Pa da nema ništa negativnog? Niti jedno istraživanje, ili barem neka glasina?
Kreatin: reputacijska renesansa „gym-praha“
- poruka: 22
- |
- čitano: 13.735
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Super članak!
Hvala
Osim kreatina i proteina, postoji li iti jedan drugi dodatak prehrani koji ZNANSTVENO DOKAZANO doprinosi zdravlju, treningu, i sl.?
Uvijek mi dođe povratit kad čujem na reklamama izraze kao "pridonosi poboljšanju XY".
Druga mogucnost je da ono sto danas smatramo zdravom prehranom nije dovoljno zdravo, trebamo jesti kilu i po piletine svaki dan.
I puno ribe, navodno i omega3 nije dovoljno zastupljena u normalnoj prehrani.
Druga mogucnost je da ono sto danas smatramo zdravom prehranom nije dovoljno zdravo, trebamo jesti kilu i po piletine svaki dan.
upravo to, sve što nas okružuje, što je normalno, u normalnim količinama, prilagođavano milijunima godina evolucije - nije dovoljno dobro!
naravno potrebno je još nešto kupiti, navući se na nešto, gutati ovo gutati ono...
Da li se milijuni godina načina života (prehrane i aktivnosti) ljudskog organizma mogu usporediti sa zadnjih 50?
Esteri, nitrati i hidrokloridi su jedino dobri ako te od monohidrata hvata trckavica ali i tu treba probati od razlicitih proizvodaca prvo
Ma, super. Sada će đim, instagram stručnjaci i ostali Arlondi imati temelje za svoje neubloze. Čuj, znanstveno dokazano da je kreatin dobar. Okay, gdje, kada u kojiim dozama itd...pa, sve buščul od "trenera" iz gyma. To kaj oni još uzimaju hrpu toga nikome niš,,,whey, kortikosteroidi,...ma sve zdravi ljudi. GTA mafija.
A, mogli su rađe otići do psihijatra.
Da li se milijuni godina načina života (prehrane i aktivnosti) ljudskog organizma mogu usporediti sa zadnjih 50?
itekako mogu, na način da u zadnjih 50 nitko ne mrda guzicom iz fotelje i jedu smeće, pa im onda treba dodatak ovaj dodatak onaj, kupi ovo kupi ono, navuci se na ovo i ono, financiraj ovog i onog... ljudska glupost nema granica
Super članak!
Hvala
Osim kreatina i proteina, postoji li iti jedan drugi dodatak prehrani koji ZNANSTVENO DOKAZANO doprinosi zdravlju, treningu, i sl.?
Uvijek mi dođe povratit kad čujem na reklamama izraze kao "pridonosi poboljšanju XY".
Možda Omega 3 kolega, ali nema suplementa/zamjene za uravnoteženu prehranu koja tebi odgovara (što na kraju krajeva i stoji napisano na ambalaži svakog dodatka prehrani).
Ne postoje milijuni godina načina života ljudskog organizma.
niti homo sapiens u tih parsto tisuća godina nije imao isti način života, kamo li hominidi u dva milijuna godina
ako ćemo pod načinom života gledati baš način života, a ne postojanje samo po sebi
Mislim da su to neke bitne točke kad se priča o "načinu života" koji je određen kretanjem i prehranom.
U prvom je bilo raznovrsne prehrane i mnogo kretanja, u drugom je manje kretanja i jednolična prehrana, a u posljednjem jedemo kemikalije i suplemenite bez da se uopće krećemo. Neki pokušavaju to nadomjestiti trckaranjem, teretnom i avokadom, ali mislim da to ne rješava zdravstveni problem gradskog života.
Ha, prirodno je i dobiti infekciju porezotine nekom bakterijom pa krepati s 30 godina, al smo ipak kao ljudi napredovali pa danas to uspješno sprečavamo i živimo u prosjeku komotno preko 70-te što je prije stotinjak godina bilo nezamislivo. Nije sve što je prirodno i evolucijski dobro za čovjeka. Velika većina stvari je posložena tako da čim preneseš gene na iduću generaciju odnosno kad buduću generaciju odgojiš i pustiš u svijet postaneš evolucijski zapravo nebitan.
Tako da ukoliko je znanstveno dokazano da kreatin ima pozitivne učinke ne vidim razloga zašto ga ne bi koristili.
Kreatin meni osobno pomaze. Nemam nikakvih negativnih utjecaja, za sada. Kreatinin u krvi uredan, sto je znak uredne bubrezne funkcije. Izgledam malo popunjenije dok ga koristim, a izdrzljivost je malo veca. Jedno il 2 ponavljanja vise, malo brzi oporavak. Nista posebno, ali primjetim kad sam na kreatinu. Sami whey i prehrana su malo slabiji. Ako govorimo o nekim postotcima, radi se do 5 posto razlike izmedu sa i bez kreatina.
AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
Gledaj stvar iz drugog ugla: nije da kod Homo Sapiensa mehanizmi u kojima kreatin učestvuje ne funkcionišu, nego kad identifikuješ i izoluješ jednu ključnu materiju i onda pojačaš njen unos nešto preko nivoa koji nudi uobičajena ishrana, dobiješ bonus na procesima u kojima ta materija učestvuje. Nije nelogično.
Ha, prirodno je i dobiti infekciju porezotine nekom bakterijom pa krepati s 30 godina, al smo ipak kao ljudi napredovali pa danas to uspješno sprečavamo i živimo u prosjeku komotno preko 70-te što je prije stotinjak godina bilo nezamislivo. Nije sve što je prirodno i evolucijski dobro za čovjeka. Velika većina stvari je posložena tako da čim preneseš gene na iduću generaciju odnosno kad buduću generaciju odgojiš i pustiš u svijet postaneš evolucijski zapravo nebitan.
Tako da ukoliko je znanstveno dokazano da kreatin ima pozitivne učinke ne vidim razloga zašto ga ne bi koristili.
Da se nadovežem, istorijski, evolutivno, tj sa stanovišta produženja vrste, nakon što napravimo narednu generaciju te joj pomognemo da preživi do uzrasta u kom je u stanju brinuti se o sebi, naše prisustvo više nije neophodno. Samim tim nam se evolucija nije ni kretala u pravcu da živimo 100 godina. To što smo uklonili razne rizike nam pomaže da trajemo koliko trajemo. Ako želimo da trajemo još duže i da i te poznije godine provodimo zdraviji i funkcionalniji, moramo oko toga da se potrudimo sami, jer prirodi, tj evoluciji, to nije bilo u interesu i nije nas za to ni oblikovala.
Sve sto dodatno unosis stvara neki disbalans u organizmu i ima neke nuspojave.
Tako je, samo prirodno; rakija, pivo, cvarci i burek.
ne valja uopćavati, ako niti jedna studija to ne potvrđuje, na osnovu čega onda iznosiš takvu tvrdnju u konkternom slučaju?
Kad se sjetim kad sam krenuo s teretanom 2014. proteini su se naručivali iz Slovenije. Tad kao 18-ogodišnjaku mi je sve to bilo sumnjivo, a stara se naravno bojala da se trpam kemijom. Onda su odjednom krenule trgovine proteinima kod nas pa je počeo DM pa veći supermarketi da bi ih na kraju danas praktički mogli naći na polici do blagajne pokraj kinder buena u svakom manjem marketu.
Sad je marketing postao toliko jak kako je teretana privukla cure da postoje proteini za određene dijelove tijela, pa žene mogu kupiti booty proteine

Baš me zanima u kojem smjeru će ići kreatin. Stava sam da čovjek ne treba unositi suplemente u prehrani osim ako ima zdravstvenih problema zbog kojih mu doktor preporučuje taj unos.
Naravno, sve što konzumiraš u životu pada negdje na imaginarni dijagram gdje je po jednoj osi skala štetno-korisnoga, a po drugoj osi neugodno-ugodnoga. Pitanje je samo koji ti je krajnji motiv iza svega toga; kratkoročna ugoda, dugi vijek, zdravlje itd...