Jel Disk defrag Pro moze sta pomoci oko HHDa? Da brze cita i sl...
Može li mi netko objasniti dali je zbilja potrebno čistiti regystry u windowsima ? I dali su alati koje ljudi masovno koriste poput ccleanera,asc i glaryja zbilja potrebni i dali ubrzavaju rad windowsa? ili su sasvim dovoljni windows cleanup i windows defrag?
- čišćenje smeća može biti potrebno ili poželjno. Ovisi o tipu usera, aplikacijama, navikama i (pametno planiranoj) postavci OSa npr podjela diska na particije koji imaju svrhu-razlog.. Dobro podešen sistem traži minimum održavanja, ponekad par godina...
- smeće je sve što je nepotrebno. Tu spadaju i takvi alati za čišćenje, jer su višak ili rizik... bali je skalpel dobar-loš? Kirurg može njime spasiti život, svi ostali mogu samo napraviti štetu. Jednako je sa svakim alatom. uz btw, reklama (softwarea koji se reklamira kao ubrzivač PCa, čistač..) i RL često nisu povezani.
- OS nudi dovoljno dobrih alata, koji ako ništa drugo ne traže dodatnu instalaciju i rade svoj posao. Dali neka specifična opcija možda postoji u nekom alatu.. to može biti važno samo konkretnom korisniku kojem je važno, ostalima je nevažno = nepotrebno = smeće... KISS kaže, ne stavljaj smeće ako je cilj počistiti smeće. Korisnik koji zna, ne treba klik-next assistenta. Tko ne zna, može ovdje ili na googleu pronaći odgovor.
- C:\windows\temp + %temp% su dva temp foldera koja možeš počistiti, uz soft.dist/download. To je 97% smeća. Browseri su priča za sebe, ako user želi da mu browser kešira web tad je tako podešen (nebi trebao biti potreban 3rd soft za čišćenje, nego je sve u tom browseru kao i svako pojedinoj aplikaciji. Uz disk cleanup dođe se do 99% onog što se čisti.
Petljanje po reg. nije čiščenje-održavanje, nego izazivanje ako se ne zna. Opet ne treba dodatni soft. Izuzetak je npr igra-aplikacija npr trial.. ali to nije potreba 'normalnog' usera uz upitnu 'moralnost'...
MS je firma koja zna, nisu nesposobni napraviti npr defrag (kojeg su za primjer prije 20tak g kupili od Symanteca, i tad su 'powerjuzeri' hvalili Norton SpeedDisk, pljuvali MSov defrag... a mogli su sitno dolje pročitati by Symantec... - toliko o znalcima i kriterijima).
Što je cilj čišćenja-održavanja?
-vjerojatno optimalan rad (nećemo reći ubrzavanje, eventualno otklanjanje uzroka usporavanja). Tu možemo dodati i npr čišćenje obične prašine, zog temperature-buke i dužeg vijeka ako je hlađenje odgovarajuće. Za OS-soft, je optimalniji rad ako je sistem maksimalno čist-minimalistički (sve nepotrebno je višak, teret = smeće) kao kod sportskog automobila koj na trkama npr ne mora imati žmigavce, zadnji sic i sl i tad je brži jer je par kila lakši. Jednako tako je s OSom npr ako nema antivirus i sto dodataka-utilsa-... raznih ubrzivača koji zapravo troše resurse, rade ponekda suprotno od željenog, tj 'ubrzavanja'. Npr superfetch, cache i sl stvari kao i icnon cache keširaju sve moguće, moderan OS agresivno koristi (višak) RAM i tako ubrzava rad. Čiščenje takvih (keširanih) podataka zapravo dovodi do usporavanja, jer se sve to ponovo mora rebuildati... KISS tad kaže, ako ne želiš keš, isključiš keširanje (ne kreiraš ga pa ga brišeš) tj podesiš aplikaciju/servis da radi onako kako želiš. Naravno to su stvari koje ipak treba znati. Početnik koji ništa ne zna ne može održavati sistem, može napraviti više štete nego kristi, tad je takva aplikacija ipak boja opcija... ali pošto je ovo ipak ITovski forum, predpostavka da ovdje juzer ipak želi znati, ne samo 'klikati-next'... (ili se varam).
-nepotreban.
btw, razni defrageri imaju razne algoritme. Kad se disk optimizira jednim, test drugim alatom može biti katastrofalan. MS je ipak firma koja to valjda zna napraviti. Soft koji petlja duboko u sistem treba izbjegavati ako nije neophodan i samo ako se zna sve.. opet po KISSu zaključak, nepotrebno (potencijalni placebo ili loše ako se manager zblenta, bez posrednika npr repair/reinstall može pomoći, kad je posrednik tad je to problem više. Dok problema nema sve je OK..)
HDD ima konkretnu brzinu, kontroler, CPU, RAM.. dodatni utilsi, antivirus ... pa na to još hrpa bloatastog softa kojeg proječan user ima (često ni ne znajući) .. zaključak, večini je veći problem višak softa-bloat, nego fragmentacija koju defaultno rješava sam OS (ako user nije promijenio postavke automatski u idlanju.. samo ga treba ostaviti upaljenog. User koji je to promijenio zna za tu opciju i može ako želi ručno pokrenuti defrag).
btw2, fragmentacija može imati utjecaja na performanse kad je disk cca preko 70-80% pun (s par GB slobdnog mjesta). Ako je disk npr 200GB zauzet do 50% tad je fragmentacija zanemariva za performanse na prosječnom PCu (starom do 5g) s prosječnim diskom, količinom RAMa i aplikacijama.. Razlike koje juzer 'osjeti' prije i poslije defragmentacije je na nivou šestog čula.. ili nešto nemjerljivo. Naravno ima onih kojima automatski CoD može lockati na 300 mada to nema neke veze s defragom.
naravno ovo je moj stav, vjerojatno će se naći bar x10 više onih koji mogu pohvaliti neki utils kao CC ili defragler... taj soft je OK, običan alat. Alat je samo alat, dal je to kist, čekić, software.. izbor je na useru. Čist OS nakon instalacije u pravilu daje najbolje bench rezultate. Održavanjem OS može stoljećima raditi jednako kao prvog dana. Dal će taj job obaviti neki utils ili user.. to je na kraju svejdno. Problem je samo kad taj soft napravi suprotno od optimizacije ili ubrzanja koje je juzer očekivao...
Taj HD Tune error scan ti samo pokazuje da na disku nema bad sektora. To nema apsolutno nikakve veze sa fragmentacijom i ''tvojim'' čudotvornim defragmenterom.
Znam da pokazuje kvalitetu sektora na HDDu, al ima to veze s HDDom pa sam zato stavio :P
Koristim mail u metrou i stavio sam si lijepo sve gmail,hotmail,live,outlook kako da stavim freemail od net.hr-a?
Kratko i jasno ne, to nema veze sa windowsima nego sa kučištem laptopa. ;)
Koristim mail u metrou i stavio sam si lijepo sve gmail,hotmail,live,outlook kako da stavim freemail od net.hr-a?
Hhahahahahahah, bas Microsoft zna za net.hr xD
Vrsta računa: IMAP
Ulaz: mail.net.hr
Odlaz: mail.t-com.hr (ako radiš preko t-coma)
Korisničko ime: xxxxxxxxx
Lozinka: xxxxxxxx
Ulazni poslužitelj (IMAP) 143
Izlazni poslužitelj (SMTP) 25
Vrsta računa: IMAP
Ulaz: mail.net.hr
Odlaz: mail.t-com.hr (ako radiš preko t-coma)
Korisničko ime: xxxxxxxxx
Lozinka: xxxxxxxx
Ulazni poslužitelj (IMAP) 143
Izlazni poslužitelj (SMTP) 25
ne zeli..ja se spajam preko t-comovog sticka.
EDIT: evo morao sam samo odčekirati "outgoing server requires SSL"
Gdje se dodaje taj racun ?
U osobe ili u mail aplikacij?
Gdje se dodaje taj racun ?
U osobe ili u mail aplikacij?
mail app. smisem odi u donji desni ugao,settings,accounts,add an account i tamo odabereš šta želiš. :D
Hvala :)
Nisam to znao da moze :P
Može li mi netko objasniti dali je zbilja potrebno čistiti regystry u windowsima ? I dali su alati koje ljudi masovno koriste poput ccleanera,asc i glaryja zbilja potrebni i dali ubrzavaju rad windowsa? ili su sasvim dovoljni windows cleanup i windows defrag?
Evo jedan novi clanak o tome:
Microsoft does not support use of Registry Cleaners in Windows
nema potrebe za većinu korisnika, jedino ako imaš neki specifičan problem s nekim programom.
Svi ovi automatski cleaneri su nepotrebni jer ne ubrzavaju rad računala, što je na kraju i njihova namjena
Onda nije potrebno ni deinstalirati programe već je dovoljno samo obrisati ikonu sa desktopa.
Mnogi programi za sobom ostavljaju zaostatke nakon deinstalacije u Program Files, AppData, ProgramData mapama te registryju i zašto onda ne napraviti kompletnu deinstalaciju programa?
nema potrebe za većinu korisnika, jedino ako imaš neki specifičan problem s nekim programom.
Svi ovi automatski cleaneri su nepotrebni jer ne ubrzavaju rad računala, što je na kraju i njihova namjena
Onda nije potrebno ni deinstalirati programe već je dovoljno samo obrisati ikonu sa desktopa.
Mnogi programi za sobom ostavljaju zaostatke nakon deinstalacije u Program Files, AppData, ProgramData mapama te registryju i zašto onda ne napraviti kompletnu deinstalaciju programa?
Moj komentar se odnosi na registry cleanere, ti pričaš o uninstalerima koji brišu samo određeni program
Nekad je bolje niti njih NE koristiti ako npr. imaš 2 verzije istog softvera instalirane
Iskustvo me s vremenom naučilo, da se što manje dira po win da to bolje i dulje rade ;)
Neke se stvari ipak moraju čistiti, ali da neki treći programi imaju uloge u čišćenjima i da u svašta zadiru nije baš najbolje riješenje.
Ako netko ima problema pri skidanju NET Frameworka 3.5 naišao sam na jedan mali tutorijal. Nadam se da će vam pomoći.
.NET Framework 3.5 Standalone Installer for Windows 8.1 x86-x64 / Server 2012 R2Može li se promijeniti boja tileova u start meniju u Windows 8.1 i 8 ?
Može li se promijeniti boja tileova u start meniju u Windows 8.1 i 8 ?
To i mene zanima ali mislim da se ne može.
Gdje i kako mogu aktivirati windowse na najjeftiniji nacin ako do sad nisam imao nikakvu prethodnu licencu?
npr. preko amazona ili neke druge stranice online, a kod nas već od 700kn se može naći 8.1
Ili ako si student, ili imaš nekog studenta, onda možeš dobiti studentsku licencu koja je free. Naravno ako je taj faks u sustavu MSDNAA
Kako mogu provjeriti da li je moj fakultet u sustavu MSDNAA? A sto se tice linka od Amazona, da li je to samo za US ili moram platiti 100 dolara + jos postarinu?
Hvala! :)
Najbolje da odeš do svojih informatičkih referenata na faksu, ne baš do referade, sigurno oni nemaju pojma o tome.
Trebaš mail od faksa imati, jer s njim se spajaš na msdnaa, i JMBAG, bar su tako mene tražili. I to je to. Dobiješ dozvolu za jednu akademsku godinu, i svake godine je produžuješ.
Tako ćeš dobiti najsigurniju informaciju, i odmah će ti napraviti zahtjev za kreiranje accounta. Ako ti faks je na popisu. A koji je to faks?
Imam bankovno računalo koji je napravljen za XP, ja sam na njemu stavio 8.1 a prije toga sam imao 7. Ugl imam ugrađeni zvučnik, ali postoji driver samo za XP. Moje pitanje je, dali postoji neki program koji glumi driver za drugi operativni sustav?
Imam bankovno računalo koji je napravljen za XP, ja sam na njemu stavio 8.1 a prije toga sam imao 7. Ugl imam ugrađeni zvučnik, ali postoji driver samo za XP. Moje pitanje je, dali postoji neki program koji glumi driver za drugi operativni sustav?
Ne.
Ali ,ako je ''zvučnik'' ,točnije zvučna kartica ,radila na Sedmici ,99% mogućnosti je da će raditi i na 8.1.
Ali ,naravno ,treba točno znati proizvođača i model i po tome se može naći driver.
To se može saznati i po Hardware ID-u ,koji možeš očitati u Device Manageru ,čak i ako imaš ''žuti trokutić'' kraj tog uređaja/komponente.
.. ugrađen zvučnik je nekad bio običan PC-speeker, DOS-beep.. kasnije je postao normalan preko audio kartice. Za PC zvučnik postoji prastari driver win.311..
Ako je normalno radio pod XPom, tad je 'normalan' tj normalna audio kartica i potrebni su driveri (kao za sve ostalo). Dali postoji konkretan driver.. tko zna, vidjet ćeš što sami windowsi naprave pa tek nakon tog tražiš ako ne radi. Većina radi outofbox.
.. ugrađen zvučnik je nekad bio običan PC-speeker, DOS-beep.. kasnije je postao normalan preko audio kartice. Za PC zvučnik postoji prastari driver win.311..
Ako je normalno radio pod XPom, tad je 'normalan' tj normalna audio kartica i potrebni su driveri (kao za sve ostalo). Dali postoji konkretan driver.. tko zna, vidjet ćeš što sami windowsi naprave pa tek nakon tog tražiš ako ne radi. Većina radi outofbox.
Nije zvučna kartica neko baš zvučnik koji je zavidan na kućište i spojen na matičnu. Ni 7mica nije našla drivere a ni ja. Evo slike http://www.dantech.ca/photos/ou-0105.jpg točno taj..a točan model nemogu naći na internetu, ima jedan koji je lenovo isti ko moj ali to nije taj. Moj je baš IBM
Nije zvučna kartica neko baš zvučnik koji je zavidan na kućište i spojen na matičnu. Ni 7mica nije našla drivere a ni ja. Evo slike http://www.dantech.ca/photos/ou-0105.jpg točno taj..a točan model nemogu naći na internetu, ima jedan koji je lenovo isti ko moj ali to nije taj. Moj je baš IBM
Zvučnik ,koji je spojen na integriranu zvučnu karticu na matičnoj ploči.
IBM desktop PC - koji je model? Po tome se može saznati sve ,pa (možda) i naći drivere.
No ,s obzirom da je PC ''original IBM'' iz XP ere ,čisto sumnjam da ima novijih drivera.
Kako Windows 8 Enterprise nadograditi na windows 8.1 ?