', kad ta 'nezavisna misao' može prouzročiti veliku štetu, tim više jer 'influenceri' istovremeno djeluju na masu ljudi koji ih prate i posredno preko pratitelja i na druge koje pratitelji savjetuju na osnovu potencijalnih debilana s interneta
čak i bez novih propisa direktno usmjerenih na 'influencere', a na osnovu važećih zakona, i kod nas bi se državno odvjetništvo trebalo pozabaviti djelatnostima internetskih budaletina koji se usude dijeliti savjete u ovakvim osjetljivim područjima
ljudi se trebaju naučiti da lupetanje nije uvijek bez posljedica, a onda za te ili potencijalne posljedice trebaju i odgovarati
Mi u BiH smo imali bas problema sa influenserima u doba korone. U to vrijeme jedan period bila je aktuelna jedna influenserica iz Zenice, navodno po zanimanju neki psiholog. Ali je ona izlazila sa raznim teorijama kako je sve to podmetnuto i sl. Nesto u fazonu smanjenja populacije na planeti zemlji. I imala je dosta ljudi koji su je pratili i širili dalje njene klipove.
Sta je gore od ovakvih influensera su upravo neobrazovani ljudi, koji ne znaju djeliti istinu od neistine, ili barem formirati misljenje na osnovu vise izvora.
Ja uveliko podrzavam ovu odluku Kine. I vrijedilo bi kod nas na zapadu da se isto uradi, ako nista barem djelicno da se sprovede.
U zemljama tzv. zapadne ekonomije nema bojazni da će nešto ovakvo ikad zaživit.
Dokle je kapitalizma zlatna koka je sigurna.
Mislim, primjera radi, Mr.Beast, Logan Paul, Ishowspeed i njima slični su jedino stručnjaci za brainrot .
O AI trendu/balonu kojeg treba monetizirat da ne govorim
Mi u BiH smo imali bas problema sa influenserima u doba korone. U to vrijeme jedan period bila je aktuelna jedna influenserica iz Zenice, navodno po zanimanju neki psiholog. Ali je ona izlazila sa raznim teorijama kako je sve to podmetnuto i sl. Nesto u fazonu smanjenja populacije na planeti zemlji. I imala je dosta ljudi koji su je pratili i širili dalje njene klipove.
Sta je gore od ovakvih influensera su upravo neobrazovani ljudi, koji ne znaju djeliti istinu od neistine, ili barem formirati misljenje na osnovu vise izvora.
Ja uveliko podrzavam ovu odluku Kine. I vrijedilo bi kod nas na zapadu da se isto uradi, ako nista barem djelicno da se sprovede.
Nema ništa loše u teorijama i hipotezama pa ni takvim koje spominješ - sve dok nema rupa u logici. Problem je ako se iste prodaju i usvajaju kao činjenice bez uvjerljivih dokaza. Razumijem potez Kine, ali ograničavanje slobode govora nije idealno rješenje samo jednostavnije - mogli su umjesto toga tražiti od ljudi da stave nekakav disclaimer na kanalima gdje jasno piše stupanj obrazovanja i iskustvo te da svatko tko slijedi njihove savjete čini to na vlastitu odgovornost (da na primjer zdravstveno ne pokriva štetu u takvim slučajevima i sl.).
Možemo osuđivati, smijati se ili zgražati, ali ovo je ispravan potez. Kao što je u Njemačkoj zakonom zabranjeno negirati holokaust. Uz svu slobodu govora, lijeve i desne ideologije i nepovrediva prava pojedinca na prodavanje raznih magli, istinu kao takvu je potrebno poštivati i braniti. Ovo je jedan od onih poteza koje je zapad trebao odavno uvesti. Vidjeli bi puno manje antivaxera i teoretičara zavjere, a posljedično i manje glupih posljedica koje postojanje takvih ljudi nosi sa sobom.
Nema ništa loše u teorijama i hipotezama pa ni takvim koje spominješ - sve dok nema rupa u logici. Problem je ako se iste prodaju i usvajaju kao činjenice bez uvjerljivih dokaza. Razumijem potez Kine, ali ograničavanje slobode govora nije idealno rješenje samo jednostavnije - mogli su umjesto toga tražiti od ljudi da stave nekakav disclaimer na kanalima gdje jasno piše stupanj obrazovanja i iskustvo te da svatko tko slijedi njihove savjete čini to na vlastitu odgovornost (da na primjer zdravstveno ne pokriva štetu u takvim slučajevima i sl.).
Složio bih se s tobom načelno, ali to je vjerojatno upravo ono što su željeli izbjeći - te disclaimere nitko ne gleda, niti ne uzima u obzir, doslovno ih se zanemari i u primjeru koji navodiš se kasnije čude "kako sad zdravstvo ne pokriva štetu?".
Zamišljam da me netko pita šta si po zanimanju ?
Pa znaš ovaj, diplomirani influencer.
?!?!?!?!?!?! 
Podržavam
?!?!?!?!?!?! 
Jesi pročitao članak ?
?!?!?!?!?!?! 
Jesi pročitao članak ?
Jesam kolega, jesi ti ? Ili si ciničan jer ti je dosadno ?
?!?!?!?!?!?! 
Jesi pročitao članak ?
Jesam kolega, jesi ti ? Ili si ciničan jer ti je dosadno ?
oboje 
Ali sv izapeli za to diplonirani influencer , a zapravo opće nije o tome u članku.
Ova mjera, očekivano, izravno pogađa influencere koji se bave područjima kao što su medicina, pravo ili financije, a za koja dosad nisu morali dokazivati formalno obrazovanje – po novome, morat će imati diplomu, dokaz o formalnom obrazovanju ili verificirano profesionalno iskustvo, prije negoli počnu dijeliti savjete o osjetljivim temama.
nadriliječništvo, odnosno nedopuštena medicinska djelatnost osobâ koje nemaju odgovarajuću naobrazbu ni stručnu spremu, je i kod nas zabranjeno, čak se vodi kao kazneno djelo
za pružanje pravne pomoći (mislim da čak i pravni savjet spada u to, dakle da nekom savjetuješ čak i prema vlastitom iskustvu bilo što vezano uz pravnu pomoć, sastaviš žalbu itd.) bez članstva u odvjetničkoj komori možete platiti kaznu do 50k kuna itd.
dakle i kod nas, pa mislim i svugdje u svijetu, takvi poslovi koji nose veliku odgovornost ili primjerice mogu prouzročiti teške posljedice (ugradnja i popravak plinskih instalacija), ne mogu se obavljati bez formalnog obrazovanja
Šteta što autor članka nije uložio malo vremena i prolistao hrvatske zakone i slučajeve - bilo bi zanimljivo vidjeti u opremi članka da postoje i naše gore listovi.
Nadriliječništvo Članak 184. (NN144/12) (1) Tko se nemajući propisanu stručnu spremu bavi liječenjem ili pružanjem druge medicinske pomoći, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske - Kaznena prijava za nadriliječništvo
Nadripisarstvo Članak 313. Tko se neovlašteno bavi pružanjem pravne pomoći uz naplatu, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.
Zbog nadripisarstva optužen odvjetnik u mirovini; prijeti mu novčana kazna od 72.000 kuna - tportal
Članak 9. (1) Fizička osoba može obavljati vezani obrt ako uz opće uvjete iz članka 8. ovoga Zakona ispunjava i poseban uvjet stručne osposobljenosti, odgovarajućeg srednjeg strukovnog obrazovanja ili položenoga majstorskog ispita.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 2000,00 do 20.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj obrtnik: 9. ako ne ispunjava poseban uvjet stručne osposobljenosti, odgovarajućeg srednje strukovnog obrazovanja ili položenoga majstorskog ispita odnosno posebnog zdravstvenog uvjeta, a na tim poslovima ne zaposli radnika, u punom radnom vremenu, koji udovoljava ovim uvjetima (članak 9. stavak 2. i 3.)
Također, može biti primjenjivo ovisno o slučaju:
Zakon o nedopuštenom oglašavanju - Zakon.hr
Zakon o zaštiti potrošača - Zakon.hr
Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda - Zakon.hr
Zakon o elektroničkim medijima - Zakon.hr
Hrvatska influencerica kažnjena zbog oglasa - i to je dobra vijest!
Sanitarni inspektorat RH pokreće nadzor nad kozmetikom Lux-Factor — Oštro Hrvatska
Oprezno s kreditima putem interneta
Jutarnji list - Otkrivamo: Ferratum banka potpuno legalno lihvari građane kamatnim stopama i do 300%