Problem pri instalaciji windowsa - HDD

poruka: 8
|
čitano: 2.934
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Evo naime frend mi je donio PC da vidim što ne radi pa sam se odlučio na kompletnu reinstalaciju. Nakon pola sata uspio sam staviti ubuntu što onda po meni znači da HDD radi, ali Windows 7/XP ne prepoznaju ga pri instalaciji.

Windows XP javlja da nema diskova, a 7ca također.

Što bi mogao biti problem ?

0 0 hvala 0
15 godina

iščitaj koji je tip HDD-a, otiđi na stranicu proizvođača i skini drivere ako je mbo malo starija, a HDD je recimo sata II koji matična inače ne podržava.

ili imaš slučaj da nema detektiranja ako se ne postavi jumper na HDD da mu ograniči radnu brzinu na sata I standard.

kako je ubuntu "sjeo" mislim da tvoji windowsi nemaju dobar driver za taj HDD u instalacijskom paketu Namigiva

skini drivere i napravi slip-stream drivera u instalacioni cd/dvd windowsa ili ih ubaci kada xp pita za njih preko FD-a.

Kada je učenik spreman, učitelj se sam pojavi.
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Sad si mi puno rekao, a malo sam shvatio :D Znam da je disk SATA, u BIOS-u ga pronalazi. Znam da sam prije moram prebaciti na IDE mod, ali stvarno to nemogu naći na matičnoj :S

Ako možeš malo podrobnije pojasniti :)

Hvala :D

0 0 hvala 0
15 godina

koja matična ploča je u pitanju i čiji je bios na njoj ?

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Hmm gdje mogu to pogledati pošto nemogu u windowse ući :S Mogu nekako matičnu točno pogledati iz linuxa? a bios stvarno neznam :( kada uđem u njega gore mi ide poruka Phoenix - AwardBIOS CMOS Setup Utility ako ti išta pomaže :(

0 0 hvala 0
15 godina

http://www.hirensbootcd.net/download.html

na ovome linku imaš Hiren's boot cd za skinuti...

vidi sliku gdje se na stranici nalaze linkovi za skidanje jer je malo skriveno.

taj cd-live je freeware ( super kolekcija alata ne njemu ) i sadrži između ostaloga i mini xp live windowse Namigiva

pomoću njih vidiš koja je točno matična tj. koji je driver za controler potreban da se windowsi mogu podići ( device manager, storage controlers ).

znači kada si taj cd nasnimiš, postaviš optiku za prvi uređaj za bootanje i podige se taj live cd, odabereš mini xp live i pogledaš točno koji je hardware ( mbo ) u pitanju.

za linux sorry ne znam koje alate ima za detektiranje hardwarea, ja od linuxa koristim samo gParted kada trebam poslove oko particija naživo da uradim na xp-u.

off topic:

ja i objašnjavanje dva pojma, što ćeš kada sam samo bedasti strujić koji to zna da odradi, al objasni to ja sasvim druga priča Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.10.2010 15:59 (scaramush).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Tnx to ću si svakako spržiti, ali izgleda da je krenuo instalirati windowse nakon što je našao diskove nakon što sam skinuo drivere za SATA XP stavio na USB i to učitao u samoj instalaciji :S

Čudno, ali opet :D

Hvala puno. Ako ne bude radilo javim se...

0 0 hvala 0
15 godina

eto posrećilo ti se pa na ćorava pogodio te sata drivere Namigiva

ja sam se time patio pred neki dan, kolegi djeca uneredila komp pa isto tako pecao po netu drivere...

slično bilo, nadam se sa istim sretnim završetkom.

sretno

Moj PC  
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice