no shit sherlock, kao da smo u kini pa si ti obavezan radit za minimalac da te netko rauba? Što ti misliš da svi u HR rade za minmalac? Svugdje u svijetu pa i kod nas.
Naravno da ima nitko nije nezamijenjiv kad to shvatiš možda bude nekaj od tebe a ne se borio za minimalac već za što veću moguću plaću.
Dragi kolega, imam plaću veću od prosječne, ali plaćam doprinose, za mirovinu, malo veće od minimalca. Kako pita se vrli "guzda" Memfis? Tako da su mi sve stimulacije, smjenski rad, naknade za prijevoz i obrok maksimum maksimuma. Da ne govorim kako je ta iznad prosječna plaća fiksna. Drugim riječima, radio 20 radnih dana ili 23 radna dana, dobijem istu plaću. Namjerno ne pišem zaradim jer mi 3 dana nije plaćeno, a morao sam doć na posao. Kako opet se pitaš? Ugovorom mi je propisana minimalna satnica, rečeno je koliko radiš, toliko ćeš i dobit. Opet laž, jer za 23 dana sam dobio isto kao i ono što sam zaradio za 20. Uglavnom, da skratim i sebi i tebi muku, nadam se uskoro na brod, tako da si zaradim tu mirovinu i da kupim svoju nekretninu. Ako to propadne, morat ću u englesko govorno područje, jer mi savršeno paše taj jezik i razumijem ga jako dobro. Ovo tu u RH meni nema smisla. Radim, pošteno kao i većina, a svakim danom imam sve manje i sve mi je lošije. Tu sam pročitao kako bi se jedan kolega borio protiv inflacije. Kaže nije moguće povećat plaće jer će se povećat inflacija. Jedna popularna metoda je bila, naravno kod manjih inflacija i kriza, podić plaće, pokrenut potrošnju da se gospodarstvo ubrza. Rasterećivanje poreznih davanja itd. Također gorivo je sada jeftinije, trgovci povećavaju cijene. Koji inputi su ti sada veći? Jedva čekam fin. izvješća za prošlu godinu. Jedva čekam.
Ne kukaj stalno, traži drugi posao.
najbolji su mi ovi iz ZGa koji se furaju na croony kapitalizam...
posla ima za onoga tko ga želi naći, samo....
gospodo, posao (zaposlenje) nosi troškove, a najčešće u Hrvatskoj je problem javnog prijevoza... niti ga ima, niti opravdava cijenu, niti je ta cijena refundirana/pokrivena putnim troškovima...
što mislite kako je po slavonskim, ličkim vukojebinama, ako ženica izgubi posao u firmi, gdje moeže naći smisleni posao koji joj neće uništiti život...
ili evo, hrpa Koprivničanaca ide na rad u Prelog, 40 km... nema javnog prijevoza, tj. može - vlak Koprivnica-Varaždin, pa Čakovec pa vlak za Kotoribu, skineš se u Čehovcu i onda za dobru mjeru 3 km pješke?
Buseva nema, jer se ne isplate, pa no imamo aute, pa se vozimo 3-4 u autu (ja se ne žalim, meni je OK)...
a što s mlađarijom koja je tek krenula u život, nema ničega, sam se zakopati u kredite i raditi za minimalac i nesigurnu budućnost ?
Usput, Koprivnica (Podravka, Belupo, Hartmann, Carlsberg, Bilokalnik IPA) s 30.000 stanovnika ima manje zaposlenih nego Prelog s a 7.800 st (hrpa nas je tamo) sve od velikih planera...
Najbolji su mi ovi kaj seru po Zagrebu a svi masovne sele u isti još od doba školovanja i ostaju tam ... onaj koji je uložio u sebe i ostao na selu sigurno ne radi za minimalac to mogu garantirat 100%.
gle, u Zagrebu koji je mentalitetom postao maloazijska kasaba (sekiranje po Kozari putevima, Bandićevi glasači, "dijaspora"), ne bih živio nikada... radio s putovanjem jesam i to jedino dobro, nema prireza a plaća je veća...
a ovi koji su na selu gazde - nema ih puno, jer je količina obradive zemlje konačna i dok ju ti okrupniš u Hrvatskoj treba vremena...
ali s epo partijskim linijam izvlače poticaji, pa se asfaltira dvor i uzme nešto od njemačkog svetog trojstva...
može se, ali takvih ima vrlo malo, koji ulože 2-300.000 € za traktore i mehanizaciju, nabrojiš ih na prste jedne ruke, ali sisača proračuna ima više....
Onda nemoj, ostani na tom svom selu i nastavi brat duhan i sadit suncokret. I nemoj stalno gledat u tuđi tanjur možda ti krene u životu.