Kako prenosi Dnevnik.hr starica je tragajući za bakrom prerezala kabel što je dovelo do nemogućnosti spajanja na internet za cijelu Armeniju, istočni dio Gruzije i dio Azarbejdžana.
Kako prenosi Dnevnik.hr starica je tragajući za bakrom prerezala kabel što je dovelo do nemogućnosti spajanja na internet za cijelu Armeniju, istočni dio Gruzije i dio Azarbejdžana.
Ništa čudno. Ljudi u potrazi za novcem čine razne gluposti. A neki i nepažnjom isto tako. Odma me sjetilo kada je neki lik blizu mog mjesta s bagerom isčupao kabal. Pola dana nije bilo interneta.
Ja sam se smijala pola sata kad sam čula novi nick "haker s lopatom"
Jedan jedini kabel i toliko ljudi bez interneta?
Jedan jedini kabel i toliko ljudi bez interneta?
Baka rastura.
Glupo je babu u zatvor poslat. Baš je ona znala da je to kabel za internet, niti ja ga ne bih prepoznao a kamo li ona. Sumnajm da je informatički obrazovana. Vjerojatno se još i sad pita što je to onemogučila a oni bi s njom u zatvor -.-
ljudi u putrazi za novcem cine svasta pa to me i ne cudi, a jos da baka zna da je to kabel za internet.Tako je i u mom naselju jedan decko u potrazi za zeljezom bakrom itd. on i jos par njegovih frenova otisli u EP cupat kablove i udarila ga je struja i sad pociva u miru
to je cista glupost...
gdje je to glavni vod za mrezu dostupan za obicnu lopatu?
to je barem nekoliko metara pod zemljom... a sumnjam da je baba za komad bakra toliko kopala
to je cista glupost...
gdje je to glavni vod za mrezu dostupan za obicnu lopatu?
to je barem nekoliko metara pod zemljom... a sumnjam da je baba za komad bakra toliko kopala
Baba ima Ciscov certifikat, optičar s lopatom, možda je otklanjala neke smetnje, možda je špijun ... nije to ništa čudno, imam prijatelja koji radi u firmi za postavljanje optičkih kablova, prošle godine u 10 mjesecu otp. kod Nove Gradiške bager zapeo za izolaciju od optike i pokido sve niti, a tu je bila i nit preko koje je išla tajna veza policije i uskoka navodno,a i veza s Beogradom i tom stranom balkana, cijela hrpa murije se skupila, firma koja je kopala dobila kaznu i morali platit saniranje cijele štete, a kolega cijelu noć grbačio, kako da policijska veza tako plitko leži u zemlji ako je uopće bila policijska.
Fino upitaj kolegu kako je teško precvikati optičko kablo.
Tako da ne mogu vjerovati kako je neka baba prekinula više-nitno optičko kablo. Ja sam morao velikim kliještima jedno 12-nitno prekinuti i namučio sam se, ona lopatom prekine više nitno koje 2 zemlje opskrbljava. Gimme a break...
Fino upitaj kolegu kako je teško precvikati optičko kablo.
Tako da ne mogu vjerovati kako je neka baba prekinula više-nitno optičko kablo. Ja sam morao velikim kliještima jedno 12-nitno prekinuti i namučio sam se, ona lopatom prekine više nitno koje 2 zemlje opskrbljava. Gimme a break...
Složio bih se s tim...
Baka kraljica
Al prerezala ga je namjerno u namjeri da ga proda..
ljudi u putrazi za novcem cine svasta pa to me i ne cudi, a jos da baka zna da je to kabel za internet.
Jedino nije znala da se sad koristi optika umjesto bakra
Baka kraljica
Al prerezala ga je namjerno u namjeri da ga proda..
Htjela je prodati muda pod.. ovaj optičko vlakno pod bakar
Kako je ona to uopće prerezala? Vidi koliko slojeva ima taj kabel.
Koliko bakar uopće vrijedi da ga se ide čupati iz kabela?
Pa ne vjerujem da je maltene cijela Armenija s pola susjednih država ostala bez interneta,vjerojatno su to novinarska uveličavanja i lagani pokvareni telefon, ali se može desit da nekoliko 10 - aka tisuća kućanstava ostane bez veze. Međunarodna linija između Hrvatske i Srbije prolazi na 24 niti, a optika je izdržljivija na povlačenje nego na poprečne udarce, ćak se ne mora u nekim situacijama kabal ni prekinit, dovoljan je jači pritisak lopatom i automacki puca unutarnja izolacija i dolazi do gušenja, možda je baba mislila da je u kablu bakar pa rokala dok ga nije sj...la, baba je zakon pa mi o njoj raspravljamo na forumu eee,
Izgleda da ste u pravu, baka je trazila bakar za preprodaju i naišla na kabel, ali optički. Malo ga je cviknula lopatom i ... ups.
http://www.timeslive.co.za/local/article1006491.ece/75-year-old-killed-Georgia-Armenia-internet
a k ona zna što je to,
na žalost ne zna se sirota ni potpisati vjerovatno,
nećemo ni mi vječno moći pratiti tehniku i nas će vrijeme pregaziti jednog dana, kad nam više neće ni biti do toga kad dođu godine a jadna što drugo reči
inače bakar je 30kn kila
Glupo je babu u zatvor poslat. Baš je ona znala da je to kabel za internet, niti ja ga ne bih prepoznao a kamo li ona. Sumnajm da je informatički obrazovana. Vjerojatno se još i sad pita što je to onemogučila a oni bi s njom u zatvor -.-
Ako je baba u takvoj situaciji da mora krasti bakar za preživit, u zatvoru će barem imati besplatan topli obrok. Samo da naši penzići ne čuju za ovo, da kidnje žica ne postane glavna metoda preživljavanja umjesto skupljanja boca (još kad smanje naknadu za boce...). Jedino što nas spašava je to što su nam zatvori puni.
Što se tiće samog kidanja optičkog kabela, jeste li znali da štakor bez problema progrize 48 nitni kabel.
i ti ćeš biti penzić ne boj se da ćeš imat preveliku mirovinu u ovoj državi.... ako uopće i dođeš do mirovine...
opticki kabel precvikas dok si rekao keks i to bilo koje debljine,znam jer sam radio sa njima.
a sa lopatom ili arsovom ga sigurno mozes presjeci iz jednog dobrog udarca.a sa bonsekom ga prepilis kao da pilis svijecu.
tako da se ne cudim sto ga je uspjela sa lopatom,a u clanku ne pise da ga je sa lopatom presjekla.
opticki kabel precvikas dok si rekao keks i to bilo koje debljine,znam jer sam radio sa njima.
a sa lopatom ili arsovom ga sigurno mozes presjeci iz jednog dobrog udarca.a sa bonsekom ga prepilis kao da pilis svijecu.
tako da se ne cudim sto ga je uspjela sa lopatom,a u clanku ne pise da ga je sa lopatom presjekla.
Aha... Malo si ti njih vidio.
Ovaj je mogla presjeći samo ako su koristili neki za interno polaganje i to s malo niti. Optički kabeli su u praksi iznimno čvrsti.
"cijelu Armeniju, istočni dio Gruzije i dio Azarbejdžana"
Iskreno meni ovo nikako nema logike skoro pa 3 drzave da ovise o jednom jedinom kabelu, mos si mislit
Pa da je to tako al-qaida bi vec odavno nasla onaj sta vodi do amerike
"cijelu Armeniju, istočni dio Gruzije i dio Azarbejdžana"
Iskreno meni ovo nikako nema logike skoro pa 3 drzave da ovise o jednom jedinom kabelu, mos si mislit
Pa da je to tako al-qaida bi vec odavno nasla onaj sta vodi do amerike
Tako pise na dnevnik.hr-u u prvom linku.
tako jedan lik s autom iz starih kuca(koje su drzavni susjedi zapalili) iz zidova izvlaci bakar :)
Ovaj je mogla presjeći samo ako su koristili neki za interno polaganje i to s malo niti. Optički kabeli su u praksi iznimno čvrsti.
interno?mislis opticke vodove za zgrade ,prostorije itd... to se sa grickalicom presjece
vidio sam sve vrste optike koju t-com polaze u zemlju,interno u zgrade itd...
a sto se tice cvrstoce opticki kabel je jak samo kod vlacnih sila kao sto je tu jak i svaki drugi kabel.
ali presjeci ga nije ni najmanji problem.
sjeko samo debele bakrene kablove velicine 600 cetvorki to je 2400 bakrenih zica unutra+olovni zastitni plast debljine 0.5 cm i nakon toga celicni omotac u obliku trake koji namotan oko olova u obliku spirale i tako ide cijelom duzinom kabla.
mislim da tesko da moze gore od ovoga,a sa bonsekom za zeljezo ga presjecem za minutu-2 max
tako da optika kakva god da bila nije uopce problem,jer je kod nje cvrsto samo zastitni metalni omotac ako ga uopce i ima,a sredina gdje su niti je cista plastika i nista vise,a to se reze kao margarin
Prije 2 tjedna sam precvikao 2 12-nitna. Neznam da bi itko ga mogao jednim udracem lopatom presjeći, možda da je na betonu, ali u zemlji, ti ga udariš, on se još dublje ukopa.
Ja to zubima rezem
a k ona zna što je to,
na žalost ne zna se sirota ni potpisati vjerovatno,
nećemo ni mi vječno moći pratiti tehniku i nas će vrijeme pregaziti jednog dana, kad nam više neće ni biti do toga kad dođu godine a jadna što drugo reči
inače bakar je 30kn kila
pff! ljudi dođite u sisak, kod nas je 40 kn kila, ako je čisti :)))
interno?mislis opticke vodove za zgrade ,prostorije itd... to se sa grickalicom presjece
vidio sam sve vrste optike koju t-com polaze u zemlju,interno u zgrade itd...
a sto se tice cvrstoce opticki kabel je jak samo kod vlacnih sila kao sto je tu jak i svaki drugi kabel.
ali presjeci ga nije ni najmanji problem.
sjeko samo debele bakrene kablove velicine 600 cetvorki to je 2400 bakrenih zica unutra+olovni zastitni plast debljine 0.5 cm i nakon toga celicni omotac u obliku trake koji namotan oko olova u obliku spirale i tako ide cijelom duzinom kabla.
mislim da tesko da moze gore od ovoga,a sa bonsekom za zeljezo ga presjecem za minutu-2 max
tako da optika kakva god da bila nije uopce problem,jer je kod nje cvrsto samo zastitni metalni omotac ako ga uopce i ima,a sredina gdje su niti je cista plastika i nista vise,a to se reze kao margarin
Volio bih vidjeti koje to optičke kabele presječeš grickalicom. Ako hoćeš jednostavno i brzo presjeći kabel, treba ti alat koji nije baš tako lako dostupan po trgovinama.
Mi smo komplete nabavljali direktno od Snap-ona, recimo. Vanjski kabeli su daleko gori, količina zaštite je prevelika za bilo koju kombinaciju "babe i lopate". Čak i kad ga bager povuče ne puca sam kabel tako lako, prvo popušta na spojnicama. Iz prakse mi ova priča nikako ne drži vodu iz nekoliko stvari, samo je pitanje kako su "majstori" stvarno povukli taj kabel.