Vijek HDD-a

poruka: 32
|
čitano: 7.916
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Vijek HDD-a

Zanima me, dali se na nekom programu (?) ili na neki nacin ( npr: red sektora ) odredi vijek HDD-a?

Imam HDD- star cca 3 godine, dosta je prosao, negdje 20-ak nestajanja struje, dosta trzaja ( npr: vadis usb pa trknes PC pa se ljulja itd ), 5-6 formata i dosta je preko njega podataka proslo. U zadnje vrijeme sam poceo skidati Kolekcije filmova, ali da bi to skinuo trebam PC ostaviti prek noci upaljen, bojim se samo radi harda da ne umre, novi nemogu zasad kupit.

Seagate 160 Gb ( Model neznam ).

Hvala.

PS: Torrenti se skidaju na externi HDD- ovaj samo radi.

Nothing lasts forever
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.10.2011 14:25 (Fake_Alert).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Vijek HDD-a

Imam ja hard od 8-9 godina, 40GB, ko nov, nema šta nije prošao.

Mes que un Club! FCBarcelona!
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
protjeran
Vijek HDD-a

skini HD tune pa pogledaj koja je serija.

ako je serija 11 ta je imala problema.

0 0 hvala 1
16 godina
Vijek HDD-a

Evo sta sam nasao na HD Tune.

Nothing lasts forever
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Vijek HDD-a
PLASMAorLCD kaže...

Imam ja hard od 8-9 godina, 40GB, ko nov, nema šta nije prošao.

I ja imam jednog takvog, to je WD disk od 40GB star 9 godina i ovo sada pišem s njega.

Valentin
17 godina
Vijek HDD-a

imas li broj radnih sati?

probaj sa defraglerom,bas me zanima satnica.  ovo kod mene je novi netbook,pa je malena, inace imam u hp-u seageta sa 8000 sati.

radi ko urica.

sad neznm kod hd tune, jeli to power on time, premda defragler ima isti pojam,te zasebno satnicu.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.10.2011 15:16 (torrente).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
protjeran

ja am rekorder, stari hitachi deskstar star cca 3 i pol godine sa 18 000+ radnih sati

Trenutno se igra X3 Terran Conflict
17 godina
Vijek HDD-a

po nekim mojim sjecanjima, vrtnja ploca moze trajati bez greske u beskraj.  hdd ima od mehanickih sklopova vijek na kocnicu igli. dakle,ono klik-klik na paljenju i gasenju...e to sam zaboravio u koliko se tisuca broji.

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
protjeran
Vijek HDD-a

ima i hd tune power count kod mene trenutno 10 836 sati

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
torrente kaže...

probaj sa defraglerom,bas me zanima satnica.  ovo kod mene je novi netbook,pa je malena, inace imam u hp-u seageta sa 8000 sati.

radi ko urica.

sad neznm kod hd tune, jeli to power on time, premda defragler ima isti pojam,te zasebno satnicu.

imas kod njega na drugoj slici satnicu

power on cound i sastrane 9621 sati

17 godina
Vijek HDD-a

vidio sam,ali mi je zbunjujuce sto se sada navode tri pojam, count,time,hours.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
bugonja kaže...
torrente kaže...

radi ko urica.

Dali je to dobro ili je pri kraju vijeka? Mislim opcenito za moju vrstu HDD-a ( Netko je spomenuo da je jedan dio modela zbagan ).

Nothing lasts forever
14 godina
Vijek HDD-a

Seagate Baracuda 250gb 16mb i ima 10000 radnih sati.Radi ko zmaj.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Fake_Alert kaže...
bugonja kaže...
torrente kaže...

radi ko urica.

Dali je to dobro ili je pri kraju vijeka? Mislim opcenito za moju vrstu HDD-a ( Netko je spomenuo da je jedan dio modela zbagan ).

da serija 11 je losa.ja imam barakudu serija 7 star 7 godina radi bez problema.sve dok nema bad sectora ja se nebih brinuo

17 godina
Vijek HDD-a

ja na poslu imam hdd-e koji se ne gase 7 godina.  nikada i nikako.

te price o bugovitosti su vjerojatno postojale,ali to ne znaci da je cijela serija bugovita.  kao i svaki uredjaj,ako je prezivio garantni period i usao u dublju starost...moze jos ohoo-ho.

malo sam pratio u pocetku ova zbivanja oko ssd-a i definitivno sam odustao pratiti materiju.  svaka druga tema, firmware i "valjda su rijesili bug u novoj generaciji", te cijeli tutorijali kako podesit ssd da mu bude "fino u radu".

zivio dobri stari mehanicki sa plocama ;)

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
Vijek HDD-a

Ma meni u godini bude preko 8 k sati, svima nam treba komp tako da je prakticki non stop upaljen.... imam jedan od 20 gb koji je star pun k i jos radi

Ne stavljajte ruku u ventilator dok ventilator radi. Upozorenje na klimatizacijskom uređaju
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Imao sam i ja Seagate 7200.7 hard disk od 200GB sve do 6.mj. prošle godine,kad je dobio hrpetinu bad sectora i bilo je oko 20-25% crvenih kvadratića (bad sectora) u HD Tuneu.

Par dana poslije skeniranja tih bad sectora,izdahnuo je skroz.

Također se slažem sa kolegom iznad da dok nema bad sectora ili neke greške u HD Tuneu nema razloga za brigu.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1878407
17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...

Inače, ovo što ti je žuto u HD Tuneu za Health možeš slobodno ignorirati - imam dva Seagateova diska, vjerojatno iste serije kao i tvoj, samo 250 ili 320 GB (ne sjećam se točno više koji, nisam sad za stolnim kompjuterom) i u oba je ta vrijednost ista kao u tvojem. Očito nije riječ o greški, nego jednostavno tako prijavljuje taj parametar (Threshold bi valjda trebao biti 100 pa zbog toga vrijednost ispada žutom).

S tim da moji diskovi nisu SATA, nego PATA i nisu stari tri godine, nego mislim nekih 5-6 godina. To su bili Seagatei još iz onog doba kad su bili među najpouzdanijim, ako ne i najpouzdaniji diskovi - 7200.10 i raniji modeli.

16 godina
Vijek HDD-a

Neznam za bad sectore, kad sa skenirao HDD prije par godina nije imao, valjda nema ni sad. Koliko vidim nigdje nema 11-ice pa valjda nije to ta "serija " zbaganih...

Znaci da se ne brinem puno o njemu?

Planiram vec neko vrijeme Samsungov F3 500 ili 1 tb kupit, ali me nesto uvijek sprijeci.

Valjda cu uskoro.

Nothing lasts forever
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...

Neznam za bad sectore, kad sa skenirao HDD prije par godina nije imao, valjda nema ni sad. Koliko vidim nigdje nema 11-ice pa valjda nije to ta "serija " zbaganih...

Tvoj je 7200.10. Ne moraš se brinuti. Ti diskovi u pravilu traju i traju - prije ih zamijeniš drugim, nego da ovog "potrošiš".

Fake_Alert kaže...
Planiram vec neko vrijeme Samsungov F3 500 ili 1 tb kupit, ali me nesto uvijek sprijeci.

Valjda cu uskoro.

Kupi. Ili F4, ali mislim da je maksimalni kapacitet brzih (dakle, da nisu EcoGreen) F4 diskova 320 GB. Ali su brži od F3. A i F3 i F4 su daleko brži od tvog Seagatea - imaju vjerojatno i više nego dvostruku veću brzinu prijenosa podataka od tvog Seagatea.

16 godina
mbaksa kaže...
Fake_Alert kaže...

Tvoj je 7200.10. Ne moraš se brinuti. Ti diskovi u pravilu traju i traju - prije ih zamijeniš drugim, nego da ovog "potrošiš".

Fake_Alert kaže...

Valjda cu uskoro.

Kupi. Ili F4, ali mislim da je maksimalni kapacitet brzih (dakle, da nisu EcoGreen) F4 diskova 320 GB. Ali su brži od F3. A i F3 i F4 su daleko brži od tvog Seagatea - imaju vjerojatno i više nego dvostruku veću brzinu prijenosa podataka od tvog Seagatea.

Hvala!. No ja vise trazim neki omjer kapacitet/brzina, brzina mi i nije toliko bitna, samo da je brzi od trenutacnog HDD-a. F3 500 ili 1 tb sam odabrao radi toga sto bi na napunio nekim torrentima, videima ( bavim se montazom ), slikama, igrama i dosta stvari. Ne kazem da mi je 320 pre malo ( kao 160 sada ), ali kad kupim HDD ne planiram mjenjat ga kao ni ovog sad ( barem 4-6 godina sigurno ).

Eco kategorija me ne zanima ni storage.

Cijena: Do 400 kn -/+ 50 kn - Mislim da je toliko ovaj F3 500 il 1 tb u ADM-u koliko sam vidio.

( Nemogu sad provjerit jer me zezaju ovi iz t-coma, smanjili mi brzinu pa sad zovem tehnicare... )

Nothing lasts forever
14 godina
Vijek HDD-a

F3 1TB kad vec kupujes.Sluzi odlicno kao OS disk,u rangu caviara black,a naravno moze i posluzit kao storage disk.Ili napravis dvije particije na njemu,jedna OS a druga storage.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...
Eco kategorija me ne zanima ni storage.

Cijena: Do 400 kn -/+ 50 kn - Mislim da je toliko ovaj F3 500 il 1 tb u ADM-u koliko sam vidio.

( Nemogu sad provjerit jer me zezaju ovi iz t-coma, smanjili mi brzinu pa sad zovem tehnicare... )

Toliko danas košta 1 TB F3. Samo kad kupuješ provjeri da je riječ o Spinpointu 7200 o/min.

15 godina
neaktivan
Vijek HDD-a

Molim Vas može mi netko objasniti što znaće ovi brojevi, a pogotovo ovo što je žuto, da li  je to zabrinjavajuće? Unaprijed se zahvaljujem.

hd tune hd tune
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Reallocated Event Count = 1, znači da je disk jednom radio realokaciju podataka iz nekog sektora; ako se broj neće povećavati kroz duži period, nije pretjerano zabrinjavajuće, posebno zato što ti je Reallocated Sector Count = 0. Naravno, bez obzira na mali broj, nije loše napraviti backup važnih podataka, za svaki slučaj.

Ultra DMA CRC Error - greška u komunikaciji disk-kontroler, često zbog lošeg SATA kabela; nije zabrinjavajuće, zamijeni SATA kabel ako imaš drugi.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2011 11:01 (KaeR).
17 godina
neaktivan
moderator
predrag123 kaže...

Molim Vas može mi netko objasniti što znaće ovi brojevi, a pogotovo ovo što je žuto, da li  je to zabrinjavajuće? Unaprijed se zahvaljujem.

Zabrinjavajuce je! Tvoj disk ima bad sektore i za sada [ali samo za sada] interna elektronika HDD premesta te neispravne sektore odnosno oznacava ih da se ne bi zapisivalo na njih da ne bi doslo do korupcije podataka.

Backup svega i razmisljaj o kupnji drugog diska [sto je brze moguce]

Max Headroom
17 godina
neaktivan
moderator
KaeR kaže...

Reallocated Event Count = 1

Broj moze biti Vendor Specific i ne znaci da je premesten samo jedan sektor. Jedan sektor se nece ni zapisati u SMART-u

Max Headroom
14 godina
neaktivan
Vijek HDD-a

U laptopu WD Scorpio ima 6093 radnih sati na ogromnim temperaturama, evo i dan danas radi kako spada.

Ofc.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
moderator
Fake_Alert kaže...

Zanima me, dali se na nekom programu (?) ili na neki nacin ( npr: red sektora ) odredi vijek HDD-a?

Neki programi znaju procitati i predvidjeti smrt HDD-a

Ono sto trebas znati je "Nearest T.E.C." [Threshold Exceeded Condition] a oznacava se kao Failure date

Ako u nekom programu procitas Nearest TEC unknown to znaci da e HDD u dobroj formi.

Nearest TEC "predvidanje" je tocnije ako program za analizu cuci (obicno) 2-3 dana u tray

Max Headroom
15 godina
neaktivan
predrag123 kaže...

Evo upravo sam odskenirao cijeli disk, ali nije program našao niti jednu grešku (bad sektor) kako to?

To je inaće externi HDD marke "take MS mem.line", ali piše da je unutar kučišta WD HDD, povezan je sata kabelom, star je oko 1,5 godina. Istina da puno radi.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice