Vlada RH odbila prijedlog oporbe za reguliranje el

poruka: 74
|
čitano: 12.956
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Vlada RH odbila prijedlog oporbe za reguliranje el".
16 godina
Re: Vlada RH odbila prijedlog oporbe za reguliranj
Dr. Alien kaže...
nkdz kaže...

Kvaliteta zraka u Zagrebu je očajna. 

Službeni podatci te demantiraju:

većini mjerenja, zrak je bio I. kategorije kvalitete – čist ili neznatno onečišćen zrak.

http://www1.zagreb.hr/kvzraka/pdf/GOD%20izvjesce%202018.pdf

Ako namjeravaš spomenuti smog iz prvog mjeseca kada su imbecilni mediji vrištali o tome, to se događalo i ranijih godina kada nije bilo vjetra preko zime i događati će se kada nema vjetra, slobodno pogledaj podatke sa DHMZ-a za te dane. Da obrazložim, u Zagrebu se nalaze Elektrana-toplana Zagreb (EL-TO), Termoelektrana-toplana Zagreb (TE-TO) i odlagalište otpada Jakuševec/Prudinec, te je uz grijanje samostalnih kućanstava na kruta goriva (automobili zapravo zagađuju zanemarivo) zapravo iznenađujuće da je Zagreb jedan od najčišćih gradova na svijetu. Dakle, kao što sam napisao, u većini mjerenja, zrak je bio I. kategorije kvalitete – čist ili neznatno onečišćen zrak, što potvrđuju mjerenja i izvješća Hrvatske agencije za okoliš i prirodu i Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu.

Dakle, onečišćenje nije vezano isključivo uz industriju i promet, što potvrđuju i povijesni događaji, 1930 Meuse Valley fog, 1939 St. Louis smog, 1948 Donora smog, Great Smog of London, 1966 New York City smog, itd...

Papir svašta trpi. Na papiru piše kako je Zagreb 2012. dobionagradu za mobilnost. (?!?!) 

https://www.eltis.org/discover/news/zagreb-wins-2012-european-mobility-week-award-0

A evo što o infrastrukturi u Zagrebu misle ljudi koji su je iskusili: 

– Vaš grad je jako, jako opasan za bicikliste - rekao je umjesto “dobar dan” vidno uznemiren i nastavio: – To se tako lako može promijeniti. Imate prostora, ulice su dovoljno široke, a grad nije prevelik. U samo nekoliko godina mogli biste izgraditi infrastukturu koja bi omogućila nesmetan promet biciklima – u jednom dahu objašnjava gospodin Kabell što bi se dalo napraviti.
https://www.vecernji.hr/zagreb/bivsi-gradonacelnik-kopenhagena-stigao-u-zagreb-pa-se-sokirao-1275041

A što se kvalitete zraka tiče, svako se jutro i svako popodne vozim po najzakrčenijim ulicama (zeleni val, Martićeva, Heinzelova, Štoosova, Selska, Rakovčeva, Maksimirkska...) pa iz prve ruke mogu reći kakva je kvaliteta zraka i koliko taj smog nadražuje moj gornji i donji dišni sustav. I ne, nemam astmu niti neku drugu bolest dišnog sustava. Popodne je situacija još i gora. Uz te prometnice smješteno je hrpa vrtića i škola i taj isti smog svakodnevno udišu naša djeca. 

14 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
Ne ispašta nitko ni ako vozim 150 po gradu, osim ako nekoga spucam. Mislim, šta ćemo sad gledati detalje.

Na dobrom si putu. Znači ti bi zabranio promet automobila u gradu zato jer mogu voziti brže od ograničenja? Pa upravo o tome ti i govorim. Ako netko savjesno i po pravilima vozi automobil/romobil onda problema nema. 

Romobili su ograničeni na 25kmh. Dakle manja brzina od mnogih sredstava kojima je dozvoljena vožnja na nogostupu. Zašto bi romobil trebalo zabraniti a npr. role ne? Zato jer su na struju? Koja je razlika kad te pogodi romobil na struju ili obični istom brzinom? Činjenica je da se većina teških ozljeda i smrti vezanih uz električne romobile dogodila upravo na kolniku. Znači ako zakonodavac želi spriječiti tragedije, romobile mora maknuti s kolnika. Po meni su veći problem bicikli na kolniku nego bicikli i romobili na pločniku tj. ne bi dozvolio sudjelovanje ljudi koji nisu položili vozački ispit u cestovnom prometu. U cestovnom prometu postoje pravila koja sudionici moraju znati i biciklist koji ne zna ta pravila puno je veća prijetnja nego onaj na nogostupu. Već sam ovo napisao, radije bi da meni netko slomi nogu na pločniku nego da ja nekoga ubijem na kolniku, bez obzira ko je kriv.

14 godina
neaktivan
VladRi kaže...

***ili još bolje - kafiće za nepušače oslobodio nekog poreza koji bi prebacio na kafiće za pušače....

Zar pušači porez ne plaćaju kad kupuju cigarete? Jel te netko tjera u kafić za pušače?

Ja ne idem u kafiće ili klubove u kojima je preglasna muzika jer mi smeta. Možda da i njima dignemo porez? Ili ajmo dignuti porez svima onima koji nisu ja?

0 0 hvala 0
9 godina
Brk kaže...
Mar, usporedba ti je... Neki dan su frajera nasli kako vozi bicikl sa cca 3promila.. I ne nece on nikog ubiti, al ce pasti idiot meni pod auto a ja cu morati odgovarati kao za covjeka, stupido.

Bolje nek tebi padne pod auto nego da sjedne u auto sa 3 promila pa pokosi vise ljudi.

Ima svega na cesti pijanih u kamionima, autima pa i na biciklima.Nema smisla izdvajat jedne kao najgore.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
14 godina
neaktivan
nkdz kaže...

A što se kvalitete zraka tiče, svako se jutro i svako popodne vozim po najzakrčenijim ulicama (zeleni val, Martićeva, Heinzelova, Štoosova, Selska, Rakovčeva, Maksimirkska...) pa iz prve ruke mogu reći kakva je kvaliteta zraka i koliko taj smog nadražuje moj gornji i donji dišni sustav. I ne, nemam astmu niti neku drugu bolest dišnog sustava. Popodne je situacija još i gora. Uz te prometnice smješteno je hrpa vrtića i škola i taj isti smog svakodnevno udišu naša djeca. 

Grad = promet, industrija = smog

Selo = nema prometa, nema industrije = čist zrak.

Slobodno biraj.

16 godina
odjavljen
Na pločniku ne bi trebalo biti ništa što ide brže od trčanja. Role možda mogu kratkoročno uhvatiti veću brzinu, ali realno rekreativci takvu brzinu ne mogu održavati dulje. Dulje je mogu održavati isključivo profi vozači na uređenim namjenskim stazama. Na el romobilu stisneš gas i to je to.

Tvoja argumentacija se svodi na to da su romobolisti sigurniji na pločniku nego na cesti, ali isto vrijedi i za bicikle, pa opet ne smiju na pločnik.

Ono gdje si u pravu je to da je infrastruktura za sigurno kretanje bicikala i romobila nedostatna, ali rješenje nije dopustiti kretanje među pješacima, već inzistiranje na izgradnji infrastrukture. Slično kao što u slučaju nedovoljnog broja kafića sa zadovoljavajućom ventilacijom nećeš dopustiti ugrožavanje nepušača, već ćeš zabraniti pušenje tamo gdje uvjeti nisu zadovoljeni, pa će pušači morati zapaliti vani.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
17 godina
BlueMax kaže...
MrBlc kaže...
Ne ispašta nitko ni ako vozim 150 po gradu, osim ako nekoga spucam. Mislim, šta ćemo sad gledati detalje.

Na dobrom si putu. Znači ti bi zabranio promet automobila u gradu zato jer mogu voziti brže od ograničenja? Pa upravo o tome ti i govorim. Ako netko savjesno i po pravilima vozi automobil/romobil onda problema nema. 

Romobili su ograničeni na 25kmh. Dakle manja brzina od mnogih sredstava kojima je dozvoljena vožnja na nogostupu. Zašto bi romobil trebalo zabraniti a npr. role ne? Zato jer su na struju? Koja je razlika kad te pogodi romobil na struju ili obični istom brzinom? Činjenica je da se većina teških ozljeda i smrti vezanih uz električne romobile dogodila upravo na kolniku. Znači ako zakonodavac želi spriječiti tragedije, romobile mora maknuti s kolnika. Po meni su veći problem bicikli na kolniku nego bicikli i romobili na pločniku tj. ne bi dozvolio sudjelovanje ljudi koji nisu položili vozački ispit u cestovnom prometu. U cestovnom prometu postoje pravila koja sudionici moraju znati i biciklist koji ne zna ta pravila puno je veća prijetnja nego onaj na nogostupu. Već sam ovo napisao, radije bi da meni netko slomi nogu na pločniku nego da ja nekoga ubijem na kolniku, bez obzira ko je kriv.

Ne, on bi ograničio kretanje pojedinih kategorija vozila i usmjerio ih na površine koje su predviđene za određene brzine.

Niti jednom jedinom rječju nije spomenuta zabrana prometa el. romobila općenito, otkud ti to? Čemu takva nepoštena rasprava, kome to koristi?

Biciklist na cesti uopće nije problem (eventualno oni koji voze slalom pri 30 na sat u gužvi, ali njih mogu razumjeti jer poanta bicikla i je da budeš agilniji i ne stojiš u gužvama, a ako nekoga i ugrožavaju, ugrožavaju prvenstveno sami sebe) - ako i nije bicikl, nego se ispred tebe nakelji bakica koja vozi svoj Renault 4 20 na sat, jednako će stvarati nered kao i biciklist koji se kreće istom brzinom (zapravo manje, jer je biciklista lakše zaobići). Biciklisti na cesti problem jedino siledžijama kojima sve smeta na cesti, jer je cesta njihova i svi koji voze sporije od njih su idioti, a svi koji voze brže su manijaci. Ovo s pravilima prometa se slažem i, koliko se sjećam, mi smo ih učili još u osnovnoj školi. Doduše, to je bilo davno, ne znam kako je danas...

Gledam te!
9 godina

Za promet najgora stvar su automobili u kojima se vozi samo jedna osoba. Kak onda nece bit guzve.

Da svaki ima bicikl bilo bi nam bolje

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
Na pločniku ne bi trebalo biti ništa što ide brže od trčanja. Role možda mogu kratkoročno uhvatiti veću brzinu, ali realno rekreativci takvu brzinu ne mogu održavati dulje. Dulje je mogu održavati isključivo profi vozači na uređenim namjenskim stazama. Na el romobilu stisneš gas i to je to.

Tvoja argumentacija se svodi na to da su romobolisti sigurniji na pločniku nego na cesti, ali isto vrijedi i za bicikle, pa opet ne smiju na pločnik.

Ono gdje si u pravu je to da je infrastruktura za sigurno kretanje bicikala i romobila nedostatna, ali rješenje nije dopustiti kretanje među pješacima, već inzistiranje na izgradnji infrastrukture. Slično kao što u slučaju nedovoljnog broja kafića sa zadovoljavajućom ventilacijom nećeš dopustiti ugrožavanje nepušača, već ćeš zabraniti pušenje tamo gdje uvjeti nisu zadovoljeni, pa će pušači morati zapaliti vani.

Zar ti treba dugo održavanje brzine kako bi nekoga zgazio? 25kmh je trenutno ograničenje za el. romobile. Ja nemam ništa protiv da to bude 20 ili 15kmh. Ali imam protiv toga da se tretraju ko bicikli pa da gdje nema biciklističkih staza moraju na kolnik. Naravno da bi idealno bilo izgraditi staze ali do toga u mnogim gradovima neće doći još dugo a ostalima nikad. Zato gledam situaciju kakva je danas i mogućnosti:

1. apsolutno ih zabraniti - najdjelotvornije rješenje ali povlači puno pitanja, npr. zašto neke mnogo opaasnije stvari nisu zabranjene, zašto se dozvoljavaju automobili koji idu 250kmh u državi u kojoj je maksimalna brzina 130kmh... 

2. tamo gdje nema biciklističkih staza preseliti ih na kolnik - recept za katastrofu, i ovako smo zemlja s najvišim postotkom teških prometnih nesreća u EU a s obzirom na (ne) postojeću biciklističku infrastrukturu bili bi još puno gori.

3. ostaviti ih u kategoriji "pomoćno pješačko sredstvo" i eventualno ih dodatno usporiti.

Stvar je u tome da na 100 ljudi koji normalno i oprezno voze romobil dođe par budala koje s njim divljaju i premještanje svih na cestu će rezultirati nesrećama tih normalnih, dok će budale i dalje divljati po pješačkim zonama kao i do sad.

16 godina
odjavljen
BlueMax kaže...

Zar ti treba dugo održavanje brzine kako bi nekoga zgazio?

Ne treba, kao što ti ne treba ni neka brzina uopće, ali značajno diže šansu iz dva razloga - em je vjerojatnost nesreće produkt vremena, em se opustiš, navikneš na tu brzinu, pa ne reagiraš proaktivno kad dođeš do dijela gdje ti odnekud može pješak izletiti. 

BlueMax kaže...

Ali imam protiv toga da se tretraju ko bicikli pa da gdje nema biciklističkih staza moraju na kolnik.

Po čemu su to bicikli specijalni da ti to ne predstavlja problem za bicikle?

BlueMax kaže...

Naravno da bi idealno bilo izgraditi staze ali do toga u mnogim gradovima neće doći još dugo a ostalima nikad.

Jer je lakše kršiti zakon nego prosvjedovati protiv lokalne uprave.

BlueMax kaže...

Zato gledam situaciju kakva je danas i mogućnosti:

1. apsolutno ih zabraniti - najdjelotvornije rješenje ali povlači puno pitanja, npr. zašto neke mnogo opaasnije stvari nisu zabranjene, zašto se dozvoljavaju automobili koji idu 250kmh u državi u kojoj je maksimalna brzina 130kmh... 

2. tamo gdje nema biciklističkih staza preseliti ih na kolnik - recept za katastrofu, i ovako smo zemlja s najvišim postotkom teških prometnih nesreća u EU a s obzirom na (ne) postojeću biciklističku infrastrukturu bili bi još puno gori.

3. ostaviti ih u kategoriji "pomoćno pješačko sredstvo" i eventualno ih dodatno usporiti.

I nakon pola stranice prepiske, napišeš ono što sam ja već napisao, eventualno možemo pričati koliko ih dodatno usporiti, da li je to 10, 15 ili 20 km/h.

25 km/h je kategorija za sebe definirana EU regulativom i po njoj ne smije na nogostup.

20 km/h u odnosu na 25 ne radi neku razliku.

15 km/h je problematično na pojedinim dijelovima nogostupa gdje postoje haustori i slično. Tamo gdje se može sigurno voziti 15 ili 20 km/h se uredno može proglasiti pješačko-biciklističko koja nije idealno rješenje (biciklisti, romobilisti i ostali moraju sporije voziti, a pješaci moraju biti oprezniji), ali je bolje od nikakve infrastrukture. To sam također napisao u linkanom postu.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
10 godina
neaktivan
nkdz kaže...
Dr. Alien kaže...
nkdz kaže...

Pa nemoj. Uzmi bicikl da ja ne udisem. :)

5 godina
protjeran

Netko briše postove?

0 1 hvala 0
16 godina
Kolacic kaže...
nkdz kaže...
Dr. Alien kaže...
nkdz kaže...

Pa nemoj. Uzmi bicikl da ja ne udisem. :)

Pa i vozim se isključivo biciklom, 11-12 km u jednom smjeru. 

10 godina
neaktivan
Sori odmah sam pretpostaviti na Auto.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice