Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.417
|
čitano: 3.420.994
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
13 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
Miki77 kaže...

Npr. ja za te stvari koristim Acronis True image za takve stvari, ali on nije besplatan.

Imaš na Youtube brdo tutorijala kako se program koristi.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.9.2020 14:52 (Valentin17).
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
Miki77 kaže...

Pozdrav svima!

Dobio sa na poslu 15 novih laptopa za instalirati win i pripremiti za rad. Laptopi su identični.

Imam sve legalno.

Pitanje glasi: koji mi je način najbrži i najjednostavniji da to odradim? Jedan laptop je gotov (sređen).

Ako netko ima link na neki tutorijal, molio bih da mi se proslijedi.

Hvala!

 ja lijepo pripremljeni komp odjavim sa domene, iskloniram sa bilo kojim programom za backup na ostale, izmjenjam imena i prijavim nazad u domenu... Win 10 Enterprise... jest da kažu da nije baš najidealnije, ali... Prvo sam bio radio sa sysprepom jer za to kao Microsoft daje podršku, ali na taj način mi je trebalo 3-4 puta više vremena a niko se nigdje ne buni na te moje klonirane, a kloniro sam preko 100 puta tako :) Čak nije ni isti hardver, imam na poslu 5 vrsta računala kojima je jedino zajedničko Intel procesor :)

15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
Na tome laptopu koji si sredio instaliraj Aomei Backupper Free i izradi s njim system backup. Dobiti ćeš jedan file s .adi ekstenzijom i spremi ga na mrežni disk, ako nemaš onda na veći stick ili prijenosni hdd. Zatim preko istog programa kreiraj bootabilni stick ili CD, kako želiš.
Na svim laptopima bootaj s tog sticka ili CD-a koji si kreirao, prati upute i daj mu putanju do spremljenog backupa i odradi restore. Ovako možeš odraditi samo pod uvjetom da su svi laptopi potpuno isti.
Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jaluški diletanti i jednostavno, hm...prodane duše!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
Miki77 kaže...

Pozdrav svima!

Dobio sa na poslu 15 novih laptopa za instalirati win i pripremiti za rad. Laptopi su identični.

Imam sve legalno.

Pitanje glasi: koji mi je način najbrži i najjednostavniji da to odradim? Jedan laptop je gotov (sređen).

Ako netko ima link na neki tutorijal, molio bih da mi se proslijedi.

Hvala!

- sve se može 'automatizirati' tj jedno od osnovnih svojstava računala je mogućnost ponavljanja repetativnih zadataka kao npr copypaste..

- veće firme imaju admina, mrežu, server.. pripreme odgovarjući sys (os+apps+postavke) i naprave image-install tj jednako kao što to rade oemi s predinstallom.

- mali korsnik nema baš neke potrebe za tim mada je 15 komada već dovoljno.. no to u pravilu radiš jednom i nikad više + tj win-update-izmjene koje su sad svakih 6mj eliminira to kao potrebu-korisno za manje potrebe jer običan clean install osa je stvar od desetak minuta tj već si sredio jedno računalo i da si snimao-zapisivao korake iduće računalo po identičnom receptu bi napravio brže + paralelno nekoliko komada i bio gotov s desetak preostalih u jednom danu. Jedan dan posla jednostavno nije dovoljan razlog za oem/serverski image tj to rade firme koje imaju stotine računala i prakički svaki dan takvu količinu a ponekad kod većih zamjena masovno sve.

-prvo računalo je gotovo, možeš ga iskoristiti za umnažanje-kloniranje s-ili-bez sysprepa.. (uklanja licence-userske postavke..) tj pitanje što ti je brže-lakše, svako računalo dovršiti s novim userom (name-pass-postavke-licenca-aktivacija + ostalo mrežno i sl.) ili izmieniti te postavke kloniranog nakon paljenja tj ne smiješ imati duplić, ubije licencu ili mrežna kolizija (pc-name..) itd. tj zaštite proizvođača soft-licence jer bi bez zaštite mogao umnožiti tisuće 'originala'.. + problem što svaki image ima i neke podatke kao sn-mbo-hdd.. i nećeš u svakom slučaju moći restorati image iz tog razloga tj mada su računala identična, nisu identični sn-brojevi koje licence vežu a pošteni proizvođači koji pošuju msov interes to paze pa ti restore radi samo na tom računalu.. itd..

 

-kako računaš vrijeme, pa izrada imagea i restore su slični vremenu installa, tj štediš onaj drugi dio podešavanja + install dodatnog softa, ali moraš dodatno izmjeniti dupliće prije ili poslje tj ušteda nije takva kako izgleda na prvi pogled + zaštite + rutinom si brži pa je drugo računalo gotovo za manje vremena nego prvo dok npr provjeravaš kapacitet, smišljaš što-koliko-gdje.. tj dok nemaš shemu rada, drugo računalo i sva ostala mogu biti za polovicu vremena prvog jer više ne tražiš diver ili ne čekaš download jer ga imaš na disku i sl.

-pravi mrežni install nije za takav slučaj, kao ni oem-predinstall (isto, razlika je samo vučeš li sliku sa mreže-servera ili image-copy) .. tj ako već želiš, tad napraviš kao oem-kopiju, prije sysprep, ugasiš i takav disk kopiraš na ostale diskove-računala korištenjem svojeg računala (ne paljenjem tog diska).. tad imaš sys bez usera, kao kod kupljenog oem računala, upališ i dovršiš regionalni izbor, user-pass.. i to je to.

-ali u danu si već mogao biti gotov, tj ova tema ne može dati kvalitetan odgovor za kratak rok tj manji broj računala + nešto što nećeš ponoviti sutra ili za tjedan.. a već idući build dolazi za par mjeseci.

-velike firme koje to rade mrežno, imaju odgovarajući server, waik.. samo za to trebaš više vremena nego za ručno 15 računala pa nema smisla, osim ako misliš da ćeš u narednih godinu imati još par strotina installa i da se neće bitno mijenjati uključen soft kao office..

 

+ hint, u imageu može biti svašta, sve što ti padne na pamet, npr winzip-winrar.. kao primjer, ali bolje je imati što čišće stanje. Prosječna instalacija malog programa ili nešto kao office traje recimo 5min i svaki korsnik može to obaviti sam, mrežno po potrebi tj stalno se mijenjaju nove verzije i za par mjeseci bi trebao novu-ažuriranu verziju imagea i zato je bolje imati što manje, trajnije je.. a sve se danas ažurira automatski.

+ ne trpati komercijalu-licence kao gore spomenute winzip-winrar, jer tad ili si pirat bez licence ili zaštita-problem+ ažuriranja.. dok postoji npr 7z free alternativa i mada za sebe možda izabereš neki soft, postavke i sl. .. to nije pravilo za ostale korisnike, tj ne trebaju svi isto kao ti i stvar je izbora + politika firme-licence itd.. tj to radi admin koji zna sve potrebno o firmi-planu-softu-licencama za neko duže vrijeme, kratkoroćno nema smisla osim kao vježba-iskustvo tj može se sve ali u poslu je ponekad važnije ono što možeš brzo, kad imaš neki problem ili od nule ili dovoljno dobro.. ne najbolje jer ne postoji i više vremena gubiš na razmišljanje nego što treba za npr install zipa i adobe readera..

-npr koji browser, jer je do sad glavni za app-online-banking bio ie, pa chrome.. sad je to edge i ie se gasi, kao i flash.. to je već problem na nivou firme i promjena za image ili admin koji brine o svim računalima za održavanje i sl ili svaki user za sebe + wsus server itd  itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
offline
Windows 10 - općenito

Pozdrav ljudi,

 

Danas mi je stigao nov kupljen Asus Rog Strix G17 - tacan mobidel nebitno. Nije instaliran sistem na njemu. Prbao sam da instaliram sistem, ali kad dodjem do koraka gdje treba odabrati particiju, ne dopusta nista izabrati. Onda sam se igrao u postavkama BIOS-a, ali nisam uspio rijesiti problem. Sad mi se pojavio jos gori problem, nikako nece ni da im pokrene USB sa instalacijom, niti mi pokazuje ista pod Boot Priority. Laptop je sa M.2 SSD-om, a pokazivalo je dok je se mogao pokrenuti USB sa instalacijom.

 

USB je sto posto uredan, sa njeg je vec nekoliko puta instaliran Windows.

 

 

Molim za pomoc, ako neko ima iskustva.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

-podesi bios (opcije, uefi-gpt ili mrb + ostalo).

-kako? ovisno o raspoloživim resursima, želi i kompatibilnosti tj requiremetnsima osa i onom što nudi bios, npr imaš ili nemaš izbor uefi-gpt.

-za boot koristi QBM-CMS.. nebitan naziv, botomeni, ne bios order u biosu. Tad vidiš bootmedij i možeš ovisno o podržanom i podešenom u biosu izabrati potreban boot mod, gpt-ili-mbr tj uefi-ili-legacy odnosno opet nevažno kako piše, bitno je da se odnosi na te stvari, mod boota.

-zašto je to važno? pa da bi bootao, bios i boot medij moraju biti kopmatibilni, nakon tog i postojeći disk na koji želiš instalirati os mora biti u istom tom modu, gpt-ili-mbr i ako nije isto tad je disk nedostupan, odnosno tvornički disk je bez izabranog moda (neinicijaliziran) i može biti po potrebi, (to možeš diskpartom-clean, shift+10..).

-imaš boot medij koji je radio.. da, radio je na kompatibilnim računalima tj odgovarajuće podešenom biosu. Ako je ispravan i sad ne radi to ti potvrđuje da nije kompatibian tj trebaš ili podesiti bios ili drugi mod, dok sam install-win s tim nema ništa, to je samo boot, ne soft-install kojem je svejdno kao i svakoj apps..

-mod rada se radi prije kreiranja particija tj to je oznaka diska kao i boot i nema veze s particijama i filesysom koji dolaze nakon toga, + u tome su svi osevi jednaki, win-lin-mac i sve je to ista x86 platforma, kompatibilnost.

 

-pošto ne znamo kakav win10 install imaš, najsigurnije je skinuti novi-čist, + uvjek korsiti posljednji build trenutno 2004, uskoro 2010-h2.. pa i kad imaš ispravan stari, napraviš novi. Par minuta za DL i izradu.

-korštenjem mctoola, možeš napraviti usb ili skineš sam iso i dalje snimaš ručno-sam, npr rufusom ili dvd2usb...

-razlika, mct-d2u rade isto, snime kao fat32-superdisk, nema mod nego se boota i ovisno o biosu radi.. dok s rufusom biraš mod, gpt-ili-mbr. Tad radi samo ako je bios u odgovarajućem modu podešen ili omogućena oba moda + tad je važno koristiti qmb-cms upravo zato da izabereš pravi mod u bootu jer nakon tog ako promašiš ne možeš do diska, ponovo reboot i drugi mod.. tad možeš.

-naravno ako disk već nije u nekom modu, a tad ga obrišeš jer tad sve troje mora biti isto, tad radi + naravno ako nema nekog kvara ili neke treće postavke, sec.boot, fasboot, itd..

-kad se nešto napravi, kad postoji boot tad pogotovo na laptopu može biti problem uloviti meni u paljenju-postu, tj prebrzo prođe + fastboot to preskače i tad ti jednostavno ne boota s inače ispravnog medija jer ga preskoči. Ovisno o biosu + stalno ukanjaju dio kompatibilnosti unazad, neke opcije imaš, neke nemaš, ponegdje čak u opciji imaš samo jednu stavku (druge više nema.. npr mbr-legacy..) ponekad moraš nadograditi bios verzijom koja to doda, dok OEMi rade po interesu wintela koji to žele otežati tj onemogućiti install win7-xp.. na nova računala, mada je x86 platforma tj kemijanje.

.. pa ne mora se jednako ponašati boot kad već postoji neka particija i ovisno o postavkama biosa, tj dok je disk u računalu prazan-neinicijaliziran, tad će automatika koja inače želi botoati s diska ponuditi i boot s usba, ali kad jednom to obaviš tad se više tadj dio ne mora pojaviti tj fastboot preskače i imaš problem izbora drugog boot diska kao usb.

 

podesiš bios, ispravan medij u potrebnom modu, cms i dalje nextaš :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
offline
Windows 10 - općenito

Danas ujutro mi se pojavio neki update za HP laptop na Windows update.

Nakon instalacije je tražio da restartam komp i kada sam ga restartao kaže sustav update nije upio i izbacio mi na desktopu čitabu da imam probne windowse a nemam već plaćene i sve legalno.

 

Zna li netko kako maknuti s desktopa ovu iritantnu poruku.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

To ti je vezano nešto uz instalirane drajvere za koje nemaš digitalni potpis od MS-a.

Pomalo, šegavo i vajka!
11 godina
offline
Windows 10 - općenito

Riječ je o ofišal updejtu koji je povučen s windows updatea. Nisam ja ništa na svoju ruku instaliravao

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

Uključio ti se probni način rada; isključena je verifikacija potpisa drivera tako da možeš instalirati bilo koji driver ne bitno da li je on provjeren ili ne.

 

Za isključivanje probnog načina rada otvori CMD kao administrator ➡ upiši "bcdedit.exe -set TESTSIGNING OFF" (bez navodnika) ➡ pritisni Enter i ponovno pokreni računalo.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.9.2020 17:56 (Marko :D).
14 godina
offline
Windows 10 - općenito

Kad ce ovaj novi veliki update dizajna

http://trakt.tv/user/MjezZza
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

Koji novi update dizajna? Misliš na redizajn start izbornika? Već ga sad možeš aktivirati ako ne želiš čekati.

14 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
Marko :D kaže...

Koji novi update dizajna? Misliš na redizajn start izbornika? Već ga sad možeš aktivirati ako ne želiš čekati.

 Kako tocno

http://trakt.tv/user/MjezZza
7 godina
neaktivan
offline
Windows 10 - općenito

Pozdrav! jel jos uvjek moguce uraditi update sa legalnog win7 na win10

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
raspad sistema kaže...

Pozdrav! jel jos uvjek moguce uraditi update sa legalnog win7 na win10

 -nepotrebno ako misliš zbog licence.. poželjan ipak clean.

-key utipkaš ili ghaterosstate.exe .. i valjan key se aktivira.

-ako ne radi nije ni previše nužan (jer sve radi osim onemogućene customizacije izgleda desktopa + obavijest..).

 

 

ali, daleko važnije ili zabavnije :)) .. diskovi se obrezuju, pa su mi većinom obrezani, dok se jedan provukao čitave 'glave'.. :)

-neobična poruka, tj nije stvar samo prijevoda, nego se ne nalazi u svim inkarnacijama, tj isti build-jezik negdje je obrezano, negdje fragmenitrano.. nikakve logike osim, ''to je ms..'' :))

 

tj to radi neki update, kbxxxx ... i sad napokon pamti, što je inače osnovna uloga storage-memorije tj diskova :)))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.9.2020 21:35 (ihush).
7 godina
neaktivan
offline
Re: Windows 10 - općenito

znaci ako sam te razumio  utipkam key sa sedmice i trebalo bi raditi?

 

15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

ovisi o izvoru-keyu-licenci.. 'pravi' retail radi, oem kako koji .. možeš provjeriti downloadom win7 i ako prihvati tad 100% .. ako ne opet možda w10 prihvati, no jednako ti je tad i upgrade tj nema razloga jer ms je zapravo darežljiv, daje w10 i đabe (što će uskoro naplatiti..), samo da eliminira starije win sa scene. W10 možeš downloadati, instalirati i koristiti bez keya, dok se na ebayu može kupiti valjani key za par dolara..

 

+ da, moraš paziti na tip-licencu, home-pro, ako imaš w7-home tad možeš na w10-home.. ne na pro čak i kad je sve ok.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.9.2020 22:28 (ihush).
7 godina
neaktivan
offline
Windows 10 - općenito

Hvala na odgovoru,

Jos jedno pitanje!

win7 pc pristupa shared folderu od drugog win7 pc na lanu.

nakon installiranja win 10 sa sacuvanjem podataka postoji li mogucnost da necu morati ponovo konfigurirati taj shared folder

 

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
raspad sistema kaže...

Pozdrav! jel jos uvjek moguce uraditi update sa legalnog win7 na win10

Naravno da je moguće. Preuzmi alat s Microsoftove stranice i pokreni proces nadogradnju.

ihush kaže...

 -nepotrebno ako misliš zbog licence.. poželjan ipak clean.

-key utipkaš ili ghaterosstate.exe .. i valjan key se aktivira.

-ako ne radi nije ni previše nužan (jer sve radi osim onemogućene customizacije izgleda desktopa + obavijest..).

Ti ga baš voliš komplicirat; nikakvo unošenje ključa ili taj tvoj gatherosstate.exe (ne ghaterosstate.exe, kako si napisao). Ono što treba napraviti je nadogradnju Windowsa uz pomoć službenog alata i nema da ne radi jer je taj način aktivacije (7 ➡ 10) provjeren i preporučen od strane Microsofta. 

 

Tvoj način aktivacije "hakiranjem" ne mora aktivirati Windows. Onda je forumašu propala licenca i mora zvati Microsoft te objašnjavati problem. "Ako ne radi, nema veze jer ključ nije potreban" nije neko opravdanje. Zašto bi imao limitirano prilagođavanje izgleda i iritantnu obavijest u desnom kutu ekrana, kada već ima ključ koji je funkcionalan.

 

Neka napravi nadogradnju s MCT i na kraju resetira Windows kompletno i gotovo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.9.2020 9:28 (Marko :D).
16 godina
online
Windows 10 - općenito

Ovdje ima jednostavna uputa (sa slikama) kako bi se trebalo napraviti sa tim gatherosstate.exe - KLIK

Ako je i dalje komplicirano onda neka napravi kako je Marko :D napisao

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
Pa ne mora ni resetirati.
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
Gogo222 kaže...
Pa ne mora ni resetirati.

Istina, ne mora. Windows će svakako normalno raditi. Osobno preferiram čistu instalaciju Windowsa nakon nadogradnje da uklonim ostate Windowsa 7.

15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
raspad sistema kaže...

..

win7 pc pristupa shared folderu od drugog win7 pc na lanu.

nakon installiranja win 10 sa sacuvanjem podataka postoji li mogucnost da necu morati ponovo konfigurirati taj shared folder

 

 -nadogradnja bi trebala nasljediti sve.. ali uvjek je moguć neki problem.

-na mreži je dovoljno browsati mrežu i vidiš računala-shareove.. jedan klik i napraviš, ali naravno, ovisi o useru (name-pass), podaci na 'serveru' tj nekadašnja praksa bez passa što je već godinama onemogućeno itd.. tj neki pass mora biti. Pravilno konfigurirano radi, jer mreža je standard neovisan o osu.. pravila-standardi. Radi jednako na svim osevima i računalo se mora prilagoditi mreži, ne obrnuto tj povremene izmjene tjeraju na nadogradnje, isključen smb.1.0 itd. (zato su stari win 'mrtvi', prošireno na internet-browsere itd..).

 

Marko :D kaže...
..

Ti ga baš voliš komplicirat; nikakvo unošenje ključa ili taj tvoj gatherosstate.exe (ne ghaterosstate.exe, kako si napisao). Ono što treba napraviti je nadogradnju Windowsa uz pomoć službenog alata i nema da ne radi jer je taj način aktivacije (7 ➡ 10) provjeren i preporučen od strane Microsofta. 

 

Tvoj način aktivacije "hakiranjem" ne mora aktivirati Windows. Onda je forumašu propala licenca i mora zvati Microsoft te objašnjavati problem. "Ako ne radi, nema veze jer ključ nije potreban" nije neko opravdanje. Zašto bi imao limitirano prilagođavanje izgleda i iritantnu obavijest u desnom kutu ekrana, kada već ima ključ koji je funkcionalan.

 

Neka napravi nadogradnju s MCT i na kraju resetira Windows kompletno i gotovo.

 -da, zatipak :) pa što?, hvala za ispravak. Komplicirano?

-tranziciju treba napraviti, juzera brine key-licenca + kako će to sve proći. Može se mada ti sugeriraš da ja to osporavam.. ne, nego može nadogradnju a ako je zabrinut za aktivaciju može na više načina + ne mora ni aktivirati i win radi, bez ograničenja koja utječu na rad. Upravo suprotno od 'hakiranja', korištenjem ms alata i metoda koje jednako tako daje ms.

-clean je bolji od nadogradnje, prednost.

-nadogradnja ovisno tisuću sitnica npr 32-64bit, jezik, instalirane app + neke dodatne potrebe kao mreža.. može i ne mora proći, ako prođe jupi! .. ako ne?

-moj post je samo ohrabrenje juzeru, može nadograditi, može clean, neovisno o tome kako će prenjeti licencu + ne mora tj važnije je da nadogradi i da mu radi nego key kojeg ako treba kupi dok ms realno dozvoljava 'free'.

+ čak ponekad potrebno, aktivirati nadogradnjom ali tad se ovisi o postojećoj verziji (osim home/pro, 32-64 i jezik) tj nadogradnja je isključivo jednaka postojećem-nasljedno, nema izmjena. Aktiviran key-id je u ms bazi. Nakon tog ako je potrebno iz bilo kojeg razloga, može clean.. može bilo koja verzija (osim home-pro) tj tad može po potrebi birati 32-64 + jezik dok će se jednom registriran ID reaktivirati spajanjem na ms server tj imati aktivaciju. Jendom aktiviran s win10 pc je miran (osim ako uništi key, deaktivacija).

.. tako da se ponekad neovisno o nadogradnji napravi clean + smeće, bloat/appsi koji na starijem računalu više nema smisla, kao i svi driveri itd..

-korisnik treba brinuti o podacima pa i ovakvim potrebama kao mreža, treba provjeriti podršku za neki konkretan uređaj-driver, npr printer-skener.. jer nakon desetak godina nekih stvari više nema i tad ima problem, tj ono što je do sad radilo pod w10, ne mora na novom buildu i ms par godina pomalo izbacuje legacy tj time daleko veći problem nego key tj nema se više izbora + uz os se moraju updateati i sve ostale apps koje koriste npr internet-mrežu-multimediju.. itd. a to je 90% softa, dos-kase-knjigovodstvo, igre.. sve, dok npr radi ''tetris'' no on nije ono što juzeru treba.

-dodatna sitnica je i npr ms-office.. ovisno o starosti, npr ako je mso2003=problem (jer je mail dio noviji, ne može stariji, nekompatibilan a time i čitav office..).

 

-u čitavoj priči oko licence ili cijene keya .. sve ostalo je daleko skuplje u odnosu na win-licencu-cijenu.. + par dollara online ili bez aktivacije. OS je najmanji problem, sve ostalo daleko veći ali nadogradna nije baš stvar izbora, tj većina mora zbog potreba kao internet, tj zato i tema-pitanje, jer da može ostati na win7 vječno, dobar dio korisnika bi ostao. Ako nekog korisnika brine key, to je najmanja briga.

-nadogradnja štedi vrijeme +podešavanje ali i prenosi smeće-probleme + ovisi o starosti i konkretnim kombinacijama hw+sw koji je korišten, jer nečeg jednostavno više nema (mada je do 'jučer' bilo kao driver u ''istim win10'' koji nisu isti nego build 2004..) + soft koji je vječan-nepoderiv ali ovisan o supportu-nadogranji tj prelazak na noviju verziju softa a tad upgrade vs clean nije baš preporuka + ako je npr postojeći 'pogrešan' jezik, tad uvjek juzer ovisi o nadogradnji isključivo na tom jeziku (za to postoji 'hack') .. kao i prelazak s 32 na 64 zbog količine rama i appsa.

 

-da, ms sugerira upgrade, ako prođe. Wizard provjeri i recimo upozori.. no to je točno samo za dio hw+sw kombinacija, ne za sve i tad se npr vrti u krug rollbackom..

-no kao već želiš biti pedantan, ms jednako sugerira korištenje gahterosstate-a, koji zato i posotji na install mediju. Tj nisu ga napravili i tamo smjestili hakeri nego ms, s razlogom. Računaj da je to backup što god da se desi, jer uvjek se nešto može desiti, ne mora biti problem win, može običan kvar i tad nema ništa.. a tad i stvaranje licence-filea ms alatom ima svoju važnost, tj to je backup licence, ne hack, predviđeno i sugerirano od tog ms-a, ne hakera.

-ne to nije 'moj način aktivacije' nego MSov.. jedan od načina kopiranjem. Sigurniji nego tipkanje + key svatko može upotrijebiti dok ovaj generirani file isključivo taj PC jednako kao i već aktiviran ID tj to je isto.

 

-upgrade prije par godina i danas nije s jednakim šansama, upravo zbog starenja-supporta tj drivera i ostalih soft verzija + izmjene u važnim standardima kao pass, enkripcija itd..

-nadogradnja je moguća, radi, ponekad ne.. clean je jedini 100% tj najbolji način instalacije osa ali tad korisnik mora sve ostalo instalirati i podesiti.. no to zbog supporta mora i s nadogradnjom odnosno kad se nešto desi (kao npr kvar diska, malware..) tad opet juzer mora neki install a ponekad zbog drivera mora prvo stari w7/8 i tek tad upgrade na w10 tj svaki juzer tj pc (hw+sw) je slučaj za sebe jer nije isti hw i nije isti sw i nisu iste potrebe, mada svi koristimo 'isto'.

 

-korisnik bi teoretski trebao znati kako se što podešava kao i kako se instalira driver ili soft, no previše je sitnica koje ne može znati dok se ne pojave kao problem npr podešavanje mreže (zaštita-sigurnost koja sve zatvori dok je prije sve bilo otvoreno.. pa je radilo) ili da nema driver za neki uređaj. Računala do 5 god su mirna, 5-10 ovisi-granično, +10 očekujte takve probleme i ako ne sad onda u idućem buildu za 6 mj. jer nema supporta proizvođača i ms izbacuje iz win-installer baze. PC nije samo kutija nego i printer-mreža i ako to ne radi ima problem.

 

-tko god ima takvu situaciju a važno mu je nešto (stariji hw ili sw) može kao najsigurniji način to sve obaviti kao npr dualboot tj na drugom disku (novi/višak) recimo za test. Ako sve radi može ubiti staro ili ostaviti kao rezervu, ako nema dirver itd. ima stari sys ili pribavi novi uređaj, soft itd.

-pošto je jeftiniji ssd ispod 200kn to je zgodna investicija + ubrzanje + mogućnost čistog sysa w10 ili netko ima stari (ispravan) disk viška i proba. Clean je uvjek bolji od upgradea, optimum + izbor.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Windows 10 - općenito
ihush kaže...

 -da, zatipak :) pa što?, hvala za ispravak. Komplicirano?

-tranziciju treba napraviti, juzera brine key-licenca + kako će to sve proći. Može se mada ti sugeriraš da ja to osporavam.. ne, nego može nadogradnju a ako je zabrinut za aktivaciju može na više načina + ne mora ni aktivirati i win radi, bez ograničenja koja utječu na rad. Upravo suprotno od 'hakiranja', korištenjem ms alata i metoda koje jednako tako daje ms.

Kolega je pitao da li je besplatna nadogradnja i dalje dostupna, što i jest. Na to mu ti odgovarašgatherosstate.exe i slične gluposti. Na taj način se Windows ne aktivira jer nema garancije da će se Windows aktivirati. Daš kolegi link do MCT i to je to. Valjda ćeš mu preporučiti najlakšu, a ne kompliciranu i nepotrebnu metodu. 

ihush kaže...

-clean je bolji od nadogradnje, prednost.

-nadogradnja ovisno tisuću sitnica npr 32-64bit, jezik, instalirane app + neke dodatne potrebe kao mreža.. može i ne mora proći, ako prođe jupi! .. ako ne

Naravno da je. Pa ja uvijek nakon nadogradnje napravim čistu instalaciju i nikad nikakvih problema. Reset radi apsolutno isto - izrada bootabilnog USB-a/DVD-a, podešavanja BIOS-a i sličnih stvari. Odlično za one koji se u to ne razumiju, a žele svježe Windowse.

 

Kada pokreneš MCT, isti ti automatski izbaci preporučenu verziju Windowsa. Dakle, ako imaš instaliran 64-bitnu verziju Windowsa 7, MCT će mu izbaciti da nadogradi na 64-bitni Windows 10. Jezik ako mu je hrvatski, automatski će mu biti odabran hrvatski Windows 10. Jednostavnije ne može biti... 

ihush kaže...

-moj post je samo ohrabrenje juzeru, može nadograditi, može clean, neovisno o tome kako će prenjeti licencu + ne mora tj važnije je da nadogradi i da mu radi nego key kojeg ako treba kupi dok ms realno dozvoljava 'free'.

+ čak ponekad potrebno, aktivirati nadogradnjom ali tad se ovisi o postojećoj verziji (osim home/pro, 32-64 i jezik) tj nadogradnja je isključivo jednaka postojećem-nasljedno, nema izmjena. Aktiviran key-id je u ms bazi. Nakon tog ako je potrebno iz bilo kojeg razloga, može clean.. može bilo koja verzija (osim home-pro) tj tad može po potrebi birati 32-64 + jezik dok će se jednom registriran ID reaktivirati spajanjem na ms server tj imati aktivaciju. Jendom aktiviran s win10 pc je miran (osim ako uništi key, deaktivacija).

.. tako da se ponekad neovisno o nadogradnji napravi clean + smeće, bloat/appsi koji na starijem računalu više nema smisla, kao i svi driveri itd..

Ako forumaš želi zadržati licencu, napraviti će nadogradnju. Ako mu je svejedno, neka napravi čistu instalaciju. Može napraviti i po tvojem, ali pošto je pitao za besplatnu nadogradnju, pretpostavljam da mu se ne fučka za ključ nego ga želi koristiti. Nadogradnja je sigurna metoda.

 

Više puta radio nadogradnju s Windowsa 7 na Windows 10, na različitim računalima. Nikada, ali baš nikada, nisam morao nešto raditi preko tvoje gatherosstate.exe metode. Uvijek je ključ prihvaćen od prve i nikada problema.

 
2 0 hvala 1
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
Marko :D kaže...
..

Kolega je pitao da li je besplatna nadogradnja i dalje dostupna, što i jest. Na to mu ti odgovarašgatherosstate.exe i slične gluposti. Na taj način se Windows ne aktivira jer nema garancije da će se Windows aktivirati. Daš kolegi link do MCT i to je to. Valjda ćeš mu preporučiti najlakšu, a ne kompliciranu i nepotrebnu metodu. 

ihush kaže...

-clean je bolji od nadogradnje, prednost.

-nadogradnja ovisno tisuću sitnica npr 32-64bit, jezik, instalirane app + neke dodatne potrebe kao mreža.. može i ne mora proći, ako prođe jupi! .. ako ne

Naravno da je. Pa ja uvijek nakon nadogradnje napravim čistu instalaciju i nikad nikakvih problema. ..

 

..

Ako forumaš želi zadržati licencu, napraviti će nadogradnju. Ako mu je svejedno, neka napravi čistu instalaciju. Može napraviti i po tvojem, ali pošto je pitao za besplatnu nadogradnju, pretpostavljam da mu se ne fučka za ključ nego ga želi koristiti. Nadogradnja je sigurna metoda.

 

Više puta radio nadogradnju s Windowsa 7 na Windows 10, na različitim računalima. Nikada, ali baš nikada, nisam morao nešto raditi preko tvoje gatherosstate.exe metode. Uvijek je ključ prihvaćen od prve i nikada problema.

- opreznije s riječima, slične gluposti .. ili, je cilj vrijeđati? Nisi glup ai pišeš gluposti? = nema razlike i time nepotrebno. Točno-netočno+ispravak ili bolja metoda, što već kome može zatrebati.

 

-kad se nešto može na više načina, tad je dobro s time upoznati početnika, tj možda izabere drugi način, jer ne znamo sve a on ne može sve navesti jer nema iskustva i time potrebna pitanja što će sve raditi ili biti problem, kako što doda mrežni share drugi win7 pc u idućem postu..

 

-generalno pravilo, clean je bolji.. s čime se slažemo, .. a upgrade može i ne mora proći iz bilo kojeg razloga ili juzer sad doda neki novi uvjet-kriterij kao za mrežu.. npr malware ili kvar.

-ono što je s tvoje strane kranje glupo, je meni inputirati 'moju' metodu, dok je to sve vlasništvo ms-a pa i alat koji služi izradi kopije licence i postoji upravo zato. Mogao sam ovu rečenicu jednako napisati bez riječi glup.. no ponavljamo se pa vraćam, tek da počneš razlikovati potrebne nijanse u komunikaciji i izboru riječi ili argumenata ili tvrdnji koje po tvojemu netko iznosi kao i izmišljenim optužbama pojačano riječi haker.. tj to je nabacivanje blatom, pokazuje nedostatak argumenata i želju za biti u pravu tj svađu. Besmisleno.

 

-da/ne .. recimo da se s većinom slažem (i slažemo).. pa nastavak, da, nadogradnja može biti primarno po kriteriju win lincence, može biti po nekoj drugoj potrebi, kao soft-mreža. To znamo tek kad juzer to navede, do tad je nagađanje tj možemo mu sugerirati ili ga podsjetiti na te moguće kriterije-probleme. Tad on po svojim potrebama-kriterijima odluči jel mu važnije win licenca ili da sys radi, ne ja-ti prepucavanjem.

-pri tome, ako mu to ograničava izbor, win10 može: skinuti, instalirati, koristiti bez keya. (točno? da/ne.) tj isključivo za w10 MS to dozvoljava, ne za ostali soft-os. To nije hack ili moja metoda nego msova odluka kao vlasnika koji jedini o tome odlučuje i ima sve potrebne resurse pa ako žele mogu i dijeliti kao čokolade bacanjem iz aviona (berlin-45ta...).

 

-opet, nije to moja metoda, kao što i ta metoda radi tj kao što je tebi svaki upgrade prošao i aktivirao licencu, ovo je još 'jače' tj to je licenca koja se upgradeom upravo tako i prenese automatikom i to je predviđen način kad se radi ručno, od strane msa + sigurnije jer što god se desi imaš kopiju npr banalno kvar diska koji s licencom nema veze ali ima posljedice. Naravno kompliciranije je u toliko da korisnik mora pronaći gaterosstate.exe na mediju i kopirati-pokrenuti ga npr na desktopu i tad taj generirani folder-licencu snimiti na sigurno, npr stikić, kasnije vratiti na odgovarajuće mjesto .. tj to inače obavi installer-automatika a kad je ručno tad to radi korisnik i u tome je to teže ali neusporedivo sigurnije jer je 'backup' tj to može svaki korisnik imati za rezervu (ali s win10 više nije potrebno jer je ID na ms-serveru i reaktivira se spajanjem na internet-ms-aktivacijski server..). Ponovo, to nije moja metoda nego MSova kao i alat.

-teže? da.. no jednako tako je i clean install no ipak ga i ti radiš jer ipak misliš da je bolji a time recimo radiš dvostruki posao installa dok štediš samo na ručnom kopiranju koje ukupno traje minutu za taj lic-folder-file.. Tj, ako napravi tu licencu i instalira clean, tad aktivira tom (msovom) metodom, bez koraka upgradea koji može trajati satima i možda problemi.. tj tad direktno štedi vrijeme upgradea i ima clean, .. ali problem da tad mora sve ostalo instalirati tj ne može nasljediti soft+postavke kao upgradeom koji recimo prođe bez problema.

 

-upgrade je ok, lakši način za obične korisnike, ako prođe ok. Ako ne prođe? .. zato svakako (preporuka msa) napraviti backup licence jer ni rollback nije zagarantiran ako se nešto desi tj upravo starija računala tad mogu jednostavno crknuti jer su recimo opterećena s par sati rada diska.. i tad banalni kvar pokvari plan, jer život nije idealan.

- + važna razlika, nije isto kad nešto radiš ti koji imaš iskustvo i sve potrebne alate tj možeš reagirati na svako pitanje-problem .. vs korisnik koji to ne radi, koji nema iskustvo i koji već time ne može ni postaviti sva pitanja ili kriterije. Ja ne moram to pitati, ti ne moraš.. on mora. Ja znam kako ću što napraviti ili kriterij. Ako korisnik to ne zna, kako će imati izbor ako mu se to ne ponudi? Smisao teme? Da, dati jednostavan odgovor, kao klikni-next (mct) a može i dodatno, .. kao što je mreža-share tj možda je korisniku važna licenca, možda nešto drugo. Da bi on to znao treba mu to prvo reći-ponuditi ili podsjetiti.

 

-Kritizirati riječima kao glupo je gupo.. ispravi ili predloži, za sve postoji više načina, ne postoji najbolji za sve. Točno ili ispravak? ... pa kao za tipfeler, hvala (no ne vjerujem da je to krucijalno za poruku-rečenicu koju ispravljaš zamjenom redosljeda jednog slova, disleksija..). To podržavam kao argumentirani ispravak, no nevažan je tj više je način svađanja umjesto argumenta. Može se i drugačije.. zar ne? :) Ako vidim da ispravljaš ha-ah redosljed slova + dodaješ 'moju metodu' dok je to microsoftowo.. što zaključiti nego da je želja svađa, besmisleno. Ostalo ne treba dokazivati tj da je upgrade ako radi najjednostavniji način time i poželjan. + preporuka da se ipak napravi backup licence prije .. ili ćeš i to osporiti, tad odmah odgovor, to preporuča ms, kao i svatko tko brine o podacima tj sve u kontekstu backupa. Tako korisnik često zaboravi npr mail-adresare ili passworde, nema history, .. i čudi se da tog nema u novom win. Da nije naveo mrežu-share bi li to spomenuli ili upozorili? ne.. no čisto zbog tog upozoravam ga za npr mogućnost da nema drivera ili da se nešto može desiti kao kavar i da postji i treći način, install na drugi disk.. nikad samo jedan.

-dok o svemu treba odlučiti informirani korisnik po svojem kriteriju ili netko tko ima adekvatno znanje da može donjeti odluku a to može samo osoba za tim računalom tj ako ima sve podatke kao za mrežu + ostalo.

-licenca? cijena? može uprgade, može bez, može za par dollara.. tak da mada zvuči kao primarni kriterij, zadržati licencu, ne mora uopće biti tj većina korisnika ne zna da su današnje cijene drugačije nego prije 5-10 god kad su navikli za win plaćati 800-2000kn (100-300€), dok danas za taj iznos kupe laptop s win. Onaj tko kupuje licencu tad može upravo tako odlučiti i kupiti računalo s licencom, ne licencu samu jer tad opet ima novo i može opet računati na nekoliko godina pouzdanog rada + jamstvo.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina
neaktivan
offline
Windows 10 - općenito

Znaci udjem u ovaj link https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10

skinem media creation tool i onda cu moc upgrade uradit? ( tool mi ponudi valjda koju verziju windowsa zelim instalirat( proffesional, home itd))

Il trebam posebno po verziji windowsa trazit

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

Skineš Media Creation Tool, pokreneš ga, prihvatiš EULA, odabereš opciju nadogradnje PCja, te pokreneš nadogradnju. Dalje program sve radi sam, od preuzimanja ISO slike do završetka nadogradnje. 

 

I više nema različitih ISO slika za različite verzije Windowsa (jedino 32-bit, 64-bit); i Home i Pro verzije nalaze se u istoj ISO slici. Odvojene ISO slike možeš pronaći samo kod piratskih verzija koje u svakom slučaju nije vrijedno koristiti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.9.2020 9:56 (Marko :D).
4 godine
offline
Windows 10 - općenito
Možda ne ulazi u ovu temu, ali pošto su u pitanju Windowsi možda može. Probam se prijaviti sa eID karticom u NIAS ali ne uspijevam, prihvati čitač, učita karticu, učita pin i ostalo ali od 6 pokušaja ostao mi samo jedan. Problem: Na eID Signeru izbacuje ovo : Signer error / Unable to start Signing service on port 555555/Please allow access to the port and ensure port is not used by another proces/ Error code [-11].
Molim ako netko ima znanja kako ovo riješiti.
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

-nisi pravilno instalirao čitač + soft.. + neki dan su izbacili novu verziju softwarea ali update nije prošao (zaglavio) i dalje normalno radi starija vezija id-softa-client.

nakon tog, kad se uvjeriš da ti lokalno na računalu sve radi (možeš pogledati svoje podatke..) tek tad kreneš online (mislim da je 3 pokušaja..) tj moraš odgovarajuće podesiti browser, omogućiti stranicu-popup i sl. tj dodati u popis dozvoljenih, ne blokiranih. Kad sve radi često prvi login odbije pa tek drugi prikaže login-certifikat i tad kad znaš da je sve 100% ok ne čačkaš nego samo ponoviš, upravo zato da ne potrošiš moguće login pokušaje i tad ne možeš ništa.

-to nije stvar za početnike, upravo zato, mora raditi .. ne pokušavati, a sustav mora biti takav pa nitko nije kriv..

-sve na računalu, postavke, antivirus-malware.. sve moraš znati tj znati što može utjecati i to moraš podesiti-riješiti tj tvoj pc ne mora biti jednak mome tj soft i sve ostalo .. i kad je sve identično može biti problem s linijom, preopterećenje sustava npr za škole ili neki njihov problem na serveru za eid.. (jer su prije tjedan imali update..). Tako da su to stvari samo za iskusne i sve moraš znati 100% da radi jer inače počneš popravljati na pogrešnom mjestu (a tad ne možeš ni teoretski otkloniti problem smo pogoršati tj zaključati pin-pokušaje..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice