Osam navika koje produžuju život za 24 godine i po

poruka: 117
|
čitano: 35.905
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Osam navika koje produžuju život za 24 godine i po".
17 godina
moderator
Re: Osam navika koje produžuju život za 24 godine
love2ml86 kaže...

Samo jedno pitanje, što ne spada u ultraprocesiranu hranu odnosno koje sve vrste hrane nemaju ništa ultraprocesirano u bilo kojem obliku? Može li se napraviti meni koji je relativno jeftin, jako raznovrstan (doručak/ručak/večera) a da se ne ponavlja kroz tjedan?

Kažu neki da je ultraprocesirano - sve što ima barkod. Ili sve što je u kutiji.  Želiš li živjeti zdravo, u prvom redu trebao bi izbjegavati dvije grupe namirnica - biljna ulja i šećer/škrob. Trebao bi izbjegavati biljna ulja jer su bogata nestabilnim Omega-6 masnim kiselinama (velika većina nas je kroz život konzumirala previše Omege-6, a premalo Omege-3), što znači da ti od masnoća ostaju maslac (ne margarin!), kokosovo ulje (ne palmino!), avokadovo ulje, svinjska i goveđa mast. I masni špek.

Trebao bi izbjegavati biljna ulja jer ona uzrokuju upale u žilama i tijelu, a trebao bi izbjegavati šećer i škrob, jer, osim što izazivaju upale, kroz godine i desetljeća konzumiranja vrlo vjerojatno će ti zeznuti metabolizam, te zato jer se višak šećera i škroba pretvara u onu vrstu LDL kolesterola koja čepi žile (ta vrsta LDL kolesterola ne stvara se iz zasićenih masnoća - to su nam desetljećima lagali). Kombinacija biljnih ulja i šećera/škroba, a pogotovo još ako čovjek puši, dovodi do bolesti srca i krvnih žila. I do raznih drugih "modernih" kroničnih bolesti (dijabetesa, pretilosti, Alzheimerove bolesti, koja se sve češće naziva i dijabetes tipa 3, pa čini se čak i do raznih psihijatrijskih poremećaja). Također, ne bi trebalo jesti više od jednom do dva puta dnevno - uz pravilnu prehranu (bez namirnica koje dižu inzulin i uz dovoljno masnoća) to je lako izvedivo.

Oni koji pate od autoimunih bolesti trebali bi izbjegavati i povrće (ili bar određene vrste povrća), jer mnoge vrste povrća mogu uzrokovati ili pogoršati autoimune bolesti.

I trebalo bi napraviti test vitamina D i, ako nije u optimalnom rasponu (u zadnje vrijeme se kao optimalni raspon sve češće navodi 150-200 nmol/L, odnosno 60-80 ng/ml, uzimati dovoljne količine vitamina D u kombinaciji s vitaminom K2 mk7 i magnezijem, jer sve manje magnezija imamo u namirnicama zbog osiromašivanja tla). I, naravno, trebalo bi uzimati Omegu-3.

Do svih tih saznanja došao sam kroz posljednjih nekoliko mjeseci. Možda u nečem griješim, no čini mi se da stvari doista jesu takve i da je ljudska vrsta u stanju u kakvom jest upravo zato jer se ne drži ničeg od toga! Tamo od uvođenja biljnih ulja početkom prošlog stoljeća, i kasnije u drugoj polovici prestavljanjem piramide "zdrave" prehrane pri čemu nas se bombardira škrobnim obrocima svakih par sati stvari su se katastrofalno pogoršale u pogledu zdravlja - pretilost, bolesti srca i krvnih žila, dijabetesi, rakovi, psihijatrijski poremećaji...

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.5.2024 9:38 (mbaksa).
16 godina

Ljudi su umirali prije pojave biljnih ulja. Smrt je neizbježna. 

Razmislite, da li vas je bilo briga za išta prije rođenja? Isto je nakon smrti. :D Boli te ćuna za smrt, živi umjereno i to je to.

Moj PC  
0 2 hvala 0
17 godina
moderator
forumaš kaže...

Razmislite, da li vas je bilo briga za išta prije rođenja? Isto je nakon smrti. :D Boli te ćuna za smrt, živi umjereno i to je to.

Ako te jednog dana zadesi neka kronična bolest koju si mogao izbjeći pravilnom prehranom ili ti padne kvaliteta života, razmišljat ćeš drugačije. 

Evo na primjer, u zapadnoj Europi svaka četvrta odrasla osoba (možda je još i učestalije!) ima masnu jetru! Masna jetra može dovesti do ciroze i u konačnici do transplantacije jetre ili smrti, a i prije toga može ti uzrokovati probleme u tijelu. Masna jetra se jako lako rješava u nekoliko tjedana ako se počneš pravilno hraniti.

Dijabetes tipa 2 - većina će ti tvrditi da je to kronična progresivna bolest, što nije istina! Ljudi koji dijabetes tipa 2 imaju kraće od godine dana i krenu na keto dijetu, u 70% slučajeva riješe se dijabetesa tipa 2, bilo da im ode u remisiju ili da se potpuno izliječe. Zašto se o tome šuti, te se i dalje dijabetičarima preporučuju (cjelovite) žitarice i voće? To je ko da alkoholičaru kojeg liječiš preporučuješ alkoholna pića s nižim udjelom alkohola. Suludo! Tek se Australija udostojila preporučiti low carb dijetu dijabetičarima tipa 2: https://www.diabetesaustralia.com.au/mediarelease/diabetes-australia-partnership-defeat-diabetes/ - nisu se usudili spominjati keto dijetu, ali bar nešto - barem su krenuli u ispravnom smjeru.

Zatim, imaš nove struje u psihijatriji, koje smatraju da su mnogi psihijatrijski poremećaji posljedica poremećaja metabolizma. Ono, patiš od depresije, tjeskobe, bipolarnog poremećaja, Alhzeimera, schizofrenije, reumatskih bolova - prijeđeš na pravilnu prehranu i značajno si poboljšaš simptome i kvalitetu života, a u nekim slučajevima ti bolest ode u remisiju (nemaš više simptoma).

Tako da - može te bolit ćuna ako u ovom trenutku ne osjećaš negativne posljedice. Ako, ili bolje reći kad ćeš ih osjećati, promijenit ćeš ploču.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.5.2024 9:51 (mbaksa).
16 godina

Imam 52. godine i par kroničnih bolesti koje sam mogao izbjeći, i ne razmišljam drugačije.Živim sa tim kroničnim bolestima. Štoviše prije tri godine sam bio vrlo brlizu smrti, pokupio me auto ko pješaka dok sam hodao preko zebre. Polomio me i taj puta sam pao u nesvjet...više puta sam ponovio, 

savim sam OK da sam taj puta otišao u trajno crnilo, iako volim živjeti i živim najnormalnije, sa ženom, viđam unuke, radim , gejmam, gledam filmove, idem na more, idem u kino, odem na neki koncert i sl. tj. nisam u nikakvoj depresiji.

Smrt je dio života i iskreno se nadam da ću jednako misliti i kad buidem kenjao u pelene na medicinskom krevetu. A to bu bilo sigurno jednog dana.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.5.2024 9:58 (forumaš).
17 godina
moderator

Poanta je da mnoge kronične bolesti ne moraju biti dio života - ako se zdravo hraniš i radiš druge za zdravlje korisne stvari (vježbaš utezima, dovoljno spavaš, izbjegavaš alkohol, izbjegavaš stres)! Problem je što mi koji nismo htjeli imati kronične i autoimune probleme nismo znali što to znači doista zdravo se hraniti pa da se spasimo od njih. Ja sam se odlučio riješiti svojih kroničnih bolesti/problema, ili ih barem smanjiti na najmanju moguću mjeru - sad znam kako. Kako ćeš ti živjeti - to je tvoja stvar, sretno ti bilo.

15 godina
mbaksa kaže...
love2ml86 kaže...

Samo jedno pitanje, što ne spada u ultraprocesiranu hranu odnosno koje sve vrste hrane nemaju ništa ultraprocesirano u bilo kojem obliku? Može li se napraviti meni koji je relativno jeftin, jako raznovrstan (doručak/ručak/večera) a da se ne ponavlja kroz tjedan?

Kažu neki da je ultraprocesirano - sve što ima barkod. Ili sve što je u kutiji.  Želiš li živjeti zdravo, u prvom redu trebao bi izbjegavati dvije grupe namirnica - biljna ulja i šećer/škrob. Trebao bi izbjegavati biljna ulja jer su bogata nestabilnim Omega-6 masnim kiselinama (velika većina nas je kroz život konzumirala previše Omege-6, a premalo Omege-3), što znači da ti od masnoća ostaju maslac (ne margarin!), kokosovo ulje (ne palmino!), avokadovo ulje, svinjska i goveđa mast. I masni špek.

Trebao bi izbjegavati biljna ulja jer ona uzrokuju upale u žilama i tijelu, a trebao bi izbjegavati šećer i škrob, jer, osim što izazivaju upale, kroz godine i desetljeća konzumiranja vrlo vjerojatno će ti zeznuti metabolizam.....

A maslinovo? Bučino? Arganovo?

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
16 godina

Ja ću kao i do sada, jesti ću sve što želim u nekim količinskim granicama, povremeno popiti pivo ili neku žesticu i boli me ćuna.

17 godina
moderator
ivan dragi kaže...
mbaksa kaže...
love2ml86 kaže...

Trebao bi izbjegavati biljna ulja jer ona uzrokuju upale u žilama i tijelu, a trebao bi izbjegavati šećer i škrob, jer, osim što izazivaju upale, kroz godine i desetljeća konzumiranja vrlo vjerojatno će ti zeznuti metabolizam.....

Da, zaboravih spomenuti maslinovo (to nije biljno ulje - to je ulje ploda) - ono je relativno dobro, pod uvjetom da nije miješano s biljnim uljima (a to, nažalost, često ne možeš znati ako kupuješ u dućanu - sve su kao extra virgin maslinova ulja, a kad su radili testove, značajan dio njih ih nije prošao).

Osobno si u proteinski šejk s dodatnih vitaminima/mineralima/tvarima svaki dan stavim veliku žlicu ribljeg ulja (radi Omege-3) i još malo veću žlicu maslinovog ulja. Proteine treba konzumirati s masnoćama (a masnoće se ne smiju konzumirati sa šećerom/škrobom - proučiti Randleov ciklus - https://en.wikipedia.org/wiki/Randle_cycle ), jer masnoće štite proteine, odnosno kad konzumiraš proiteine s masnoćama, skok inzulina je manji, što znači da će se tijelo više okrenuti trošenju konzumiranih masnoća putem ketoze, nego da proteine konvertira u glukozu (šećer) te ih time "uništava" (onda se oni ne mogu iskoristiti za izgradnju tkiva, kad se potroše za energiju).

Bučino ulje nije dobro, jer sadržava 57% polunezasićenih masnih kiselina - to su one koje uzrokuju upalu u žilama i, u kombinaciji s LDL kolesterom dobivenim iz šećera/škroba štopaju žile. Ako si ti jednom tjedno s tim začiniš salatu, valjda ti neće ništa biti, naravno. Ako to konzumiraš svaki dan (a pogotovo ako ne konzumiraš dovoljno Omege-3) - e, to je već druga priča.

Arganovo ulje je bolje o bučinog, jer ima 37% polunezasićenih masnih kiselina, ali daleeeeeko od optimalnog.

9 godina
neaktivan
forumaš kaže...

Ja ću kao i do sada, jesti ću sve što želim u nekim količinskim granicama, povremeno popiti pivo ili neku žesticu i boli me ćuna.

Ma da, samo umjereno i ne pretjerivat i sve bude ok.

Kao što je Doc pisao u jednom od prijašnjih članaka, čaša crnog vina dnevno može samo pomoći.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
6 godina

Djaba sve to, ako ti genetika nije bila naklonjena. To je u onom smislu bolje se roditi bez q... nego bez srece, jer, ako imas srece izrasti ce ti i q...

Ljudi umiru od raka pluca, a da nikada nisu zapaliti niti jednu cigaretu, niti su bili neki pasivni pusaci. Sa druge strane neki izadju kao pobjednici protiv metastaziranog raka u 3/4 stadiju.

E sada, ako imas "dobre" gene i ne pretjerujes alkoholom te zdravo zivis mozes kvalitetno zivjeti i 80+ godina.

Sa druge strane te mogu dohvatiti kronicne bolesti koje vremenom, starenjem, postaju sve teze za podnositi. Vremenom ti tada vise nije ni do cega, a kamoli da si produzis zivot koji postaje nista drugo do agonija.

Inace, po mome skromnom misljenju mislim da je stres odgovorniji za daleko vise preranih smrti od onih 22% u tekstu. Jednom sam u zivotu bio ozbiljno bolestan (rak) i to dok sam bio pod enormnim stresom. Nikada prije, nikada kasnije.

0 0 hvala 0
3 godine
ivan dragi kaže...
mbaksa kaže...
love2ml86 kaže...

Maslinovo kažu da je ok, krcato polinezasićenim jednostruko nezasićenih masnim kiselinama, mediteranska prehrana je od znanstvene zajednice proglašena kao "najbolja na svijetu", što god to značilo, a bazira se na maslinovom ulju, ekstradjevičanskom, neprocesiranom, dobivenom hladnim prešanjem... čitam, gledam po youtubovima da su ulja dobivena od sjemenki nedobra iako mislim da je to pseudoznanstveno smeće, neki propagandisti keto dijeta to posebno propagiraju i dodaju kako su zasićene masti, one životinjskog porijekla ok, iako znanstvene studije pokazuju suprotno... koliko sam uspio vidjeti, disklajmer i sve moguće ograde amatera + IMO.

edit: ispravak - jednostruko nezasićenih masnih kiselina

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.5.2024 14:10 (notloB).
7 godina
neaktivan
A ljudi nemojte mi te fore kamiJon me pokupi na semaforu, cigla sa zgrade, udari me grom... sve je to moguće ali male su šanse i puno, puno, puno, puno, puno je veća šansa da će te uslijed pretilosti, opijanja, pušenja ili nepokretnosti udariti infarkt Ili račina.

Također za prirodnu smrt, to ne postoji u današnje vrijeme, prirodna smrt za ljude je bila kad postaneš najsporiji u svom plemenu, uhvati te lav i pojede 😅
A današnji lavovi su bolesti, no dogodi se da lav ščepa ponekad i bržu jedinku.

2 0 hvala 0
16 godina
forumaš kaže...

Imam 52. godine i par kroničnih bolesti koje sam mogao izbjeći, i ne razmišljam drugačije.Živim sa tim kroničnim bolestima. Štoviše prije tri godine sam bio vrlo brlizu smrti, pokupio me auto ko pješaka dok sam hodao preko zebre. Polomio me i taj puta sam pao u nesvjet...više puta sam ponovio, 

savim sam OK da sam taj puta otišao u trajno crnilo, iako volim živjeti i živim najnormalnije, sa ženom, viđam unuke, radim , gejmam, gledam filmove, idem na more, idem u kino, odem na neki koncert i sl. tj. nisam u nikakvoj depresiji.

Smrt je dio života i iskreno se nadam da ću jednako misliti i kad buidem kenjao u pelene na medicinskom krevetu. A to bu bilo sigurno jednog dana.

Nakon ovakvih iskustava čovjek vidi/osjeti da je smrt priroda i bezbolna sama po sebi. 

ajimerej 

I ja sam tako mislio dok me nije pokupio kamion. Zato jedini savjet svima životno osiguranje i uživajte u životu. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.5.2024 11:01 (Gajotres).
17 godina
moderator
SamoPitam3 kaže...

Djaba sve to, ako ti genetika nije bila naklonjena. To je u onom smislu bolje se roditi bez q... nego bez srece, jer, ako imas srece izrasti ce ti i q...

Ljudi umiru od raka pluca, a da nikada nisu zapaliti niti jednu cigaretu, niti su bili neki pasivni pusaci.

Genetika ne podrazumijeva fatalizam! Nego znači povećani rizik od razvoja konkretnih bolesit. Povećani rizik, a ne da je rizik 100%.

Ono što bi trebalo vidjeti je koliko je tih koji su umrli od raka pluća, a da nikad nisu zapalili niti jednu cigaretu, niti su bili neki pasivni pušači (ali ipak jesu bili pasivni pušači! također, mogli su biti izloženi i nekim drugih karcinogenim tvarima u zraku) - koliko njih su bili metabolički zdravi. Velika većina odraslih nisu metabolički zdravi! Ono što se često "zaboravlja" je da je važan faktor za razvoj mnogih vrsta raka dostupnost šećera!

SamoPitam3 kaže...

Sa druge strane te mogu dohvatiti kronicne bolesti koje vremenom, starenjem, postaju sve teze za podnositi. Vremenom ti tada vise nije ni do cega, a kamoli da si produzis zivot koji postaje nista drugo do agonija.

Opet - je li tu stvarno problem starenje, ili je problem što to što smo stariji, u pravilu smo metabolički sve nezdraviji? 

SamoPitam3 kaže...

Inace, po mome skromnom misljenju mislim da je stres odgovorniji za daleko vise preranih smrti od onih 22% u tekstu. Jednom sam u zivotu bio ozbiljno bolestan (rak) i to dok sam bio pod enormnim stresom. Nikada prije, nikada kasnije.

Što ti stres radi tijelu? Uzrokuje ti metabolički sindrom!: 

Recent research indicates prolonged chronic stress can contribute to metabolic syndrome by disrupting the hormonal balance of the hypothalamic-pituitary-adrenal axis (HPA-axis).[31] A dysfunctional HPA-axis causes high cortisol levels to circulate, which results in raising glucose and insulin levels, which in turn cause insulin-mediated effects on adipose tissue, ultimately promoting visceral adiposity, insulin resistance, dyslipidemia and hypertension, with direct effects on the bone, causing "low turnover" osteoporosis.[32] HPA-axis dysfunction may explain the reported risk indication of abdominal obesity to cardiovascular disease (CVD), type 2 diabetes and stroke.[33] Psychosocial stress is also linked to heart disease.[34]

19 mjeseci
odjavljen

glede pitanja o prerađenoj ili procesuiranoj hrani.

slobodno se držimo zakona kozmosa i fizike.

energija je sveprisutna i stalna.. samo mijenja oblik.

sirova hrana/ proizvodi, imaju u sebi netaknutu akumuliranu energiju.

otpustit ćemo je preradom.

obična glavica glavatog kupusa.  najsjeckate kupus na sitno. sve nutritivne vrijednosti su unutra.

tog trenutka, kada ga unesete.. unosite svu ŽIVU energiju. sve što je kupus iz sunca i zemlje apsorbirao, prebacujete u sebe.

izvedite pokus i uvjerite se sami.  ja vam navedem primjer što ćete kupiti i pojesti.

bezvezni primjer,a li primjer.

- izbacite na 14 dana škrob, šećer, sve što je iz porodice pšenica.. neka ostane 15% udjela ugljikohidrata.. recimo riža ili kuhani krumpir

- uvedite 60% povrća sa što sirovijom kombinatorikom, 20% mesa/ribe koje će uglavnom biti kuhano/lešo i 5% fruktoze voća.. ostalo cca 15% ugljikohidrati riža/krumpir

- neka sve bude prisutno, ali u blagom deficitu.  ako vam unutar 24h treba 2300 cal, pojedite 1800cal

- probajte sve ovo pojesti unutar 8h koje sami odaberete.  16h neka se crijeva odmaraju

Nakon 15 dana javite.. ne kilažu, ne oblik stolice... javite, osjećate li višak energije u sebi.. osjećate li živost i pokretljivost. Ili ti ga, poletnost.

Energija je u živim namirnicama i ona se prenosi na nas.

Kada spominjem 5-7% fruktoze.  Evo zadnja 2mj imate u svim centrima, svo šumsko voće.

1.6€ vam košta 125g malina, crne kupine, borovnice.  Koliko i milka od 100g.

Svakog dana unosite paketić tog voća u sebe i javite što je bilo nakon 15 dana.  Uz uvjet da ste ukinuli rafinirani šećer i brašna.

)ne se najedati voćem.. fruktoza postane problem..već kako sam naveo)

2 0 hvala 0
11 godina

Postoji nešto što je slamka spasa svim liječnicima i što uz sve preporuke, pravila i pridržavanja može itekako uzrokovati odlazak zdravlja u lošem smjeru, a to liječnici lijepo zaokruže u riječ - predispozicije.

Onaj izumitelj jogginga je umro relativno mlad:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11926483/

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.5.2024 11:44 (Thinker).

1 0 hvala 0
17 godina
moderator
Maskeron kaže...

- izbacite na 14 dana škrob, šećer, sve što je iz porodice pšenica.. neka ostane 15% udjela ugljikohidrata.. recimo riža ili kuhani krumpir

Zašto da ostane 15% udjela ugljikohidrata? Nek izbaci onda i tih 15% pa će bit u ketozi i salo (uključujući visceralno) će mu se topiti.

4 godine
protjeran

"When the insulin level rises, it puts the brakes on burning fat for fuel and encourages storage of incoming food, mostly as fat." Kad se izbace ugljikohidrati, pekare, kruh, tjestenine, riža, krumpir, čips, sokovi puni šećera, pizza itd., tijelo nevjerojatnom brzinom troši masnoće. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.5.2024 11:28 (OnTime).

2 0 hvala 1
19 mjeseci
odjavljen

Možda zbog prvotnog šoka i teškog navikavanja.. ta žlica riže ili smečenog kuhanog krumpira, početnicima u prijevodu znači utjehu i riža im im se priviđa kao kruh.

Ja sam uglavnom na gore spomenutom režimu i odlično se osjećam.

Ako dođete u stanje, da su za vas pekare imaginarni nepostojeći objekti.. i da vam je kutijica borovnica, milka s lješnjacima.. vi ste preporođena osoba.

Btw.. nakon 10-11 dana od ukidanja svog šećera.. mozak se oslobađa šećernog ropstva.

Pa ja često svratim kod nekoga i dok mi nude komad torte.. zahvalim i zamolim da mi dodaju iz kuhinje bananu koju vidim kako viri.

Apsplutno se može mozak dovesti u stanje da vam je rafinirani šećer ODBOJAN.

1 0 hvala 1
17 godina
moderator
Maskeron kaže...

Možda zbog prvotnog šoka i teškog navikavanja.. ta žlica riže ili smečenog kuhanog krumpira, početnicima u prijevodu znači utjehu i riža im im se priviđa kao kruh.

Ako to tako gledaš, onda je bolje da imaju tranziciju od tjedan-dva, da postepeno smanjuju ugljikohidrate, no da nakon toga završe na što bliže 0 g. Za keto dijetu obično se uzima do 20 g ugljikohdrata dnevno.

Tranziciji si čovjek može pomoći tako da poveća unos soli! Znači, obične kuhinjske soli. Stvar je u tome da, kad prestaneš konzumirati šećer i škrob, ostaneš bez puno vode i možeš si (privremeno) poremetiti elektrolite. Stoga treba povećati unos soli dok se situacija ne stabilizira.

Inače, što se tiče "utjehe" - postoje dvije vrste ljudi - oni koji mogu konzumirati smanjenu količinu onog o čemu su ovisni, i oni koji ne mogu. Oni koji mogu, ti mogu smanjivati unos šećera i škroba i na kraju (praktički) odustati od njega. Oni drugi ne mogu, jer će ih i ono malo šećera i škroba vući da mu se ponovno vraćaju i onda dolazi do jo-jo efekta.

Jednom kad se navikneš na prehranu bez ugljikohidrata (za što će trebati tipično barem mjesec dana, ali najbolje barem tri mjeseca), više te neće biti previše briga za šećer i škrob.

Maskeron kaže...

Pa ja često svratim kod nekoga i dok mi nude komad torte.. zahvalim i zamolim da mi dodaju iz kuhinje bananu koju vidim kako viri.

I ta banana ti odmah otišla u masnoće u jetri.  Šećer je šećer. Šećer u banani će ti manje podići inzulin u krvi od ovog u torti, ali također je nezdrav. Da sam u takvoj situaciji, ja bih radije odabrao pola ili četvrtinu kriške torte. 

19 mjeseci
odjavljen

je istina.. ne jede đoković zaludu na meču par banana.

no, kada se čovjek oslobodi ropstva i uhoda se godinu dana.. može posegnut za ne baš popularnim stvarima, kao banana.

ali, za početnike..zaboravite bananu.

daaa.. sol je prebitna. sazdani smo od vode i tlakova. u nama je plovak kao u vodokotliću.

laik može pratiti koliko puta izmokrava i boju mokraće.  jest da se zovu tri bijele smrti.. šećer, brašno, sol.. ali smatram da je nacl tu pretjerano osuđen na vješala.

sol je život i vezivo.

pa i ovdje je gosp.Raos pisao bezbroj puta.

čak je bilo i svađa da je sol = sol.. tuzlanska ili morska, svejedno.

po meni nije svejedno.. paška i stonska nisu iste kao oksidirana himalajska ili tuzlanska.

no..sada će se nadovezati stručnjaci, da u tuzlanskoj nema mikroplastike 

1 0 hvala 0
19 mjeseci
odjavljen

pala mi na pamet komparacija procesuirane hrane i koliko toliko sirove.

Mario pokriva područje fotografije i skupljih foto aparata.

raw fotografija..koliko teži?  100mb.

jpeg komprimirana, na oko izgleda ista, a teška 5mb.

sirova grančica raw celera je 100mb, a kuhani celer u juhi je 5 mb.

1 0 hvala 0
15 godina
mbaksa kaže...
ivan dragi kaže...
mbaksa kaže...
love2ml86 kaže...

Da, zaboravih spomenuti maslinovo (to nije biljno ulje - to je ulje ploda) - ono je relativno dobro, pod uvjetom da nije miješano s biljnim uljima (a to, nažalost, često ne možeš znati ako kupuješ u dućanu - sve su kao extra virgin maslinova ulja, a kad su radili testove, značajan dio njih ih nije prošao).

Osobno si u proteinski šejk s dodatnih vitaminima/mineralima/tvarima svaki dan stavim veliku žlicu ribljeg ulja (radi Omege-3) i još malo veću žlicu maslinovog ulja. Proteine treba konzumirati s masnoćama (a masnoće se ne smiju konzumirati sa šećerom/škrobom - proučiti Randleov ciklus - https://en.wikipedia.org/wiki/Randle_cycle ), jer masnoće štite proteine, odnosno kad konzumiraš proiteine s masnoćama, skok inzulina je manji, što znači da će se tijelo više okrenuti trošenju konzumiranih masnoća putem ketoze, nego da proteine konvertira u glukozu (šećer) te ih time "uništava" (onda se oni ne mogu iskoristiti za izgradnju tkiva, kad se potroše za energiju).

Bučino ulje nije dobro, jer sadržava 57% polunezasićenih masnih kiselina - to su one koje uzrokuju upalu u žilama i, u kombinaciji s LDL kolesterom dobivenim iz šećera/škroba štopaju žile. Ako si ti jednom tjedno s tim začiniš salatu, valjda ti neće ništa biti, naravno. Ako to konzumiraš svaki dan (a pogotovo ako ne konzumiraš dovoljno Omege-3) - e, to je već druga priča.

Arganovo ulje je bolje o bučinog, jer ima 37% polunezasićenih masnih kiselina, ali daleeeeeko od optimalnog.

Mislim sljedeci put malo ozbiljnosti. Umalo sam bacio 250L domaćeg maslinovog. Vec sam pripremio mjesavinu za motorku za sasjec sve masline i otvorio njuskalo da kupim svinjac i prasad.

Hebo 10 zlatnih medalja, čvarak je čvarak🙂

16 godina
ivan dragi kaže...
mbaksa kaže...
ivan dragi kaže...
mbaksa kaže...
love2ml86 kaže...

Mislim sljedeci put malo ozbiljnosti. Umalo sam bacio 250L domaćeg maslinovog. Vec sam pripremio mjesavinu za motorku za sasjec sve masline i otvorio njuskalo da kupim svinjac i prasad.

S ovim cijenama sad ti se tek isplati držat prasad. 

15 godina
Gajotres kaže...
ivan dragi kaže...
mbaksa kaže...
ivan dragi kaže...
mbaksa kaže...
love2ml86 kaže...

Onda cu prasce tovit maslinovim uljem.

16 godina
ivan dragi kaže...
Gajotres kaže...
ivan dragi kaže...
mbaksa kaže...
ivan dragi kaže...
mbaksa kaže...
love2ml86 kaže...

Onda cu prasce tovit maslinovim uljem.

I pazi onda dobiješ svinjetinu s idealnim objerom omega 3 i 6 masnim kiselinama, kao brašno od konoplje samo ukusno :D :D :D :D 

I onda ovih 15€ po litri maslinovog ulja pretvoriš u 30€ po litri svinjske masti a čvarke u sefu držat za miraz 

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.5.2024 13:04 (Gajotres).
19 mjeseci
odjavljen

medicina ne priznaje i istina nema znanstvenih radova.

no, s odmakom.. može se pasivno (ništa ne košta) primjeniti dio ishrane za krvne grupe.

ako to sprovode real i barcelona u svojoj menzi, onda zasigurno nešto tu ima poveznice.

0 nula.. najstarija mesožderska grupa

A .. početak biljne prehrane i lov (još nema ograđenih životinja u toru)

B .. pravi seljak.. počeo se daviti sa pšenicom i pripitomio svu prasad i divlje koze.. sisa/vime mu je smisao života. jedini kojem ne škodi enzim laktoze

AB .. najmlađi. skoro svi židovi su AB, kao i Ćiuzs, a samo ih je (nas je) 3-4%. šarolika prehrana.. ide sve, ali mesa tu i tamo.. što bi se reklo 3-4 puta mjesečno

Probajte nuli atletičaru ponuditi neprokuhano pomuženo mlijeko i pođite snimat što se događa u bolnici na hitnoj

Najedite B poljodjelca sa pršutom, pancetom i kulenom... pošaljite ga spavat i pratite ga kako spuje budan cijelu noć

0 1 hvala 1
14 godina

Tko ima vremena nek si pogleda na yt Fat Fiction, stvarno dobar dokumentarac koji baš dobro prikazuje koje su laži s piramidom prehrane i masnoćama svima nama prodane.

Imam 52 godine, i od kad sam otkrio sve čari posta, zasićenih masnoća, jaja (super namirnica, pogotovo domaća), fermentirane hrane, kefira, osjećam se kao dvadesetogodišnjak. Stvarno, ni s 20 nisam moga toliko trčati, tako se brzo oporaviti nakonfizičkog napora, spavam nikad bolje, nema popodnevnog umora, energije kao u priči, trčim po stepenicama, nikad u liftu,...

0 0 hvala 1
19 mjeseci
odjavljen

ovo što je čovjek napisao je smisao cijelog threada.

imam i ja 52g.

- kefir svako drugi dan 3 dcl

- utvrdo kuhano jaje svako drugi dan

- medicina i poimanje kolesterola je tragična zabluda

- jedite grahorice, te poprilično leće.. slanutak s oprezom jer nekima škodi (krvna grupa)

često ljudi pitaju što jesti.. sastavite popis namirnica i kombinatorika je nevjerojatna.

ja sam maloprije ručao.. glavica brokule prokuhana 3 min (krskava).. lešo mol (oslić).. utvrdo jaje.. sol - maslinovo.

nema skoka šećera u krvi, nema uspavanosti i popodnevne fjake/umora.. osjećaš energiju.

znam što ću jesti naredna 3 dana.

edit:

zaboravio pojam post. tu blagotvornu radnju treba svak podesiti kako mu odgovara. tih 6-7 metara crijeva sa kilogramom bakterija su naš drugi mozak.

tpe sve i svašta. moraju se odmarati.  obavezno 16h unutar 24h.  btw čistite našu jedinu i našu presvetu jetru.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.5.2024 14:17 (Maskeron).

2 0 hvala 1
17 godina
moderator
notloB kaže...
Maslinovo kažu da je ok, krcato polinezasićenim masnim kiselinama,

Ovo iza zareza nije istina - ekstradjevičansko maslinovo ulje ima 14% zasićenih, 73% mononezasićenih i 11% polinezasićenih masnih kiselina. Dakle, maslinovo ulje krcato je mononezasićenim masnim kiselinama (koje su OK), daleko iza toga su zasićene masne kiseline (koje su također OK), a najmanje ima polinezasićenih masnih kiselina (koje nisu OK, barem ne u imalo većim količinama).

notloB kaže...
mediteranska prehrana je od znanstvene zajednice proglašena kao "najbolja na svijetu", što god to značilo

Prouči kako se do toga došlo i s čim se uspoređivalo. Mediteranska prehrana je bolje od "standardne" zapadnjačke prehrane, no ima svoje probleme te također može odvesti čovjeka u metabolički sindrom i dijabetes.

notloB kaže...
čitam, gledam po youtubovima da su ulja dobivena od sjemenki nedobra iako mislim da je to pseudoznanstveno smeće,

Zašto to misliš? Polinezasićene masne kiseline su nestabilne (lako oksidiraju) i uzrokuju upale u tijelu, a ujedno biljna ulja dobivena su kemijskih procesima. Znači, nije da su hladno prešana kao tipično maslinovo.

U najmanju ruku možeš reći da se još ne zna ili da još nije izmjereno koliko točno su štetna za zdravlje. Dobra za zdravlje nisu sigurno.

notloB kaže...
neki propagandisti keto dijeta to posebno propagiraju i dodaju kako su zasićene masti, one životinjskog porijekla ok, iako znanstvene studije pokazuju suprotno...

Ovo zadnje također nije istina. U više navrata su u propisno odrađenim studijama, na koje su potrošili miljarde dolara, pokušali dokazati da zasićene masti uzrokuju probleme, da uzrokuju bolesti srca i krvnih žila, no nisu uspjeli - jer one to ne čine. Zasićene masti su bez pravih dokaza demonizirane od Ancela Keysa kako bi se otvorilo prostora za industriju šećera i škroba i apsurdnu piramidu prehrane temeljenu na nizom škrobnih obroka - zasićene masti neopravdano su proglašene štetnima da bi se onda svijetu šećer i škrob "prodali" kao neštetna alternativa, iako je stvarnost potpuno suprotna. Pogledaj malo što kaže Dr. Ben Bikman, koji se intenzivno bavi tim stvarima. Dolazi do promjene paradigme i istina se više ne može prikriti. Cat is out of the bag!

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice