Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19? zaključana tema

poruka: 8.491
|
čitano: 1.493.744
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?".
4 godine
protjeran
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Pero Dinamit kaže...
Yebiga, bila je i 1918. neka gripica koja je pokosila pun klinac ljudi. A gripa. Pfff.

Pa i ja bi te ucitelje sprasio da mom djetetu prenesu koronu, a ne stite se. Jos i znaju da trebaju.
Nitko jos nije umro od nedostatka kisika dok je nosio masku preko lica.

E ja sam prekjučer imao problema na poslu, stariji čovjek dobro da se nije srušio, nije mogao disati više. Rekao sam mu nek skine tu jebenu masku i nek ju baci, nek se smiri i nek sjedi kod nas u uredu dokle god treba, dok se ne oporavi. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.3.2021 7:21 (foofajter).
4 godine
protjeran
mariclius kaže...
Gotovo 30 godina laži i pljačke naroda. Zločinci u kravatama. Kradu, lažu, varaju na svakom koraku.
I mi njima treba da vjerujemo u vezi korone ili bilo čega drugoga?
30 godina uništavanja države i sad bi trebali vjerovati da oni rade u našu korist?

Jedna pravila za jedne, druga za druge.

Jučer sjedimo navečer u birtiji, i gazda veli, ajde morate van, policija veli da nek zatvorim jer onda i njih zajebavaju. Sve oke, pošteno.

Ali nije pošteno jer cijela okolica zna da hadezeovske rupe sa klincima koji se trgaju na cajke rade do jutra bez prestanka.

Pa ti radi i preživi u ovoj smrdljivoj državi. 

4 godine
protjeran
Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?

kako možete sjediti u birtiji navečer kada su birtije zatvorene i ne smiju raditi. smiju raditi samo otvorene terase a hladno je.

hitno treba početi bilježiti tko radi i oduzeti mu sve potpore od države koje inkasiraju od 4.000 kn po radniku i mjesečno plus dio fiksnih troškova. A kada se zarazite u birtiji onda liječenje na teret svih, ma nemoj majstore. 

0 4 hvala 0
5 godina
Vjerujte mi nemam namjeru se konfrontirati sa nenormalnim osobama, ja mislim da sam još uvijek ok. Moja podrška mv player, dva super komentara. Vidi što kaže foofajter njemu smrdi država ha ha ha ha.
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.3.2021 8:08 (Rocki).
13 godina
neaktivan
MV player kaže...

A kada se zarazite u birtiji onda liječenje na teret svih, ma nemoj majstore. 

Jesi se ikad ljecio u rh? Onako pitam za frenda.

4 godine
protjeran

Ajde ne seri. Ja ti mogu nabrojati par birtija u mojoj županiji koje sigurno rade od jutra do sutra, ali im nitko ništa ne može jer su zaštićeni od strane Đakića, Kirina i ostalih smradova. A ovi ostali koji pokušavaju bar malo radit, to nažalost ne mogu jer policija dolazi u obilazak, koja sva srećom ne reagira, ali zna se po čijem nalogu dolaze.

https://sib.net.hr/vijesti/regija/3918206/od-posljedica-premlacivanja-u-kbc-u-osijek-preminuo-18-godisnjak/

Evo ti ovo. Cijela okolica zna ispred kojeg lokala i u koliko sati se to desilo. Ali naravno, službeno priopćenje je drugačije jer u to vrijeme kad se to desilo, lokali nisu smjeli raditi.

Kaj se tiče zaraze, ja sam redovito bio jednom do dva puta godišnje prehlađen na najjače, ali otkad je korone, gle čuda, nijednom bolestan, a radim sa strankama i u zadnjih godinu dana sam vjerojatno imao doticaj sa par tisuća ljudi. Baš zanimljivo. Ne trebam napominjati da u tih godinu i više dana nisam nijednom stavio masku na poslu. I jbg, odgovoran sam sad za tisuće leševa koje sam ostavio iza sebe.

Tak da ako nekom treba liječenje na teret države, onda si to ti i ostali pacijenti koji uživaju u ovom korona fenomenu.

Pun mi vas je kurac koronaša i stožeraša, dabogda propala još jedna turistička sezona i svi ostali bez posla pa se onda i dalje jebite s koronom

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.3.2021 8:43 (foofajter).
17 godina
neaktivan
foofajter kaže...

Kaj se tiče zaraze, ja sam redovito bio jednom do dva puta godišnje prehlađen na najjače, ali otkad je korone, gle čuda, nijednom bolestan, a radim sa strankama i u zadnjih godinu dana sam vjerojatno imao doticaj sa par tisuća ljudi. Baš zanimljivo. 

Očito ti nije jasno da si upravo sam dao argument protiv svega što tvrdiš. Mjere koje se primjenjuju u cijeloj zemlji, a i globalno, su dovele do toga da se druge sezonske respiratorne bolesti manje šire. To je upravo dokaz da mjere funkcioniraju i da bi bez njih korona uzrokovala daleko više žrtava. To što se pojedinac ne drži mjera ne mijenja činjenicu da se milijuni drugih drže. I da, bilo bi još efikasnije da se svi drže.

Nekoć su se na ovom forumu skupljali ljudi koji su baratali osnovnom logikom, a kad bi pogriješili, drugi, poput MrBlca bi ih ispravili. Sad se tu skupilo svega, a MrBlc i ekipa šute kao zaliveni.

Ajde ne seri. 

Tak da ako nekom treba liječenje na teret države, onda si to ti i ostali pacijenti koji uživaju u ovom korona fenomenu. 

Pun mi vas je kurac koronaša i stožeraša, dabogda propala još jedna turistička sezona i svi ostali bez posla pa se onda i dalje jebite s koronom

Dobro ti nama došao i nemoj slučajno mijenjati svoje navike i postati pristojan.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
4 godine
protjeran
MV player kaže...

kako možete sjediti u birtiji navečer kada su birtije zatvorene i ne smiju raditi. smiju raditi samo otvorene terase a hladno je.

hitno treba početi bilježiti tko radi i oduzeti mu sve potpore od države koje inkasiraju od 4.000 kn po radniku i mjesečno plus dio fiksnih troškova. A kada se zarazite u birtiji onda liječenje na teret svih, ma nemoj majstore. 

Rocki kaže...
Vjerujte mi nemam namjeru se konfrontirati sa nenormalnim osobama, ja mislim da sam još uvijek ok. Moja podrška mv player, dva super komentara. Vidi što kaže foofajter njemu smrdi država ha ha ha ha.

Jel idete u X man konfiguraciju?

Life is meant to die. Accept your fates.
4 godine
protjeran

E moj Višče, vidi se na primjeru Češke i sličnih država kako  je zatvaranje i držanje mjera vrlo efikasno.

Dajte ljudi, korone se nećemo nikad riješiti, ni s mjerama niti bez njih, a bome ni s cjepivom, cretenovid putovnicama i ostalim. Psihičke posljedice će biti puno veće, korona je mala beba. Evo ja bi se prvi propucao istog trena da mogu jer mi je stvarno više dosta. Meni ove izgubljene dvije, tri, možda i više godina neće nitko nadoknaditi, a sad da li ću živjeti 50 ili 70, meni je tak svejedno jer sam trenutno u godinama kad konačno imam posao, imam pare, ali mi pandemičari brane da ih trošim na putovanja, festivale, utakmice.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.3.2021 13:06 (foofajter).
13 godina
neaktivan

Ja samo mogu rec da ce posljedice koje ce korona ostavit a ticu se ekonomije bit da cemo se kolektivno iselit kad drzava padne osim kockoglavih hdzsdp...

Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina
Horatio_Hornblower kaže...

Ja samo mogu rec da ce posljedice koje ce korona ostavit a ticu se ekonomije bit da cemo se kolektivno iselit kad drzava padne osim kockoglavih hdzsdp...

Ekonomija pada ne samo kod nas nego i u svijetu... a ja dokle god imam par hektara zemlje da mogu krompira i žita posaditi - ne'am brige.

Jedina mi je briga kako doći do AstraZeneca da se konačno i ja ubodem.

17 godina
neaktivan
foofajter kaže...

E moj Višče, vidi se na primjeru Češke i sličnih država kako  je zatvaranje i držanje mjera vrlo efikasno.

Ne znam koje obrazovanje imaš, ali sam siguran da nisi epidemiolog. Epidemije nisu jednostavne stvari 'ako A -> onda B', na epidemiju utječe jako puno faktora i nijedan od njih nije egzaktan, nego svaki doprinosi s određenim postotkom (zato nisu propisane samo maske, nego i desetak drugih mjera, jer maske doprinose samo do određene mjere). Drugi bitan faktor je vrijeme. Ne možeš situaciju promatrati u jednoj vremenskoj točki, jer zbog vremena inkubacije i brdo drugih faktora rezultate uvijek vidiš s odgodom. Prije par tjedana mi frend dokazuje kako su to sve gluposti jer u BH nitko ne pazi i onda za desetak dana tamo bukne. Znači problematika nije jednostavna.

Iz tvog pisanja je očito da negativan stav imaš iz sasvim osobnih razloga(kao i većina tvojih istomišljenika), a onda samo tražiš (cherry picking) vijesti koje se uklapaju u unaprijed donesen sud.

Nisi objasnio što točno Češka dokazuje, jer i oni su, kao i većina država imali periode s blažim i oštrijim mjerama, a izuzetno je bitno jesu li strože mjere uvedene na vrijeme. Iz iskustva znamo da političari utječu na mjere iz svojih razloga.

https://edition.cnn.com/2021/02/28/europe/czech-republic-coronavirus-disaster-intl/index.html

Too little, too late

Dr. Rastislav Maďar, the dean of the University of Ostrava's medical school and one of the country's top epidemiologists, points to three decisions as the root cause of the current crisis. The first came when the government overruled its own advisers, including Maďar himself, and refused to reinstate a mask mandate in the summer; the second when it decided to reopen shops ahead of Christmas; and the third when it failed to react to the new variant popping up in early January.

"These were the three big errors and right now, we are just praying there won't be a fourth one," he said.

When pressed on the masks issue in Parliament, Babiš accused the opposition of politicking, saying "the regional election was the worst thing that could happen to Covid-19."

"The opposition was keen to capitalize on this too, criticizing the measures, calling face masks 'muzzles' and questioning why we should wear them when the case numbers are still low," Maďar said. "The problem of course is that we cannot react to the numbers we are seeing right now, because if we do this, we are two weeks too late," he added.

The government's reluctance to act meant the epidemic got out of control.

foofajter kaže...

Dajte ljudi, korone se nećemo nikad riješiti, ni s mjerama niti bez njih, a bome ni s cjepivom, cretenovid putovnicama i ostalim. Psihičke posljedice će biti puno veće, korona je mala beba. Evo ja bi se prvi propucao istog trena da mogu jer mi je stvarno više dosta. Meni ove izgubljene dvije, tri, možda i više godina neće nitko nadoknaditi, a sad da li ću živjeti 50 ili 70, meni je tak svejedno jer sam trenutno u godinama kad konačno imam posao, imam pare, ali mi pandemičari brane da ih trošim na putovanja, festivale, utakmice.

Nećemo je se riješiti, kao ni gripe, ali kad cjepivo postane svima dostupno bit će opasna kao i gripa, tj. moći ćemo se vratiti u normalu. Isključivo o procjepljenosti ovisi kada će to biti i svi kojima je to prioritet bi trebali poticati na cijepljenje. Horatio je bar tu dosljedan.

Znam da ti se u tim godinama čini kao katastrofa, ali nekoć su ljudi išli po godinu, dvije, tri u vojsku, a mnogi onda i par godina u rat, pa su preživjeli, a to je bilo malo gore od sjedenja doma pred računalom. Bez ljutnje, ali tvoja generacija je malo razmažena jer ljudi koji nisu odrasli uz veće probleme teže se nose s njima kad ih snađu kao već formirane osobe.

17 godina
Pero Dinamit kaže...
Yebiga, bila je i 1918. neka gripica koja je pokosila pun klinac ljudi. A gripa. Pfff.

Pa i ja bi te ucitelje sprasio da mom djetetu prenesu koronu, a ne stite se. Jos i znaju da trebaju.
Nitko jos nije umro od nedostatka kisika dok je nosio masku preko lica.

Drugi val: između 50-100 milijuna ljudi pokosio. Ali, jebiga ratno i poratno stanje su učinile svoje da niti dan danas ne znamo točan broj mrtvih.

I thought that I heard you laughing I thought that I heard you sing I think I thought I saw you try But that was just a dream That was just a dream
13 godina
neaktivan

Super samo jos nekih 50tak miljuna i tu smo...

I kad svi spominjete spanjolicu pogledajte malo druge razloge a jedan od najvaznijih je

Ishrana koja je prakticki u europi bila svedena na minimum minimuma za prezivljavanje 

Sanitarne uvjete

Gomilu vojnika i ratnog osoblja i zatvorenika komprimitiranog imuniteta.

Ima na you tubu odlicnih dokumentaraca zasto je spanjolica bila toliko smrtonosna a prakticki je nesto sto se ponavlja svakih par godina. Ali da umirali su mladi zdravi ljudi ko i danas..

A sad  Ima li kakvih vijesti o otvaranju novih radnih mjesta u hrvatskoj ili cemo i dalje o virusu cjepljenu ko je u pravu ko je u krivu?

Niti sam ja u pravu koji tvrdi da je ovo bezazleno (jer prakticki za normalne ljude iapod 65 je vise manje bezazleno) niti je u pravu onaj koji ovo kao kataklizmu i apokalipsu civilizacije.. 

Moj PC  
4 0 hvala 0
4 godine
protjeran

bolesnika ima puno i sve su glasniji.

što glasniji to bolesniji

4 godine
protjeran
Istina, ima vas dosta
14 godina
neaktivan
Visak kaže...

Nećemo je se riješiti, kao ni gripe, ali kad cjepivo postane svima dostupno bit će opasna kao i gripa, tj. moći ćemo se vratiti u normalu. Isključivo o procjepljenosti ovisi kada će to biti i svi kojima je to prioritet bi trebali poticati na cijepljenje. Horatio je bar tu dosljedan.

zar se gripe nismo rijesili? zahvaljujuci maskama i distancom ?

ne znam pa pitam, ali ako cca 80-90% covid pozitivnih ima blage ili nikakve simptome, zar nije vec sad manje opasnija od gripe?

6 godina
protjeran

Dajte se cijepite protiv gluposti.

I dajte vise zakljucajte ovu glupu temu.

Discord za BUG-ovce https://discord.gg/Yu9aTxk
Moj PC  
12 0 hvala 5
4 godine
protjeran
Britanci uspjeli cijepiti 873 tisuće ljude u jednom danu.

Nama na teletekstu zna biti glavna vijest da kreće masovno cijepljenje u Zagrebu, a ono cijepit će 4-5 tisuća ljudi. Mislim da sam to jučer ili prekjučer pročitao.

Neko bi mislio da se sprdamo, al ne, mi smo ozbiljni
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.3.2021 20:43 (foofajter).

0 0 hvala 0
15 godina

eh sad će Plen-Ki-Mun od govana pitu napraviti, te vlastoručno 874.000 cijepiti dnevno...

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.3.2021 21:10 (Stric_Jura).
17 godina
neaktivan
16OR kaže...

zar se gripe nismo rijesili? zahvaljujuci maskama i distancom ?

Nije iskorjenjena, samo je vrlo rijetka ove sezone. Vremenom će se vjerojatno vratiti na staro.

16OR kaže...

ne znam pa pitam, ali ako cca 80-90% covid pozitivnih ima blage ili nikakve simptome, zar nije vec sad manje opasnija od gripe?

Ako gripe trenutno praktički nema, a od korone ljudi i dalje umiru, očito korona nije manje opasna.

16 godina
odjavljen
Visak kaže...

@MrBlc
Citirao sam upravo onaj dio na koji se referiram, a to je logička besmislica da 'nije nemoguće jer nemamo dovoljno podataka'. 

Nisam niti negirao što si pisao o cjepivu, niti optuživao za teriju zavjere, samo sam ukazao da to nije nikakav argument. U kamenom dobu je bilo moguće i da je Zemlja ravna ploča, jer nije bilo dovoljno podataka.

I ponovno, to je bio odgovor Ranku na njegov nebulozni post kojim je htio pokazati da bi tako nešto bilo nemoguće, samo što podaci na koje se poziva to ne pokazuju, a posebno ne pokazuju da takva tvrdnja vrijedi za sve dobne skupine.

Da je netko u kamenom dobu tvrdio da je nemoguće da je Zemlja ravna ploča, odgovor "ne možeš to tvrditi jer nemamo podataka koji to pokazuju" bi bio sasvim validan i točan. To ne znači da je izgledno da Zemlja jest ravna ploča, već samo da tu mogućnost ne možemo kategorički odbaciti kao što to pokušava onaj tko je iznio tvrdnju.

Visak kaže...

Edit: Iznio si prilično snažnu tvrdnju u situaciji kada stavovi o cijepljenju doslovno odlučuju o tome koliko će ljudi umrijeti i kada će se život vratiti u normalu, a da nemaš za tu tvrdnju nikavu osnovu.

Da si napisao 'nije nemoguće, ali zasad nema indicija', to bi bilo korektno, ovako baš i nije.

Želiš reći da je EMA otvorila istragu bez ikakvih indicija? Da su mnoge zemlje blokirale upotrebu cjepiva bez ikakvih indicija? Što je to neka zavjera protiv AstraZenece kao osveta za Brexit?

Prema indicijama koje sad imamo, cijepljenje starijih i ugroženih bi trebalo nastaviti jer je kod njih risk/benefit povoljan. Međutim, za cijepljenje mlađih neugroženih osoba bi ipak trebalo prikupiti dodatne podatke jer za njih korona predstavlja manju opasnost, a na relativno mali broj cijepljenih koji spadaju u tu skupinu (većinom medicinski djelatnici i pružatelji skrbi za starije, te nešto učitelja), javlja se zabrinjavajući broj slučajeva pojave ugruška. Da, možda se pokaže da se radi o ljudima koji su rizični po pitanju ugrušaka i koji bi ugrušak vjerojatno imali i u slučaju zaraze koronom, međutim, u ovoj fazi, kad još nismo procijepili sve ugrožene, itekako imamo prostora za puhati na hladno na temelju takvih indicija, a zadnje što je potrebno jest odmahivanje rukom na takve slučajeve, što smo imali priliko već vidjeti kod nas.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
16 godina
odjavljen
Horatio_Hornblower kaže...

To je onaj "Mujo, da sutra bude smak svijeta, što bi napravio?" - "Ženu i djecu u auto, pa pravac Njemačka".

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Visak kaže...

Edit: Iznio si prilično snažnu tvrdnju u situaciji kada stavovi o cijepljenju doslovno odlučuju o tome koliko će ljudi umrijeti i kada će se život vratiti u normalu, a da nemaš za tu tvrdnju nikavu osnovu.

Da si napisao 'nije nemoguće, ali zasad nema indicija', to bi bilo korektno, ovako baš i nije.

Želiš reći da je EMA otvorila istragu bez ikakvih indicija? Da su mnoge zemlje blokirale upotrebu cjepiva bez ikakvih indicija? Što je to neka zavjera protiv AstraZenece kao osveta za Brexit?

Prema indicijama koje sad imamo, cijepljenje starijih i ugroženih bi trebalo nastaviti jer je kod njih risk/benefit povoljan. Međutim, za cijepljenje mlađih neugroženih osoba bi ipak trebalo prikupiti dodatne podatke jer za njih korona predstavlja manju opasnost, a na relativno mali broj cijepljenih koji spadaju u tu skupinu (većinom medicinski djelatnici i pružatelji skrbi za starije, te nešto učitelja), javlja se zabrinjavajući broj slučajeva pojave ugruška. Da, možda se pokaže da se radi o ljudima koji su rizični po pitanju ugrušaka i koji bi ugrušak vjerojatno imali i u slučaju zaraze koronom, međutim, u ovoj fazi, kad još nismo procijepili sve ugrožene, itekako imamo prostora za puhati na hladno na temelju takvih indicija, a zadnje što je potrebno jest odmahivanje rukom na takve slučajeve, što smo imali priliko već vidjeti kod nas.

Kakve veze EMA ima?

Jasno sam citirao dio tvojeg posta o kojem govorim, a poslije sam ti to i napomenuo:

Iako trenutno nemamo dovoljno podataka za to tvrditi, nije nemoguće da za određene dobne skupine cjepivo bude rizičnije od bolesti.

Ovo da je cjepivo za neku dobnu skupinu koja se do sada cijepila (djeca se ne cijepe) rizičnije od bolesti naprosto nije ničime indicirano. Sve skupa imaš nekoliko desetaka smrti povezanih (ne i dokazanih) s cjepivima, na milijune procijepljenih. Samo u Švedskoj u svakoj dobnoj skupini imaš više umrlih po pojedinim skupinama.

https://www.statista.com/statistics/1107913/number-of-coronavirus-deaths-in-sweden-by-age-groups/

Dakle, nema indicija da je za ijednu dobnu skupinu cijepljenje rizičnije od virusa.

17 godina

https://www.facebook.com/index.hr/posts/4079695468766949

komentari su strasni.

nadam se da to nisu prosjecni ljudi, jer ako jesu to bi znacilo da je pola hrvatske gluplje od toga.

Saćemi Bill Gayts ćitat muesli preko ugrađženog ćipa
Moj PC  
3 3 hvala 1
12 godina

Par pitanja za znalce:

Prvo je utvrđeno da se Covid prenio na ljude jedenjem šišmiša, a nakon toga da se ne može prenijeti hranom. Kako se onda prenio na ljude?

Covid i gripa se prenose sličnim ili istim putem (kapljično, aerosol). Gripa je ove sezone "iskorijenjena" primjenom zaštitinih mjera (maske, distanciranje, lockdown), ali te mjere nisu uspjele spriječiti transmisiju Covida.

Ako te mjere funkcioniraju, zašto Covid nije spriječen kao i gripa?

A ako mjere ne funkcioniraju ili ih se ljudi ne pridržavaju, kako to da su spriječile gripu? 

PSN - DeniZg80; Xbox - DeniZg#5788
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.3.2021 11:03 (DeniZg).
Moj PC  
8 0 hvala 1
17 godina
DeniZg kaže...

Par pitanja za znalce:

Prvo je utvrđeno da se Covid prenio na ljude jedenjem šišmiša, a nakon toga da se ne može prenijeti hranom. Kako se onda prenio na ljude?

Covid i gripa se prenose sličnim ili istim putem (kapljično, aerosol). Gripa je ove sezone "iskorijenjena" primjenom zaštitinih mjera (maske, distanciranje, lockdown), ali te mjere nisu uspjele spriječiti transmisiju Covida.

A ako mjere ne funkcioniraju ili ih se ljudi ne pridržavaju, kako to da su spriječile gripu? 

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-bughr/hocete-se-cijepiti-protiv-covida-19/279312.aspx?page=41&jumpto=6298804&sort=asc&view=flat

Saćemi Bill Gayts ćitat muesli preko ugrađženog ćipa
16 godina
odjavljen
Visak kaže...

Kakve veze EMA ima?

Jasno sam citirao dio tvojeg posta o kojem govorim, a poslije sam ti to i napomenuo:

Iako trenutno nemamo dovoljno podataka za to tvrditi, nije nemoguće da za određene dobne skupine cjepivo bude rizičnije od bolesti.

Kao odgovor Ranku koji je svojim postom želio prikazati da to nije moguće. To što uporno vadiš iz konteksta je ipak tvoj problem.

Visak kaže...

Ovo da je cjepivo za neku dobnu skupinu koja se do sada cijepila (djeca se ne cijepe) rizičnije od bolesti naprosto nije ničime indicirano. Sve skupa imaš nekoliko desetaka smrti povezanih (ne i dokazanih) s cjepivima, na milijune procijepljenih. Samo u Švedskoj u svakoj dobnoj skupini imaš više umrlih po pojedinim skupinama.

https://www.statista.com/statistics/1107913/number-of-coronavirus-deaths-in-sweden-by-age-groups/

Dakle, nema indicija da je za ijednu dobnu skupinu cijepljenje rizičnije od virusa.

U tih milijune procijepljenih, koliki je udio mlađih od 50-ak godina, bez neke kronične bolesti koja predstavlja rizik? U tih nekoliko desetaka smrti, koliko ih je mlađih od 50-ak godina?

Za Švedsku nisam radio detaljniju analizu rizika za mlađe, ali svakako treba spomenuti da su u tom grafu i oni koji jesu mlađi, ali spadaju u rizičnu skupinu i/ili imaju neku težu bolest.

Situacija kod nas, na temelju podataka dostpunih na koronavirus.hr o broju umrlih, dobne razdiobe umrlih na temelju tjednih izvješća (mogao sam direktno uzeti broj mrtvih iz tjednih izvješća, ali onda riskiram veću grešku ako neko slučajno preskočim, dok mi je za razdiobu dovoljno imati reprezentativni uzorak za odrediti razdiobu), te serološke studije HZJZ-a, rizik za osobu mlađu od 50 godina je 0,0375 % uključujući i one s poznatim rizicima i one bez poznatih rizika (što znači da je za one bez značajnog rizika značajno manji). Na žalost, nemamo detaljne podatke o zdravstvenom stanju preminulih, ali ako je udio onih s komorbiditetim među preminulima mlađima od 50 godina 90%, IFR za mlađe od 50 godina bez komorbiditeta pada na 0,00375%

U Hrvatskoj je trenutno cijepljeno 300 000 ljudi. Taj broj uključuje sve dobne skupine i oba cjepiva. Na žalost, podataka o tome koliko je cijepljeno AstraZenecom nemamo, kao ni razdiobu cijepljenih po dobi, međutim, znamo da prioritet imaju stariji i rizični, te zdravstveni djelatnici i zaposlenici u staračkim domovima.

S obzirom da imamo oko 1000 medicinskih djelatnika na 100 000 stanovnika, teško da ukupno imamo više od 60 000 ljudi u skupini medicinskih djelatnika i pružatelja skrbi, a neki od njih su cijepljenju Pfizerom, a mnogi se nisu ni cijepili. Edit: mnogi među njima su i stariji od 50 godina.

Misliš li da je logično pretpostaviti da imamo manje od 50 000 cijepljenih AstraZenecom koji su mlađi od 50 godina i ne spadaju u rizičnu skupinu? Već dvije smrti na 50 000 daju 0,004 %.

Da, znam da tu ima previše pretpostavki da bi ovo išta dokazalo, ali jest indicija koja poziva na oprez, pogotovo s obzirom na to da je cijena tog opreza relativno niska jer mlađi od 50 godina bez kroničnih bolesti ionako neće uskoro ni doći na red za cijepljenje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.3.2021 14:21 (MrBlc).
16 godina
DeniZg kaže...

Par pitanja za znalce:

Gripa je sezonska bolest u našim krajevima. Ako se pojavi u prosincu, siječnju, veljači i krene se širiti u otežanim uvjetima (smanjeni socijalni kontakti, distance, maske, više ljudi se cijepilo protiv gripe), naravno da se neće proširiti kao prošlih godina kad je bio high-life. Nagib krivulje rasta je jako mali i traje kratko. Gripa uvijek postoji, samo se slabije širi tokom toplijeg vremena, a u naše krajeve obično dođe iz drugih zemalja putovanjima kojih sad i nema baš. Tu i tamo se gripa pojavi kod nekog i ljeti, ali to su rijetki slučajevi i često ne uzrokuju epidemiju.

S druge strane covid-19 nije sezonska bolest, i stalno se širi. Brže ili sporije, nebitno, ali se širi već godinu dana.

Znači stvar je onoga što se inače zove "početno stanje". Ako je početno stanje 0 i vremenski uvjetovani rast, onda se neće puno ljudi uspjeti zaraziti. Ako je početno stanje za covid-19 u prosincu lupam nekoliko desetaka tisuća ljudi, što misliš da li će se potpuno zaustaviti širiti uz toliki broj ignoranata? Da se moglo zaustaviti širiti već bi se zaustavilo tijekom ljeta, a zimi sigurno ne bude. Ali gripa, koja tek onda počinje od nule, će se sigurno puno teže proširiti. 

Gripu u mom širokom krugu obitelji i prijatelja gotovo nitko nije imao već godinama (tu i tamo svake zime poneki slučaj - naravno pomaže i to što živim u gradu od 30k stanovnika), a Covid-19 je imao popriličan broj mojih poznanika, kolega i rodbine (isto u gradu od 30k stanovnika). Za sada na svu sreću bez ozbiljnijih posljedica osim jednog prijatelja kojemu je otac umro od covida kojeg je pokupio u bolnici. Ali znam par ljudi koji su bili na respiratoru zbog obostrane upale pluća, što nije nimalo bezazlena situacija. A dugoročne posljedice će se tek vidjeti.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.3.2021 12:06 (Bitanga).
10 godina

Tek-jutros-operirali-suka-morao-je-cekati-test-na-koronu 
Čovjeku pukla noga na dva mjesta, a morao je čekati pola dana zbog testa na koronu da bi ga operirali HAHHAHAHAH kakva debilana, pa ovo da mi je netko pricao prije koju godinu rekao bih mu da je lud.

Moj PC  
7 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice