Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19? zaključana tema

poruka: 8.491
|
čitano: 1.489.298
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?".
9 godina
neaktivan
Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?

A ovo mi je najjače:
Sad kad nam je i EU produžila narančasto i još ofarbala ZG, i kad postoji konsenzus da (opet) epidemija nije gotova već obrnuto...

npr

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/nova-korona-karta-europe-hrvatska-obala-ostaje-u-narancastom-stanje-se-pogorsalo-u-zagrebu/

https://www.vecernji.hr/premium/znanstvenici-o-daljnjoj-borbi-s-koronom-kako-zastititi-one-koji-se-ne-mogu-cijepiti-organizirati-posao-1514807

...Lauc sad mrtav hladan tvrdi da su upravo to oni predvidjeli, još u 6. mjesecu, pa još i više/gore! 

I onda još "pratite nas za više recepata" LOL

I naravno, kao i uvijek, ubačen jedva primjetni "disclaimer" - analno uvlačenje "mudroj Vladi".

0 4 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Bitanga kaže...

Od 5.1M ljudi, 529k ih je označeno kao hesitant (znači 10%), a od toga je 11k s PhDem. 

Graf malo toga govori o korelaciji s desničarenjem jer na njemu nema govora o političkoj orijentaciji. Možda ih je većina tih koji imaju PhD i koji su 'hesitant' ustvari zadrti desničari.

Moguće, međutim, da bi došao do PhD-a moraš proći kroz prijašnje stupnjeve obrazovanja, pa je teško objasniti U shape.

Bitanga kaže...

No slažem se da pametniji ljudi više propituju svijet oko sebe, u svim aspektima. Zato i postoji ona "da mi je biti glup da se malo odmorim".

To ne znači da se neće cijepiti.

Naravno, većina onih koje se tu naziva antivaxerima će se cijepiti kad i ako budu za to imali dobar argument. Oni pravi antivaxeri, koji se ne bi cijepili bez obzira na argumente i dokaze, su ipak u debeloj manjini.

Zaporožac kaže...

dakle, tko je napravio taj graf, koji je broj ispitanika kod osoba s VSS (primjer).

graf kao graf.

napravit ću i ja jedan, ako treba...

Onaj graf je s istog linka s kojeg je i citat kojeg sam ti trebao prevoditi. Tamo imaš i link na istraživanje, kao i institucije koje su ga provele.

Ako ti i to treba prevesti, sorry, ali to već spada u komercijalnu djelatnost prevođenja znanstvenih radova, pa se u to ne bih upuštao...

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
16 godina
Zaporožac kaže...
MrBlc kaže...

Kaže da graf oklijevanja u ovisnosti o stupnju obrazovanja ima U oblik krivulje - najviše oklijevaju neobrazovani i oni s najvišim razinama obrazovanja. 

dakle, tko je napravio taj graf, koji je broj ispitanika kod osoba s VSS (primjer).

graf kao graf.

napravit ću i ja jedan, ako treba...

Pa da, breakdown je svakako bezveze, jer bi se 2-3 kategorije mogle spojiti u jednu bez problema.

Npr. Bachelors + Masters + Professional bi bilo 31.6%. To bi onda bilo više od PhD.

Bachelors i Masters je ono godina-dvije razlike u obrazovanju (i to ono kad si tek mladi balavac koji nema pojma o životu). I kakve to ima veze ako studiraš elektrotehniku, strojarstvo, ekonomiju, filozofski.

I to je potpuno zanemarivo u kasnijem poslovnom životu, jer se rijetko tko bavi znanošću, nego rade u svojim područjima, koja mogu biti potpuno neka druga nego za što su se obrazovali.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.8.2021 13:50 (Bitanga).
4 godine
Kolacic kaže...

Cijepljen mogu potencijalno zaraziti druge ne treba ti test.

Necijepljen mogu zaraziti druge potreban je test. 

U oba slucaja ja mogu biti zdrav. 

Zeleno mogu partijat,restoran,kafic bez testiranja.

Ovo zeleno neće još dugo potrajati, a i sad ima restrikcija, osobito za "partijanja".

Cijepljen, zaraziš "druge".......... manje virusa, nećeš ljude odvesti na kisik.

Necijepljen, opasan si za druge jer ih možeš otjerati na respirator.

Ako si zdrav i cijepljen, manja si opasnost, da ne ponavljamo po stoti put.

Najteže je u životu sirovini dokazati da je sekundarna !
16 godina
MrBlc kaže...

Moguće, međutim, da bi došao do PhD-a moraš proći kroz prijašnje stupnjeve obrazovanja, pa je teško objasniti U shape.

Tbh, PhD nije garancija neke pameti. Samo da si bio vrijedan student, i umjesto da se zaposliš ostao malo u obrazovnom sustavu i odslušao još par kolegija više i napravio koji rad više pod pokroviteljstvom sveučilišta ili svojim novcem.

Nešto što i mi sa Masters degreem na poslu radimo svakodnevno, učimo i radimo na hrpi projekata. Samo van znanstvene zajednice pa ne dobivaš jebene diplome za svaki završeni projekt, nego novce!

Imam par takvih nadobudnih frendova s doktoratima i obični su ljudi kao i mi samo su imali neki kompleks ili mislili da će dobit veću plaću u privatnom sektoru zbog toga ;-)

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.8.2021 13:56 (Bitanga).
16 godina
odjavljen
Bitanga kaže...

Pa da, breakdown je svakako bezveze, jer bi se 2-3 kategorije mogle spojiti u jednu bez problema.

Npr. Bachelors + Masters + Professional bi bilo 31.6%. To bi onda bilo više od PhD.

Bachelors i Masters je ono godina-dvije razlike u obrazovanju (i to ono kad si tek mladi balavac koji nema pojma o životu). I kakve to ima veze ako studiraš elektrotehniku, strojarstvo, ekonomiju, filozofski.

I to je potpuno zanemarivo u kasnijem poslovnom životu, jer se rijetko tko bavi znanošću, nego rade u svojim područjima, koja mogu biti potpuno neka druga nego za što su se obrazovali.

Ajde izbriši ovaj lapsus prije nego netko vidi 

Ako imaš 500 zelenih, 300 svjetlocrvene i 200 tamnocrvene jabuke, onda možeš postotke zbrojiti pa reći da imaš 50% zelenih, 50% crvenih.

Međutim, ako na toliki broj imaš 250 (50%) trulih među zelenima, 112 (37,5%) trulih među svjetlocrvenima i 25 trulih među tamnocrvenima (12,5%), onda ne možeš reći da imaš 50% trulih među crvenima kad spojiš te dvije kategorije, već imaš 137/500, što je 27,4%.

Edit: evo i ja napravio lapsus držeći poduku  - zabucao sam koliko kojih sam napisao da ima. Korigirano.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.8.2021 14:01 (MrBlc).
4 godine
MrBlc kaže...
Onaj graf je s istog linka s kojeg je i citat kojeg sam ti trebao prevoditi. Tamo imaš i link na istraživanje, kao i institucije koje su ga provele.

Ako ti i to treba prevesti, sorry, ali to već spada u komercijalnu djelatnost prevođenja znanstvenih radova, pa se u to ne bih upuštao...

Što se tamo ima specijalno prevoditi a da ne zna prevesti srednjoškolac sa solidnim znanjem Engleskog...

To nije uopće bilo moje pitanje, nego bježite, jer je tekst bezvezan.

Pitao sam, koliko je u tom istraživanju obuhvaćeno osoba s VSS i većom spremom, u odnosu na NKV i slične ?

Možda je i više osoba obuhvaćeno upitnikom s NKV , u odnosu na VSS i nagore. ?

Ne znam....

Ne piše ništa...

A, sam izvadak teksta koji si c/p, je, moraš priznati debilana, a ti kao pristojan momak meni pišeš, da je taj dio teksta u okviru znanstvenih radova.

Ne podcjenjuješ me, ne flejmaš, ne. Ma da. (javi se ihushu da te prijavi, jer on to voli)

Nisam nekakav matematičar, no kako izvući postotke ako pitaš 500 ljudi iz jedne grupe i npr 30 ljudi iz druge grupe.

Shvaćam o čemu se radi, no statistika kao znanost je podložna manipulaciji.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.8.2021 14:14 (Zaporožac).
16 godina
MrBlc kaže...
Bitanga kaže...

Ajde izbriši ovaj lapsus prije nego netko vidi 

Ako imaš 500 zelenih, 300 svjetlocrvene i 200 tamnocrvene jabuke, onda možeš postotke zbrojiti pa reći da imaš 50% zelenih, 50% crvenih.

Međutim, ako na toliki broj imaš 250 (50%) trulih među zelenima, 112 (37,5%) trulih među svjetlocrvenima i 25 trulih među tamnocrvenima (12,5%), onda ne možeš reći da imaš 50% trulih među crvenima kad spojiš te dvije kategorije, već imaš 137/500, što je 27,4%.

Edit: evo i ja napravio lapsus držeći poduku  - zabucao sam koliko kojih sam napisao da ima. Korigirano.

Istina, bilo bi 10% :-) Zabrijao sam da je suma 100%, al nije, ovo je druga vrijednost.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.8.2021 14:07 (Bitanga).
9 godina
neaktivan
Zaporožac kaže...
MrBlc kaže...

Što se tamo ima specijalno prevoditi a da ne zna prevesti srednjoškolac sa solidnim znanjem Engleskog...

Pitao sam, koliko je u tom istraživanju obuhvaćeno osoba s VSS i većom spremom, u odnosu na NKV i slične ?

Možda je i više osoba obuhvaćeno upitnikom s NKV , u odnosu na VSS i nagore. ?

Ne znam....

Ne piše ništa...

A, sam izvadak teksta koji si c/p, je, moraš priznati debilana.

Evo radikalno empirijski da studija nije valjana: Štancanje doktorata na Osječkom sveučilištu nije popraćeno adekvatnim brojem antivaxera u pripadajućoj regiji.
Možda su ovdje skeptični i prema skepsi antivaxera?

16 godina
odjavljen
Zaporožac kaže...

U tekstu imaš link na istraživanje, gdje je i odgovor na tvoje pitanje. Jednostavno ga klikneš i pogledaš podatke koji te zanimaju.

Zaporožac kaže...

Nisam nekakav matematičar, no kako izvući postotke ako pitaš 500 ljudi iz jedne grupe i npr 30 ljudi iz druge grupe.

To spada u osnovnoškolsku matematiku...

Ako nešto u dućanu platiš 100 kn, platio si 20 kn, odnosno 25% PDV-a, jednako kao što si u slučaju plaćanja 1000 kn u dućanu platio 200 kn PDV-a, odnosno, opet 25%

Doduše, onaj tko barata samo osnovnoškolskom matematikom, a nije svladao srednoškolsku će mi sad napisao da sam pogriješio...

10 godina
neaktivan

Ovo zeleno neće još dugo potrajati, a i sad ima restrikcija, osobito za "partijanja".

Cijepljen, zaraziš "druge".......... manje virusa, nećeš ljude odvesti na kisik.

U ovom postu jedino podebljano je istina. 

Cijepljen zarazis nekoga i automatski je on zasticeniji? Wtf

4 godine
MrBlc kaže...

To spada u osnovnoškolsku matematiku...

Ako nešto u dućanu platiš 100 kn, platio si 20 kn, odnosno 25% PDV-a, jednako kao što si u slučaju plaćanja 1000 kn u dućanu platio 200 kn PDV-a, odnosno, opet 25%

Doduše, onaj tko barata samo osnovnoškolskom matematikom, a nije svladao srednoškolsku će mi sad napisao da sam pogriješio...

matematika je dio statistike, no statistički podaci nisu/ ne moraju biti direktno povezani s matematikom

o statistici imaš i puno podrugljivih poslovica.

4 godine
Kolacic kaže...

U ovom postu jedino podebljano je istina. 

Cijepljen zarazis nekoga i automatski je on zasticeniji? Wtf

e, zato ljudi doktoriraju medicinske znanosti ...

što mi jadnici znamo o tome...

možda bi prof.dr.sc Predrag Raos mogao napisati nešto o tome, no primjetio sam da je i on pukao na ovoj temi, počeo je trolati, više se ne "javlja" , jer ga vjerojatno boli srce, duša, kada čita svakojake nebuloze na ovoj temi.

Treba specificirati razmišljanja, a to je ipak nedokučiv pojam za većinu na ovoj temi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.8.2021 14:34 (Zaporožac).
10 godina
neaktivan

Tako je. Odustajem. 

Zalazem se za obavezno cijepljenje. Pogotovo za 40+ godina.

Nisam ti ja onaj sto guta lijekove na 37.2,nit zelim biti blizu ovih jakih sto dolaze na posao bolesni. Niti sam zaboravio kako je biti dijete tako da vidim vise starijih pijandura,svadalica,nepostivatelja zakona etc.

Uredu je sto se ljudi cijepe samo zato jer nece morati placati testiranja,no kako ce biti kad neki jaci virus stisne? 

Raspravljate o nicemu. 

1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

FTFY Predrag Nenad Raos

11 godina

Nismo li već zaključili da ljudi koji oklijevaju != antivaxer. Antivaxxeri su jednostavno luđaci bez pola mozga koji nažalost ne znajući tjeraju agendu za ljude koji debelo na tome zarađuju.

Nadglednik dina
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Entry Point kaže...

Nismo li već zaključili da ljudi koji oklijevaju != antivaxer. Antivaxxeri su jednostavno luđaci bez pola mozga koji nažalost ne znajući tjeraju agendu za ljude koji debelo na tome zarađuju.

Ovisi tko - preko 90% onih koje se tu naziva antivaxerima su to odavno zaključili, dok onima koji ih nazivaju antivaxerima još nije došlo iz gu*ice u glavu...

16 godina
Zaporožac kaže...
Kolacic kaže...

-glupost. Pogrešno-netočno. Osobu ili zaraziš ili ne. Ako je zaraziš tad je apsolutno svejedno jesi li cijepljen ... tj teoretski ćeš samo samnjiti mutacije, no nisi ti 'stvorio' deltu-kolumbijca itd.

-osoba koja nije preboljela-imuna ili cijepljena je u većoj opasnosti tj ako je, blaže posljedice, za većinu. To je sve. Tako tebe ne ugrožava nitko zato jer nije (ili je) cijepljen, nego te naprosto ugrožava virus a o tvom imunitetu i zdravstvenom stanju ovisi hoćeš li oboliti i teže-lakše ako si izložen virusu, ne o tome jel ta osoba cijepljena. (osim, možda mutacije..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
ihush kaže...
* * *

Kolega jednostavno pitanje čiji odgovor glasi sa jesam ili nisam.

Jesi li se ti cijepio?

4 godine
neaktivan

obvezno cjepit sve - bez iznimke i bez pretjerane rasprave 

0 5 hvala 0
16 godina
jglllllll kaže...

obvezno cjepit sve - bez iznimke i bez pretjerane rasprave 

Yes in deed! Sve.. nemaš covid propusnicu - ne možeš ni u WC.. Sve treba cijepiti. 

9 godina
neaktivan
ihush kaže...
Zaporožac kaže...
Kolacic kaže...

-glupost. Pogrešno-netočno. Osobu ili zaraziš ili ne. Ako je zaraziš tad je apsolutno svejedno jesi li cijepljen ... tj teoretski ćeš samo samnjiti mutacije, no nisi ti 'stvorio' deltu-kolumbijca itd.

-osoba koja nije preboljela-imuna ili cijepljena je u većoj opasnosti tj ako je, blaže posljedice, za većinu. To je sve. Tako tebe ne ugrožava nitko zato jer nije (ili je) cijepljen, nego te naprosto ugrožava virus a o tvom imunitetu i zdravstvenom stanju ovisi hoćeš li oboliti i teže-lakše ako si izložen virusu, ne o tome jel ta osoba cijepljena. (osim, možda mutacije..).

Još si zaboravio napisati "maske ne štite 100%, pa ih je onda besmisleno nositi, sve je to isto." I pranje ruku, naravno.
Cjepiva, maske, higijena... to je sve bezz "jer sve ovisi o tvom imunitetu" 

du,du,du, nema nam pomoći...

16 godina
Zechina kaže...
..

Još si zaboravio napisati "maske ne štite 100%, pa ih je onda besmisleno nositi, sve je to isto." I pranje ruku, naravno.
Cjepiva, maske, higijena... to je sve bezz "jer sve ovisi o tvom imunitetu" 

du,du,du, nema nam pomoći...

-lupetaš gluposti, no što očekivati.. 'novo normalno'?

-... ili pišeš što ti misliš-želiš itd, ne pokušavaj pogađati ili imputirati, ne ide ti baš.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
neaktivan

Jedna Marija napisala je pjesmu o Nenadu Bakiću

Nenad Bakić, matematičar inovator
naš je glavni pandemijski informator

svoje znanje on širi s nama
nema ni šanse oštromjeraška tama

slušam uvečer valove šume
Nenad u glavi rješava te sume

i profesor Lauc promatra sa strane
njih dvojica od laži nas odlučno brane

i vani u svijetu za njih sad se čuje
dok vrag i dalje svoje zle planove kuje

odstupite znanstvenici, dosta je laži
pridružite se realistima, ovdje na plaži

1 0 hvala 1
10 godina

Pandan pljeskanju na balkonima u znak podrske zdravstvenim radnicima prosle godine u ozujku. Zbljuv.

Moj PC  
0 3 hvala 0
13 godina
Louis Pluto kaže...

Jedna Marija napisala je pjesmu o Nenadu Bakiću

Nenad Bakić, matematičar inovator
naš je glavni pandemijski informator

svoje znanje on širi s nama
nema ni šanse oštromjeraška tama

slušam uvečer valove šume
Nenad u glavi rješava te sume

i profesor Lauc promatra sa strane
njih dvojica od laži nas odlučno brane

i vani u svijetu za njih sad se čuje
dok vrag i dalje svoje zle planove kuje

odstupite znanstvenici, dosta je laži
pridružite se realistima, ovdje na plaži

Forca prema srednjem vijeku! 

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
16 godina
perix231 kaže...

Pandan pljeskanju na balkonima u znak podrske zdravstvenim radnicima prosle godine u ozujku. Zbljuv.

Ne misliš li da je glupo uspoređivati podršku liječnicima i sestrama, sa pjesmicom Bakiću?

Svaka podrška služi upravo tome, podići moral nekome u tome što radi.

16 godina
odjavljen

Jedina "sitna" razlika je što je jedno bila koordinirana akcija na koju su mediji pozivali, a drugo samoinicijativni komentar anonimne pratiteljice...

Doduše, nije baš da je bitno i jedno i drugo za išta, osim eventualno za demontrirati ulogu medija.

17 godina
MrBlc kaže...

Jedina "sitna" razlika je što je jedno bila koordinirana akcija na koju su mediji pozivali, a drugo samoinicijativni komentar anonimne pratiteljice...

Doduše, nije baš da je bitno i jedno i drugo za išta, osim eventualno za demontrirati ulogu medija.

Ipak druga "sitna" razlika je da su doktori ti koji stavljaju svoj zivot na crtu u ovakvim situacijama. Dok nije bilo cjepiva, i dok je vecina nas radilo na sigurno od doma, oni su radili sa zarazenim pacijentima te su riskirali prenijeti virus na svoje bliznje, morali su se ne vidjet mjesecima ako ne i vise sa starijim clanovima obitelji.

Ovo drugo je retardirana glupaca koja je pala pod utjecaja kulta licnosti egoisticnom narcisoidnom idiotu.

Doduse, nije bas bitno sto sad pisem ovaj disclamer na kraju kako ne bi ispalo da imam preferencije stati na jednu ili drugu stranu u nadi da cu sacuvati privid "objektivnosti".
Proziran si, da ne kazem - jadan.

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.8.2021 20:12 (Psiho246).
16 godina
MrBlc kaže...

Jedina "sitna" razlika je da su to tisuće doktora i medicinskih sestara, a druga je nebitan lik s fejsbuka.

Doktorima i medicinskim sestrama je trebalo za podići moral u trenucima kad se nije puno znalo o virusu (i Bakić još nije bio ekspert za pandemije), a Bakiću može samo dignut ego koji je već poprilično napuhan.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice