Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.413
|
čitano: 3.907.920
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
11 godina
Windows 10 - općenito

Ak' sam dobro shvatio marksuci, jednom kada instaliram Win 10, te prođe metar dana, onda se više key od Win 8.1, ne veže se za tu verziju, nego za Win 10, te nikada više sa tim ključem neću moći instalirati Win 8.1???

Drugim riječima nakon mjesec dana, taj ključ od 8.1, postaje ključ od Win 10?

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Windows 10 - općenito
PzKpfw kaže...

Ak' sam dobro shvatio marksuci, jednom kada instaliram Win 10, te prođe metar dana, onda se više key od Win 8.1, ne veže se za tu verziju, nego za Win 10, te nikada više sa tim ključem neću moći instalirati Win 8.1???

Drugim riječima nakon mjesec dana, taj ključ od 8.1, postaje ključ od Win 10?

Ti uvijek možeš nanovo instalirati i aktivirati Windows 8.1 sa tim ključem.

Mjesec dana je samo rok dokada će ti se stara instalacija nalaziti na disku, u Windows.old folderu.

Ali, ako napraviš backup tog foldera, moći ćeš se vratiti kad god hoćeš, samo vratiš taj Windows.old na staro mjesto, na C:\ partitciju i pokreneš restore opciju.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
14 godina
odjavljen
Windows 10 - općenito

Zanima me dali se može s OEM Windows 10 Home preći na Windows 10 Pro s istim ključem? Windows je dobiven uz laptop.

0 0 hvala 0
17 godina
Ne, moras imat Pro kljuc.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
16 godina
Dex.pwn kaže...

Zanima me dali se može s OEM Windows 10 Home preći na Windows 10 Pro s istim ključem? Windows je dobiven uz laptop.

-što je to isti ključ? oem je u toj priči nevažan..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Kako to da sam ja Windows 7 kljucem aktivirao Windows 10 Education? Mislim, nisam znao da moze uopce.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Almin94 kaže...

Kako to da sam ja Windows 7 kljucem aktivirao Windows 10 Education? Mislim, nisam znao da moze uopce.

Vjerojatno zato jer si imao Pro verziju Sedmice.

Upgrade editions

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
14 godina
odjavljen
ihush kaže...
Dex.pwn kaže...

Pa ključ koji sam dobio uz laptop i Windows 10 Home.

12 godina
Dex.pwn kaže...
ihush kaže...
Dex.pwn kaže...

Pa ključ koji sam dobio uz laptop i Windows 10 Home.

Pročitaj poruku prije ove tvoje i tribalo bi ti bit jasno.

Ajme ljudi puka san ka kokica
11 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Izašla su 2 nova builda:

1.) ako ste na slow ringu insider programa, dostupan je build 14372 (fast ring nisam probao)

2.) ako ste na release preview insider programa, dostupan je build 10586.456

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.6.2016 23:59 (BudalastoStvorenje).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
0 1 hvala 0
11 godina
protjeran
Heh...

Ccleaner je mozda bio samo kap koja je prelila casu. Vrlo dobro znas da se winsi mogu i sami od sebe spotrgati, a i brdo drugih aplikkacija ih moze dobro ostetiti. Ccleaner vrtim svaki dan vec godinama i uvjek sve ok....

8 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ne mora značiti da je CCleaner uzrok problema. Koristim CCleaner jednom, možda dva puta mjesečno tek tako da počistim smeće i nikada nisam imao nikakvih problema s računalom, a označena mi je hrpa toga.

bunkermax kaže...
Heh...

Ccleaner je mozda bio samo kap koja je prelila casu. Vrlo dobro znas da se winsi mogu i sami od sebe spotrgati, a i brdo drugih aplikkacija ih moze dobro ostetiti. Ccleaner vrtim svaki dan vec godinama i uvjek sve ok....

That's true! Windowsi se nekada znaju sami od sebe zeznuti. Ne vjerujem da je CCleaner naštetio sustavu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2016 13:54 (Marko :D).
12 godina
Windows 10 - općenito

Gdje mogu u Osijeku instalirati Windows 10?

Može i na PM,ako je netko voljan zaraditi...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

eto stavio win 10 posto mi licenca istice na 8ci jos malo.. pre zadovoljan.. snasao se odmah za vecinu stvari.. rade ko bombon za sada.. milina. sve su doslovno poboljsali. bar sto se tice mog iskustva koristenja..  zz

xfact
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Ccleaner je ekvivalent skidanju uroka.

Sve što ccleaner može napraviti mogu odraditi utilsi u windowsima. Ako radi, ne diraj. Otkad imam PC te tvikere i cleanere nikad nisam koristio i svi mi strojevi rade normalno.
Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
1 2 hvala 0
14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
Ccleaner je ekvivalent skidanju uroka.

Sve što ccleaner može napraviti mogu odraditi utilsi u windowsima. Ako radi, ne diraj. Otkad imam PC te tvikere i cleanere nikad nisam koristio i svi mi strojevi rade normalno.

Nije istina. CCleaner radi sve što i Disk Cleanup i još čisti razne programe (preglednike, media playere itd.). Pitam se zašto bi itko koristio Disk Cleanup i posebno išao čistiti programe tipa web preglednike kada to sve može napraviti jednim klikom pomoću CCleanera. Osim toga, Disk Cleanup je sporiji od CCleanera pri traženju smeća. Disk Cleanupu treba cca. 2-3 minute (s klikom na Cleanup system files, i duže kada ima dosta smeća) dok to CCleaner napravi za desetak sekundi i manje.

Microsoftovi alati nisu toliko dobri kao što ti misliš. Uzeti ću za primjer alat za defragmentaciju diska koji je bar 3 puta sporiji od Defragglera koji ti između ostalog daje približno potrebno vrijeme za defragmentaciju, vizualni prikaz diska i još puno toga.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2016 17:50 (Marko :D).
16 godina
odjavljen
Marko :D kaže...

Nije istina. CCleaner radi sve što i Disk Cleanup i još čisti razne programe (preglednike, media playere itd.).

Na Firefoxu otkad je instaliran nikad nisam čistio cache, eventualno Ctrl + F5 radi razvoja. Nema potrebe za time. Zašto bi na media playerima išta čistio? Na VLCu? Čemu? Samo ih usporiš, moraju rebuildati librarye, font cache (VLC). Isto doslovce nikad radio nit ima potrebe. Jednako je brz kao i prvi dan nakon instalacije i sada, bez ikakvih bezveznih čišćenja.

Pitam se zašto bi itko koristio Disk Cleanup i posebno išao čistiti programe tipa web preglednike kada to sve može napraviti jednim klikom pomoću CCleanera.

Usput ubiješ Windowse, ako nemaš sreće. Disk Cleanup nikad nikome to nije napravio (a kao što vidiš, poprilično sam dugo tu na forumu). Za CCleaner se to ne može reći.

Osim toga, Disk Cleanup je sporiji od CCleanera pri traženju smeća. Disk Cleanupu treba cca. 2-3 minute (s klikom na Cleanup system files, i duže kada ima dosta smeća) dok to CCleaner napravi za desetak sekundi i manje.

Pa ne radiš to valjda svaki dan? Dovoljno je jednom mjesečno (još sam i puno rekao) i te 3 minute su ti stvarno od životne važnosti. Uostalom, nije da je PC neupotrebljiv dok to radi.

Microsoftovi alati nisu toliko dobri kao što ti misliš. Uzeti ću za primjer alat za defragmentaciju diska koji je bar 3 puta sporiji od Defragglera koji ti između ostalog daje približno potrebno vrijeme za defragmentaciju, vizualni prikaz diska i još puno toga.

Rade svoj posao - očiste što treba i to je to, nema tu bolji - lošiji. Disk Cleanup radi točno ono za što je namijenjen. Disk defrag radi u pozadini, ja ga nikad nisam vidio nit primjetio da je usporio išta tijekom rada a ako je tebi zanimljivo gledati kockice kako se preslažu, preporučam ti Tetris, daleko je zabavniji od defragmentiranja diska.

I evo ti moje stanje, Disk Defrag nikad nisam pokrenuo ručno:

Nikakve potrebe za Defragglerom ili bilo čime drugim. Posao obavljen. Windowsima ne treba CCleaner, TuneUp niti ikakvi registry cleaneri i ostala čuda za "optimiziranje". Ako ništa ne čačkaš, doslovce se sami održavaju i daleko su manje šanse da će nešto otići u tri krasne jer ti svi alati su 3rd party i rade na princip da je netko pretpostavio da je to što briše/čisti/polira dobro i uopće ima potrebu za održavanjem. Daj si utuvite u glave da je XP umro, a sa njime i te glupave prakse da korisnik nešto sam čačka, čisti i optimizira.

Zanima me jel igdje postoji ikakav bench koji može dokazati bolje performanse nakon korištenja CCleanera a da nije u marginama statističke greške (5%).... Dakle, Windowsi koji se sami održavaju vs Windowsi potpomognuti cijelim setom "make my PC 55x faaaaster" gluposti.

P.S. Nemam niti 3rd party antivirus, ni firewall a bome niti nekakve sandbox cirkuse. Igre sa Origina i Steama, sa torrenta skidam samo filmove a ne sjećam se kad sam zadnji put nečiji USB stick pikao u svoj PC. Tako sve funkcionira od izlaska Viste... Bez fensi-šmensi security alata (osim Avire na laptopu za vrijeme faxa ali na desktopu ništa), bez CCleanera, Tuneupa i ne znam čega. To je dakle skoro 10 godina. Ne znam da se takva statistika može pripisati sreći. Možda je stvar u tome što se ne zamaram sa glupostima poput defragmentiranja diska sa specijalnim efektima?

[edit] - bonus pitanje - kako svi Win serveri (generacija od 2003 do 2012 R2) na planeti (dobro, možda ne baš svi ali 99.99999%) uredno žive i rade bez tih "pomagala"??

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2016 19:53 (Sum_of_all_fears).
12 godina
Windows 10 - općenito

Bilo bi zlata vrijedno kada bi netko strucan napravio tutorijal za rucno ciscenje smeca na desetki 

Ja sam recimo primjetio da portable ccleaner ne cisti dobro, pogotovo browsere, pise da je ocistio a nije kad vidim da mi je povijest opet u chromu...

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

History je jedna od najkorisnijih stvari u browserima, pa x puta sam našao neko rješenje za najčudnije stvari oko C# tako da sam u filter upisao "stackoverflow" . Nije da sam jednom googlao kako izvest neku magiju...

Ako ti je već do brisanja stvari u Chromeu, što to ne napraviš iz njega?

12 godina

Tako sad i radim, direktno iz chroma.

Kazem samo da portable verzija ocigledno se ne integrira dobro u sustav kao ona koja se mora instalirat.

Ja sam isto za nogom u dupe sve te cleanere, cak na friskom OS instaliranom oni moraju nac neko smece 

14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Nije istina. CCleaner radi sve što i Disk Cleanup i još čisti razne programe (preglednike, media playere itd.).

Na Firefoxu otkad je instaliran nikad nisam čistio cache, eventualno Ctrl + F5 radi razvoja. Nema potrebe za time. Zašto bi na media playerima išta čistio? Na VLCu? Čemu? Samo ih usporiš, moraju rebuildati librarye, font cache (VLC). Isto doslovce nikad radio nit ima potrebe. Jednako je brz kao i prvi dan nakon instalacije i sada, bez ikakvih bezveznih čišćenja.

Ni ja ne čistim cache s CCleaner-om već sa CTRL + F5, ali VLC čistim i to je onome tko pronalazi svakakve linkove i pokreće ih potrebno jer se u VLC-u nakupi ta hrpa linkova. Znam da se brisanjem cachea, novi mora napraviti i to je normalno, ali jednom kada se naprave računalo je opet brzo no to ne znači da brisanje nije potrebno. Tu i tamo je potrebno počistiti jer kada se nakupi puno smeća (i tu baš pričam o puno smeća, 1 ili više GB) računalo zna postati sporo i tu nema spasa osim brisanja!

Sum_of_all_fears kaže...

Pitam se zašto bi itko koristio Disk Cleanup i posebno išao čistiti programe tipa web preglednike kada to sve može napraviti jednim klikom pomoću CCleanera.

Usput ubiješ Windowse, ako nemaš sreće. Disk Cleanup nikad nikome to nije napravio (a kao što vidiš, poprilično sam dugo tu na forumu). Za CCleaner se to ne može reći.

Sa CCleaner-om se briše samo ono što znaš čemu služi, za što si siguran da neće izazvati nikakve probleme, a ne sad ono "idem ja to sve označiti i obrisati jer tu ništa nije važno". Ako čitaš (hvala Bogu, CCleaner je dostupan i na Hrvatskom jeziku) nećeš zeznuti sustav iako se i Windowsi znaju SAMI OD SEBE zeznuti. 

Osim toga, Malwarebytes je jednom u bazu stavio datoteke važne za rad Windowsa i korisnicima koji su radili čišćenje sustava te datoteke bile su obrisane i instalacija Windowsa uništena tj. Windowsi se nisu mogli bootati. Da li to znači da više ne bi smijeli brisati viruse? Ne. Pogreške se događaju svima! Za takve slučajeve postoji System Restore i sfc /scannow.

Sum_of_all_fears kaže...

Osim toga, Disk Cleanup je sporiji od CCleanera pri traženju smeća. Disk Cleanupu treba cca. 2-3 minute (s klikom na Cleanup system files, i duže kada ima dosta smeća) dok to CCleaner napravi za desetak sekundi i manje.

Pa ne radiš to valjda svaki dan? Dovoljno je jednom mjesečno (još sam i puno rekao) i te 3 minute su ti stvarno od životne važnosti. Uostalom, nije da je PC neupotrebljiv dok to radi.

Naravno da ne radim svaki dan. U postu ispod bunkermaxovog sam spomeno kako to radim jednom mjesečno (možda dva puta ako je to potrebno). Nije da su mi te 3 minute od životne važnosti, ali zašto čekati kada to CCleaner može napraviti u roku od par sekundi?

Sum_of_all_fears kaže...

Rade svoj posao - očiste što treba i to je to, nema tu bolji - lošiji. Disk Cleanup radi točno ono za što je namijenjen. Disk defrag radi u pozadini, ja ga nikad nisam vidio nit primjetio da je usporio išta tijekom rada a ako je tebi zanimljivo gledati kockice kako se preslažu, preporučam ti Tetris, daleko je zabavniji od defragmentiranja diska.

Da CCleaner nije dobar program, ne bi bio toliko skidan i popularan. Disk defragmenter je dobar, ali spor i ima boljih i POUZDANIH alternativa. Vizualni prikaz diska mi nije potreban, ali nekome možda je da vidi zauzeće diska. Neko usporenje prilikom defragmentacije diska se mora osjetiti, ipak je tu u pitanju rad tvrdog diska.

Sum_of_all_fears kaže...

Nikakve potrebe za Defragglerom ili bilo čime drugim. Posao obavljen. Windowsima ne treba CCleaner, TuneUp niti ikakvi registry cleaneri i ostala čuda za "optimiziranje". Ako ništa ne čačkaš, doslovce se sami održavaju i daleko su manje šanse da će nešto otići u tri krasne jer ti svi alati su 3rd party i rade na princip da je netko pretpostavio da je to što briše/čisti/polira dobro i uopće ima potrebu za održavanjem. Daj si utuvite u glave da je XP umro, a sa njime i te glupave prakse da korisnik nešto sam čačka, čisti i optimizira.

Ako se Windowsi sami održavaju, zašto onda ja moram upaliti Disk Cleanup i pokrenuti brisanje? Kada se Windowsi sami održavaju to znači da ja ne radim ništa. CCleaner s zadanim postavkama nikako ne može oštetiti Windowse, samo treba paziti što se briše i sve će biti u redu.

Sum_of_all_fears kaže...

Zanima me jel igdje postoji ikakav bench koji može dokazati bolje performanse nakon korištenja CCleanera a da nije u marginama statističke greške (5%).... Dakle, Windowsi koji se sami održavaju vs Windowsi potpomognuti cijelim setom "make my PC 55x faaaaster" gluposti.

Nigdje nisam rekao da će CCleaner puno ubrzati rad računala. Istina je da će računalo prvi puta biti sporo, ali dalje će opet raditi brzo kao da ništa nisi ni čistio. CCleaner može itekako pomoći ukoliko je disk pun. Pročitaj malo ovaj članak.

Sum_of_all_fears kaže...

P.S. Nemam niti 3rd party antivirus, ni firewall a bome niti nekakve sandbox cirkuse. Igre sa Origina i Steama, sa torrenta skidam samo filmove a ne sjećam se kad sam zadnji put nečiji USB stick pikao u svoj PC. Tako sve funkcionira od izlaska Viste... Bez fensi-šmensi security alata (osim Avire na laptopu za vrijeme faxa ali na desktopu ništa), bez CCleanera, Tuneupa i ne znam čega. To je dakle skoro 10 godina. Ne znam da se takva statistika može pripisati sreći. Možda je stvar u tome što se ne zamaram sa glupostima poput defragmentiranja diska sa specijalnim efektima?

[edit] - bonus pitanje - kako svi Win serveri (generacija od 2003 do 2012 R2) na planeti (dobro, možda ne baš svi ali 99.99999%) uredno žive i rade bez tih "pomagala"??

Ako si ti zadovoljan s MSE/Windows Defenderom i Windows Firewall-om, ok. Tko sam ja da ti određujem što ćeš koristiti. Neki ljudi (uključujući mene) vole biti zaštićeni(ji) od virusa pa zato instaliraju 3rd party antiviruse i firewalle jer oni dokazano štite. Za ovaj Windows Defender i dalje mislim da nije dobar, da obriše jedan pišljivi virus treba mu 5 minuta, možda i više (bar kod mene na desktop PC-ju) i zato radije biram neki drugi antivirus koji sam blokira prijetnje. Osim toga, kada detektira prijetnju, ti moraš ući u njega i obrisati virus. LOL!

Na Windows serverima to nije potrebno jer sam siguran da se oni ne koriste za surfanje internetom, igranje igrica i slično već za hostanje web stranica. Logično.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2016 20:42 (Marko :D).
16 godina
odjavljen

Ni ja ne čistim cache s CCleaner-om već sa CTRL + F5, ali VLC čistim i to je onome tko pronalazi svakakve linkove i pokreće ih potrebno jer se u VLC-u nakupi ta hrpa linkova. Znam da se brisanjem cachea, novi mora napraviti i to je normalno, ali jednom kada se naprave računalo je opet brzo no to ne znači da brisanje nije potrebno. Tu i tamo je potrebno počistiti jer kada se nakupi puno smeća (i tu baš pričam o puno smeća, 1 ili više GB) računalo zna postati sporo i tu nema spasa osim brisanja!

Napredujemo... Sa "čisti disk, browsere..." dolazimo lagano do toga da samo čisti disk. Pomalo, ustanovit ćemo da je i po tom pitanju višak. Kako se u VLCu nakupi ta hrpa linkova? Gdje točno? Kako to utječe na njegove performanse? Imaš nešto izmjereno?

Sa CCleaner-om se briše samo ono što znaš čemu služi, za što si siguran da neće izazvati nikakve probleme, a ne sad ono "idem ja to sve označiti i obrisati jer tu ništa nije važno". Ako čitaš (hvala Bogu, CCleaner je dostupan i na Hrvatskom jeziku) nećeš zeznuti sustav iako se i Windowsi znaju SAMI OD SEBE zeznuti.

Osim toga, Malwarebytes je jednom u bazu stavio datoteke važne za rad Windowsa i korisnicima koji su radili čišćenje sustava te datoteke bile su obrisane i instalacija Windowsa uništena tj. Windowsi se nisu mogli bootati. Da li to znači da više ne bi smijeli brisati viruse? Ne. Pogreške se događaju svima! Za takve slučajeve postoji System Restore i sfc /scannow.

Windowsi se znaju sami od sebe zeznuti - istina, ali opet, veća je šansa da će ih CCleaner zeznuti. Nije ono gore jedan jedini primjer. Ima ih koliko hoćeš. CCleaner se preporuča svima i svakome i onda nastaje show jer taj program nije idiot proof, za razliku od Disk Cleanupa.

Što se tiče brisanja sistemskih fajlova, to se Defenderu nije nikad dogodilo. Niti MSEu. Opet govorimo o nepotrebnom povećanju rizika. MBAM je alternativa za Defender.

Naravno da ne radim svaki dan. U postu ispod bunkermaxovog sam spomeno kako to radim jednom mjesečno (možda dva puta ako je to potrebno). Nije da su mi te 3 minute od životne važnosti, ali zašto čekati kada to CCleaner može napraviti u roku od par sekundi?

Da ti odmah odgovorim sa protupitanjem - zašto instalirati 3rd party kad imaš u Windowsima? To su tri fakin minute jednom u mjesec-dva!

Da CCleaner nije dobar program, ne bi bio toliko skidan i popularan. Disk defragmenter je dobar, ali spor i ima boljih i POUZDANIH alternativa. Vizualni prikaz diska mi nije potreban, ali nekome možda je da vidi zauzeće diska. Neko usporenje prilikom defragmentacije diska se mora osjetiti, ipak je tu u pitanju rad tvrdog diska.

Ajoj... Ako svi skaču sa mosta, hoćeš li i ti? Ima još jedna usporedba ali nije za osobe slabijeg želudca pa neću. Kakve veze što je spor kad se pokreće samo onda kad je PC idle i zaustavlja se odmah čim korisnik krene nešto raditi? Cijelo vrijeme je u pozadini, radi svoj posao i ne vidiš ga. Usporenje se ne osjeti jer ne defragmentira kad radiš. I kakve veze ima zauzeće diska sa defragmentiranjem? Koliko ja znam, to se vidi u Exploreru sa sasvim lijepim grafićem. I postocima. I brojkama.

Ako se Windowsi sami održavaju, zašto onda ja moram upaliti Disk Cleanup i pokrenuti brisanje? Kada se Windowsi sami održavaju to znači da ja ne radim ništa. CCleaner s zadanim postavkama nikako ne može oštetiti Windowse, samo treba paziti što se briše i sve će biti u redu.

Pokreće se automatski. Task Scheduler - Microsoft - Windows - Disk Cleanup. Namješten je da se pokreće kad ima malo prostora na disku (logično). CCleaner to ne radi. Ako ti je do ručnog čišćenja jer eto, dosadno ti, pokreneš Disk Cleanup ručno. Osim tog taska, ako nisi puno čačkao ili neki od tih bolesnih utilsa nije nešto pomrdao, primjetit ćeš hrpetinu taskova vezanih za održavanje.

Druga izjava je kontradiktorna sama sebi. "Sa zadanim postavkama ne može oštetiti Windowse, samo treba paziti što se briše i sve će biti u redu". Dakle, imamo alat koji ne može oštetiti Windowse ali ipak treba paziti. Sa Disk Cleanupom ne treba paziti, neće ništa strgati - samo mu treba tri minute više.

Nigdje nisam rekao da će CCleaner puno ubrzati rad računala. Istina je da će računalo prvi puta biti sporo, ali dalje će opet raditi brzo kao da ništa nisi ni čistio. CCleaner može itekako pomoći ukoliko je disk pun. Pročitaj malo ovaj članak.

Ponovno se onda vraćamo na početak mog posta - CCleaner je nepotreban, čak je i kontraproduktivan jer imaš malo prostora (disk pun, sam kažeš) CCleaner bezveze zauzima prostor jer alat za čišćenje prostora već imaš! Koji obavlja isti posao! Btw, članak je... Nemam riječ za to. Možda "višak"? Pišu očite stvari - CCleaner može očistiti ono što Disk Cleanup ne može (ali korisnik može ručno). Korisnik koji to ne zna napraviti ručno može napraviti daleko više štete korištenjem CCleanera jer očito nije baš "savvy" oko Windowsa (jer mu treba alat za čišćenje). Dalje, kaže da može obrisati cache u browserima ali jedan paragraf dalje kaže da to baš i nije neka ideja jer usporava surfanje (opet očite stvari piše). Ukratko, prosječnom korisniku nejasno ("sad kaže briši a tri rečenice kasnije ne briši???") a naprednom korisniku objašnjava stvari koje su jasne ko bijeli dan. Jedina ispravna i nedvosmislena rečenica u cijelom članku je ona na kraju - "although the Disk Cleanup tool included with Windows can do some of this on its own."

Ako si ti zadovoljan s MSE/Windows Defenderom i Windows Firewall-om, ok. Tko sam ja da ti određujem što ćeš koristiti. Neki ljudi (uključujući mene) vole biti zaštićeni(ji) od virusa pa zato instaliraju 3rd party antiviruse i firewalle jer oni dokazano štite. Za ovaj Windows Defender i dalje mislim da nije dobar, da obriše jedan pišljivi virus treba mu 5 minuta, možda i više (bar kod mene na desktop PC-ju) i zato radije biram neki drugi antivirus koji sam blokira prijetnje. Osim toga, kada detektira prijetnju, ti moraš ući u njega i obrisati virus. LOL!

Pa Defender/MSE ima bolju detekciju od nekih 3rd party (ne baš bezimenih) rješenja. Firewall ko firewall, ako ga se podesi kako treba, svejedno je od koga je - namjena je ista jer svi rade na isti princip. Osim toga, koliko sam ja vidio, skoro svi antivirusi ništa ne brišu po defaultu nego stavljaju u karantenu, isto što i MSE/Defender rade. Čemu taj LOL?

Na Windows serverima to nije potrebno jer sam siguran da se oni ne koriste za surfanje internetom, igranje igrica i slično već za hostanje web stranica. Logično.

Dakle, takvi (serverski) Windowsi i dalje normalno rade, baš kao i bilo koji drugi jer:

A. Surfanje sigurno neće usporiti PC niti zapuniti disk do vrha (svi imaju ograničenje po količini tmp fajlova)

B. Igre isto neće usporiti PC a niti Disk Cleanup niti CCleaner ne brišu igre (to bi bilo malo... glupo)

I opet dolazimo do zaključka da je CCleaner nepotreban jer ne postoji stvar koju Windowsi ili korisnik ne mogu sami odraditi. Logično.

Ti si se uvjerio da ti CCleaner pomaže, isto kako su neki uvjereni da im čitanje horoskopa pomaže da prežive dan uz što manje problema i uz što veću korist, neki se mole i ispovjedaju jer misle da će im to "jednog dana" pomoći a ostali slušaju pametnije od sebe (ekipu certificiranu od strane MSa) i ne instaliraju svašta nešto umjesto ugrađenih alata iste namjene. Nije za početnike jer mogu nešto uebati a nije ni za napredne jer nam takve gluposti ne trebaju. Što smeta, maknem sam.

Zaključak - besposlen pop i jariće krsti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2016 21:47 (Sum_of_all_fears).
14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Napredujemo... Sa "čisti disk, browsere..." dolazimo lagano do toga da samo čisti disk. Pomalo, ustanovit ćemo da je i po tom pitanju višak. Kako se u VLCu nakupi ta hrpa linkova? Gdje točno? Kako to utječe na njegove performanse? Imaš nešto izmjereno?

Windowsi se znaju sami od sebe zeznuti - istina, ali opet, veća je šansa da će ih CCleaner zeznuti. Nije ono gore jedan jedini primjer. Ima ih koliko hoćeš. CCleaner se preporuča svima i svakome i onda nastaje show jer taj program nije idiot proof, za razliku od Disk Cleanupa.

Što se tiče brisanja sistemskih fajlova, to se Defenderu nije nikad dogodilo. Niti MSEu. Opet govorimo o nepotrebnom povećanju rizika. MBAM je alternativa za Defender.

Da ti odmah odgovorim sa protupitanjem - zašto instalirati 3rd party kad imaš u Windowsima? To su tri fakin minute jednom u mjesec-dva!

Ajoj... Ako svi skaču sa mosta, hoćeš li i ti? Ima još jedna usporedba ali nije za osobe slabijeg želudca pa neću. Kakve veze što je spor kad se pokreće samo onda kad je PC idle i zaustavlja se odmah čim korisnik krene nešto raditi? Cijelo vrijeme je u pozadini, radi svoj posao i ne vidiš ga. Usporenje se ne osjeti jer ne defragmentira kad radiš. I kakve veze ima zauzeće diska sa defragmentiranjem? Koliko ja znam, to se vidi u Exploreru sa sasvim lijepim grafićem. I postocima. I brojkama.

Pokreće se automatski. Task Scheduler - Microsoft - Windows - Disk Cleanup. Namješten je da se pokreće kad ima malo prostora na disku (logično). CCleaner to ne radi. Ako ti je do ručnog čišćenja jer eto, dosadno ti, pokreneš Disk Cleanup ručno. Osim tog taska, ako nisi puno čačkao ili neki od tih bolesnih utilsa nije nešto pomrdao, primjetit ćeš hrpetinu taskova vezanih za održavanje.

Druga izjava je kontradiktorna sama sebi. "Sa zadanim postavkama ne može oštetiti Windowse, samo treba paziti što se briše i sve će biti u redu". Dakle, imamo alat koji ne može oštetiti Windowse ali ipak treba paziti. Sa Disk Cleanupom ne treba paziti, neće ništa strgati - samo mu treba tri minute više.

Ponovno se onda vraćamo na početak mog posta - CCleaner je nepotreban, čak je i kontraproduktivan jer imaš malo prostora (disk pun, sam kažeš) CCleaner bezveze zauzima prostor jer alat za čišćenje prostora već imaš! Koji obavlja isti posao! Btw, članak je... Nemam riječ za to. Možda "višak"? Pišu očite stvari - CCleaner može očistiti ono što Disk Cleanup ne može (ali korisnik može ručno). Korisnik koji to ne zna napraviti ručno može napraviti daleko više štete korištenjem CCleanera jer očito nije baš "savvy" oko Windowsa (jer mu treba alat za čišćenje). Dalje, kaže da može obrisati cache u browserima ali jedan paragraf dalje kaže da to baš i nije neka ideja jer usporava surfanje (opet očite stvari piše). Ukratko, prosječnom korisniku nejasno ("sad kaže briši a tri rečenice kasnije ne briši???") a naprednom korisniku objašnjava stvari koje su jasne ko bijeli dan. Jedina ispravna i nedvosmislena rečenica u cijelom članku je ona na kraju - "although the Disk Cleanup tool included with Windows can do some of this on its own."

Pa Defender/MSE ima bolju detekciju od nekih 3rd party (ne baš bezimenih) rješenja. Firewall ko firewall, ako ga se podesi kako treba, svejedno je od koga je - namjena je ista jer svi rade na isti princip. Osim toga, koliko sam ja vidio, skoro svi antivirusi ništa ne brišu po defaultu nego stavljaju u karantenu, isto što i MSE/Defender rade. Čemu taj LOL?

Dakle, takvi (serverski) Windowsi i dalje normalno rade, baš kao i bilo koji drugi jer:

A. Surfanje sigurno neće usporiti PC niti zapuniti disk do vrha (svi imaju ograničenje po količini tmp fajlova)

B. Igre isto neće usporiti PC a niti Disk Cleanup niti CCleaner ne brišu igre (to bi bilo malo... glupo)

I opet dolazimo do zaključka da je CCleaner nepotreban jer ne postoji stvar koju Windowsi ne mogu sami odraditi. Logično.

Ti si se uvjerio da ti CCleaner pomaže, isto kako su neki uvjereni da im čitanje horoskopa pomaže da prežive dan uz što manje problema i uz što veću korist, neki se mole i ispovjedaju jer misle da će im to "jednog dana" pomoći a ostali slušaju pametnije od sebe (ekipu certificiranu od strane MSa) i ne instaliraju svašta nešto umjesto ugrađenih alata iste namjene.

Zaključak - besposlen pop i jariće krsti.

Uđi u VLC, CTRL+N i evo ti liste pokretanja linkova. Iako to nimalo ne utječe na performanse VLC-a, ne volim kada mi bude velika hrpa toga. Obično imam spremljeno 2 linka koja koristim i to mi je dosta.

U vezi slučaja Malwarebytes, to nije antivirus i ne može služiti kao zamjena Windows Defenderu iako ima Real-Time zaštitu. Malwarebytes je zamišljen kao program koji služi za brisanje virusa ukoliko ih neki antivirusni program propusti, a Real-Time zaštita je nadopuna pravom antivirusnom programu. Defenderu se takve stvari ne mogu dogoditi jer oni kojom brzinom dodaju virusne baze izgleda kao da dodaju jedan po jedan virus. Kada bi pobošljali malčice detekciju, bilo bi svega FP-a i slično zato i je detekcija slabašna i Defender te ne može zaštititi od jačih prijetnji. Iskreno, ne sjećam se kada su zadnji puta nešto zeznuli iz Avasta, a da su pritom oštetili instalaciju Windowsa.

U vezi jednog se slažem, CCleaner nije za svakoga jer može naštetiti u računalu ukoliko se nestručno rukuje s njim - isto kao i ComboFix. CCleaner se isto tako može napraviti da automatski čisti uz pomoć Task Schedulera - klik. Zeznuti Windowse sa CCleanerom se može samo na jedan način, čišćenjem registryjašto ne radim jer to nije potrebno čistiti. Sve ostalo ne može zeznuti računalo PROVJERENO, govorim iz vlastitog iskustva. Po tebi je možda CCleaner nepotreban, ali meni nije - briše samo ono što ja hoću, jednostavno i brzo. S CCleanerom se može puno toga korisnog očistiti, pročitaj ovo. Čak i EA (Electronic Arts) preporučuje korištenje CCleanera i napravili su tutorijal kako čistiti s njime - klik.

Od kojih to točno antivirusa Defender ima bolju detekciju? Možda nekih tamo za koje nitko nije čuo, da, ali od poznatijih ne. Smiješno mi je to što defenderu treba jako dugo da obriše ili premjesti u karantenu običan virus. Avast i ekipa to naprave za sekundu. Smiješno mi je i to kada Defender pronađe virus u pozadini, on neće izbaciti obavijest već će na ikoni simbolizirati pronađen virus i čekati da ti uđeš u Defender i klikneš na Clean (opet govorim iz vlastitog iskustva, isprobano s zadanim i podešenim postavkama). 

Za Windows servere mi nema smisla koristiti CCleaner jer je to za hostanje nečega, a ne za rad na običnom PCju.

Usporedba svih cleanera uključujući i Disk Cleanup - klik.

Evo moje usporedbe sa svim označenim u CCleaneru i Disk Cleanupu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2016 22:16 (Marko :D).
16 godina
odjavljen

Boga ti, skrati taj quote. Pojest ćeš sav prostor na BOLovom serveru i Domagoj će morati pokretati CCleaner - otić će nam forum u mp3!

Uđi u VLC, CTRL+N i evo ti liste pokretanja linkova. Iako to nimalo ne utječe na performanse VLC-a, ne volim kada mi bude velika hrpa toga. Obično imam spremljeno 2 linka koja koristim i to mi je dosta.

Sad smo prekrižili i media playere sa one tvoje početne liste stvari koje napredni CC čisti a zapravo ne treba jer nema svrhe po pitanju performansi. Možda nekome ta lista treba jer sve to često otvara?

U vezi slučaja Malwarebytes, to nije antivirus i ne može služiti kao zamjena Windows Defenderu iako ima Real-Time zaštitu. Malwarebytes je zamišljen kao program koji služi za brisanje virusa ukoliko ih neki antivirusni program propusti, a Real-Time zaštita je nadopuna pravom antivirusnom programu. Defenderu se takve stvari ne mogu dogoditi jer oni kojom brzinom dodaju virusne baze izgleda kao da dodaju jedan po jedan virus. Kada bi pobošljali malčice detekciju, bilo bi svega FP-a i slično zato i je detekcija slabašna i Defender te ne može zaštititi od jačih prijetnji. Iskreno, ne sjećam se kada su zadnji puta nešto zeznuli iz Avasta, a da su pritom oštetili instalaciju Windowsa.

MBAM, Defender i ostatak nisu tema ove rasprave, to je bilo samo u P.S.u ali dobro - lijepo sam napisao da ima bolju detekciju od nekih poznatijih 3rd party rješenja. Da ga hebeš, sad ne mogu nać taj članak jer se ne sjećam gdje je bio, znam da je to bilo prošle godine.

U vezi jednog se slažem, CCleaner nije za svakoga jer može naštetiti u računalu ukoliko se nestručno rukuje s njim - isto kao i ComboFix.

ComboFix je drugi par opanaka - nemaš ni približno sličan alatu u Windowsima.

CCleaner se isto tako može napraviti da automatski čisti uz pomoć Task Schedulera - klik.

To nije poanta - pitao si "zašto moram pokretati Disk Cleanup". Odgovorio sam ti, ne moraš, Windowsi to sami po defaultu rade. Za CCleaner to moraš ručno podešavati. Opet, korak više i nepotrebno kompliciranje.

Zeznuti Windowse sa CCleanerom se može samo na jedan način, čišćenjem registryjašto ne radim jer to nije potrebno čistiti. Sve ostalo ne može zeznuti računalo PROVJERENO, govorim iz vlastitog iskustva.

Može i ne mora biti - ali se i dalje ne mijenja činjenica da Disk Cleanup ne može ubiti Windowse nikako. CCleaner može klikom na pogrešno mjesto.

Po tebi je možda CCleaner nepotreban, ali meni nije - briše samo ono što ja hoću, jednostavno i brzo. S CCleanerom se može puno toga korisnog očistiti, pročitaj ovo.

Nije samo po meni, to je po savjetima puno drugih koji žive od administriranja Windowsa. Što se tiče linka - odgovor je napisao MVP za Windows XP, a ovo je tema za.... (bubnjevi) Windows 10. I post je njegovo vlastito mišljenje, ne službeni stav MSa. Našao si odgovor na MS forumima ali isto ti je kao da je ovo isto napisao netko na npr. PC Ekspertu ili bilo kojem drugom forumu, uključujuć ovaj.

Čak i EA (Electronic Arts) preporučuje korištenje CCleanera i napravili su tutorijal kako čistiti s njime - klik.

Samo sam ovo čekao. EA je hrpa nesposobnih degenerika koji ne bi mogli prepoznati problem pa taman da ih udre u facu i nabode na rogove. Po tom njihovom retardiranom troubleshooteru i još retardiranijem live supportu, ako igra nakon reinstalla ne radi, kreće čišćenje sa CCom, Decraperom, svećenom vodom i na kraju krvi djevica u ponoć na noć punog mjeseca. Naravno da ništa ne radi i mogu ti iz osobnog iskustva reći da za npr. Dead Space koji nije htio raditi rješenje je bilo vrlo jednostavno - igra ne radi na Win8 koliko god se ti trudio ali na Win10 je radila. Pogledaj među mojim temama što sam pisao. Spoiler alert - čak sam i tu nesretnu Osmicu reinstalirao načisto. Naravno da nije radilo niti tada.

Jesam li rekao da je EA support retardiran? Nisam, ponovit ću za svaki slučaj. Retardirani su i nisu mjerilo ni za šta, osim za gluposti!!

Od kojih to točno antivirusa Defender ima bolju detekciju? Možda nekih tamo za koje nitko nije čuo, da, ali od poznatijih ne. Smiješno mi je to što defenderu treba jako dugo da obriše ili premjesti u karantenu običan virus. Avast i ekipa to naprave za sekundu. Smiješno mi je i to kada Defender pronađe virus u pozadini, on neće izbaciti obavijest već će na ikoni simbolizirati pronađen virus i čekati da ti uđeš u Defender i klikneš na Clean (opet govorim iz vlastitog iskustva, isprobano s zadanim i podešenim postavkama). 

Opet smo na antivirusima. Moram nać taj članak, MSE je bio u rangu sa Avastom i NOD32.

Usporedba svih cleanera uključujući i Disk Cleanup - klik.

Evo moje usporedbe sa svim označenim u CCleaneru i Disk Cleanupu.

Usporedba zaboravlja ključnu stvar - koliko god Disk Cleanup bio ograničen i "skriven" (lol, tri klika), on i dalje radi svoj posao. Jedini izgovor za sve ovo je ili lijenost (ne da ti se sve počistiti ručno jer nijedan neće počistiti nekom magijom nešto nedostupno korisniku) ili nesposobnost (korisnik ne želi naučiti kako raditi sa ugrađenim alatima, draži mu je potencijalno kill-my-windows-CCleaner).

Jel bi mogli antiviruse i tu bratiju izostaviti - pričamo o CCu, ne o njima a to što sam ja napisao da ne koristim ništa od 3rd party security rješenja je samo moja opaska da PC može biti bez problema ako se sve što se tiče Windowsa i zaštite ostavi po defaultu - između ostalog, ne raditi pod admin accountom!!!

P.S. Na tvojoj "analizi" ti piše "up to 0.99 GB" što je skoro 10x veće od rezultata što ti je tvoj programčić ponudio...

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2016 22:44 (Sum_of_all_fears).
14 godina
neaktivan

Stvarno mi se više ne da raspravljati o ovom. Meni je CCleaner bolji od Disk Cleanupa jer nudi puno više toga za počistiti. Ako Disk Cleanup dolazi u Task Scheduleru po defaultu, zašto ga ja nemam? I da, na slici piše 0,99 GB, ali to je Windows Update, njega ne računam jer ga ne želim ukloniti. Bez Windows Updatea Disk Cleanup je pronašao manje smeća nego CCleaner.

Kad zeznem neku instalaciju Windowsa sa CCleanerom, prvom ću ti javiti i ispričati se jer sam bio u krivu. Jel može? 

16 godina
odjavljen

Za Sedmicu ne znam, ovo je koliko vidim tema za Win10. A evo i tog taska:

Skršit ćeš ju kad-tad, prije nego ja sa Disk Cleanupom...

14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Za Sedmicu ne znam, ovo je koliko vidim tema za Win10. A evo i tog taska:

Skršit ćeš ju kad-tad, prije nego ja sa Disk Cleanupom...

Ti svoje nećeš skršiti jer Disk Cleanup malo toga čisti, ali ni ja neću svoje skršiti jer znam što radim. S CCleanerom čistim već godinama i nikada nisam skršio Windowse njegovim korištenjem. Windowse skrše oni koji ne znaju što rade.

I da skršim Windowse, što onda, imam backup System Image na D: i prijenosnom HDD-u. Vratim sve za par minuta i kao da se ništa nije dogodilo. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2016 23:04 (Marko :D).
16 godina
..

I da skršim Windowse, što onda, imam backup System Image na D: i prijenosnom HDD-u. Vratim sve za par minuta i kao da se ništa nije dogodilo. 

- a smisao svega je? ... CC je (nepotreban) dakle = smeće koje navodno čistiš.. + ispravak, to je običan tools, alat, kao i svaki drugi, traži određeno znanje ili imaš problem (jednako kad djetetu daš skalpel jer eto i kirurg ga koristi pa je zato dobar..).

- ajd sad malo o defragu?

- nekad davno, Symantec, najpopularniji defrag, dok Msov naravno nije dobar. MS ga kupio, DOS 6, no i dalje ljudima MSov nije bio dobar.. zaključak?

- testovi s defragerima.. (potraži Lazarusove teme, od prije par godina.. placebo + svaki može imati svoj algoritam, nakon defraga jednim alatom drugi prijavljuje fragmentiranost..) i brzina, korist, smisao.. placebo.

jednako kao čišćenje tempova koje OS nakon tog mora rebuldati, time umjesto ubrzavanja (najavljeno-očekivano) dobiješ kontra sefekt, jer OS opet isto mora rebuildati..

tri foldera za počistiti? %temp% wintemp, downloads(update).. jednom godišnje? Pravilo KISSa na djelu, sve radi godiama kao prvi dan (čisto, brzo).

alati su korisna stvar, kad ih se zna koristiti, kad se razumije kako-što rade, pa i za popravak.. ili samo jednostavnije/ljepše sučelje može biti dovoljan razlog. No 90% juzera nema baš nikakvog pojma o PCju dok alate trpaju bez da ih ikad i pokrenu ili to rade svakih 62 sekundi.. jer tako rade 'profiči'.. besmisleno.

+ uz priču o defragu, dodati i SSD, što tad? (nema defraga..).

MS je firma koja zna što radi, OS je dovoljno dobar (odličan, svaki), naravno ne volim automatiku i hrpu def.postavki prilagodim svojim željama-potrebama, juzer koji to zna-razumije, može koristiti bilo koji alat. Onaj koji to ne zna, ne treba uopće koristiti alate, treba koristiti PC. (točka). Jednako kao što to u slučaju auta tad radi mehaničar, doktor, zidar, ...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
Windows 10 - općenito

Danas sam naletio na iznenađenje kad sam uključio laptop. Na laptopu mi se pojavila poruka kako moja verzija win 10 uskoro ističe, točnije 15.7. Win 10 sam stavio na win 8.1 enterprise i do sada je sve radilo bez poteškoća. Kad idem u postavke windowsa vidim kako su mi windowsi aktivirani. Ispod imam mogućnosti izabrati Get windows i klikom na to odvodi me u windows trgovinu gdje mi nudi win 10 pro za nekih 200 $. Što mi je sad pametno napraviti? Vratiti se natrag na win 8.1? Pretpostavljam kako nova instalacija win 10 neće proći jer mi je sadašnji win 10 već aktiviran.

0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice