Mane isključivo mesne prehrane

poruka: 154
|
čitano: 13.943
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mane isključivo mesne prehrane".
16 godina

Sjetilo me ovog videa:

Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina
Re: Mane isključivo mesne prehrane
Sjećam se svog pokojnog djeda kad je otpilio moju staru jer mi je nudila juhu od bundeve sa " vrak te jebi, kaj bum ja jel isto kaj i pajceki?"

19 0 hvala 0
10 godina
zdrav razum govori da je jedino ispravno jesti sve, što različitije moguće, naravno u razumnim količinama.
Moj PC  
34 0 hvala 0
3 godine

Imate ovdje na forumu pametnjakoviće,  čak i obrazovane osobe, koji liječe pretilost samomesnom ishranom, jer kao takva kažu dovodi do mršavljenja, a snažni ste kao bik (a bik jede bilje)

Upražnjavaju Atkinsonove dijete (Atkinsova dijeta se bazira na drastično smanjenom unosu ugljikohidrata, dok se meso i mliječni proizvodu mogu jesti neograničeno. (čuj, neograničeno).

Inače, ne bih baš jeo sve što jedu svinje.

Svinja bez problema pojede štakora, crkotinu, izmet itd.

合氣道
Moj PC  
7 2 hvala 0
16 godina
Još se sjećam Mileta dečka od 20g. Kuma moje tadasnje cure. Išli smo zajedno na more. Taj nije htio ni luk uz čevape. Imao je sise veće od moje cure. Izgledao je odvratno.

7 1 hvala 1
10 godina
Današnji čovjek je bolestan zbog..
- curećih crijeva
- loših bakterija u mikrobiomu
- inzulinski je rezistentan
- enorman unos glukoze i fruktoze

Sve bolesti dolaze kroz crijeva, naš drugi mozak.

Kako povećati broj dobrih bakterija?
Uskraćujući pogonsko gorivo lošim bakterijama..a to su kvasci, škrob, glukoza, fruktoz tj ugljikohidrata ne peko 100g dnevno.

Ne žderat od jutra do ponoći. Inzulin je tada zakucan u strop..rezistentnost je dijabetes tip 2.
Meso, povrće i bobičasto voće ne pokreću inzulin.
Pekare, tjestenine, škrob, biljna ulja.. šalju ljude na abdomenalne odjele bolnica.
Riba, meso, povrće i češći post je recept kakve takve urednosti mikrobioma.

25 0 hvala 7
3 mjeseca

Raznolikost i umjerenost u prehrani uz redovnu tjelesnu aktivnost i san. Potpuno izbacivanje procesuirane hrane i pića i konzumiranje namirnica u što izvornijem obliku. Eto to je moj moto zadnjih 15+ godina i mogu reći da se osjećam bolje nego ikada.

6 0 hvala 0
15 godina

Naravno, laboratorijski nadzirani pokusi imaju svoju vrijednost, samo nitko ne vidi ružičastog slona nasred sobe - tradicijsku prehranu Inuita...

Jedu oni nešto boba i algi ali su mesojedi...

Da smo si jasni, nisam za mesojednu prehranu, smiješni su mi bili kolege Ameri koji su nakon dva tjedna Indije cvilili za goveđim hamburgerima (iako sam vidio "Shiva's Beef Burgers" u Chennaiu), smiješan mi je i moj stari koji je do prije 10-ak godina se žalio da mu je "tanjur pust bez mesa", a njegov otac je prije 2SR-a najviše jeo mesa u starojugoslavenskoj vojsci na odsluženju, jer su se slavili i katolički i pravoslavni blagdani pa su se za Božiće i Uskrse dobile mesne porcije, a između standardna kmetska prehrana, kaše i variva...

Kao što kolege vele, najgore su ove najdostupnije napasti, pekare sa svojim lisnatima punim margarina i aditiva, sve što čovjek treba je uravnotežiti prehranu i ne ispucavati frustracije na tanjuru...

Ne jedite ako ste stariji od 25-27 g. iza 19:00  h, NIKAKO ne jedite pred spavanje (najluđe mi je dok čujem ne mogu spavati na prazan želudac - readije idem gladan spavati), nastojte prvi obrok pojesti unutar  1 h od buđenja, te najteže - odredite si prije obroka koliko ćete pojesti...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
10 0 hvala 4
3 godine
Stric_Jura kaže...

Ne jedite ako ste stariji od 25-27 g. iza 19:00  h, NIKAKO ne jedite pred spavanje (najluđe mi je dok čujem ne mogu spavati na prazan želudac - readije idem gladan spavati), nastojte prvi obrok pojesti unutar  1 h od buđenja, te najteže - odredite si prije obroka koliko ćete pojesti...

Pa tko će tih četiri, pet sati izdržati bez šećera... nemirni snovi, nečista savjest, nenadane noćne polucije, šetnje mjesečinom, egzistencijalna pitanja, psihološka stanja i halovi, inflacija... barem kutija domaćice i pol litre šećerne vodice prije horora i noćnih naprezanja.

15 godina

ovaj jede samo meso i to govedinu. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
forumaš kaže...

ovaj jede samo meso i to govedinu. 

Kasno je počeo, da je tako od rođenja vjerojatno bi nas prestao zamarati negdje oko svoje 30e poput gore spomenutih Inuita.

14 godina
Zaporožac kaže...

Imate ovdje na forumu pametnjakoviće,  čak i obrazovane osobe, koji liječe pretilost samomesnom ishranom, jer kao takva kažu dovodi do mršavljenja, a snažni ste kao bik (a bik jede bilje)

Upražnjavaju Atkinsonove dijete (Atkinsova dijeta se bazira na drastično smanjenom unosu ugljikohidrata, dok se meso i mliječni proizvodu mogu jesti neograničeno. (čuj, neograničeno).

Inače, ne bih baš jeo sve što jedu svinje.

Svinja bez problema pojede štakora, crkotinu, izmet itd.

Pa pise ti u clanku da je lov razvio oruzje i jezik. a prije nego se to desilo zivjeli smo od crkotina i onome sto su zvijeri ostavile, tj. kosti koje smo mi razbijali kamenjem da dodjemo do srzi. zato samo lesinari imaju jacu zelucanu kiselinu od nas,i to za malo. i imamo dosta zuci da probavimo pretezno mast iz srzi. 

glukoza otezava absorpciju vitamina C, zato ga treba vise. 

ima hrpa videa na yt, pokusao par dana, uzivancija na pocetku. samo stejkici, jajca i sir. grill tavu na indukciju, kockica maslaca, komad svinje, krave,pure ili janjca, CCCCC, malo soli i gotovo.  5 min da pripremis obrok, 5 min da pocistic. idealno, sve 5, mega super. ali nakon par dana crijevna flora ti popizdi jer joj fali ugljikohidrata, imas cravings za slatkim ko heroin addict u krizi. a i nema neke razlike u klopi. i pije se samo voda. kakpak, nakon grilla si bum potiral s vodom. grehota.

16 godina
moderator

Što kaže u studiji za vitamin C?

Vitamin C is particularly interesting to discuss in the context of a carnivore diet. O’Hearn [14] presented empirical evidence and plausible mechanisms which could explain the apparent absence of Vitamin C deficiency diseases (scurvy) among groups of people consuming a largely animal based/carnivore diet. Despite being a poor source of Vitamin C, meat is recognised for having antiscorbutic (scurvy-preventing) properties [26]. It is suggested that scurvy may develop due to a lack of carnitine, which can be derived endogenously using Vitamin C, but is also available abundantly in meat. Thus, the large quantities of carnitine available in an animal-based diet may provide Vitamin C sparing effects [14]. However, research is still needed to confirm whether this theory is true, or whether some versions of the carnivore diet require Vitamin C supplementation.

Kako je onda "manjak" vitamina C u karnivor prehrani opasan? Oni sami vele da tipično ne dolazi do skorbuta u karnivor prehrani (iako bi tako mala količina vitamina C kod svejeda ili biljojeda s vremenom lako moguće ili vjerojatno dovela do skorbuta) i pretpostavljaju da je to zbog veće količine kartinina u karnivor prehrani. Tu se ne spominje činjenica da se vitamin C troši prilikom metabolizma ugljikohidrata (nisam išao čitati cijeli rad pa ne znam spominje li se na drugom mjestu), a s obzirom da karnivori unose vrlo malo ili nimalo ugljikohidrata, već samim tim su im potrebe za vitaminom C drastično manje. Znači, diže se panika oko ničeg. Čak i kad bi ljudi na karnivor dijeti bili u opasnosti od skorbuta, to se izrazilo lako riješi - manje od grama praha s vitaminom C u čaši vode i gotova stvar. Ili jedan kivi, recimo.

Što se tiče soli - ljudi na karnivor dijeti, zbog toga što unose malo ili nimalo ugljikohidrata, imaju, pogotovo inicijalno, (značajno) veće potrebe za solju! Zašto? Jer jer su ugljikohidrati to što uzrokuje zadržavanje soli u tijelu i kad ih ne konzumiraš, češće imaš problema s premalim, a ne prevelikim unosom soli! Znači, i tu se diže panika oko ničeg. Ah ta strašna, ubitačna sol. Totalni apsurd! Pa pobogu, ljudi na keto i karnivor dijeti često uzimaju dodatne elektrolite, kao što je onaj LMNT (jedan paketić ima 1 gram natrija, 200 mg kalija i 6 mg magnezija), a ne da bi unosili previše natrija! Zbog čega bi sol uopće i bila toliko štetna? Zbog dizanja krvnog tlaka? Gdje su brojke koje pokazuju da karnivori imaju viši tlak od svejeda? Pa tipični efekt kod ljudi koji prijeđu na keto ili karnivor prehranu je smanjenje, normalizacija krvnog tlaka (ljudi počnu koristiti manje doze lijekova za snižavanje krvnog tlaka ili ih s vremenom prestaju piti), a ne povišenje.

Vlakna? Ljudska potreba ugljikohidratima i vlaknima iz prehrane je točno 0 g. Onima koji unose dosta ugljikohidrata, vlakna pomažu smanjiti skok šećera u krvi. Onima koji ne unose jednostavne ugljikohidrate, kao što je to slučaj s karnivorima - vlakna im za to ne trebaju. Čak štoviše, određenom dijelu populacije vlakna direktno štete, iritirajući im probavni trakt, uzrokujući zatvor itd. Ako čovjek ima probavnih problema, ako je često napuhnut ili zaštopan, trebao bi probati recimo mjesec dana prehranu bez vlakana i fruktoze i vidjeti hoće li mu se stanje popraviti. A ne da ga se uvjerava da mora unositi više vlakana! Ako mislim da ima premalo dobrih bakterija u crijevima, to može riješiti i konzumacijom relativno male količine fermentiranih proizvoda. Ali ako nema nikakvih problema bez unošenja vlakana - zašto bi ga se tjeralo da unosi vlakna?

To demoniziranje karnivor (i keto) prehrane prešlo je svaku mjeru, tim više što ljudi ne krenu s tim načinima prehrane zato jer je to danas moderno, nego zato jer imaju neke zdravstvene probleme koje nisu uspjeli riješiti ni na koji drugi način. A evidentno je i zbog čega je to tako - jer im je te zdravstvene probleme uzrokovalo nešto u njihovoj prehrani. Nismo svi isti, ne reagiramo svi isto na istu hranu, nisu svi u istim stadijima života i imamo različite potrebe za nutrijentima. Sve je više ljudi (pogotovo starijih) koji imaju značajne, pa i drastične zdravstvene benefite na keto i karnivor prehrani i onda imaš situacija da čovjek prijeđe na keto ili karnivor prehranu, simptomi kroničnih (u pravilu navodno neizlječivih, u pravilu progresivnih!) bolesti mu se drastično smanje ili čak i nestanu (ode bolest u remisiju), a "stručnjaci" (znanstvenici, liječnici) ga uvjeravaju da će mu to naštetiti zdravlju i spremiti ga u grob. I takav čovjek više neće vjerovati ni liječnicima ni znanstvenicima, jer kad je radio ono što su mu govorili bio je bolestan i nisu mu značajno ili imalo pomogli, a kad je počeo raditi suprotno od onog što su mu govorili zdravlje mu se (drastično) poboljšalo, a ovi ga i dalje uvjeravaju da to nije dobro za njega. Ako to nije gaslighing, ne znam što je.

8 0 hvala 2
9 godina

Vidim da je moj članak uzvitlao mnogo prašine, što je bilo i za očekivati. Ljudi hoće opravdati svoje mesojeđe, pa ne biraju sredstva. Iz vlastitog iskustva znam da je biljna hrana probavljivija, manje opterećuje želudac i crijeva. Poslije nje se osjećam fit, a poslije mesa, (posebice) ćevapa sav sam grogi. Što se pak pripremanja tiče, i biljna se hrana može pripremiti brzo poput mesne. Recimo salata od graha (iz konzerve), da ne spominjem druge vrste salata. Ako iz prehrane ne izbacimo ribu, evo recepta: 1 konzerva graha, 1 konzerva tunjevine, 1 konzerva kuhanog kukuruza, 1 mrkva, 1 luk, 1 žlica pirea od rajčica, maslinovo ulje, vinski ocat, papar (sol ne treba). Sve može stajati tri dana i može se hladno jesti. Ili sos od kvasca (o kojem sam već pisao) koji je gotov za dvije minute. Ili pržena pšenica (3 minute). A što se sve ne dade pripremiti od kupusa, najzdravijeg povrća! Može ga se prirediti na salatu, na lešo, može ga se panirati, pa pržiti, a marinirani kupus je prava delikatesa, da ne spominjemo mnoštvo vrsta kiselog kupusa i što se sve od njega ne da napraviti. Nego, ljudi ne jedu povrće, pa im se onda čini da povrće nije drugo do zelena salata. Treba malo ući u vegeterijansku kuhinju, pa da vidiš čudesa. A ono pisanje Engelsa o mesnoj prehrani sam naveo samo kao zastranjenje znanosti ili bolje reći kao primjer pseudoznanosti. Što se pak ekonomije tiče, biljna hrana je jeftinija i ekološkija: za proizvodnju mesne hrane troši se mnogi više energije i resursa nego za proizvodnju biljne. To opet ne znači da uopće ne treba jesti meso. Treba jesti, ako jako, jako malo.  

6 0 hvala 3
10 godina
Drago mi je da je pametan čovjek spomenuo utabanu laž oko soli.

Bitno je o kome se priča.
Ugljikohidradžije ljeti imaju znojne majice sa NaCl flekama.
Zimi bijele fleke izbijaju kroz obuću..i to kožnu.
Krcati su solju.

Oni koji ugljikohidrate drže na minimumu, nikada nemaju zadržavanje soli i lučenje kroz pore na odjeću.
Jedna molekula ugljikohidrata + 4 molekule vode + hrpica soli...
i onda se sitonizira sol, koja nema veze sa tlakom.
Problem su ugljikohidrati.
Krivca za tegobe tražite u pekarama.

4 0 hvala 1
16 godina
Ugljikohidrati su top a previše proteina životinjskog porijekla skračuju život.

Treba plavozonce sljediti
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.1.2025 16:12 (Gajotres).

2 2 hvala 0
16 godina
moderator
danen kaže...

Ljudi hoće opravdati svoje mesojeđe, pa ne biraju sredstva.

Čim tako nastupaš, nastupaš iz ideološke, a ne iz znanstvene pozicije.

To nije istina. Imaš kanal No Carb Life https://www.youtube.com/@zerocarb na YouTubeu, na kojem ljudi iznose vlastita iskustva s bolestima, zdravstvenim sustavom i keto/karnivor prehranom. Ne znam koliko je trenutno osobnih svjedočanstava gore - riječ je o mnogo stotina, vjerojatno se to približilo 1.000 komada. Pokušavaš demonizirati ljude s obziljnim bolestima, koji su iz čiste potrebee (mnogo i iz očaja!) probali keto-karnivor dijetu (nemali dio njih prvo je probao i vegetarijansku pa čak i vegansku prehranu i zdravlje im se toliko pogoršalo da su morali odustati), jer im zdrastveni sustav nije pomogao, ali keto ili karnivor prehrana jest. To što ti možeš zdravo živjeti s malo ili nimalo mesa ne znači da mogu svi. Nemoj svoje iskustvo, svoje zdravlje projicirati na druge ljude. Drugi ljudi nisu ti.

danen kaže...

Iz vlastitog iskustva znam da je biljna hrana probavljivija, manje opterećuje želudac i crijeva. Poslije nje se osjećam fit, a poslije mesa, (posebice) ćevapa sav sam grogi.

Pazi što si napisao - iz vlastitog iskustva! To je tvoje iskustvo - to nije moje iskustvno, to nije tuđe iskustvo! To je tvoje! Moje iskustvo je (sad) posve drugačije! Samo što ja svoje iskustvo ne projiciram na tebe. Ja se nakon biljne hrane nisam osjećao fit, osjećao sam se napuhnuto, nije me dugo držala sitim, često mi je uzrokovala probavne tegobe. Kad sam prešao na keto prehranu, nisu odmah stvari sjele na svoje mjesto. Organizam kao da nije znao što da radi s hranom koju sam pojeo! Želudac mi je bio pun, nisam mogao više jesti, ali nisam imao energije i osjećao sam se kao u nekoj panici - kao trebao bih jesti nešto, a želudac pun, i vuklo da jedem ono što se ne jede na keto dijeti.

Sad znam zašto je tome tako. Jer sam bio metabolički nefleksibilan. Jer je moje tijelo tad pod svaku cijenu htjelo energije iz šećera, glukoze, glikogena. To je i slučaj kod tebe. Ali nakon mjeseci keto dijete, a poslije i low carb (zadnjih mjeseci nisam baš dovoljno nisko s ugljikohidratima da bih bio u ketozi, ali svejedno konzumiram malo ugljikohidrata), organizam se prilagodio. Ćevapi ispečeni na kokosovom ulju, s maslacem, zalijani s vrhnjem za kuhanje mi uopće negativno ne utječu na energiju - nakon takvog masnog obroka osjećam se fit, ne osjećam opterećenje ni u želucu ni u crijevima.

I ne samo to - totalno mi se promijenio osjećaj gladi. Tek nakon što si dulje vrijeme na keto dijeti shvatiš da većina osjećaja gladi kojeg osjećaš zapravo nije prava glad (nego više ko psihološka ovisnost o slatkome, o ugljikohidratima, ili jednostavno reakcije na pad glukoze u krvi) i skužiš da ti slatko više ne pričinjava ni izdaleka takvo zadovoljstvo kao prije. I energija ti je čitavo vrijeme manje-više stabilna, bez obzira jeo ti što ili ne. Znači, ako treba mogu i više od pola dana provesti gladan, a da ću i dalje imati dovoljno energije za sve - samo što ću osjećati glad.

Znači, to što si grogi poslije ćevapa nije to zato jer meso kao takvo uzrokuje to u ljudima, nego zato jer nisi metabolički fleksibilan, jer si i fiziološki ovisan o ugljikohidratima, jer ti tijelo nije dovoljno efikasno u korištenju masnoća i proizvodnji ketona za energiju. Kad bi želio, mogao bi postati metabolički fleksibilan i onda ne bi više imao problem s ćevapima.

danen kaže...

Ili pržena pšenica (3 minute).

Gluten. Opet svoju vlastitu situaciju primjenjuješ na sve druge ljude, kao da drugi ljudi imaju jednako tijelo kao i ti i da na jedna način reagiraju ili ne reagiraju na istu hranu. Za mnoge ljude žitarice su vrlo problematične (još je gore što mnogi ljudi toga nisu ni svjesni, jer nikad nisu išli na eliminacijsku dijetu).

danen kaže...

Nego, ljudi ne jedu povrće, pa im se onda čini da povrće nije drugo do zelena salata.  

Neki su ljudi jeli povrće i uvidjeli su da im se probava značajno poboljšala kad su prestali s tim. Drugi nemaju problema s povrćem. Nismo svi isti. To što tebi povrće ne smeta, ne znači da ne smeta nekome drugome. A da ne spominjem oksalate, lektine i druge anti-nutrijente.

danen kaže...

Što se pak ekonomije tiče, biljna hrana je jeftinija i ekološkija: za proizvodnju mesne hrane troši se mnogi više energije i resursa nego za proizvodnju biljne. 

Ne možeš tvrditi da je jeftinija bez računa, i pod kojim uvjetima. Kila krumpira je jeftinija od kile mesa. Samo što je jedno škrob, a drugo proteini i masti. A da ne spominjemo da je većina biljnih proizvoda koji se u dućanu mogu kupiti zapravo visokoprerađena kvazi-hrana, koja uopće nije jeftina kad se pogleda nutritivna vrijednost (a koja donosi super profit proizvođačima), i koja može dovesti do brojnih kroničnih bolesti, pa je i samim tim još ekstra skupa zbog kasnijih posjeta liječniku, lijekova i liječenja, smanjenja produktivnosti... Što se tiče ekologije, u zadnje vrijeme sve veći problem je uništavanje plodnog tla monokulturama (a i zbog toga ujedno pada nutritivna vrijednost povrća) i zagađivanje hrane pesticidima i drugim otrovima. Realno gledajući, najekološkije bila bi prehrana temeljena na velikim preživačima na otvorenoj ispaši.

danen kaže...

To opet ne znači da uopće ne treba jesti meso. Treba jesti, ako jako, jako malo.  

Mesa treba jesti točno onoliko koliko pojedinoj osobi omogućava zdrav život, bez bolesti. To za nekog, u nekom periodu, može značiti jako malo, u nekom drugom periodu ili za nekog drugog može značiti jako puno. Na primjer, u zadnje vrijeme sve su češće slučajevi ljudi kojima je multipla skleroza otišla u remisiju na karnivor dijeti. Za njih, da ostanu zdravi, jedino rješenje je jesti što više (masnog) mesa.

10 godina
Opet je pametan čovjek sve pedantno pojasnio.
Mikrobiom je kao otisak prsta..ne postoje dva ista.
Što tebi paše, drugima ne mora pasat.
I ako nemaš simptome, velike su šanse da nisi ni svjestan pakla u crijevnom eko sustavu.
Pitamo se zašto je karcinom debelog crijeva No 1 u državi a u Eu smo vodeći.
Prosječni čovjek ne zna što je glukoza niti pozna rad gušterače.
A kome su ugljikohidrati "top"?
Najdebljoj naciji u uniji.
Ne moraš biti debeo... Pogledajte muškarce od 65kg.. suhi kao rogač, a glava napuhana.
Samo u obrazima vezano 5 dcl vode

0 0 hvala 1
13 godina

citav zivot zdravo jedes i na kraju umres.

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are

7 2 hvala 0
10 godina
Nije poanta dugovječnost, već kako se osjećaš.
Koliko si ispunjen energijom i koliko ti je bistar um.
Ako od 7h do 23h imaš inzulin na max.. po danu zijevaš, a iza ponoći ne možeš spavati.
Hormonalno rastrojen.
A hormoni smo MI. Njihov balans, naša ljepota življenja.
Ne dugovječnost.
Možeš se u 5 ustati veseo i željan života, a možeš natečen i napuhan..sa utezanim crtama posteljine po obrazima.

3 0 hvala 0
16 godina
moderator
Mičić kaže...
A kome su ugljikohidrati "top"?
Najdebljoj naciji u uniji.
Ne moraš biti debeo... Pogledajte muškarce od 65kg.. suhi kao rogač, a glava napuhana.
Samo u obrazima vezano 5 dcl vode

Eh, da je samo to u pitanju. Meni je keto/low-carb dijeta zaustavila progresiju autoimune bolesti (koja mi je počela stvarati sve ozbiljnije probleme), spasila me kroničnog umora, napuhnutosti i probavnih problema, smanjila brain fog i povećala koncentraciju, povećala energiju, a to što mi je omogućila da u zadnjih niti deset mjeseci izgubim 12-13 kila bez gladovanja (i to pretežito salo, a ne mišiće), to je samo šlag na torti.

I onda se nađu neki koji će tvrditi da opravdavam svoje mesojedstvo. Svašta. Da je po mojem, ne bih uopće jeo meso. Nek počnu proizvoiditi hranu koja ima nutritivnu vrijednost mesa (a to ujedno znači da neće uzrokovati skokove inzulina), koja neće uzrokovati ili pogršavati autoimune bolesti, i neću do kraja života više pipnuti meso. Na keto dijeti hrana postane hrana, a ne nešto za zabavu ili za emocionalno ispunjenje.

10 godina
Mnogo ljudi krene u otkrivanje novih spoznaja tj razbijanja utabanih mitova, tek kada ih zakači nevolja.
I sreća da naprave dobar izbor. Bravo
Keton je prirodno stanje... Do 1900te godine ljudi su naturalno bili u ketozi.
Onda su europljani stvorili šugar-rutu sve do kube i zatrpali nas šećerom.
Pa se divili od Belgije do Beča, kako izmišljamo zadivljujuće slastice.
Pa nakon 50g kreću autoimune bolesti.
Pa nakon 100..tj danas, prvo je bio po jedan učenik u razredu sa asistentom...a sada je normalno da ih je 4-5 za asistenta.
Autoimune bolesti/stanja.

Ketone jetra više ne proizvodi.
Jetra je uništen i zatrpan stroj, obložen salom (i kod mršavih) te svu fruktozu i glukozu skladišti u salo.

Mi smo savršen stroj. Nekada bili.
Proizvodimo glukoze koliko mozgu treba.
Ketona koliko jetri treba a masnu stanicu procesuira u energiju.
Tako je bilo do 1900g.
Sada smo degenerici sa krafnom u ruci

7 0 hvala 0
16 godina
Meni su ugljikohidrati top. U friđu je cijelo vrijeme par smjesa za fermentirani kruh.

Ne znam kako su ljudi prije jeli samo meso to mi nije jasno. Ja sam imao tu sreću zivota u Jugi i meso se jelo možda nedeljom.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.1.2025 16:53 (Gajotres).
16 godina
moderator
Gajotres kaže...
Meni su ugljikohidrati top. U friđu je cijelo vrijeme par smjesa za fermentirani kruh.

Ovdje nije riječ o tome. I meni su ugljikohidrati fini. Pogotovo recimo tijesto na pizzi ili špageti. Ili kvalitetni kruh. Ili mnoge vrste voća. Ili čokolada. Ali ako ću to jesti redovito u imalo većoj količini, skupo ću to platiti zdravljem. Uživaj dok možeš. 

Gajotres kaže...
Ne znam kako su ljudi prije jeli samo meso to mi nije jasno. Ja sam imao tu sreću zivota u Jugi i meso se jelo možda nedeljom.

Što konkretno ti nije jasno?

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.1.2025 16:53 (mbaksa).
10 godina
Nije sve bilo modificirano kao danas.
Kruh je ok, ako je pšenica iz doba Isusa.
Postoji, ali u labu Propada "uživo".

Istih tih nedjelja u yugi, imao si poljoprivredne emisije iza partizanskog filma.
Tema bi bili hibridi.
A hibrid je modificiran usjev.
Degenerik od usjeva. Ništa mu ne smeta.
Evo i danas..sva ukrajinska pšenica top izdržljiva. Pored nje izgori tenk, ona blista.
Kakav je taj kruh i kruh od Isusove pšenice koje i danas ima u podzemlju Rima .ne bih znao.

0 0 hvala 0
15 godina

Pa to što kaže...moj djed i baka rođeni ranih dvdesetih te tata rođen četrdesetih jeli su meso jednom tjedno i blagdanima. Prek tjedna su jeli žgance, kukuruzni kruh, krumpir itd.

Poanta je da su fizički radili svaki dan, nije bilo debelih ni bolesnih od šečernih bolesti. Nije ih spašavalo meso kojeg nisu imali nego ih je spašavala fizička aktivnost na koju su bili prisiljeni životom na selu.

Nisu se najeli pa u krevet ispred televizora, nego se radilo na polju, hodalo kilometrima do škole itd.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.1.2025 17:08 (forumaš).
10 godina
Nisu imali inzulinski rolerkoster od 7 do 23.
Nisu imali današnje mitove "što više malih obroka" ..koji drže inzulin na max.
Nisu imali međuobroke/užine.
Nisu imali banane.. što mislite zašto Đoković nakon 3 sata mlaćenja reketom, pred kčjučnu meč loptu..pojede baš bananu?
Da dobije brutalan udar glukoze u krvi i inzulinski šok + energiju za tih 5 min.
A nas danas savjetuju..dajte djetetu između ručka i večere malo banana.
Od tjestenine za ručak, gušterača će vrištat do večere bez predaha...a oni savjetuju još bananu.

5 0 hvala 1
15 godina

Točno, nisu ni znali kaj je to banana ili čokolada. Ali to nema veze sa jedenjem samo mesa i svak dan.

10 godina
Nisam zagovornik jedenja mesa svaki dan.
Ali meso je najmanje zlo..pa makar i ovo antibiotsko.

Osobno jedem puno ribe (sada će odgovor sa nanoplastikom), solidno jedem mesa..
Povrća koje raste poviše zemlje, neograničeno.
Bobičasto voće.
Sirevi i kefiri.

Edit
+ Oraščasti plodovi poprilično i postim jako često
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.1.2025 17:29 (Mičić).

3 0 hvala 0
16 godina
Bryan bi se sad onesvjestio na ovu prehranu i ne bi imao više 5% masti u tijelu.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice