imam dva hardiska na kompjuteru i instaliran windows xp sp3 i skinuo sam windows 7 rc kako mogu napraviti particiju i na nju instalirati win 7
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ako vec imas 2 HDD-a, bootaj Win sa DVD-a i samo instaliraj na drugi disk. Tu vec imas particiju, samo je formatiraj prije instalacije. Win7 setup je dovoljno jednostavan da shvatis i sam, ako zapnes, pitaj!
hvala a kako da ju deinstaliram poslije
Kad više nećeš htjeti imati Win 7 formatiraj taj disk i bok. :)
sad sam na internetu procitao nesto i iako vec imam dva HDD -a na C: -u mi je windows a na D: -u spremam podatke. zelio bi napraviti particiju npr E: i na nju instalirati sedmicu. mozete li mi pokazati kako to mogu napraviti
Prati ovaj tutorijal:
koliko giga stavim da mi radi sedmica
da samo da bi isaprobao. al kad instaliram sedmicu i poslije kad formatiram particiju znaci kad maknem sedmicu nece mi bit problema kod bootanja? i pitanje jos necu imat problema s driverima u linku moj pc pise moja konfiguracija
evo problem poceo sam radit particiju i kaze da imam jedan hard disk i na njemu dvije particije jel mogu imat tri
kjako daj napisi
Particija, možeš imati do četiri primarne, normalno se radi jedna primarna (boot)-obavezna, i extended, koja nema ograničenja kao primarne. U extended particiji možeš kreirati do 26 volumena-diskova. Ograničenje je engleska abeceda.
Ovisno o veličini diska, potrebama (pa i ovakvim -za test), disk je poželjno podijeliti na 2-5 dijelova, više od tog je nepraktično, a potrebno je ostaviti nešto i slobodnih slova za USB uređaje, mrežu itd.
Ako imaš windowse XP, nihovim disk managerom možeš dijeliti particije-diskove, ali on ne nudi resizanje-gubiš podatke, naravno nemože ni pipnuti aktivnu/systemsku particiju, Vista može resizati. To možeš i vanjskim alatima, Acronics, Paragon, DiskMagic... (liveCD, npr Ubuntu). Inače za vrijeme instalacije windowsa također je moguće kreirati-obrisati particiju, ali sigurnije je napraviti pravim alatima (nisu teški za razumjeti niti se razlikuju puno logikom). -Samo pazi na podatke, za prvi pokušaj je bolje imati poseban disk.
edit: -to su programi (disk manageri). Ili neki drugi te namijene.
znam ali reci program s kojim da napravim novu