poruka zadnjeg paragrafa: - ipak nismo još za smeće
Od zelenih do mrljastih, banane su čarobno voće
- poruka: 27
- |
- čitano: 6.707
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ipak nismo još u banani.
Meni su drage umjereno prezrele - kad imaju tek pokoju tamnu mrlju iznutra, a one previše stare žnjopnem, ali nije to-to. Uvijek san ima neki osjećaj da je dobro pojest tu koja je viška tamna, radije nego da se baci, ali nisu ljudi baš od tog sporta. Slično tome, prezreli Kiwi bude zanimljiv, vrlo sladak i dobije nekakav fermentiran okus.
Oj Doktore? Ta 'Majka Priroda'; jeli to nešto kao 'Majka Rusija' ili ako imaš 'pametnu' kuću - 'Majka Kuća'? Roboti pripremaju sve obroke, idu u spizu, čiste, popravljaju, idu na roditeljski, organiziraju rođendane, iznajmljuju fureštima da se ne moraš ti s tim bakćat, hrvaju se s birokracijom, a kad se moraš okupat - odvedu te dvoje ili kada/kabina dođe k tebi, pa te oni okupaju nježno, ka bebicu.
Sve san manje više znao i prije, ali da i ZELJENA banana vrijedi
, to se nisam nadao!
Budem jednom morao probati!

Pitanje: zašto mi banana uništi stolicu na način da dobijem grčeve i kašastu stolicu, konzistencije ko pasta za zube?
I bitnije: što to znači za moju probavu i da li postoji način da mogu jesti banane a da mi se to ne dešava?
Pitanje: zašto mi banana uništi stolicu na način da dobijem grčeve i kašastu stolicu, konzistencije ko pasta za zube?
I bitnije: što to znači za moju probavu i da li postoji način da mogu jesti banane a da mi se to ne dešava?
Čak i sa zelenim bananama?
Čak i sa zelenim bananama?
nisam nikad pojeo baš zelenu, no jesam onako sa zelenim krajevima i koja je bila malo kiskasto trpka. I da, i na nju bih reagirao tako
Ne kužim, meni je zelena najukusnija.
Jednom mi kolegica s posla reče da voli samo tvrde zrele banane.
Ja se zacrvenio i izašao iz sobe.
da ti pokažem video kako moje kolegice gutaju banane, zacrvenio bi se još i više
al kod mene je raspašoj, a kolegice su pomalo perverzne
da ti pokažem video kako moje kolegice gutaju banane, zacrvenio bi se još i više
al kod mene je raspašoj, a kolegice su pomalo perverzne
što se događa na poslu, ostaje na poslu, jel'?
Meni je drugi problem s bananama, napuhavaju da poslije moram ići u CineStar na akcijski film u neku eXtreme dvoranu s tisuću zvučnika do daske kako bi se njihovi i moji zvučni efekti stopili. Onda ovi oko mene misle kako uz zvučne, mehaničke efekte njihanja stolice imaju i dodatni. Tako u jednom filmu nađu mrtva tijela u džungli, kaže ovaj do mene svojoj pratnji "i njih su ubili", drugi odgovori "sigurno prija dva, tri dana po mirisu, ipak je to džungla, vlaga.." Onda se zeznem, taman Maverick treba ošinut' raketu u cilj, očekujući eksploziju ja se pripremim za moj privatni efekt deranja kuhinjske krpe na pola, kad ovaj zašuti i misli "talk to mi Goose", a ja već dao zeleno svjetlo. Jebote Goose, de pucaj budalo. Ovaj do mene opet pita svog "šta je ovo bilo", ja mu reko' "To je Tom Cruise, on radi svoje stuntove sam".
što se događa na poslu, ostaje na poslu, jel'?
ofkors, ali to je samo zdrava zajebancija
nema kod nas seksualno osjetljivih, prematori smo za to, a oni mlađi prate
Ne jedem banane jer sam završio tu evolucijsku fazu. 😂 Malo tko zna da su banane radioaktivne, sadrže kalij 40 koji je radioaktivan izotop kalija.

Ne jedem banane jer sam završio tu evolucijsku fazu. 😂 Malo tko zna da su banane radioaktivne, sadrže kalij 40 koji je radioaktivan izotop kalija.
Za srčane bolesnike bananos nije preporučljiva zbog kalija, no ne radioaktivnog.
Malo tko zna da su banane radioaktivne, sadrže kalij 40 koji je radioaktivan izotop kalija.
Da, banane jesu radioaktivne – ali samo u vrlo, vrlo, VRLO maloj, potpuno bezopasnoj mjeri.
Razlog za to je njihov prirodno visok sadržaj kalija, pa i izotopa kalij-40 (⁴⁰K), koji čini otprilike 0,012% prirodnog kalija. Budući da prosječna banana sadrži oko 450 mg kalija, to znači da unosiš tek oko 0,01 mikrograma radioaktivnog kalij-40, količinu koja uzrokuje zračenje od približno 0,1 mikrosieverta (µSv).
Za usporedbu, prosječno godišnje kozmičko zračenje u Zagrebu iznosi oko 3000 µSv, rendgen zuba oko 5 µSv, let avionom od Zagreba do New Yorka oko 40 µSv.
Po pitanju hrane, više radioaktivnosti od banane imaju orasi, grah, avokado... a ni oni nisu opasni zbog toga.
Morao bi pojesti desetke tisuća banana odjednom da bi to postalo značajno u smislu doze zračenja. A i tada uzalud - jer bi organizam izlučio kalij bubrezima (urinom), pa ne bi bilo kumulativnog učinka zračenja.
Btw, zbog te urbane legende o radioaktivnim bananama, u fizici postoji i šaljiva jedinica zračenja nazvana "doza ekvivalentna banani" (banana equivalent dose), koja služi kao primjer za ilustraciju koliko su svakodnevni izvori zračenja zapravo bezopasni.
Ukratko, banane jesu radioaktivne – ali nisu ni opasne, ni otrovne, ni zabrinjavajuće.
Dapače, više bi štete moglo nastati od prevelikog unosa kalija za bubrege nego od same radijacije.
Skoro pa bi čovjek pomislio da je ovo plaćena reklama.
Fun fact: iako na svijetu postoji više od 1000 sorti banana, mi jedemo samo jednu sortu - Cavendish!
Goran Milić tvrdi, oko 500 sorti banana je totalno drugačijega okusa i mirisa od klasične Cavendish.
Ova druga s lijeva je moj tip, ne volim prezrele. A za Cavendish znam, a nešto sam čitao da je sorta radi prekomjernog ukrižavanja u banani , i da bi je moglo nestati u budućnosti.
Za srčane bolesnike bananos nije preporučljiva zbog kalija, no ne radioaktivnog.
Upravo suprotno,kalij je jako bitan čak i ključan za zdravlje srca.
Mislim na hipokalijemiju i hiperkalijemiju, koje ako se dogode, mogu poremetiti srčani ritam te brzo nastupi smrt.
Nema elektrolita koji nije bitan za zdravlje srca, mozga, skeletnih mišića, kostiju itd.
Najčešće jedem banane kad prođu (mrljaste) i kad ukućani neće da jedu takve pa da se ne baci ja to riješim. I fina mi je , samo što daje neki "plinski" okus u grlu nakon gutanja, koji guši nekoliko trenutaka kasnije. Ne znam što je to vjv. početak fermentacije pa malo smeta?
ženin kolega priženio Tajlanđanku...
i veli ona da mi jedemo "krive" banane, da su najbolje kad ih oguliš a one su blago razložene, "staklaste" ?!?!
Fun fact: iako na svijetu postoji više od 1000 sorti banana, mi jedemo samo jednu sortu - Cavendish!
Goran Milić tvrdi, oko 500 sorti banana je totalno drugačijega okusa i mirisa od klasične Cavendish.
fun fun fact: aroma bananka i ostalih slatiška sa aromom "banane" je od sorte Gros Michel (Big Mike) koja je postala vrlo rijetka zbog bolesti koja je napala tu sortu.
Inače stariji se možda sjećaju te sorte jer je imala male crne sjemenke u sredini te tamnu srčiku na dnu koja je bila lošeg okusa i obično bi bacili zadnji griz