Evo da pokrenemo novu temu, novu raspravu, jer se u temi od SJ-a krenulo pisati o navedenoj kameri pa da prebacimo to u odvojenu temu :)
Znaci riječ je o slijedećoj kameri: FIREFLY 6S koju se može nabaviti na GearBestu po trenutnoj cijeni od 99.99$. Što se potencijalnog promo koda/popusta tiče, trenutno ne mogu ništa obećati čeka se dok im prođe njihovo veselje i doček kineske nove godine, godine majmuna. Oni je smatraju kao losom godinom, valjda ce to za nas značiti pad cijena onda :D
Za linkove za narudžbu i sve ostalo se možete javiti preko privatne poruke kao i do sada. :)
Sto se same kamere tiče, nisam htio temu otvarati odmah jutros kad je krenula rasprava, nego sam odlučio prvo malo istražiti neke stvari jer mi je osobno zapala za oko nakon par pregledanih videa na netu..
Dimenzijama i izgledom rekao bih da je kamera doslovno identična pravom GoPro. Paše u kučište od GoPro jer su tipka za paljenje i snimanje na istom mjestu, gumbima za meni se ne može pristupiti na GoPro kučištu.
Unutar kamere se nalazi identičan senzor kao i u SJCAM SJ5000x, riječ je o NTK96660 Novatek chipsetu, te Sony IMX078 12MP CMOS grafičkom senzoru.
Što se ostatka specifikacija tice to bi izgledalo ovako:
Support USB / AV OUT
Video resolution: 4K at 24fps, 2.5K at 30fps, 1080P at 60fps / 30fps, 720p at 120fps, VGA at 30fps
Time-lapse video at 0.5 / 1 / 3 / 5 / 10 second intervals
Cycle recording, cutting video into 5-minute segments
Automatically start recording when connected to external power source via USB
Burst photo capturing 11 photos in 1 second
ISO adjustment, sharpness adjustment and color adjustment
Time stamping allowing you to stamp the time on the photos or videos
With gyro image stabilization function
Built-in WiFi allowing you to connect to the smart phone / tablet via the Firefly App
3 options for angle adjustment: Large / medium / small
Supporting TF card up to 64GB (not included in the package)
Sadržaj pakiranja je gotovo identičan onome kod SJ5000x
E sad, nakon hrpe istraživanja ja ću natipkati moje trenutno viđenje, pa se i vi ostali možete uključiti u raspravu.
Prednosti:
Što se tiče pozitivnih stvari, ovdje bih izdvojio gyro senzor koji koliko sam uspio vidjeti na većini videozapisa koje sam pogledao radi odlično svoj posao. Što se tiče toga ispeglan je odlično, jer od izlaska je kamera do sada imala 4 updatea ako se ne varam, zadnji aktivni firmware update je V2.3.
Nadalje prednost nad SJ5000x vidim u vidu podržane kartice, odmah od početka je podržana 64GB memorija, dok kod moje trenutno SJ navodno to nije slučaj. Nisam isprobavao model od 64GB u svojoj, tako da ne mogu tvrditi da li može ili ne, navodno neki modeli se mogu poreknuti s karticom od specifičnog proizvođača, dok neki ne mogu od kojeg god proizvođača je kartica.
Također plus bi bio veća baterija, u ovome slučaju 1600mAh vs. 900mAh
Mane:
Imam osjećaj da ce mi spisak mana ipak biti taj koji će kod mene osobno trenutno prevagnuti ali ništa nije još isključeno sto se tiče potencijalne nabavke.
Prvo, nema ekrana na poleđini kao kod SJ5000x na koji sam se navikao, odgovara mi jer na njemu vidim apsolutno sve potrebne informacije, također i prilikom slikanja mogu korigirati držanje kamere da je paralelno s horizontalom i tako neke "cake". Kamera nudi mali ekran s prednje strane kao GoPro ili Amkov AMK5000S koji sam posjedovao. netko će reći da mu je to dovoljno jer će sama kamera trošiti manje baterije, ali meni osobno nije. Razmazio me 2" ekran na SJ-u.
Nadalje, kamera podržava samo kut od 140° za razliku od 170° kod SJ-a. Za mene bitna stvar, jer volim što više toga uhvatiti na fotografiji. U skučenim prostorima će manji kut rezultirati možda manjim izobličenjem (fish eye distorzijom) kako je to stvar kod širokog kuta, ali jednako se i na SJ-u može korigirati u postavkama kut u iznosu od 70°-170°.
Šuška se po netu kao direktan konkurent SJ5xxx modelima, e sad da li će to u stvarnosti biti tako vrijeme ce pokazati.
Trenutno pošto je riječ o identičnom senzoru i grafičkom čipu, mislim da je samo pitanje vremena kada će SJ napraviti "odgovor". Odnosno ispeglati svoj gyro senzor do te razine kao kod Firefly 6S.
Također možda je ovo i pozitivan pomak da cijene padnu i kod "velikana"..
Na vama je sad da pokrenete daljnju raspravu i podijelite sa mnom vaše mišljenje, dojmove, kako vam se sve ovo čini? :)