Uskladivanje particija - Partition Alignment

poruka: 10
|
čitano: 5.982
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Net je prepun clanaka o ovoj problematici koja pogada SSD diskove ali nisam mogao pronaci kako provjeriti da li je SATA HDD ispravno uskladen ili kao sto kazu aligned

PORTOVA ima 65536 komada - Aner Begovic..haker iz Bosne

0 0 hvala 0
17 godina
I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Re: Uskladivanje particija - Partition Alignment

Hvala. Probao sam ovo i kaze mi da nemam poravnanu C: particiju. Disk mi je obican. Isto tako isprobao sam WD Acronis Partition Align tool i on kaze da samo C: nije a ostale 4 jesu.

Sto da radim sada? Kako se ovo poravnava? Citao sam na netu da kreiranje pocetne C particije sa instalacionim od W7 nije dovoljno, odnosno da to nece stvoriti geometrijskii ispravnu particiju. Mislim..WTF??? ako Windows setup ne kreira ispravnu onda sto ce kreirati?

Da li je moguce da Acronis zezne particiju prilikom vracanja? Ovi iz Acronisa kazu da nije moguce osim ako si backupirao particiju metodom sector by sector i sa istim nacinom vratio (sektor po sektor)

Bas sam dans posudio ganc novi 500 GB HDD (Hitachi) za backup. Trenutni je isto tako 500 GB ali to je mucan posao. Backup svega traje poprilicno pa brisanje DBaN-om ....

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.4.2011 2:02 (Lazarus Long).
17 godina
Lazarus Long kaže...

Hvala. Probao sam ovo i kaze mi da nemam poravnanu C: particiju. Disk mi je obican. Isto tako isprobao sam WD Acronis Partition Align tool i on kaze da samo C: nije a ostale 4 jesu.

Sto da radim sada? Kako se ovo poravnava? Citao sam na netu da kreiranje pocetne C particije sa instalacionim od W7 nije dovoljno, odnosno da to nece stvoriti geometrijskii ispravnu particiju. Mislim..WTF??? ako Windows setup ne kreira ispravnu onda sto ce kreirati?

Da li je moguce da Acronis zezne particiju prilikom vracanja? Ovi iz Acronisa kazu da nije moguce osim ako si backupirao particiju metodom sector by sector i sa istim nacinom vratio (sektor po sektor)

Bas sam dans posudio ganc novi 500 GB HDD (Hitachi) za backup. Trenutni je isto tako 500 GB ali to je mucan posao. Backup svega traje poprilicno pa brisanje DBaN-om ....

Zašto B&N? Čemu? Samo napravi image zlu ne trebalo, pokreni alignment (koji će, vjerujem, potrajati), i to bi trebalo biti to. Nakon uspješne radnje napravi novi image. Nakon neuspješne vrati originalni image.

Javi kako je sve prošlo.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
17 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...

Zašto B&N? Čemu?

Sa DBaN-om cu brisati posudeni disk ...sa jednim prolazom :)

BTW

Acronis odbija poravnati sa obrazlozenjem da disk nije "WD advanced format". Sto da cinim sada? Das neki link za takav alat?

16 godina

treba provjeriti i jumpere (po sjećanju, 7-8) kao XP compatibility tj. cluster size (align). Starije serije WDa su imale nacrtanu shemu.

To bi moglo biti uzrok nemogućnosti izmjene. Trebalo bi raditi s WD-align-CDa. (Čini mi se da imaš WDov disk (po PATu), dok je novi Hitachi.. ili pokušati s Hit.Fitness i ostalim toolsima).

Prije je Hit.tools (IBM) radio s ostalim markama recimo za error-test, nisam provjeravao za align ali postoji mogućnost da su zadržali taj (dobar) običaj..

Koliko znam npr linux pravilno aligna pa možeš iskorisitit live-ubuntu (gparted) ili tipkajući u MSovom diskpart-u ako gornji alati ne prodržavaju druge marke.

Zapravo nemam konkretnog rješenja jer do sad nisam imao takav problem ili potrebu, kao da je to važnije za SSD, dok je sam internet prepun često upitnih savijeta... pa sve ovo uzmi s 'rezervom' ... {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ok, pa bas sam za to i postavio pitanje. Naime, trazeci odgovor na netu sve vise i vise sam bio zbunjen. Oprecnih stavova, "teorije zagovora", neki tvrde da Windows 7 ne zna poravnati particije itd.

Da ne tupim! Da li da poravnjavam ovo posto sve do ove problematike nisam bio svijestan za ovo? WEI score za disk mi je 5,9 kao kod vecine korisnika obicnih hardova

16 godina
Lazarus Long kaže...

..WEI score za disk mi je 5,9 kao kod vecine korisnika obicnih hardova

(ima li novih saznanja?, neke koristi od alignjanja?)

-pa malo trabunjanja, ako testiraš za usporedbu-analizu.

.. score 6+ je za RAID i SSDove, tako da bi rekao da nema bitnog utjecaja na preformanse.

- Sam WEI score je neki 'broj' koji nema nikakvu konkretnu mjerljivost.

Dok cluster size daje različite rezultate ovisno o vrsti posla (tj. tipu-veličini filea kojim barata) kao recimo strip size za raid. Ukratko, nema univerzalnog pravila pa ni konkretnog dokaza o prednosti. Na SSDu ima više (logično) koristi zbog same logike adresiranja banaka i refresha, identično kao za RAM ili NCQ opimizaciji na HDDu ali NCQ je software (logika), ne stvarne performanse HDDa.

Sad bi malo teoretizirao o veličini clustera, tj stari 512Byte i 4KB.. za primjer pokušaj snimiti na CD s isključenim BurnProofom ikone i slične (.ini, inf ..) filoeve ukupne veličine npr 100MB. ICO-32x32x16 je cca 2KB dok je 16x16x16=700Byte, na clusteru od 4KB 'gubitak' preformansi je takav da snimač nije mogao snimiti takav CD. Veći cluster je OK za veće fileove (korisnički podatci: muzika, slike, video..) dok sistemski dio može biti problematičan. Na novijim OSevima su i ikone daleko veće, (ili staro rješenje zapakirane u .dll) ali kod bootanja je to ipak osjetniji gubitak...

Upravo taj dio pokazuje koristi od internog cache na disku i optimizacije, kao i stvarna (sirova) brzina diska i internog kontrolera. (recimo intel-SSD).

Po takvoj logici, sys-boot disk bi trebalo formatirati manjim clusterom, dok radni dio (obično i daleko veći) treba s većim... opet, to je i do sad bilo tako, tj. cluster je proporcionalan veličini diska, samo se sad ponovo aktualizira (možda marketing?)...

Sam align je samo poravnanje tablice i fizičke adrese odnosno identična veličina FS-clustera i hard-clustera... ne vidim nikakvu vremensku uštedu-ubrzanje u tom osim što bi kod poravnatog bilo moguće preskočiti translaciju... ali to se (mislim) još nije izmijenilo (i vjerojatno ni neće), odnosno to je vjerojatno s EFI BIOSom, ali nije moguće na starijim MBO i OSevima. (hint: MBR, CHS, LBA/0-1, GPT...)

-Ima li uopće razlike ili potrebe alignati disk (HDD, ne SSD) npr 3TB ako je podjeljen na recimo sys 100GB + ostatak 2.7TB, jer mi je besmisleno napravit jednu particiju s diskom iznad 250GB.. dok podjelom na particije (mislim, bez dokaza) da problem ili potreba-korist zapravo ni ne postoji.

-Možda ima neki bench koji bi to provjerio, jer je subjektivni dojam pre 'subjektivan'.

-Sys disk (na kojem je OS) je dobro mjesto za benchanje i usporedbu starog-novog clustera odnosno alignanja, ako istestiraš/usporediš te rezultate to bi mi bilo pouzdanije nego internetske (reklamne?) brojke.

17 godina
neaktivan

Nazalost onaj spominjani Hitachi HDD koji sam uzeo na zajam da preselim sadrzaj trenutnog diska sam morao da vratim pa dosli su praznici pa neke obaveze i tako nisam nista uradio ali u meduvremenu sam "snifao" netom i vidjeo sam da vecina krsi koplje oko toga da li da se poravnava obican HDD (ne RAID i SSD)

Neki kazu da pocetni sektor treba biti 63-ci a neki 64-ti. Ovi prvi kazu da "kompjuter" broji od nule (sto je tacno) a drugi...ma kaos...zaturio sam negdje tabele sa grafikonima na kojima se vidi da nema pomaka   u performansima kada se to radi na HDD koji nisu u RAID ili SSD

Evo sto kaze System Info kod mene

Partition Size 80,17 GB (86.085.748.224 bytes)
Partition Starting Offset 32.256 bytes <---ovo vecina kaze da treba ovako i biti...uostalom  koristio sam  diskpart  kao stovecina predlaze da malo bolje provirim u stanje particija

kopi/pejst ostalog

Model WDC WD5000AAKS-00V1A0 ATA Device
Bytes/Sector 512 <----
Media Loaded Yes
Media Type Fixed hard disk
Partitions 4
SCSI Bus 0
SCSI Logical Unit 0
SCSI Port 2
SCSI Target ID 0
Sectors/Track 63 <----------
Size 465,76 GB (500.105.249.280 bytes)
Total Cylinders 60.801
Total Sectors 976.768.065
Total Tracks 15.504.255
Tracks/Cylinder 255

Ali necu se predati lako :))) Ja cu ipak ovaj moj "malo" obrisati pa sve ponovo vratiti natrag da se moja zavidljiva dusa smiri. Ako nista drugo dobit cu perfektnu defragmentaciju fajlova kada sve vratim natrag

Necu koristiti kloniranje

16 godina

- to mi sve zvuči kao (neki dan sam pripremao neke image..) nakon defraga s AusLogic-DDom, on mi ispiše da je sad sistem brži za 1%.. 'mislim?' kako ja to mogu znati-osjetiti osim samom logikom je je fragmentirani disk vjerojatno sporiji uz podsjetnik da neki OSevi/FSovi nemaju (de)frag.

- Izgleda da je i ovo u toj sferi.

btw, Acronis (Hit. ne spominju seriju HDDa) odnosno Paragon (mora biti WD-AFD) drugi alati se ne spominju (osim diskpart), tako da se ne mučiš tipkanjem u CMDu.

edit: i za Hitachi (Acronics) mora biti neki od AF serije. Pošto su mi noviji TB HDDovi uvijek puni backupova, ništa od tog.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.5.2011 10:15 (ihush).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice