Nitko ne govori o utjecaju tamnih panela na okolnu temperaturu...Zeleno je sad nova religija...Kupiti EV s poticajem je sad svjetonazor...Ali nema besplatnog ručka
Više od 16.2 milijuna kuna A1 Hrvatska ulaže u eko
- poruka: 7
- |
- čitano: 6.410
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Zato mi je uvijek fascinantno da ti projekti uvijek stavljaju panele na neki prostor gdje nema ničega?
Nekoć davno smo radili usporedbu, kad bi kompletna površina krovova grada New Yorka bila pokrivena panelima, to bi bilo već dovoljno za namiriti 80% svjetskih potreba za strujom (da, znam, sunce ne sija 0-24, ovo je samo da se pokaže koliko zapravo malo prostora koji je već izgrađen treba), tak da je ovaj sistem skroz bezveze.
Ali opet, vjerovatno je jeftinije kupovati zemljište nego ljudima plaćati naknade za korištenje krova, pa zato.
Edit: dobro sam zapamtio: https://landartgenerator.org/blagi/archives/127
A površina krovova u New Yorku je oko 200.000 km2, dok je za ukupne potrebe za energijom (uključujući i fosilna goriva za prijevoz, znači sva energija koja se potroši u svijetu) potrebno trenutno oko 500.000 km2 (dva i pol puta površina krovova u New Yorku) solarnih panela).
Ups, nije mi bilo sumnjivo, fulao sam puta tisuću, površina milijun krovova u New Yorku je 200 km2
Ali ok, na onom linku se vidi koliko je to zapravo malo površine, u svakoj državi bi bilo dovoljno pokriti krovove glavnog grada i to bi bilo i puno previše.
Površina naftnih bušotina je još manja a već su ionako izvan naselja
meni su svi izvori energije, raznovrsni, ovisno o namjeni - privatljivi i eko-šmeko. svi ionako manje ili više dolaze u osnovi iz prirode (sunac, uran, ugljen, nafta, hidroelektrane, hrana ...) i prirodi se (u unešto izmijenjenu obliku) vraćaju. očuvanje energije, rimembr? zakon?
Ekšeli, not.
Paneli su efikasniji na povišenim temperaturama, ali trajnost to ne prati
Ekšeli, not.
Paneli su efikasniji na povišenim temperaturama, ali trajnost to ne prati
Ne ne... 100% efikasnost panela pada s porastom temperature.