Hrvatska utrostručuje broj vojnih helikoptera Blac zaključana tema

poruka: 62
|
čitano: 13.624
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hrvatska utrostručuje broj vojnih helikoptera Blac".
14 godina
Re: Hrvatska utrostručuje broj vojnih helikoptera
PzKpfw kaže...

Mi smo članica NATO saveza. To bi trebalo značiti određenu sigurnost...HR ne bi smjela biti pijun u igri svjetskih kretanja Trebamo biti nesvrstani.

Biti članica NATO saveza znači kolektivnu sigurnost koja košta. Obveza svake članice je izdvajanje 2% BDP za vojsku, a od toga 20% za opremu. Mi još nismo došli do tog cilja.  Kako nam BDP raste tako rastu i naše obveze u novčanom iznosu. HR ne može biti nesvrstana jer je u NATO i EU, niti to većina želi. Ako je jedna Švedska ušla u NATO (izbjegla sve svjetske ratove), tko smo mi da soliramo.

10 godina
neaktivan
Hrvatska utrostručuje broj vojnih helikoptera Blac

@warhammer

Da pustimo HR postrani sada. Ukrajina da je već bila pred potpisom Minska 2, al im je bilo sugerirano sa Zapada da to ne učine, te da će im vojno i politički pomoći. Kaj sada imamo?
Stotine hiljada mrtvih ljudi na obje strane, uništena zemlja, okupirani dijelovi koji nikada neće biti vraćeni, itd...Bolje sto godina lošeg mira, nego i jedna milisekunda najboljeg rata.

"Agresori" su strpljivi već 30 godina, Zapad im se cijelo vrijeme približava i ne sluša njihove molbe za pregovorima i suradnjom. To je bilo pitanje opstanka Ruska Federacije kao države.

@mr.potter

Može. Kak' smo ušli tak' i izađemo. Mi smo nasljednici Pokreta Nesvrstanih.

SWE je već jednom dobila po piksi od Rusa. S tim da su oni napali Ruse, tj. SSSR. Kao i u 18. stoljeću.

Rusija ne napada nikoga, nego se samo brani.

dzg
Moj PC  
5 12 hvala 1
8 godina
PzKpfw kaže...

Ti si na pogrešnoj strani svijeta

waaagh ;
15 godina

Preciznije bi bilo reći: Rusija brani svoje interese ratom i napadom na Ukrajinu.

Ponaša se isto kao bilo koja druga sila ili velesila. A i u konačnici - Ukrajina im je (Rusima) od strateškog značaja. Očito je bitna i Amerikancima, čim je toliko podržavaju, a tisuće km su udaljeni od nje. Pa gdje neće tada Rusima Ukrajina biti važna, koja im je susjedna država. Još im je onda i bitnija. Tako da je Ukrajina žrtva politike i nadmetanja.

Trebali su pametnije "igrati". Zavlačiti jedne i druge. Iskorištavati za vlastito dobro.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.7.2024 8:39 (Izzy).
Moj PC  
6 3 hvala 1
14 godina
PzKpfw kaže...

..."Agresori" su strpljivi već 30 godina, Zapad im se cijelo vrijeme približava i ne sluša njihove molbe za pregovorima i suradnjom. To je bilo pitanje opstanka Ruska Federacije kao države...

@mr.potter

Može. Kak' smo ušli tak' i izađemo. Mi smo nasljednici Pokreta Nesvrstanih...Rusija ne napada nikoga, nego se samo brani.

Ne mogu mijenjati nečije mišljenje (jer uvijek postoji neka pozadina iza toga) ,no pokušat ću (uzaludno) činjenično opovrgnuti tezu.

-Tvoja teza je plod ruske propagande. Ako je NATO toliko spreman napasti Ruse onda bi se borbe vodile u Rusiji, a ne u Ukrajini. Tisuće tenkova bi se prije toga proizvodilo i stotine milijuna granata dostavilo na granicu NATO-a. Vojni sektor bi proizvodio punom parom. Skladišta plina bi bila puna, terminali izgrađeni i sl, pa tek onda započeo sukob. A ne tek sada pregovaramo o ponovnom aktiviranju proizvodnje, punimo prazna skladišta plina i nafte i sl. . Nitko ne ide nepripremljen u rat. NATO je nepripremljen za ovaj sukob i svi smo krivi za ovo jer smo znali što Rusi rade i pripremaju ,ali nismo to htjeli prihvatiti kao istinu.

- Putin je na početku sukoba zanijekao postojanje ukrajinske nacije i prijetio odmazdom svakoj zemlji koja joj pomogne. Govor je i sada dostupan pa provjeri. Tek kada plan nije uspio -zauzimanje Kijeva u tri dana i uspostava marionetske vlade, brzinski prave plan B - sve je to zapad zakuhao i želi ih napasti. 

- Zapad je krupni kapital. Krupnom kapitalu odgovara stabilnost a ne rat. Amerika u 21. stoljeću osvaja preko Microsofta, Intela, Applea, Googla, Mete, Amazona..., a ne ratom. Sve svjetske kompanije su decenijama ulagale u Rusiju i sada su se morale povući uz ogromne gubitke. Novi ugovori za vojnu industriju su zanemarivi u odnosu na gubitke.

- Pokret nesvrstanih je postao produžena ruka Rusije i nama u srcu Europe je nebitan. Da nema Rusije, skoro cijela Europa bi bila već u EU, no ekipa drži kao taoce Bjelorusiju i Srbiju + par samoproglašenih enklava s "ugroženom" manjinom. Biti na strani Rusije, Sjeverne Koreje i Irana, ne hvala.  A Kina gleda rasplet situacije.

Rusi su u 21. stoljeću 2x napali svoje slavenske, pravoslavne susjede i braću i to se ničim ne može pravdati. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.7.2024 9:06 (mr.potter).
11 godina
PzKpfw kaže...

@warhammer

Da pustimo HR postrani sada. Ukrajina da je već bila pred potpisom Minska 2, al im je bilo sugerirano sa Zapada da to ne učine, te da će im vojno i politički pomoći. Kaj sada imamo?
Stotine hiljada mrtvih ljudi na obje strane, uništena zemlja, okupirani dijelovi koji nikada neće biti vraćeni, itd...Bolje sto godina lošeg mira, nego i jedna milisekunda najboljeg rata.

"Agresori" su strpljivi već 30 godina, Zapad im se cijelo vrijeme približava i ne sluša njihove molbe za pregovorima i suradnjom. To je bilo pitanje opstanka Ruska Federacije kao države.

@mr.potter

SWE je već jednom dobila po piksi od Rusa. S tim da su oni napali Ruse, tj. SSSR. Kao i u 18. stoljeću.

Daj poštedi nas ruske propagnde. Napali su Ukrajinu jer je prestala bit njihova mrioneta i htjela se približit Zapadu. Ostalo su sve priče za malu djecu i idiote. Ruse bi da se njih pita, a nemora ih se pitat jer to je negiranje Ukrajinskog suvereniteta. I nemaju pravo prigovarat za širenje NATO-a jer se njih ne treba pitat za to. Svi su dobrovoljno u tom obrambenom savezu. Jel te smeta i ugrožava kad susjed oče ugradit protuprovalna vrata i vido nadzor?

10 godina
neaktivan

@mr.potter

Dosta je više ratova. Završetak rata je rukama Ukrajinaca. Zkj nema izbora za poziciju novoga predsjednika Ukrajine?

- da nije bilo naputaka sa Zapada, Ukrajina bi bila puno sretnija zemlja. Zapad je obećao potporu banderistima.
Samo eto nije im dao sve što imaju. Zkj Zapad ne šalje građane svojih zemalja da ratuju po Ukrajini?

- komuninsti su stvorili Ukrajinu.

- da točno tako, odgovara im stabilnost. Al' prije toga posiju rat. Vidiš na primjeru SFRJ. Prvo zavadili radničku klasu po nacionalnom ključu, pa
veselo došao kapital.

- Evropska Unija se raspada po šavovima.

- Ko je napao Srbiju (-bombardirao), bez suglasnosti Vijeća Sigurnosti??

Tko je napao Afganistan, Irak, Libiju...?? Ko ima vojne baze po cijelom svijetu?
Tko je bacio N-bombu?

Ne igrajte se sa Rusima. Prošli puta su došli sve do Berlina.

Utjecaj ruske propagande? Koja budala je zabranila da se izvodi Čajkovski?
Koja budala pretvara Gogolja u Ukrajinica? U knjižnicama to više ne spada pod rusku književnost, nego ukrajinsku.
Dobro da niste rusku književnost zabranili kao obavezu lektiru. Tome se čudim.

dzg
Moj PC  
3 12 hvala 2
6 godina

Da, Rusi su toliko ugroženi od NATO-a, da su povukli višegodišnje pogranične trupe sa granice sa Finskom (nedavno i neutralnom) kako bi pomogli agresiju na Ukrajinskom frontu. Toliko o tom narativu

..nevjerojatno koliko je ruska propaganda ukorjenjena u nekim pojedincima, ne samo kod nas nego i puno šire. Tu su Rusi jaki u modusu destabilizacije demokratskih društava i doktrine "zavadi pa vladaj". Al neka, i protiv toga se treba boriti. 

Moj PC  
6 4 hvala 0
6 godina
PzKpfw kaže...

@warhammer

@mr.potter

Prošla baba s kolačima.

RH je ušla u ovaj sukob tako što je pružila pomoć Ukrajini u obliku teškog naoružanja, potpisao ministar Bane osobno. Što je tu je.

Ne može se izaći iz toga. Po mojoj procjeni to će nam se vratiti nekad u budućnosti tako što će Rusija naoružati naše protivnike istom količinom oružja.

Tako možda možemo i gledati nabavku ovih helikoptera, RH je u Ukrajinu poslala 14 MI-8, a sad kupujemo 12 BH. To je vjerojatno omjer 1/3 onog što smo dali + rezervni djelovi. (jer se mislimo braniti.)

Dao si oružje, sad moraš kupit 1/3 toga za obranu, to je logika, inače si ugrozio zemlju.

10 godina
neaktivan

@gpd

Naši zaboravljaju da nas je u ratu naoružala upravo Ruska Federacija. Oni su dali privolu da se otvore vojna skladišta ex varšavskog Pakta.

Ni jedan metak nije došao sa Zapada. Ni jedan metak.

Rusiji odgovara HR "nezavisnost".

Bez Rusije, nema ni tuđamnove Hrvatske. 

dzg
13 godina

PzKpfw vam je troll sa Wisha tako da ga samo treba ignorirati.

Moj PC  
13 2 hvala 0
14 godina
PzKpfw kaže...

Zakj nema izbora za poziciju novoga predsjednika Ukrajine?... Zapad je obećao potporu banderistima.

... komuninsti su stvorili Ukrajinu.... Al' prije toga posiju rat. Vidiš na primjeru SFRJ.

... Evropska Unija se raspada po šavovima....Ko je napao Srbiju (-bombardirao), bez suglasnosti Vijeća Sigurnosti??

...Ne igrajte se sa Rusima. Prošli puta su došli sve do Berlina.

full disclosure - kao da čitam naslove Beogradskih režimskih novina. Eto u Rusiji i Srbiji je bolje jer svaki izbori isti predsjednik n-ti puta, a mi (EU) ćemo se raspasti. Hrvati su pokatolčeni srbi, jer nemaju grobova kraljeva, Zapad nas zaveo i raskomadao jer je htjeo naša bogatstva !?. Predlažem ti hitno putovanje na zapad pa u Rusiju (ja bio) pa procijeni gdje je bogatstvo. Čuj Rusi došli do Berlina (uz američku pomoć u opremi i naoružanju), a dokle su došli Amerikanci ?

Nisam planirao hraniti trolla,ali ...

15 godina

Kupovali su i naši u Rusiji oružje i streljivo za vrijeme Domovinskog rata. Kao i rezervne dijelove. Prije koji mjesec mi je jedan kolega na poslu pričao kako je njemu opet netko rekao za slučaj jednog našeg vojnog pilota i popratne delegacije koji su otputovali u Rusiju (vjerojatno za vrijeme Domovinskog rata) kako bi nabavili rezervne dijelove za neki komad naoružanja.

I priča ide kako su ih odveli negdje tamo iza Urala u jedno skladište enormne veličine, 20x10 km ili tako nešto. Ili čak 30x10 km, ne sjećam se više koju je točno brojku rekao.  Što je teško zamislivo da su tako nešto izgradili. Tj. da zauzima toliku površinu. Meni je to nevjerojatno, ali opet... Rusija ima ogromna prostranstva, ogromnu površinu, pa me i ne čudi na kraju. Dobili (kupili) su naši što su tražili, ali su vidjeli i neke dodatne kutije. I kada su pitali što je to, jer ima i viška, dobili su odgovor da je to bonus. Rješavali su se valjda stare opreme...

Uglavnom, Rusija toliko toga ima u skladištima da je to čudo. Ima tu sigurno i otpada tj. opreme koja je krš i propala je, ali imaju svega. I koriste to naveliko. SSSR se masovno naoružavao i skoro sve je naslijedila Rusija. Imaju Rusi ohoho svega. Možete vi blejiti Ruska propaganda, trlji-brlji.... Ali nije Rusija prčija. Tako da Zapadna propaganda je da oskudijevaju. Ne oskudijevaju sigurno kada je riječ o oružju. I to se vidi - troši se masovno na bojištu. Obje strane troše puno, a cijela Zapadna koalicija je stala iza Ukrajine i opet Ukrajina gubi i muči se u zadnje vrijeme. Sjetite se medijskih natpisa kada je počeo rat. I predviđanja koliko će Rusija izdržati. E to vam je, gospodo, bila prava propaganda.

Ne budite ovce. Molimo se samo da se Kina ne uključi aktivnije na stranu Rusije. Tek onda će biti kaos. A stvari idu u tome smjeru.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.7.2024 16:55 (Izzy).
Moj PC  
7 5 hvala 1
8 godina
PzKpfw kaže...

@gpd

Naši zaboravljaju da nas je u ratu naoružala upravo Ruska Federacija. Oni su dali privolu da se otvore vojna skladišta ex varšavskog Pakta.

NIje nam prodavala ilegalno naoružanje Ruska Federacija nego kriminalci i mafija iz njihovog ministarstva obrane i  generali koji su imali nadzor nad skladištima , prodavali su ukradeno !

waaagh ;
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.7.2024 11:14 (warhammer).
16 godina
warhammer kaže...
PzKpfw kaže...

@gpd

NIje nam prodavala ilegalno naoružanje Ruska Federacija nego kriminalci i mafija iz njihovog ministarstva obrane i  generali koji su imali nadzor nad skladištima , prodavali su ukradeno !

Nisu samo kriminalci, nisu samo Rusi i nisu nelegalno. Kao što i nije samo istok.

14 godina
Izzy kaže...

... Tako da Zapadna propaganda je da oskudijevaju. Ne oskudijevaju sigurno kada je riječ o oružju. I to se vidi - troši se masovno na bojištu. Obje strane troše puno, a cijela Zapadna koalicija je stala iza Ukrajine i opet Ukrajina gubi i muči se u zadnje vrijeme. Sjetite se medijskih natpisa kada je počeo rat. I predviđanja koliko će Rusija izdržati. E to vam je, gospodo, bila prava propaganda.

Ne budite ovce. Molimo se samo da se Kina ne uključi aktivnije na stranu Rusije. Tek onda će biti kaos. A stvari idu u tome smjeru.

Pa čemu onda Rusko strateško partnerstvo sa Sjevernom Korejom i Iranom kada streljiva i opreme imaju beskonačno mnogo. USA je zakočila isporuke, A Rusija primila nove iz Sjeverne Koreje i rezultat vidimo na terenu (prema infu zapadne propagande). 

Inače ovca se od vukova brani zbijanjem u stado (istina pomaže i pas čuvar ). Ona koja se izdvoji i solira neće dugo. Dakle s gledišta ovce biram tor s najboljom ogradom i najačim psima čuvarima. 

15 godina
mr.potter kaže...
PzKpfw kaže...

Zakj nema izbora za poziciju novoga predsjednika Ukrajine?... Zapad je obećao potporu banderistima.

... komuninsti su stvorili Ukrajinu.... Al' prije toga posiju rat. Vidiš na primjeru SFRJ.

... Evropska Unija se raspada po šavovima....Ko je napao Srbiju (-bombardirao), bez suglasnosti Vijeća Sigurnosti??

...Ne igrajte se sa Rusima. Prošli puta su došli sve do Berlina.

full disclosure - kao da čitam naslove Beogradskih režimskih novina. Eto u Rusiji i Srbiji je bolje jer svaki izbori isti predsjednik n-ti puta, a mi (EU) ćemo se raspasti. Hrvati su pokatolčeni srbi, jer nemaju grobova kraljeva, Zapad nas zaveo i raskomadao jer je htjeo naša bogatstva !?. Predlažem ti hitno putovanje na zapad pa u Rusiju (ja bio) pa procijeni gdje je bogatstvo. Čuj Rusi došli do Berlina (uz američku pomoć u opremi i naoružanju), a dokle su došli Amerikanci ?

Nisam planirao hraniti trolla,ali ...

Zakaj ga uopće quatate..meni je lik na ignore od kad je dobio prekratki ban sa foruma (a zna se zašto je bio banan).

10 godina
neaktivan

Mi kao dionici "civilizarnog"dijela svijeta i baštinci "demokratskog" habitusa, mislim da bi više trebali poštovati tuđa mišljenja.

Od početka vojne specijalne operacije u Ukrajini, nisam vidio ni jedan glas, ni jednu riječ druge strane. Ruske strane. Stalno se samo čuje jedna strana.

Niste odgovorili ni na jedno moje pitanje, nego samo bacate fraze i dijelite etikete.

dzg
Moj PC  
1 6 hvala 1
16 godina
PzKpfw kaže...

Mi kao dionici "civilizarnog"dijela svijeta i baštinci "demokratskog" habitusa, mislim da bi više trebali poštovati tuđa mišljenja.

Od početka vojne specijalne operacije u Ukrajini, nisam vidio ni jedan glas, ni jednu riječ druge strane. Ruske strane. Stalno se samo čuje jedna strana.

Niste odgovorili ni na jedno moje pitanje, nego samo bacate fraze i dijelite etikete.

Pa nisi ni postavio pametno pitanje.

Ruska strane se svako malo čuje (dapače, ima i zagovaratelje na zapadu), samo je pitanje što ljudi žele čuti jer je ta strana isključivo kriva za ovaj rat i isključivo ga ona može odmah zaustaviti.

14 godina
PzKpfw kaže...

PzKpfw

Daj odi u Rusiju i tamo filozofiraj. *( i ne vraćaj se više)

Napali su Ukrajnu i tamo ubijaju ljude , a ti stalno nalaziš opravdanja.

Tako su i srbi lupetali da su u Hr ugroženi i izazvali rat.

Ti kao da si sa kruške pao i hoćeš nas uvjeriti da treba navijati za Putina odi tamo pa mu ljubi guzicu.

P.S. Jeba** te specijalna operacija kad to čujem sve mi je jasno tko si i što si.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.7.2024 16:21 (hummer0).
16 godina
forumaš kaže...

Kako god, bolje da nešto imamo nego da istrune na travnjaku.

Da, ali mi smo svoje stare Mi-24 namjerno pustili da zatrunu na livadi.Kad su nam trebali, onda su bili vrlo bitni ili presudni na bojištu. Sad eto moramo letit u Crnim Jastrebima, koji u ratnom sukobu ne mogu izdržat/istrpit niti rafal iz Kalašnjikova.

https://rumble.com/v372uvn-russian-mi-35-helicopter-in-a-classic-flying-environment.html

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.7.2024 16:26 (rambox).
16 godina
rambox kaže...
forumaš kaže...

Kako god, bolje da nešto imamo nego da istrune na travnjaku.

Da, ali mi smo svoje stare Mi-24 namjerno pustili da zatrunu na livadi.Kad su nam trebali, onda su bili vrlo bitni ili presudni na bojištu. 

Jesmo, jer zadnjih 29 godina nikom ne trebaju, možda smo ih mogli nekome prodati na vrijeme.

11 godina
PzKpfw kaže...

@gpd

Neka druga ruska federacija, ne ova danas. Ona koja je prepoznala agresiju, i u dogovoru sa danas nam mrskim amerikancima poslala oružje.

Današnja ruska federacija je u čeličnim kanđama jednog čovjeka već 25 godina. To nije ni federacija, nego carstvo. Nazovimo stvari pravim imenima.

Cilj rusije danas je povratiti područja okupirana od strane sovjetskog saveza. Najzanimljive je što dobar dio ljudi ovdje to podržava, kao da se nas to ne tiče. Ljudska glupost je nemjerljiva.

Nadglednik dina
6 godina

Ako je to istina da je Mi-24 namjerno pušten da istrune. Tko je to napravio, svaka mu dala.

1 0 hvala 0
15 godina
mr.potter kaže...
Izzy kaže...

... Tako da Zapadna propaganda je da oskudijevaju. Ne oskudijevaju sigurno kada je riječ o oružju. I to se vidi - troši se masovno na bojištu. Obje strane troše puno, a cijela Zapadna koalicija je stala iza Ukrajine i opet Ukrajina gubi i muči se u zadnje vrijeme. Sjetite se medijskih natpisa kada je počeo rat. I predviđanja koliko će Rusija izdržati. E to vam je, gospodo, bila prava propaganda.

Pa čemu onda Rusko strateško partnerstvo sa Sjevernom Korejom i Iranom kada streljiva i opreme imaju beskonačno mnogo. USA je zakočila isporuke, A Rusija primila nove iz Sjeverne Koreje i rezultat vidimo na terenu (prema infu zapadne propagande). 

Inače ovca se od vukova brani zbijanjem u stado (istina pomaže i pas čuvar ). Ona koja se izdvoji i solira neće dugo. Dakle s gledišta ovce biram tor s najboljom ogradom i najačim psima čuvarima. 

Svatko ima i trebao bi imati saveznike. Tu nema ništa čudno. Nažalost, potiču se sukobi. Mora se pregovarati i čuti obje strane. Dogovori i pregovori su rješenje. Jer nije Rusija zlo, ma nije niti Amerika. Problem su pojedinci i politika. Ukrajina je žrtva nadmetanja. I Europa u cjelini.

16 godina
Izzy kaže...

Svatko ima i trebao bi imati saveznike. Tu nema ništa čudno. Nažalost, potiču se sukobi. Mora se pregovarati i čuti obje strane. Dogovori i pregovori su rješenje. Jer nije Rusija zlo, ma nije niti Amerika. Problem su pojedinci i politika. Ukrajina je žrtva nadmetanja. I Europa u cjelini.

Tome služe paktovi i savezništva.

Globalni interesi "velikih" će uvijek kao žrtvu uzimati lokalne interese "malih". 

Dogovor je krasna, teoretska i nekad utopijska varijanta rješavanja problema. Sad je samo pitanje koliko je "velikima" neko područje bitno da bi se uključili na bilo koji način u taj rat.

Ukrajina je pod napadom Rusije i dovoljnom pomoći zapada da ostane nekakav status quo, ali nedovoljnom za neke pomake. A zapad nikako da se odluči pokrenuti malo ozbijnije vojno razmišljanje ni za sebe, kamoli Ukrajinu.

16 godina
neaktivan

(statičko krckanje i šum iz zvučnika pa onaj užasan zvuk feedbacka, pa lupkanje pa jedan, jedan, jedan, dobro je sad)

molim zaključati (a prije toga i pročistiti) temu jer odavno komentari nemaju veze s našim helikopteriranjima i svode se na ponovo navijanje u rusko-ukrajinskom ratu i birtijaško "bistrenje politike". fala.  

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.7.2024 17:11 (Ajar).
Moj PC  
6 0 hvala 1
14 godina
gpd kaže...

Ako je to istina da je Mi-24 namjerno pušten da istrune. Tko je to napravio, svaka mu dala.

Mi-24 su napravile posao za koji su nabavljene (ratne operacije 94 i 95). Zbog isteka resursa (već su došli stari i sumnjive povjesti održavanja) i troškova održavanja su povučene (čak se pokušalo, bezuspješno, prodati). Nažalost nivo tehničke kulture u hrvata je nizak, a u HV još niži. Nitko ih nije mogao pokriti ih ceradom, postaviti na betonsku podlogu, postaviti na klocne, i sl. Sada nisu ni za muzeja.

15 godina
forumaš kaže...
ivanzu kaže...

A tko su to nama protivnici?

Nama Longbow i ne treba. Kiowa je odlican helikopteric jer moze lansirati i navoditi rakete dok je sakriven iza drvoreda zato sto mu je ciljacki/senzorski paket postavljen iznad elise.

Manji troskovi od Longbow ali i manje nosi raketa.

Kak buš sa kiowom dopremio vod vojnika na neku toču i na povratku ookupio ranjenike i otoremio ih direkt u bolnicu?

Čitam komentare i ne vjerujem koliko ludosti ljudi pišu. Npr ovaj gore genijalac koji piše da je točio 1300l goriva za sat leta Mi8, bolje da si otišao iz vojske. Ako helikopter ide na remont a preostane mu dosta sati naleta to je do zapovijedanja ili logistike tj nabave djelova. Kakav retardus moraš biti da smjestiš eskadrilu transportnih helikoptera u područje gdje je magla i nepovoljni vremenski uvjeti 6 mjeseci godišnje. Kolika je iskoristivost helikoptera u Zagrebu a kolika u Divuljama? Nitko neće priznati niti napisati koliko su Kiowa helikopteri loši niti koliko RH ima problema sa njima. U Afganistanu se pokazao katastrofa te su ih se zato ameri riješili i više niti ne proizvode djelove za njih. Black Hawk nije loš helikopter općenito, ali je za RH loš, iz puno razloga a onaj tko radi na tehnici shavtiti će zašto, onaj tko ne radi nema smisla objašnjavati. Nije sve onako kako novine napišu i što se servira javnosti. Da su se naši "genijalci" odlučili za Super pumu još bi shvatio ali BH....GG.

Frka85
14 godina
stručnjak kaže...
forumaš kaže...

Čitam komentare i ne vjerujem koliko ludosti ljudi pišu. Npr ovaj gore genijalac koji piše da je točio 1300l goriva za sat leta Mi8, bolje da si otišao iz vojske. Ako helikopter ide na remont a preostane mu dosta sati naleta to je do zapovijedanja ili logistike tj nabave djelova. Kakav retardus moraš biti da smjestiš eskadrilu transportnih helikoptera u područje gdje je magla i nepovoljni vremenski uvjeti 6 mjeseci godišnje. Kolika je iskoristivost helikoptera u Zagrebu a kolika u Divuljama? Nitko neće priznati niti napisati koliko su Kiowa helikopteri loši niti koliko RH ima problema sa njima. U Afganistanu se pokazao katastrofa te su ih se zato ameri riješili i više niti ne proizvode djelove za njih. Black Hawk nije loš helikopter općenito, ali je za RH loš, iz puno razloga a onaj tko radi na tehnici shavtiti će zašto, onaj tko ne radi nema smisla objašnjavati. Nije sve onako kako novine napišu i što se servira javnosti. Da su se naši "genijalci" odlučili za Super pumu još bi shvatio ali BH....GG.

Ovdje genijalac (vojsku služio kao ročnik HRZ Zadar/Lučko): opet sve krivo:

- za Mi8MTV/Mi171: Life: 7000 h ili 40 godina kalendar (što prije nastupi) .Zamjena krakova glavnog rotora; 12 godina (6 godina za morske uvjete)
Remonti: 1500 h / 8-10 godina turbine, 1500 h / 10-12 godina reduktori (što prije nastupi),8-10 godina kalendar međuremontni za zmaj , Sve ostalo kalendar 8 - 12 godina (bez obzira koliko letio)
Potrošnja prosjek cca 1000 kg/h Jet A1 (minimalno cca 650 kg/h prazan na krstarećoj brzini pri idealnoj visini, temperaturi i tlaku). Ukupno u dva spreminka stane cca 2.300 L. Dakle trenažni let sa ponavaljajućim uspinanjem i spuštanjem, manevrima i sl. u trajanju 1 sat  natočih cca 1300 litara goriva.

Zaključak -po helikopter lošije djeluju Divulje nego Zagreb. Ruska oprema ima kalendarski resurs (novisno o broju radnih sati) poslije kojeg mora ići na remont (MI8- cca 2,5 M$/kom) pa makar ga "baba vozila kraćom nogom samo do placa". 

- Kiowa se odlično pokazala u Afganistanu

- MI171 na kuki nosi 4.000 kg A UH60 4.100 kg

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice