Ne mora značiti. Radi se o sigurnosnom ažuriranju za Adobe Flash Player. Bez obzira što se radilo o sigurnosnom ažuriranju ne smijemo zaboraviti na činjenicu da i ona mogu uzrokovati probleme što se već događalo u prošlosti...
Windows 10 - općenito
- poruka: 15.413
- |
- čitano: 3.892.811
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ne mora značiti. Radi se o sigurnosnom ažuriranju za Adobe Flash Player. Bez obzira što se radilo o sigurnosnom ažuriranju ne smijemo zaboraviti na činjenicu da i ona mogu uzrokovati probleme što se već događalo u prošlosti...
ma da..? ok, imaš isti win, isti update, nemaš problem.. du-d-math ili logički zaključak je?.. krivac je update ili nešto treće? npr loša žica, driver, powersaving, operater-radovi na centrali itd..
-tj zašto tražiti komplicirane odgovore kad postoje jednostavni, ili vjerovati svemu što netko piše na nekom online siteu.. je naivno.
ako je konkretan update uzrok, tad možemo testirati-potvrditi problem? determinizam dok ne smisle quantno..
ma da..? ok, imaš isti win, isti update, nemaš problem.. du-d-math ili logički zaključak je?.. krivac je update ili nešto treće? npr loša žica, driver, powersaving, operater-radovi na centrali itd..
Zato što ja nemam određeni problem ne znači da on ne postoji. Po tebi, sve što Microsoft ne prizna nije bug. Ako ćemo gledati na taj način, Windows nema ni jedan bug.
-tj zašto tražiti komplicirane odgovore kad postoje jednostavni, ili vjerovati svemu što netko piše na nekom online siteu.. je naivno.
Nema jednostavnih odgovora. I znaš li uopće kako Microsoft dobiva ideju da je u operacijskom sustavu prisutan bug? – Od korisnika. Vratimo se malo u prošlost; kada je Microsoft izdao ažuriranje koje je kvarilo DHCP, oni toga nisu bili svjesni. Kada su se korisnici počeli žaliti po internetu, Microsoft je priznao bug i riješio problem po hitnom postupku.
Ako isti problem prijavi više osoba koje imaju u potpunosti različite sustave i ako određeno rješenje uklanja problem na svim računalima, problem postoji. Priznao ga Microsoft ili ne.
ako je konkretan update uzrok, tad možemo testirati-potvrditi problem? determinizam dok ne smisle quantno..
Ponavljam, samo zato što ti i ja nemamo taj problem, ne znači da on ne postoji. Recimo, meni October Update 2018 nije obrisao razne datoteke prilikom nadogradnje, drugima je. Microsoft se odmah nije obazirao na bug, pa kad su vidjeli kako se sve više i više piše o tome, ipak su priznali da se radi o pogrešci. Pogrešci koju nije mogao izazvati ni jedan driver, samo Microsoftova nadogradnja.
Ponavljam, samo zato što ti i ja nemamo taj problem, ne znači da on ne postoji. ...
-polako.. :)
-dao si link, neki frajer ima problem (jedna osoba).. u istom tredu mu drugi lik kaže da ima isti-sličan problem (jedina poveznica je 10mb brzina mreže) ali nadoda da je to u večernjim satima i da treba provjeriti itd.. i to je tebi dovoljno?
-kriterij, ako je to soft-win-driver-update tj neki zajednički problem tad ga jednostavno mora imati više korisnika, mora postojati zajednički nazivnik, uzrok-posljedica i ako je bug tad ga ima amer-francuz-poljak-zagorac.. tj ako ima isti win, isti driver, isti update, ako je to uzrok, tad će i posljedica biti zajednička tj bug. Ako je to neki powersaving, ako je stvar linije-operatera-opterećenja.. tad nije bug updatea.
-tj kako to po tom postu zaključiš, osim što lik kaže da je nakon deinstalla brzina normalna.. ŠBB-KBB, ako je bug tad se mora moći ponoviti, tj ako opet instalira i ako se to ponovi tad je (možda) bug.. no tebi taj test-provjera-dokaz ne treba? .. jednostavno želiš za sve pljucnuti ms i ne tražiš drugi-mogući-logičniji uzrok tj fix.
-smisao je ne vrištati to bugu, nego naći fix, tome služi tema.
-jedan lik na 'internetima'... ja, ti, nekoliko korsinika foruma koji čitaju ovaj post.. nemamo taj problem. Što s tom činjenicom? Što je tad vjerojatnije-logično? Da je to bug zbog flasha ili da je problem nešto drugo dok je (jedan) user zaključio da je to update mada nema nekog objašnjanja zašto bi adobeflash update bio povezan s mrežnim brzinama wlana.. 'smiješno' i tužno ako su ti to kriteriji.

Ovo da ne pamti datum sam skužio i mislio da sam lud (dobro jesam, samo ne na taj način) i da nisam odradio TRIM SSDa.
-to ti je argument koji dokazuje što? wlan-10mbps bug povezan s flashom ili uvodiš npr problem ssd-derfaga?
-imaš ssd? updateano? radi li normalno (tj presklače defrag..).. znaš o čemu to ovisi?
-problema ima i uvjek će ih biti, kao i bugova ili msovih gluposti-propusta.. nema potrebe 'tražiti' ih na ovaj način, beskorisno-besmisleno u ovoj temi osim ako ti je cilj pljuckati loš win-ms. Cilj treba biti fix ili preventiva tj da ne mora svaki user prolaziti kroz probleme koje netko riješi.
Cilj treba biti fix
Pa upravu si ti, malo se nafiksaš i svejedno ti je.
-to ti je argument koji dokazuje što? wlan-10mbps bug povezan s flashom ili uvodiš npr problem ssd-derfaga?
-imaš ssd? updateano? radi li normalno (tj presklače defrag..).. znaš o čemu to ovisi?
-problema ima i uvjek će ih biti, kao i bugova ili msovih gluposti-propusta.. nema potrebe 'tražiti' ih na ovaj način, beskorisno-besmisleno u ovoj temi osim ako ti je cilj pljuckati loš win-ms. Cilj treba biti fix ili preventiva tj da ne mora svaki user prolaziti kroz probleme koje netko riješi.
Microsoft Confirms a New Bug in Windows 10 Cumulative Update KB4557957
Sjećaš se onog buga koji kvari printere, onaj iz nedavnog ažuriranja? Ispada da je ono što su ljudi pisali po Redditu istina jer je Microsoft upravo priznao bug. Znači skroz je moguće da će za nekoliko dana Microsoft priznati problem i s tom drugom nadogradnjom (ili možda Adobe, tko je već izdao nadogradnju). Zanimljivo je kako se nakon tog sigurnosnog ažuriranja za Adobe Flash Player pojavio popriličan broj prijava problema vezanih za sporu internetsku vezu. Zar ne?
@moderatori, može tema "Windows 10 - svađe i pljuvanje", pa da ova tema bude malo čišća
Ja se sada moram šundrat jer sam jedno 10 puta restartao ruter, isto toliko puta ga resetirao, tražio po internetu novi da kupim i tako.
Ti, kad oni to poprave, mi se budemo preporodili ja već vidim sada, bit će kao nova velika nadogradnja.
Ovih dana dosta ljudi se žali na forum, kako je spor i tako, možda je to bilo do nadogradnje Flash Playera.
@moderatori, može tema "Windows 10 - svađe i pljuvanje", pa da ova tema bude malo čišća
Pa ko ti brani da je otvoriš ako ti treba već.
Sjećaš se onog buga koji kvari printere, onaj iz nedavnog ažuriranja? Ispada da je ono što su ljudi pisali po Redditu istina jer je Microsoft upravo priznao bug. Znači skroz je moguće da će za nekoliko dana Microsoft priznati problem i s tom drugom nadogradnjom (ili možda Adobe, tko je već izdao nadogradnju). Zanimljivo je kako se nakon tog sigurnosnog ažuriranja za Adobe Flash Player pojavio popriličan broj prijava problema vezanih za sporu internetsku vezu. Zar ne?
-uopće me ne razumiješ.. :)
-što je smisao teme? (post iza kaže da se promjeni naslov, pljuvačnica.. ili kako nešto popraviti-savjeti... općenito ili problemi).
evo što kažu u linkanom textu.. tj upravo to je važno (boldano)..
Unfortunately, the only way to fix the whole thing is to just remove the updates to blame for the bug, which itself isn’t a recommended solution because this leaves the device without the latest security updates.
The good news is that not all printers appear to be affected by the problem, but again, Microsoft hasn’t shared any specifics in this regard either. At this point, users are all alone in their attempt to resolve the problem,
.. ne trebamo tražiti bugove, besmisleno je skuplajti linkove s nekih foruma gdje njurgaju o bugu.. tj kad nađeš bug, nađi i fix-link.. tj kako ga riješiti ili kao ovo, za sad, bez upgradea... tad će to imati smisla tj tako ćeš drugima pomoći ili prevenirati npr problem s printerom ili onaj tko ima problem čita i vidi tvoj odgovor, tj što napraviti. To je smisao, ne tražiti greške nego kako ih ispraviti-izbjeći i sl.
-primijeti razliku, ti samo 'vičeš bug! bug!..' .. dok ovaj text koji linkaš radi upravo ono što je smisao, tj za sad kažu nema rješenja ili ne koristiti update ili se nekako snalaziti ako se problem desi.
-kome se desio taj problem? meni-tebi, netko od forumaša u temi? .. čemu tad o tom porblemu lamentirati tj što time rješavamo ako nitko od prisutnih nema problem? MS radi bugove, greške, gluposti.. da, i? (hračnem,..) što dalje?
-uopće me ne razumiješ.. :)
-što je smisao teme? (post iza kaže da se promjeni naslov, pljuvačnica.. ili kako nešto popraviti-savjeti... općenito ili problemi).
evo što kažu u linkanom textu.. tj upravo to je važno (boldano)..
Unfortunately, the only way to fix the whole thing is to just remove the updates to blame for the bug, which itself isn’t a recommended solution because this leaves the device without the latest security updates.
The good news is that not all printers appear to be affected by the problem, but again, Microsoft hasn’t shared any specifics in this regard either. At this point, users are all alone in their attempt to resolve the problem,
.. ne trebamo tražiti bugove, besmisleno je skuplajti linkove s nekih foruma gdje njurgaju o bugu.. tj kad nađeš bug, nađi i fix-link.. tj kako ga riješiti ili kao ovo, za sad, bez upgradea... tad će to imati smisla tj tako ćeš drugima pomoći ili prevenirati npr problem s printerom ili onaj tko ima problem čita i vidi tvoj odgovor, tj što napraviti. To je smisao, ne tražiti greške nego kako ih ispraviti-izbjeći i sl.
-primijeti razliku, ti samo 'vičeš bug! bug!..' .. dok ovaj text koji linkaš radi upravo ono što je smisao, tj za sad kažu nema rješenja ili ne koristiti update ili se nekako snalaziti ako se problem desi.
-kome se desio taj problem? meni-tebi, netko od forumaša u temi? .. čemu tad o tom porblemu lamentirati tj što time rješavamo ako nitko od prisutnih nema problem? MS radi bugove, greške, gluposti.. da, i? (hračnem,..) što dalje?
Ha, možda netko ima prisutan bug, ali ga još nije primjetio. Ili možda se već netko muči s reinstalacijom drivera, pa dok sve ne isproba, ne želi se javiti u temu...
-možda...?
ok, možda netko ima problem s npr printerom, a to ima veze s (današnji 'početak' ove sage-postova..) s 10mbps-wlanom?
-dok ta osoba koja možda ima problem s printerom to ne opiše-prijavi tj postavi pitanje u temi (ili u problemi) do tad ne možemo ni predložiti rješenje .. ili što je alternativa? ne koristiti update ili se bojati zlogalsnih KBova koji kvare sve, printer, wlan, ssd.. možda i karijes na zubu, možda rak kože ili je opasnije od 5g mreže :) .. alu folija? Zar nije dovoljno oko špijunaže i sl tema ili čistača koji ne rade ništa korisnog osim ponekad probleme?
-možda? možemo igrati loto i možda dobiti, možda nas pogodi asteroid, možda su u šumici.. s možda se ne rješava ništa ili ostaje u domeni sreće, daleko od kompjuterskog determinizma za koji možemo pomoći.
-ispravan hw + odgovarajući driveri i postakve, sve soft, + zanje usra, tad računalo mora raditi kako je predviđeno. Bilo što izmejni od tih uvjeta i imaš problem dok su bugovi-updateovi ili banalne greške koje MS može napraviti ono što na ISPRAVNOM (sve nabrojenao je ok) radi problem.. dok u praksi 99% ipak na kraju ispadnu neki treći uzrok ili možda kombinacija, jer da je samo bug-update tad bi isti-identičan problem pogodio sve, ne možda nego sigurno jer 2+2=4 .. to je računalo, sve ostalo je neispravno-bug.
tad će to imati smisla tj tako ćeš drugima pomoći ili prevenirati npr problem s printerom ili onaj tko ima problem čita i vidi tvoj odgovor, tj što napraviti.
Pa nije loše nama koji pratimo temu pročitati koji problemi postoje sa novom nadogradnjom, tako kad se susretnemo s tim bilo na svom,
bilo na tuđem računalu, znamo barem otprilike što je uzokovalo problem, ok, mogli bi i sami tražiti ono što traži i kolega Marko, ali
nije loše ni ovdje zaletjeti i pogledati odmah klikom na link od kolege.
tad će to imati smisla tj tako ćeš drugima pomoći ili prevenirati npr problem s printerom ili onaj tko ima problem čita i vidi tvoj odgovor, tj što napraviti.
Pa nije loše nama koji pratimo temu pročitati koji problemi postoje sa novom nadogradnjom, tako kad se susretnemo s tim bilo na svom,
bilo na tuđem računalu, znamo barem otprilike što je uzokovalo problem, ok, mogli bi i sami tražiti ono što traži i kolega Marko, ali
-da, 'ali' već svi koji nešto znaju, znaju da s upgradeom ne treba žuriti, nema ni smisla ni potrebe, jednako s updateima. Kad se dese bugovi, 99% nestanu prije nego normalan user upgradea.. i sve je ok.
-tj smisao-tema.. napredni user koji to već zna ili početnik kojem ništa nije jasno.. treba li se početnik bojati upgardea? Po marku je to opasnije nego ući u ring s tysonom.. a nije. Problem marka je što on traži probleme ''po internetima'' .. i tad ako argument s problema npr mreže-10mbsp skoči na msovo priznanje za printer.. što nam to pomaže? Kome? Bi li se išta promjenilo da nije postao te linkove? .. ja za probleme znam, kad mi se dese, rješim ih. Kad netko u odgovarajućoj temi postavi pitanje-problem, pomognem ako znam rješenje .. ili barem pokušaj.. a ovo ne pomaže nikome, ni meni, ni tebi, ni čitateljima teme tj nitko za sad nije prijavio problem i time je implicitno zaključak da problema nema i besmisleno je rješavati nepostojeći problem.. kao što je negacija pa još dovstruka ponekad nemoguća :)
-on se ponaša kao insider, da je barem u insider temi, da čačka--traži.. da pokuša izazvati bug pa i fix, ali ne, samo da link na npr wlan ili printer ili ssd.. i što s tim? Ok, ako tamo u textu piše da za sad nema odgovora-fixa tad ja ne moram uzaludno tražiti po bespućima msovih stranica ili drugdje fix koji još ne postoji.. i to je konkretna pomoć tog texta, ali samo zato jer sam pročitao tj upravo to je mogao i marko napisati + eventualno dati link na izvor .. ne ovo što radi jer to je beskorisno, 'to je vuk, to je vuk..' jer vuk je i dalje vuk, pojede ovcu a lažna uzbuna je kontraproduktivna za rješavanje problema.
-što bi bio insider? netko tko prije ostalih isproba, upozori na probleme.. pa i pomogne u rješavanju. Što radi marko? Ponaša se kao user-običan tj čak ne pomaže oko rješenja nego samo traži linkove o bugovima. Kako to pomaže?
-da, 'ali' već svi koji nešto znaju, znaju da s upgradeom ne treba žuriti, nema ni smisla ni potrebe, jednako s updateima. Kad se dese bugovi, 99% nestanu prije nego normalan user upgradea.. i sve je ok.
Da, to vrijedi za sve nas koji znamo nešto. A što je s onima koji ne znaju i idu naivno nadograditi? Ako misliš da takvih nemaš na forumu, varaš se.
-tj smisao-tema.. napredni user koji to već zna ili početnik kojem ništa nije jasno.. treba li se početnik bojati upgardea? Po marku je to opasnije nego ući u ring s tysonom.. a nije. Problem marka je što on traži probleme ''po internetima'' .. i tad ako argument s problema npr mreže-10mbsp skoči na msovo priznanje za printer.. što nam to pomaže? Kome? Bi li se išta promjenilo da nije postao te linkove? .. ja za probleme znam, kad mi se dese, rješim ih. Kad netko u odgovarajućoj temi postavi pitanje-problem, pomognem ako znam rješenje .. ili barem pokušaj.. a ovo ne pomaže nikome, ni meni, ni tebi, ni čitateljima teme tj nitko za sad nije prijavio problem i time je implicitno zaključak da problema nema i besmisleno je rješavati nepostojeći problem.. kao što je negacija pa još dovstruka ponekad nemoguća :)
Ne treba se bojati, ali treba znati što nadogradnja donosi. Prosječan korisnik ne zna je li nadogradnja puna bugova ili ne, ali mi iskusniji korisnici to znamo. Upravo zato smo tu, da odgovorimo prosječnog korisnika od gluposti.
I možeš govoriti što hoćeš, ali na probleme sam upozorio prije Microsofta koji je IMO to trebao odmah napraviti. Ako se dvoumiš da li je problem prisutan, otvori Feedback Hub. Još prije 8 mjeseci su ljudi pisali kako Fresh Start ne radi kako treba. Ne radi ni dan danas u finalnoj verziji 2004. Tko je tu lud?
-on se ponaša kao insider, da je barem u insider temi, da čačka--traži.. da pokuša izazvati bug pa i fix, ali ne, samo da link na npr wlan ili printer ili ssd.. i što s tim? Ok, ako tamo u textu piše da za sad nema odgovora-fixa tad ja ne moram uzaludno tražiti po bespućima msovih stranica ili drugdje fix koji još ne postoji.. i to je konkretna pomoć tog texta, ali samo zato jer sam pročitao tj upravo to je mogao i marko napisati + eventualno dati link na izvor .. ne ovo što radi jer to je beskorisno, 'to je vuk, to je vuk..' jer vuk je i dalje vuk, pojede ovcu a lažna uzbuna je kontraproduktivna za rješavanje problema.
-što bi bio insider? netko tko prije ostalih isproba, upozori na probleme.. pa i pomogne u rješavanju. Što radi marko? Ponaša se kao user-običan tj čak ne pomaže oko rješenja nego samo traži linkove o bugovima. Kako to pomaže?
Na neku ruku i jesam Insider, samo na stabilnom kanalu. Svi koji instaliraju nadogradnju odmah po izlasku, svjesno testiraju softver. Insider program je nula bodova; ljudi prijave pogreške u Feedback Hub, ali badava kada to nitko od Microsoftovaca neće pročitati ukoliko ne dobi mali milijun upvoteova.
Ja sam čak podesio odgodu svih update-ova pa sam opet imao različitih problema na različitim računalima. Windowsi 10 su sinonim za nestabilnost (light rečeno)....
Suludo je očekivati vrhunsku stabilnost od softvera kojeg prvenstveno testiraju korisnici. Insider program nije loša ideja, no ono što najviše fali je QA tim koji je Microsoft otpustio nakon izlaska Windowsa 8.1. QA tim + telemetrija + Insider je kombinacija koja bi napravila čudo i Windows vratili na stari trag.
Dokle god se Microsoft bude oslanjao na telemetriju (koja prijavljuje većinom samo rušenja programa) i Insider program u kojem većina testera nema pojma, stabilnih Windowsa neće biti.
Već sam postavio ovaj video u jednu poruku, ali evo još jednom. Bivši Microsoftovac objašnjava što je pošlo po krivu i zašto je Windows pun bugova.
Evo uspješno mi se instalirao 2004 update, ostavio sam update na miru i automatski mi sve odradilo kako treba (zasad), jedino što sam primjetio da nema više opcije za odgađanje update-ova, samo onaj pause updates do 35 dana. I da li je preporučljivo isključiti audio enhacements?
Evo uspješno mi se instalirao 2004 update, ostavio sam update na miru i automatski mi sve odradilo kako treba (zasad), jedino što sam primjetio da nema više opcije za odgađanje update-ova, samo onaj pause updates do 35 dana. I da li je preporučljivo isključiti audio enhacements?
Jesmo ti rekli, ništa nemoj dirat i Windows će se sam nadograditi kada dođe vrijeme.
Ljudi imam pitanje, ne znam je li prava tema, ali da pokušamo...
Naime, imam laptop sa Win 7 Pro OEM licencom. Ima u sebi stari HDD, pa sam kupio SSD da ga malo osvježim i ubrzam. Sada je problem šta i kako sa licencom (odnosno ključem)...
Koje opcije imam?
Ne želim stavljati piratski softver ni koristiti aktivatore, a naravno da bih volio izbjeći kupovanje nove licence.
Postoji li mogućnost da na novom SSD-u instaliram bilo windows 7 ili wondows 10 sa psotojećom tvorničkom OEM llicencom?
U krajnjem slučaju znam da mogu nabaciti čistu windows 10 i koristiti bez ključa, ali to mi je opcija ako ne ne postoji način da upgradeam Win7 OEM licencu na WIN10 ili ako ne uspijem transverirati licencu na novi SSD disk.
Svaka pomoć je dobrodošla
evo ja na računalu iz 2011 intel 2500k i "više" nemam problema sa zadnja dva apgrejda...
ne znam sjećaš li se da sam i ja govorio što se poslije pokazalo kao istina da prvi apgrejdovi (do zadnjih godinu i pol) nisu valjali, ljudima su stvarali velike probleme i zato sam bio na Win 8.1 dugo godina, uvijek ponovo instalirao deseticu no nije valjalo i nije...
tu mi je objašnjavano da prčkam po registriju, stari hardver, nekompatibilnost i ostale budalaštine..
ali, win 10 je napokon došao na svoje, iako i dalje #prčkam" po registriju zbog optimalnog rada SSD-a i sve radi kao podmazano...
dakle sad odjednom valja i hardver koji je još koju godinu stariji i tako to.
Naime, imam laptop sa Win 7 Pro OEM licencom. Ima u sebi stari HDD, pa sam kupio SSD da ga malo osvježim i ubrzam. Sada je problem šta i kako sa licencom (odnosno ključem)...
Koje opcije imam?
Ne želim stavljati piratski softver ni koristiti aktivatore, a naravno da bih volio izbjeći kupovanje nove licence.
Postoji li mogućnost da na novom SSD-u instaliram bilo windows 7 ili wondows 10 sa psotojećom tvorničkom OEM llicencom?
U krajnjem slučaju znam da mogu nabaciti čistu windows 10 i koristiti bez ključa, ali to mi je opcija ako ne ne postoji način da upgradeam Win7 OEM licencu na WIN10 ili ako ne uspijem transverirati licencu na novi SSD disk.
Napraviš nadogradnju windows 7 na windows 10, ako prođe aktivacija povežeš se sa microsoftovim računom radi spremanja licence i onda na ssd instaliraš windows 10.
Ponovnim spajanjem na MS račun povučeš licencu i aktiviraš windows 10.
Molim da me se demantira ako sam u krivu, nisam to radio ali mi je takva logika postupka.
Koje opcije imam?
Napraviš nadogradnju windows 7 na windows 10, ako prođe aktivacija povežeš se sa microsoftovim računom radi spremanja licence i onda na ssd instaliraš windows 10.
Molim da me se demantira ako sam u krivu, nisam to radio ali mi je takva logika postupka.
-može tako, može na par drugačijih-sličnih načina.
-ne mora nikakvo povezivanje msračuna, tj ako je isto računalo-mbo tad može lokalni user jer je tad vezan uz id-mbo.
-može nadogradnja s w7 na w10 i aktivirat će se ako je key 'pravi' (važeći), ali to je u ovom slučaju najnepraktičniji (pa i najlošiji način, zbog promjene na ssd.. sasvim drugi način rada, geometrija itd + clean je clean tj ovisno što želi, može klonirati disk prije ili poslje nadogradnje-aktivacije win10).
-pošto ima funkcionalno računalo sa starim diskom, koji radi.. i ima novi prazan ssd, nema nekog problema npr backup tj može jednostavno izvaditi hdd i staviti ssd, clean install w10 + aktivirati keyom od w7 tj tad ima funkcionalan w10 koji će raditi noramalno neovisno o aktivaciji. To je za računalo optimalno-bolje, ali tad naravno treba instalirati ostali soft koji koristi, možda i noviju verziju i sl. To može odnjeti više vremena ali tad računalo radi optimalno. Kad je sve gotovo tad s postojećeg diska koji i dalje može normalno raditi (dovoljno je vratiti ga..) može sve što treba, nema rizika-problema npr hoće li upgrade proći ovisno o 'kvaliteti' postojećeg win ili key-licence.. dok je sam clena install stvar koja se obavi za cca 15 min pa ništa ne može biti brže čak i kad uračunamo install softa koji koristi dok će update+driveri pojesti jednako vremena neovisno jel upgrade prije-poslje + pitanje što može upgradeati ako ima neki specifičan soft ili driver tj ako tad ne može takav upgrade (sa zadržavanjem podataka i appsa) tad baš nikakvog razloga za upgrade nema.
-key, lako je provjeriti.. pravi reatail radi na ms stranici za DL win7-8, dok za w10 ne traže ništa. Tu ne prolaze oem keyevi, kms i sl. tj ako tamo prihvati tad 100% može, ako odbije tad 50% može tj ako nije pirat-crack-loader-kms-aktivator ili neka ograničena licenca, sve ostalo ms pušta pa i gratis.
-clean na novi ssd i kad je sve gotovo tad razmišlja što će s hddom, koje podatke prebaciti itd.. a do tad može imati ''dualboot'' :)
Koje opcije imam?
-može tako, može na par drugačijih-sličnih načina.
-ne mora nikakvo povezivanje msračuna, tj ako je isto računalo-mbo tad može lokalni user jer je tad vezan uz id-mbo.
-može nadogradnja s w7 na w10 i aktivirat će se ako je key 'pravi' (važeći), ali to je u ovom slučaju najnepraktičniji (pa i najlošiji način, zbog promjene na ssd.. sasvim drugi način rada, geometrija itd + clean je clean tj ovisno što želi, može klonirati disk prije ili poslje nadogradnje-aktivacije win10).
-pošto ima funkcionalno računalo sa starim diskom, koji radi.. i ima novi prazan ssd, nema nekog problema npr backup tj može jednostavno izvaditi hdd i staviti ssd, clean install w10 + aktivirati keyom od w7 tj tad ima funkcionalan w10 koji će raditi noramalno neovisno o aktivaciji. To je za računalo optimalno-bolje, ali tad naravno treba instalirati ostali soft koji koristi, možda i noviju verziju i sl. To može odnjeti više vremena ali tad računalo radi optimalno. Kad je sve gotovo tad s postojećeg diska koji i dalje može normalno raditi (dovoljno je vratiti ga..) može sve što treba, nema rizika-problema npr hoće li upgrade proći ovisno o 'kvaliteti' postojećeg win ili key-licence.. dok je sam clena install stvar koja se obavi za cca 15 min pa ništa ne može biti brže čak i kad uračunamo install softa koji koristi dok će update+driveri pojesti jednako vremena neovisno jel upgrade prije-poslje + pitanje što može upgradeati ako ima neki specifičan soft ili driver tj ako tad ne može takav upgrade (sa zadržavanjem podataka i appsa) tad baš nikakvog razloga za upgrade nema.
-key, lako je provjeriti.. pravi reatail radi na ms stranici za DL win7-8, dok za w10 ne traže ništa. Tu ne prolaze oem keyevi, kms i sl. tj ako tamo prihvati tad 100% može, ako odbije tad 50% može tj ako nije pirat-crack-loader-kms-aktivator ili neka ograničena licenca, sve ostalo ms pušta pa i gratis.
-clean na novi ssd i kad je sve gotovo tad razmišlja što će s hddom, koje podatke prebaciti itd.. a do tad može imati ''dualboot'' :)
Nisam te najbolje razumio.
Ja imam stari HP laptop sa stickerom ispod baterije na kojem piše da je OEM windows 7 pro licenca i ima napisan product key.
Ja sam dosad čuo samo za ovu gore verziju koju je kolega iznad opisao, a to je da upgreadam win7 na win10, pa deaktiviram ključ, pa onda ubacim novi SSD i onda uradim čistu instalaciju i aktivaciju pomocu te stare OEM licence.
Ako sam te dobro shvatio ti mi kažeš da mogu odmah ubaciti novi SSD u laptop i pokrenuti clean install Win10 i samo aktivirati pomoću win7 OEM ključa koji se nalazi ispod baterije laptopa?
Ja sam pokušavao nekad prije downloadati Win10 sa tim istim OEm ključem ali mi nije priznavalo taj OEM ključ, tako da sam mislio da se ne može nikako Windows10 aktivirati pomoću Windows7 OEM ključa?
PS. kada pokušam skinuti ISO file sa microsoftove stranice pomoću mojeg OEM ključa sa laptopa, izbaci mi ovu grešku:
"Pogreška
Čini se da je ključ proizvoda koji ste unijeli namijenjen softveru koji je unaprijed instalirao proizvođač softvera. Mogućnosti oporavka softvera zatražite od proizvođača uređaja."
-napisano u postu iznad.. tj to je oem key dok ms stranica validira samo retail (koji je trebao biti u prodaji mada se prodaje i oem..).
-problem s oem keyom je što je možda već potrošen (lako se prepiše) + računalo s predinstaliranim pravim oemom dolazi aktivirano drugim keyom, ne tim s naljepnice nego oem-vlk (+install-reinstal-repair folder gdje je skriven, tj masnovno umnažanje nije aktiviran taj key i tek kad ga probaš vidiš jel radi.. tj u install-aktivaciji, dok će vlk uvjek raditi osim ako je neki oem blacklistan, koliko znam nije..).
-zato ti tamo piše da ako prihvaća-validira tad možeš 100% ako odbija, tad 50%.. :)
-naravno, možeš i copyrati licencu, na instllu (32-64bit ovisno koji os koristiš) imaš ghaterosstate.exe, pokreneš npr na desktopu i on ti generira xml html-zapetljan/zaštićen file-licencu koju možeš kasnije iskopirati, čitači keyeva mogu pogrešno čitati tj nikad nisi siguran koji seed-ključ je korišten tj može biti pogrešno i ako želiš pročitati key tad moraš provjeriti u cmd slmgr /dlv gdje prikazuje samo posjeljdnih 5 znamenki, ako su iste to je to.. ako nisu tražiš drugi program za čitanje keya ili koristiš copy i sl.
-jednom aktivriran w10 na konkretnom računalu-mbo je trajno tj ovisi o licenci (enterprise i sl. su godišnje i sl.). kad je jednom u msovoj bazi više ga ne trebaš tj automatika obavi sve (samo ostaviš prazno u installu kad traži key..). Ako nikako drugačije, tad upgrade pa će to biti obavljeno ali je clean najpoželjniji način.
-nakon upgradea možeš ako želiš rollbackati na prethodnu verziju i tad imaš dvije važeće win licence za to računalo tj možeš ostati na w7 i kad poželiš na clean instalirati w10, aktivira se sam.
-pošto w10 ne traži aktivaciju (nije trial-demo i sl.) nema posebnog razloga ne instalirati clean-origigi win, posljednji skineš i napraviš sa ms stranica.. gpt-mbr, bios, f-tipka za boot itd.. aktualna verzija 2004.
-ponekad su problem driveri, tj ms postupno odbacuje support pa vidiš radi li ti sve, periferija kao printer i sl. .. ponekad je to razlog za upgrade ali može jednako biti da ne može upgrade tj to znaš kad probaš i sve prođe. (ms je install-upgrade napravio karnje blesavo, čak i kad ti kaže da je sve ok, ponudi zadržavanje podataka i appsa, ne mora sve proći, tj tad je neki driver problem mada to install wizard nije detektirao.. a to mu je svrha i tad te automatika vrati na stari win tj gubljenne vremena .. na novom nema takvog mogućeg uzroka tj nije stari-odbačen driver što se može desiti sa starijim računalom 5-10-više godina pogotovo laptop.).
-pošto imaš čist ssd, stvarno je najlakši način nakon što napraviš stikić zamjeniti hdd-ssd i instalirati clean, sve ostalo rješavaš kasnije ako se pojavi problem (nema smisla predviđati unaprijed ..). Tako imaš novi win i vidiš kako radi, driveri itd. i imaš netaknuti stari .. tad možeš birati i znaš rezultat dok je upgrade ili kloniranje neki kompromis ponekad potrebno no uvjek je clean 'bolji'..
Moram pitati jer mi nije jasno , kakvi to bootabilni stikovi sa UEFI-GPT i Legacy-MBR na izbor ?
Imam stik napravljen sa MCT prije 1-2 god. i nigdje nikada me to nije pitalo ?
Stik je MBR/FAT32 i sa njim sam normalno instalirao Win 10 pro na više PC (bili oni sa UEFI ili ne ) i napravi mi systemski disk GPT sa Win10 bez da pita hoću li možda MBR.
Evo i ovaj na kom radim je UEFI koji sam jednako tako instalirao (vidite na "Moj PC").