Dodaš malo Cole i to je to
Vino dozrelo na Međunarodnoj svemirskoj postaji mo
- poruka: 14
- |
- čitano: 4.187
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
chateau merde spatial, s vodom za bevandicu, za gospodina grdovića pod onim stolom.
bio sam prisutan kad je čovjek u ekskluzivnom restoranu konobar donio prašnjavu butelju, obrisao je krpom i otvorio, dao čep gosponu koji je naručio, a ovaj mu vrati čep i kaže nešto. Konobar onjuši čep, vidi se da mu je neugodno, kaže "oprostite" te odnese vino. Kasnije su još razni dolazili do tog stola ispričavati se i ljubit dupe klijentu. Toliko o tim starim, arhivskim i jako vrijednim vinima.
bio sam prisutan kad je čovjek u ekskluzivnom restoranu konobar donio prašnjavu butelju, obrisao je krpom i otvorio, dao čep gosponu koji je naručio, a ovaj mu vrati čep i kaže nešto. Konobar onjuši čep, vidi se da mu je neugodno, kaže "oprostite" te odnese vino. Kasnije su još razni dolazili do tog stola ispričavati se i ljubit dupe klijentu. Toliko o tim starim, arhivskim i jako vrijednim vinima.
Inače je, uobičajena, praksa da konobar pomiriše čep i prvi reagira ako je vino "ošlo na kvasinu". Nije uopće rijetka situacija da se na najmanji trag sumnje butelja vraća, bez isprobavanja.
U ovom slučaju se radi o vrlo strogo nadzirano procesu zrenja, a uz to je bilo i drugih 11 boca, koje su sve isprobane, tako da kupac može biti dosta siguran da će dobiti ispravno vino, ali doza rizika jasno uvijek postoji.
Vina (a i druge stvari) nisu skupa zato jer ih je netko proglasio vrijednim, već zato jer postoji netko tko je za njih spreman platiti toliko koliko plati. Zato se i ovo "svemirsko" vino prodaje na aukcije. Da vide koliko je netko spreman platiti za njega.
A za loše arhivsko vino nije krivo vino, odnosno vinar, nego, najčešće, proizvođać čepa. Desi se da neki čep nije najbolji i vino se ukvasi. Ništa neobično. Čepovi su, oni najbolji, od prirodnog materijala, a priroda nije uvjek savršena. Znaju to ljudi koji se time bave i zato konobar nije uvjeravo gosta da je u krivu, a i gost zna da će dobit drugo bocu. Ispričavanje je samo znak dobrog poslovnog poteza. Nije to nikakvo ljubljenje dupeta. Kada nešto zabrljate, pa i kad nije vaša greška, red je ispričati se. Tako to rade kulturni ljudi.
p.s.
E da, konobar je pogrješio. On je morao prvi pomirisati čep.
Kao i obično bogatima treba nešto skupo da se mogu prenemagati.
Vina (a i druge stvari) nisu skupa zato jer ih je netko proglasio vrijednim, već zato jer postoji netko tko je za njih spreman platiti toliko koliko plati. Zato se i ovo "svemirsko" vino prodaje na aukcije. Da vide koliko je netko spreman platiti za njega.
A za loše arhivsko vino nije krivo vino, odnosno vinar, nego, najčešće, proizvođać čepa. Desi se da neki čep nije najbolji i vino se ukvasi. Ništa neobično. Čepovi su, oni najbolji, od prirodnog materijala, a priroda nije uvjek savršena. Znaju to ljudi koji se time bave i zato konobar nije uvjeravo gosta da je u krivu, a i gost zna da će dobit drugo bocu. Ispričavanje je samo znak dobrog poslovnog poteza. Nije to nikakvo ljubljenje dupeta. Kada nešto zabrljate, pa i kad nije vaša greška, red je ispričati se. Tako to rade kulturni ljudi.
p.s.
Konobar je možda i prvi probao. Nisam baš buljio u njih da vidim što se događa. Jasno je da se vino ne kvari zato jer ne valja u startu već zato jer nije bilo dobro zatvoreno ili skladišteno ("podrumirano" ). Kao što je jasno zašto nešto košta ovoliko ili onoliko. Uopće nisam skretao pažnju na oskudnost nekog dobra i potražnju koja ga čini više ili manje skupocjenim. Govorim o tome da nekad ljudi kupe skupo vino na aukciji ali im nitko ne garantira da to vino išta valja. OK, možda je u ovom slučaju drugačije.
Također sam skrenuo pažnju na to koliko je to možebitno neugodna situacija, a ovo drugo je normalno da se ispričavaju, pa čak i kad nije. Događalo mi se da me upgradeaju u business klasu, a jednom sam se žalio na buku u hotelu pa su me u znak isprike prebacili iz sobe od 120€ u suite od 600€ (bez zafrkancije!). Čak i ja lažem nekad klijentima da je nešto moja krivnja iako su oni zabrljali, znam da se bolje osjećaju ako sam ja kriv, a vjerojatno im je uglavnom jasno da su oni krivi. Na kraju krajeva ako ja priznam krivnju teže mogu glumit ljutnju pa se izbjegnu neugodnosti a i smanjujem im manevarski prostor (zapravo nagon) da traže nešto što bi mi donijelo dodatni trošak. Izreku "kupac je uvijek u pravu" nisu smislili kupci već prodavatelji - jer je tako za njih najjeftinije.
Prijateljski savjet: piši ekavicom ili ikavicom i bez "kvačica".
Konobar je bio u pravu
Gost: gospodine, zar niste pomirisali čep? Pa ovo vino je otišlo na kvasinu! Jeste li ga uopće kušali?
Konobar: šta ću mirisat' kad imam koronu, oš'o i meni njuh na kvasinu, miriši ga sam. Prob'o sam vino još u podrumu iz flaše i štajaznam, baca na jabučni ocat, od njega se mršavi pa bi ti dobro došlo.
Mene više čudi kako to da nikad u povijesti ni jedna butelja nije koštala više od milijun dolara.
Pa ono, digitalne slike se prodaju za više :D
Mene više čudi kako to da nikad u povijesti ni jedna butelja nije koštala više od milijun dolara.
Pa ono, digitalne slike se prodaju za više :D
treba tokenizirat vina, na etiketu QR kod i eto para.
p.s.
Konobar je možda i prvi probao. Nisam baš buljio u njih da vidim što se događa. Jasno je da se vino ne kvari zato jer ne valja u startu već zato jer nije bilo dobro zatvoreno ili skladišteno ("podrumirano" ).
Konobar nije prvi probao, jer da je ne bi dao gostu nego odmah otišao po drugu bocu. A ovi drugi što su se došli ispričavat ispričavali su se radi konobarove greške, koji je gosta izložio neugodnosti, a ne zbog vina.
A za moje pisanje se ispričavam ako sam gdjegod pogriješio/pogrešio/pogrišio, a ispričavam se i ako nisam pogriješio.
A djeca i dalje umiru od gladi i nehigijenskih uvijeta života, sramite se uopće što prenosite ovo smeće od vijesti. Fuj.
Vino ne valja ni malo , obični bučkuriš popio sam 2 butelje dobio žgaravicu i ujutro me bolila glava