Već sam jedno vrijeme fasciniran spoznajom da smo mi ljudi zapravo u tijesnoj simbiozi sa mikrobnim svijetom, o kojem praktički ovisi sve što se u nama događa. Već činjenica da ljudi proizvode 17 probavnih enzima, a naši mikrobi njih više od 60, trebala upaliti alarm u nama da pazimo što jedemo, ne bi li naše bakterije bile bujne i sretne. Ili npr. da se velika većina neurotransmitera proizvodi u crijevima, recimo serotonin kojeg 90% u našem tijelu proizvode bakterije! Pored svih nutricionistički savjeta koje svaki dan slušamo, prvi savjet kojeg bi ljudi trebali dobiti od nutricionista, liječnika, holističkih doktora, psihologa i svih ostalih koji brinu o ljudskom zdravlju je da brinu o svojem mikrobiomu, i da je tu ključ našeg tjelesnog pa i duševnog zdravlja. Naš mikrobiom kompliciran je ekosustav kojeg smo tek počeli proučavati, i ljudi danas ne samo da su uspjeli zmrdati velike ekosustave oceana i šuma, već su značajno poremetili i svoj unutarnji. Vjerujem da u tom grmu leži zec što se tiče gotovo svih današnjih kroničnih bolesti, jer se pretjerana upotreba lijekova (pogotovo antibiotika) gotovo savršeno poklapa s naglom krivuljom rasta tih bolesti. Vjerojatno je i inzulinska rezistencija veliki krivac, i sjedalački način života, no ja bi naglasak ipak stavio na čudesni mikrobiom. Hvala na odličnom članku!
Mikrobi – nevidljivi temelj života i krojači sudbi
- poruka: 3
- |
- čitano: 1.748
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav ljudi ja sam novi/stari član foruma!
Sjećam se zvjezdanih staza "The next generation" i crtića "Moje tijelo", gdje su tumačili da čovjek nije jedan organizam nego nakupina malih organizama... dalo bi se diskutirati.
Prije tjedan dana sam pogledao dokumentarac na Netflixu https://m.imdb.com/title/tt31316096/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_in_0_q_hack%2520your topla preporuka, tema je slična ovom odličnom članaku na bug. hr.
Hranimo i njegujmo sitne stanovnike svoga tijela 🖖