Da li netko zna za neki program koji bi automatski tagirao slike i sluzio kao lokalni search engine za slike?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Da li netko zna za neki program koji bi automatski tagirao slike i sluzio kao lokalni search engine za slike?
Nema ti druge osim da sam unosis dodatne tagove kao sto su lokacija,tema i sl. Vista vec ima ovaj alat,svi ga ignoriramo ali sasvim solidno obavlja posao.
Windows Photo Galery ih razvrstava prema datumu (Vista) stavljajuci ih u "folderima" koji za pocetak nose ime godine kada je slika nastala
Sve ovo ako su JPG slike (EXIF) a za ostale formate moraces rucno
Evo da i zavrsim temu koju sam poceo. Nakon dva dana istrazivanja evo rijesenja za one koji imaju zbrku medju fotkama kao sto sam je imao i ja.
Svi programi koje ovdje spominjem su besplatni (freeware).
Prvo se rijesite duplih slika:
- Odaberite folder u kojem se nalaze slike
- Pritisnite Start
- Desnom tipkom na popis fileova (slika) i izaberite "leave only oldest version in each Dup. group" ili "leave only newest version in each Dup. group"
- Pritisnite tipku "Delete Selected"
Nakon toga sortirajte slike po datumu, po folderima:
AmoK Exif Sorter 2.5.4
- Directory - izaberite folder sa slikama
- Podesite Filename kako zelite da vam se preimenuju slike
- Odaberite Target folder
- Pritisnite Start
Za sve ostalo tu je Mastercard :-) Dakle, za ostale fileove (koji nisu jpeg) ako ih zelite preimenovati posluzite se sa:
- Pregledajte ostatak slika
- Prije brisanja pregledajte ostale fileove!
- Najjednostavniji nacin da potrazite sve fileove medju subfolderima je da otvorite File Explorer, pritisnete CTRL+F, pretrazite "*.*" i sortirate po Type
- Ostatak fileova prekopirajte u jedan folder i preimenujte sa File renamerom ako zelite
E sad tagiranje. Nema automatskog tagiranja, ali iTag za Windowse i DigiKam za Linux i Mac OS X rade to najbolje. Tu je i Picasa za koju kazu da je dobra, ali je nisam probao. Ovdje je popis svih programa za tagiranje i njihove karakteristike. Sva tri programa podrzavaju Geotaging za sta mislim da je vrlo vazno jer najcesce pretrazujemo slike po mjestu gdje su slikane. Sva tri programa mogu medjusobno pretrazivati tagirane slike jer su tagovi univerzalni.
Moje iskustvo mi kazuje da u tagove upisujem imena osoba koje su na slici, dodam geotag (zemljopisnu poziciju) i napisem naslov, neki puta i opis. Nakon sto slike poslozite na gore opisan nacin, one ce se uglavnom odmah grupirati, pa mozete sa SHIFT ili CTRL oznaciti vise slika (sve slike sa jednog putovanja) i tagirati ih sve odjednom tako da to ide dosta brzo.
Pretrazivanje ide odlicno, mozete po osobi, po mjestu, po datumu ili po naslovu ili opisu. Sve ide super brzinom, jedino kod DigiKama ako su slike na network driveu treba napraviti mali patch (pitajte koga zanima da sad ne objasnjavam).