Windows 8 i 8.1 - općenito izdvojena tema

poruka: 8.531
|
čitano: 4.529.285
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 8 DEV instalacija i dojmovi, Windows 8 i 8.1 - problemi
16 godina
Re: Windows 8 i 8.1
kizo2703 kaže...
..

''Compatibility Support Module (CSM) provides compatibility support for traditional legacy BIOS'' - znači ,dobro je spellano i nije CHS. {#}

Točno ,dok se ne sazna malo više ,možemo samo mješati grah ili pileće kosti ... {#}

-da, ali to je u trenu gdje on 'nema' UEFI.. dok kasnije lurknem PC i vidim da tamo ipak ima z77, kao dodatak.. pa dedukcijom MBR-CHS.. i sl. kratica zaključujem naravno pogrešno. Al' tako je to kad bar pokušavaš 'vjerovati' natipkanom... i potvrda pravila da nikad (ni tad) ne računaš na onu drugu stranu kao relevantnu za info. {#}

btw, čemu još jedna kratica kao CSM kad juzeri ništa odo tog ni ne pokušavaju razumjeti.. sad ću ja jednu staru 'Mićinu' SB (SoundBlaster)... ali to je priča za stol s ekipom, ne ovako.

termin koji je do sad fercerao je bio BIOS ili legacy vs UEFI.. ovo sad ispada kao neki 'modul' pa još i support... mislim kao i windoze koje moraju biti ultimate ili hyper ili trubo.. i VGA. ultrahyperturboX2...

Fakat, čemu kratica support, koja znači da supporta nešto? Pa što bi inače bilo hipotetski non-CSM ili bez S nebi supportalo? Kao svakak kratica, mora biti troslovna, jednako kao atentatori na US prezidentiće...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Windows 8 i 8.1

okej vidim da ne kužite, probati ću pobliže objasniti...trenutno imam windows 8.1 i htio bih se vratiti na stari windows 7..imam CD od windowsa, ali ponovno ću skinuti i spržiti onako kako ste rekli ili ću ISO prebaciti na USB ako mogu sa njega bootati instalaciju...neznam kako da pokrenem instalaciju, gledao sam po internetu i youtube-u ali ja u opcijama nigdje nemam taj UEFI firmware settings da pokrenem stari BIOS...pri rebootu PC-a pritisnem "Del" za boot sa CD-a ali uvijek se učita windows, a ne sa CD-a .. stvarno ne kužim, znam podići windows i to ali neznam zašto ne boota sa CD-a, a nisam toliko stručan da sam prokužim makar sam googlao, sve ide preko tog secure boota i CSM moda ali ja nemogu do njih doći pošto nemogu ući u stari bios, nego mi se pritiskom na Del otvara UEFI iz kojeg nemogu pokrenuti instalaciju i iskljuciti secure boot..

Origin ID za FIFU 13: strbi_zg
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

--{#}. Naravno, kad kizo ništa ne zna.. Ali, sad si nam objasnio.

-pročitaj ponovo odgovore.

-razlikuj nazive-termine.

-kizo ti npr par puta bolda CD jer to je DVD.

-DEL nije za boot s medija, neka druga tipka je za Quick Boot Menu (ili već neki naziv..). Pa do tog da npr moraš uključiti USB legacy support da bi tipke reagirale kad se napokon pojavi opcija ''press any key.. '' i 5 sec.

-dok si u UEFI modu, secboot itd. ništa. Da bi to podesio, moraš nekoliko opcija u BIOSu-UEFIju podesiti. Pročitaj manual od MBO... i pripazi na podatke, postoji određena šansa da izgubiš sadržaj diska.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2014 20:28 (ihush).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

--{#}. Naravno, kad kizo ništa ne zna.. Ali, sad si nam objasnio.

-pročitaj ponovo odgovore.

-razlikuj nazive-termine.

-kizo ti npr par puta bolda CD jer to je DVD.

-DEL nije za boot s medija, neka druga tipka je za Quick Boot Menu (ili već neki naziv..). Pa do tog da npr moraš uključiti USB legacy support da bi tipke reagirale kad se napokon pojavi opcija ''press any key.. '' i 5 sec.

-dok si u UEFI modu, secboot itd. ništa. Da bi to podesio, moraš nekoliko opcija u BIOSu-UEFIju podesiti. Pročitaj manual od MBO... i pripazi na podatke, postoji određena šansa da izgubiš sadržaj diska.

neznam stvarno nemogu ući u onaj "stari" BIOS, podesio sam UEFI da boota sa DVD-a ali neće...neznam koji mu je vrag, očito sam glup

14 godina
neaktivan
pritisnem F11 za boot menu i izabere da boota sa DVD-a ali se pokrene samo neki repair...sry za double post
16 godina

-nema starog-novog BIOSa, tj moraš promijeniti postavke da bi isti taj BIOS (u UEFI modu) počeo raditi kao legacy..

-neke opcije su povezane, tako ne možeš promijeniti opciju 'A' dok ne promjeniš neku 'B'... ali nazivi i mjesta u menijima.. su u manualu, naravno postoji i običan Easy ili Advanced mod u BIOSu, možda pomogne u traženju-podešavanju...

-btw, nisi glup.. u definiciji se to povezuje s pitanjem, dok se mi s druge strane tako osjećamo, tj samo odgovori mogu biti glupi (ne pitanja).

-dali će se pokrenuti install ili repair ovisi o samom mediju tj dali imaš 'ispravan' ili fušerski install (što kizo kaže, može i 7 na uefi..). Drugi mogući razlog je npr GPT disk ili bitlocker itd. itd.. (ne vrijedi nagađati).

-pošto nije sigurno što bi se moglo desiti.. radije stani. Korsiti Osmicu.. ili se pripremi da možda više nećeš ni to moći.

16 godina
neaktivan
ihush kaže...

-da, ali to je u trenu gdje on 'nema' UEFI.. dok kasnije lurknem PC i vidim da tamo ipak ima z77, kao dodatak.. pa dedukcijom MBR-CHS.. i sl. kratica zaključujem naravno pogrešno. Al' tako je to kad bar pokušavaš 'vjerovati' natipkanom... i potvrda pravila da nikad (ni tad) ne računaš na onu drugu stranu kao relevantnu za info. {#}

Fakat, čemu kratica support, koja znači da supporta nešto? Pa što bi inače bilo hipotetski non-CSM ili bez S nebi supportalo? Kao svakak kratica, mora biti troslovna, jednako kao atentatori na US prezidentiće...

Yebi ga ,kak ćeš navuć wannabe geekove da kupe tvoj proizvod? Izredaj 50 troslovnih kratica na kutiju (+ još Turbo ,Über Turbo ,Ultimate ... bla ,bla, bla) ... i eto ti ga na! {#}

strbi kaže...

okej vidim da ne kužite, probati ću pobliže objasniti...trenutno imam windows 8.1 i htio bih se vratiti na stari windows 7..imam CD od windowsa, ali ponovno ću skinuti i spržiti onako kako ste rekli ili ću ISO prebaciti na USB ako mogu sa njega bootati instalaciju... neznam ..

Dobro ,mi ne kužimo ,ali se kuži da ti blage veze nemaš koje funkcije ti uopće ploča podržava.

Prouči manual od ploče ,ako imaš ,a ako nemaš ,evo - sad ga imaš ,prouči ga dobro ,pa onda kreni u instalaciju. Može?

Edit:

Koliko vidim ,Secure Boot ne postoji na ovoj ploči ,znači nije problem u njemu.

U BIOS/UEFI se ulazi klikom na tipke F2 ili DEL

Boot meni je na F8 (znači ,tu biraš ,recimo: DVD ,HDD ,USB ,LAN)

Za razliku od tvoje ,ovo je primjer ploče sa pravim UEFI BIOS-om i djelić njezinih menija:

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2014 1:36 (kizo2703).
12 godina
Windows 8 i 8.1

sta je ovo ne želi mi se pokrenut Super mario izlazi mi ova greška.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Windows 8 i 8.1

tek sam danas instalirao win 8.1 update i imam jedan problem. zapravo ne znam je li to bug ili bi to trebao biti "feature". hover na start gumb ima delay od cca pola sekunde. znači stavim miš na start ali se ništa ne dogodi, tek nakon eto recimo pola sekunde se promjeni boja starta.

zna netko u čemu je problem i kako ga riješiti?

Atomska bubamara | edomovina.blog.hr

1 0 hvala 0
12 godina
jurluk kaže...

tek sam danas instalirao win 8.1 update i imam jedan problem. zapravo ne znam je li to bug ili bi to trebao biti "feature". hover na start gumb ima delay od cca pola sekunde. znači stavim miš na start ali se ništa ne dogodi, tek nakon eto recimo pola sekunde se promjeni boja starta.

Di si to baš primjetio. Ti kao da tražiš iglu u plastu sjena. Hehe

Neznam ni ja. Ali već kad si spomenuo sam išo vidjet i meni je isto tako. Pa valjda tako treba biti.

16 godina
neaktivan
zviznemte kaže...
Di si to baš primjetio. Ti kao da tražiš iglu u plastu sjena. Hehe

Neznam ni ja. Ali već kad si spomenuo sam išo vidjet i meni je isto tako. Pa valjda tako treba biti.

kako ne bi primjetio, stavim miša i ništa, ne mogu ni lijevi ni desni klik dok start kao ne registrira da je miš nad njime, što je dosta iritantno

ali očito je bio neki privremeni problem. restartao lap i sad je sve u redu {#}

Atomska bubamara | edomovina.blog.hr
16 godina
jurluk kaže...

- defaultna delay postavka za hower je 400ms.. vjerojtano 'fičer'.. ili zaboravljen-nepotreban delay.. enivej, vjerojantono se može podesiti (3rd alatima ako MS nije predvidio.. to možda bude u idućoj velikoj nadogradnji... 8.2 kao LOL..)

16 godina
neaktivan
Windows 8 i 8.1

Jel vi imate problema s driverima za 8.1? Odnosno, je li potrebna posebna instalacija drivera za win 8.1?

napravio sam clean install, odma na 8.1 i išao pogledati drivere za laptop: zadnji dostupni su mi za win 8 (upgrade from win7).

e sad, skinuti drivere za win 7, win 8 (upgrade from win7) ili nije uopće potrebno?

Can't find a better Jam!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
strbi kaže...

okej vidim da ne kužite, probati ću pobliže objasniti...trenutno imam windows 8.1 i htio bih se vratiti na stari windows 7..imam CD od windowsa, ali ponovno ću skinuti i spržiti onako kako ste rekli ili ću ISO prebaciti na USB ako mogu sa njega bootati instalaciju...neznam kako da pokrenem instalaciju, gledao sam po internetu i youtube-u ali ja u opcijama nigdje nemam taj UEFI firmware settings da pokrenem stari BIOS...pri rebootu PC-a pritisnem "Del" za boot sa CD-a ali uvijek se učita windows, a ne sa CD-a .. stvarno ne kužim, znam podići windows i to ali neznam zašto ne boota sa CD-a, a nisam toliko stručan da sam prokužim makar sam googlao, sve ide preko tog secure boota i CSM moda ali ja nemogu do njih doći pošto nemogu ući u stari bios, nego mi se pritiskom na Del otvara UEFI iz kojeg nemogu pokrenuti instalaciju i iskljuciti secure boot..

ja danas snimao clean win 8.1. pa mi u jednom trenutku nije htjelo bootati-zahebavao se s tim 1h. na netu pronašao da je jednom liku tek proradilo kad je isključio miš iz kompa... moguće da su bugovi...

meni je samo od sebe proradilo (al sam u međuvremenu spržio na novi dvd i opet je zezalo-kasnije samo od sebe proradilo)

jel znaš u biosu namjestiti redoslijed s kojim će bootati?

probaj sa tipkama F2, Del, F11,F12-nešto od toga će ti otvoriti bios, nešto redoslijed bootanja itd

preporučio bi ti da kod prženja staviš na najmanju moguću brzinu-ne znam kako sad pržiš, ali kod nekih alata moraš posebno staviti da želiš spržiti "bootabilni cd/dvd", u protivnom ti sprži obično, pa s tim niš nebreš.

Can't find a better Jam!
14 godina
neaktivan
Gunner_V kaže...
strbi kaže...

ja danas snimao clean win 8.1. pa mi u jednom trenutku nije htjelo bootati-zahebavao se s tim 1h. na netu pronašao da je jednom liku tek proradilo kad je isključio miš iz kompa... moguće da su bugovi...

meni je samo od sebe proradilo (al sam u međuvremenu spržio na novi dvd i opet je zezalo-kasnije samo od sebe proradilo)

jel znaš u biosu namjestiti redoslijed s kojim će bootati?

probaj sa tipkama F2, Del, F11,F12-nešto od toga će ti otvoriti bios, nešto redoslijed bootanja itd

preporučio bi ti da kod prženja staviš na najmanju moguću brzinu-ne znam kako sad pržiš, ali kod nekih alata moraš posebno staviti da želiš spržiti "bootabilni cd/dvd", u protivnom ti sprži obično, pa s tim niš nebreš.

stavio sam redoseljed bootanja prvo sa DVD-a pa sa HDD-a ali nisam mogao pokrenuti...ma neda mi se bise zahebavat s tim

15 godina
neaktivan
Windows 8 i 8.1

Ako je pitanje već bilo ispričavam se, ali nakupio se po brdopostova pa nikako sve prgledat :D

Da li je tko uspio T-com-ov mail postaviti u windowsima 8, u onim njihovoj mail aplikaciji
Vidim da PoP nema, a preko imap-a nisam uspio

Da li je uopče moguće?

Hvala 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Beo kaže...

Ako je pitanje već bilo ispričavam se, ali nakupio se po brdopostova pa nikako sve prgledat :D

Da li je tko uspio T-com-ov mail postaviti u windowsima 8, u onim njihovoj mail aplikaciji
Vidim da PoP nema, a preko imap-a nisam uspio

Da li je uopče moguće?

Hvala 

http://faq.hrvatskitelekom.hr/pages/category.xhtml?question=201

Možda ti ovo nešto pomogne. Javi. ;)

15 godina
neaktivan

Hvala!
Probao sam po tome i nažalost bezuspješno.

Mislim da je probem u tome sto client u windowsima 8.1 ima samo imap a nema PoP, a t-com je PoP 

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2014 12:34 (Beo).
12 godina
Windows 8 i 8.1

Zašto su mi napravljene ove dvije particije? Ja ih nisam napravio, i Čemu služe?

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2014 18:19 (zviznemte).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
zviznemte kaže...

Zašto su mi napravljene ove dvije particije? Ja ih nisam napravio, i Čemu služe?  

-na svom računalu čudiš se diskovima (particijama)... neobično. (tko će znati ako ne ti? slika ne pomaže, možda s nekim 'moćnijim' disk managerom koji bi prikazao ...)

-npr OEM preinstall OS, tamo se tad nalazi install-repair i razni toolsi. (ali to mi nekako ne zvuči logično s 80GB diskovima i novi win... kopija nečeg takvog).

-može biti i 'specijalna' MSova particija, koji npr ne možeš (lako) obrisati. Pošto je prepoznata i plave boje, tad nije neki drugi tip ili skrivena, ništa više se po slici ne može zaključiti. Mountaj i vidi sadržaj, sigurno boot-reinstall (obično na brand PCu s driverima, softwareom..), pogotovo što su to prve dvije po redu, to znači da ih nije napravio klasičan install windoza, nego da su tamo bile već prije windowsa.

11 godina
neaktivan
Windows 8 i 8.1

Jel bi mogao netko poslat neki link di se moze preuzet Windows 8.1 koji ce radit bez da mi traje ne znam kolko ko ona trial verzija
Mozda ima negdje tu na forumu netko tko je vec objavio nesto tako slicno no trebalo bi dosta vremena da to pretrazim pa bih molio za pomoc

0 0 hvala 0
16 godina
moderator
TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
14 godina
Windows 8 i 8.1

Ja sam uspio uhvatiti Win 8.1 Pro Retail key za 19$ na g2a.com, vidim da mu je sad cijena nesto visa ali i dalje puno jeftinije nego u domacim ducanima.

Bio sam skeptican, jer je cijena ultra niska, pa sam kontaktirao Microsoft support i potvrdili su mi da je key 100% legit. 

a.k.a. ukiy
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.7.2014 11:59 (anarchyST).
Moj PC  
6 0 hvala 3
17 godina
Windows 8 i 8.1

jutro ljudi, slažem neki komp i stavljam win 8.1 gore i imam problem kako narihtat da tipkovnica bude na HR, al da store i xbox music budu na EN, znam da sam se dosta to na svom zafrkavo, al sam yaboravio kak se radi, ;ini mi se da je tu pisalo, al nremem na; nikak taj post, apa bi molio nekog da mi uktatko kaj i kak trebam prebacit na EN, a kaj na HR.

Hvala!

mrakky
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2014 7:22 (mrakky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
mrakky kaže...

jutro ljudi, slažem neki komp i stavljam win 8.1 gore i imam problem kako narihtat da tipkovnica bude na HR, al da store i xbox music budu na EN, znam da sam se dosta to na svom zafrkavo, al sam yaboravio kak se radi, ;ini mi se da je tu pisalo, al nremem na; nikak taj post, apa bi molio nekog da mi uktatko kaj i kak trebam prebacit na EN, a kaj na HR.

Hvala!

Contol Panel > Language > Add a language > Croatian (Hrvatski) > i odabrati dali želite bosansku ili hrvatsku tipkovnicu ( iako neznam u čemu je razlika) > Restart. :)

13 godina
Windows 8 i 8.1

Pozz kad hocu da instaliram windows 8.1 dodje mi ovo:A media driver your computer need is missing.This could be a dvd usb or hdd driver.If you have a cd dvd or usb flash drive with driver in it pease inert it now.

I ne mogu instalirati 8.1 a windows 8 mogu install

Almir
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Windows 8 i 8.1

UEFI I SECURE BOOT

@strbi

mogu ti iznijeti moja iskustva sa uefi pa ti možda pomogne, jer zadnjih godinu dana stalno nalijećem na takav hardwer i instaliram na te strojeve:

-obično je prvo potrebno ući u bios i onemogućiti opciju fast boot

-nakon toga nađeš uefi i onemogućiš ga u biosu

-nakon toga nađeš ispod toga opciju secure boot i tu enejblaš da se može podizati i uefi i non-uefi os

-sve to sejvaš i napraviš restart

-digneš neki live verziju ( win sa usb ili linux ) i prije instalacije možeš preurediti disk prema gpt ili mbr standardu

( gpt je suvremeniji i radi tablicu na početku i na kraju diska pa imaš backup u slučaju trganja jedne od tih tablica)

-sve to vrijedi samo ako ideš sa 64 bit verzijom os-a.....

- ako disk urediš da bude gpt i instaliraš os sa uefi podrškom,  imat ćeš i boot uefi particiju na disku i to je ok,

a u biosu ćeš pod secure boot imati vidljivo kao da su dva uefi osa koja možeš pokrenuti, i to

je isto ok jer su to one dvije gpt tablice.....

{#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2014 13:59 (bunkermax).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Windows 8 i 8.1

Pozdrav!

Mene zanima cijena Windowsa 8.1 i gdje ga se može kupiti? Kupujem novo računalo pa bih želio i najnovije Windowse 8.1 uz njega.

Miky

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ima na g2arena ili tako nesto za 13 eura do isteka zaliha.neki sa foruma su kupovali i key je legit.vise informacija u temi popusti i posebne ponude za igre
16 godina
Windows 8 i 8.1

Tako je ,ja uzeo na g2a 2 komada za komp i laptop.Isporuka odmah i moraš im se javit u live chat tako da odmah s njima provjeriš da li key radi,ako ne daju ti novi al to su rijetki slučajevi. Instalaciju skineš s neta.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 8 DEV instalacija i dojmovi, Windows 8 i 8.1 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice