Windows 7 - općenito izdvojena tema

poruka: 5.036
|
čitano: 1.362.194
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Windows 7 - općenito
stipest kaže...

Može li malo konkretnije šta da podesim u BIOS-u?

Hvala

- posljednjih godinu dana (dvije) imaš bezbroj takvih tema, postova, odgovora...

- podešavanje BIOSa ovisi o tvojoj MBO/BIOSu, pogledaj manual.

- ovisno o želji/potrebi/OSu.. npr install medij dali ima ili nema EFI, o tome ovisi dali može bootati pod tim modom. Drugi problem, defaultne postavke novijih BIOSa su upravo za win8, prevedeno, UEFI, SecBoot, FastBoot itd. a problem i s diskovima ako je GPT. To sve podešavaš u BIOSu. Kako? RTFM ili vidi teme (ali nećeš u temama naći prezizan odgovor jer su MBO-BIOSi različiti mada su u osnovi isti). Jednako postoji šansa da možeš YTubati za svoju MBO ili googlati.

Neke opcije se mogu promijeniti tek kad promijeniš npr EFI mod (do tad može biti skriveno ili disabelano), pa su možda potrebna dva ulaska u BIOS sa sevanjem izmjene. itd. itd.

Svatko tko želi sam nešto napraviti, mora proći te osnove. Razlika što do sad (par godina) nije bilo dodatne gnjavaže oko EFIja, sad ima. Zato traži tipku za QBM/BBM (svejedno kako se opcija naziva, razne MBO-razni nazivi za istu stvar), jer tad vidiš boot medij i odmah znaš zašto (ne)boota.. itd.

btw, ovo je tema Win7, nije vezano s installom, bootom, BIOSom.. tj postoje konkretnije teme, dok se ova uputa odnosi na sve MBO/BIOSe, sve OSeve. Uvjek treba biti podešeno na odgovarajući naćin. Do sad je to bio default-factory..

-s druge strane, i win7 može na EFI, GPT.. vidi requirementse i (sitnica) moraš imati bootabilan medij (za EFI, paušalno, pola installova nema efi boot).

Tako da podešavanje trebaš napraviti prema SVOJIM potrebama, HW-SW, ovisno što imaš/želiš... npr za GPT je isključivo 64bitni OS.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.2.2015 16:55 (ihush).
15 godina

Hvala na iscrpnom odgovoru.Mene najviše buni šta je laptop star godinu dana(garancija prošla prije tri dana) i do sada je sve radilo ok.Od početka sam išao na obični BIOS,a ne UEFI(najviše radi GPT HDD-a) i nisam ništa mjenjao u Biosu.Win jesu 64 bitni.Probat ću ovo: https://neosmart.net/wiki/fix-mbr/#Fix_the_MBR_in_Windows_7 ,pa ću vidjeti dalje.

16 godina
stipest kaže...

..sam išao na obični BIOS,a ne UEFI(najviše radi GPT HDD-a) i nisam ništa mjenjao u Biosu.Win jesu 64 bitni...

-ovo što govoriš je zapravo kontradiktorno.. (ili se ne razumijemo). Kao da ti je disk u GPT modu, a govoriš da si u legacy-BIOS modu MBR.. to su suprotne stvari (ili nesporazum). Pogotovo jer i w7 može na EFI/GPT, tad je samo pitanje dali imaš 'pravi' install medij (ne navodim DVD/USB..) i ponavljam po tisućiti put, LOVI BBM/QBM (uobičajno F-tipke F8/9/12..), neki npr Lenovo imaju posebnu tipku za paljenje/ulazak u BIOS, obavezno podesiti FastBoot jer on preskače boot s medija itd..

Zato uvjek kažem, podesi BIOS. (kako?, pa ponovo post prije ili nabavi odgovarajući OS/boot).

15 godina

Nismo se razumjeli.Disk je bio u MBR i nije mi se dalo zezat sa prebacivanjem u GPT i UEFI Biosom,nego sam osatvio legacy.Ovo kod mene je Lenovo i imam posebnu tipku sa kojom dobijem BIOS meni,BOOT meni i Sistem recovery(preko ovoga ga sada dižem).

16 godina

-ako ti PC ne boota s boot medija, tad ili je boot medij nesipravan/nebootabilan, uređaj na koji je spojen.. pa do nekog kvara ili nije odgovarajuće podešen BIOS.

13 godina
odjavljen
Windows 7 - općenito

Evo stigao novi laptop (acer v3,i3,840m...) pa i s njim potreba za OS-on. Dakle zanima me di je najjeftinije kupit w7 recimo home professional x64 key? Neću se zezat s 

ili da idem na w8?

0 0 hvala 0
11 godina
odjavljen
Zin8 kaže...

Evo stigao novi laptop (acer v3,i3,840m...) pa i s njim potreba za OS-on. Dakle zanima me di je najjeftinije kupit w7 recimo home professional x64 key? Neću se zezat s 

ili da idem na w8?

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=windows+7+Professional+x64

Even though we are miles apart, a computer screen connects our hearts.
13 godina
odjavljen
Windows 7 - općenito

A jel bi mi preporucili da idem na sedmicu sad kad je 8 vani?

i vidim puno dobrih iskustava s kombinacijom novijih laptopa i w8,isplati li se uzimat ih?

0 0 hvala 0
11 godina
odjavljen
Windows 7 - općenito

Kako hoćeš,ja imam 8.1 i zadovoljan sam,kupio sam N izdanje i meni je dobar.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Windows 7 - općenito

Naviknuo sam na 7 ali vidim da dosta novijeg softwera trazi ili barem recommenda w8 (mislim na igrice prvenstveno)

kakvo je to N izdanje?

1 0 hvala 0
11 godina
odjavljen
Windows 7 - općenito

N izdanje ili KN je izdanje bez multimedijskih dodaka kao što su WMP,kamera itd.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Windows 7 - općenito

defragmentiram hard i odjednom manjak nekih 70 giga,koji vrag?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
john_ryder kaže...

Jel zavrseno defragmentiranje ili je u tijeku ?

Sami sebi smo najveci neprijatelji
15 godina

završeno

12 godina
Windows 7 - općenito

E tad zbilja neznam u cemu je kvaka jer obicno dok radi defragmentaciju bude veliko zauzece zbog temp filea al kad zavrsi to dođe na svoje.

Probaj pocistit s Cclenerom mozda pomogne

Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
odjavljen
Windows 7 - općenito

Obriši sve system restore tačke osim zadnje i očisti sa CCleanerom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
john_ryder kaže...

Moraš reći u kom smislu manjak 70 giga? Jel 70 GB pobrisano ili je 70 GB manje slobodnog prostora na hard disku? Defragmentacija bi trebala mrvicu osloboditi prostora na disku, po meni... Ali u slučaju da je tool pobrisao 70 GB... To ili znači da imaš grešku u file systemu, tj. na particiji ili znači da program ima bug u sebi. Zato bi trebalo kad nestane struje naprasno npr., pustiti Windowse da provjere file system. No, istina je da bi defragmentacijski tool, bio on Windowsov ili ne, trebao provjeriti zdravlje file systema. No, ja se tu moram žaliti da su mi Windowsi jednom zeznuli kod provjere file system-a pri podizanju Windowsa particiju, a jednom mi je defragmentacijski tool (Windowsov mislim), nešto zeznuo...

13 godina
neaktivan
Windows 7 - općenito

Prilikom paljenja i loada,nakon loadinga samo crn ekran.

Pomoc

Origin ID:Draksides,Steam ID:drakul101,Xfire-Darksides
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 9:10 (drakula789).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
drakula789 kaže...

Prilikom paljenja i loada,nakon loadinga samo crn ekran.

Pomoc

A u BIOSu ili Safe Modeu? Jesi probal? [klik na F8 nakon paljenja]

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.2.2015 19:05 (kizo2703).
12 godina
protjeran

Mogu biti driveri. U slučaju da su driveri (ne ulazim baš u safe mode), probaj ući u safe mode ili dvaput zaredom u safe mode, jer kad prvi put ne uspije, vjerojatno će drugi put postrožiti kriterij i odbaciti sve drivere! Tad treba ili rollback driver ili se vratiti na restore point ili tražiti update. Najbolji način za naučiti se radu u Windowsima je da se prčka po njima i čita help, a ako imaš hrvatsku verziju, onda ne čitaš help nego pomoć! Pozdrav!

12 godina
protjeran

Koliko su uopće pouzdani Windowsi?

13 godina
neaktivan
Windows 7 - općenito

Sredio sam,hvala.

Origin ID:Draksides,Steam ID:drakul101,Xfire-Darksides
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Windows 7 - općenito

... imamo agente Hitne PC službe?

6 0 hvala 1
16 godina
ljesnjaci kaže...

Koliko su uopće pouzdani Windowsi?

Koliko je uopće pouzdan bilo koji OS?!

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
10 godina
neaktivan
Windows 7 problem kod prijavljivanja

pozdrav..imam jedan problem sto se tice windowsa 7.. naime jutros sam upalio komp i pojavio mi se login prozor gdje da upisem username i password iako do sad NIKAD nisam imao nikakve lozinke (racunalo koristim samo ja tako da nitko nije nista stavio) molim za pomoc :) 

i evo slike..

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Windows 7 problem kod prijavljivanja

ipak je netko nešto stavio.. prvo probaj promijeniti usera... i tad se možda 'popravi'.

10 godina
neaktivan

pa samo je jedan user..to mi se pojavi čim upalim računalo 

16 godina

user ima ime (i sliku..) ovaj nema ništa.. znači nepostojeći. CTRL+ALT+DEL, switch user.. ili ti je crko/obrisan reg.file/user

npr možda tad pomogne chkdsk

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.3.2015 23:51 (ihush).
12 godina
Windows 7 - općenito

A mozda pomogne i vracanje sustava par dana unazad

Moj PC  
4 0 hvala 1
10 godina
odjavljen
Windows 7 - općenito

jel moguce da je ova kanta preslaba za win7? jednostavno ne vjerujem u to. komp je novi, tek izvadjen iz kutije.

MSI H81M-P33 iH81 
Celeron G1840
Toshiba DT01ACA050 500GB 3.5''
Patriot Sig. DDR3 1600Mhz, 4GB 

win7 ultimate 64bit instalirali su se oko 2h, i kad je konacno zavrsilo, bilo je poprilicno sporo.

win7 ultimate 32bit instalacija je pri kraju ali traje vec dobrih 45min, ko zna kolko ce jos trebat...

na nekim puno starijim i losijim kantama sve je bilo gotovo za 20-25min max i nije bilo stekanja ko s ovim cudom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.3.2015 16:26 (kbenzema).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice