SSD - msata, m2, pci-e, sata express?

poruka: 6
|
čitano: 7.122
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina

Naletio sam na sve ove vrste SSD-ova. Pošto nisam toliko stručan u engleskom nisam do kraja uspio odgonetnuti sve što me zanima.

Pa ako neko može pojasniti koja vrsta je najbolja, najbrža, omjer cijene, i podržavaju li nove 1150 ploče sve navedeno?

Hvala i lijep pozdrav!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: SSD - msata, m2, pci-e, sata express?

pomiješao si svašta. Udahni, googlaj, jedino su SSD ono što pitaš tj SSD/HDD. Ostalo je nabacana terminologija kao cinšpula i cincilator...

memorija može biti trajana i radna/dok je pod naponom.. upravo RAM nazivamo i radna memorija (pomalo pogrešno), sve ostalo je trajna/storage koja pamti podatke dok je PC isključen.

Sve je memorja.

Razlike koje su gore bitne, je tip kontrolera-priključka, npr možeš identičan SSD/memoriju spojiti na SATA ili USB ili firewire.. na bilo koji kontroler. Moguće brzine i ostvarene će ovisitit o najsporijem dijelu tog lanca, dal je to disk-memorija, kontroler, adapter-konverter.. ili sama MBO-chipset, propustnost pa do snage CPUa koji to obrađuje ili specijaliziran chip koji preuzme dio posla... HDD-kontroler, karikirano jednako kao i VGA-GPU, Audio.. radi svoj dio posla. Usko grlo je ugl sabirnica MBO tj kontroler na koji je nešto priključeno. Tako VGA ide na najširu sabirnicu pciex16 dok mreža-audio.. može na pcix1-4-8.. dovoljno je. Jednako kad se želi više VGA u SLI-CF tad i MBO ima odgovarajući chipset-kontroler, tako neki recimo specijalni memorijski diskovi (mješavina RAMa + rješenje za pamćenje bez struje..) idu na bržu sabirnicu inače bi bilo beskorisno-usko grlo. JEdnako kao i VGA.. To su najbrži ''diskovi'', ne postoje najbolji, omjer cijene je stvar koju ti moraš procijeniti..

Postoji i software, RAM disk, to je najbrži disk, ali nije fizički disk i za većinu je nedovoljne veličine da bi brzina opravdala kemijanje u odnosu na SSD.

msata je poseban konektor na MBO (uvedeno prije par godina, napušta se..).

Zapravo, gledaj SSD (i uspoređuj s HDD) ako te to zanima, ostalo skoro da nema veze s tim. Istina, sve to je memorija, jednako kao da kažem da je voda u lavoru jednaka moru jer je to voda..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina

Hvala na odgovoru. Ok istina nisam dobro rekao šta sam mislio. Htio sam reći da sam po raznim shopovima pod kategorijom SSD naletio na raličite vrste i oblike SSD-ova (ili onoga što tamo piše da je SSD). Znači oni klasični kao 2.5, pa neke pločice, i još jedna vrsta koja se spaja na pci-e. Onda sam išao googlati pojmove pci-e, msata i m2 pa sam vidio da postoji i sata express na koji se može spojiti SSD.

E sad pošto sklapam skupu konfiguraciju nisam se htio dovesti u situaciju da kupim nešto što možda izlazi iz upotrebe, ili nešto što je po perfomansama nije dobro kao druga vrsta...

Da ne filozofiramo dalje, da uzimaš neki disk po želji koji bi to bio?

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2015 11:52 (SnakeST).
17 godina

Ako sklapaš normalno kućno računalo gledaj normalne 2.5" SATA 3 SSD-ove, 95% ponude po trgovinama su ti baš takvi.

Preporučam ti Samsung Evo Basic 256GB ili 512GB verzije. Ili Pro verziju ako baš želiš 10 godina garanciju.

Ova ostala sučelja nisu još toliko aktualna u kućnim desktop računalima, a u pripremi su i još neka koja nisi niti naveo. U svakom slučaju ne trebaš se opterećivati s tim.

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2015 12:46 (lllnuclearlll).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
SnakeST kaže...

..

Da ne filozofiramo dalje, da uzimaš neki disk po želji koji bi to bio?

-tako uzimam sladoled... pokažem prstom ili kažem čokolada..

primjer, recimo da je u pitanju noetbook, tad ni jedan npr 3.5" ne dolazi u obzir ili neko rješenje sa specijaliziranom karticom.. kupnju cipela, bez obzira koliko mi se sviđaju neke za princezu-štiklasto-šljokaste, ipak moram odabrati prema veličini svog footprinta. Želje? Želje s tim nemaju ništa, requirementsi i fizikalni zakoni, novčani limit itd. Disk može biti optočen swarowski kristalima.. time nije bolji, samo skuplji.

Ne kemijaj, pogledaj neku konfiguraciju ili samo SSD u cjeniku i izguglaj teh.specifikacije ili bencheve, tad će ti možda biti jasnije zašto je neki skuplji.. ili zašto je možda nova serija brža, jeftinija.. ili je treba izbjegavati zbog nekog problema..

Danas najbrži.. sutra će biti normalan, usporedi sa stanjem od prije cca 3-5g ili 10god.. cijena/kapacitet je stvar tvojih requirementsa i resursa. Znanje koje je potrebno za kvalitetnu odluku nemaš, postoji šansa da ti trgovac nabaca skupe komponente... tu nema prečice, npr za gaming imaš neka pravila ugl igra ima requirements, pročitaj npr dx11, za video obradu konkretna app ima req. dal za količinu RAMa ili što već... čitaj requirementse KONKRETNOG softwarea kojeg želiš koristiti, ne neko hipotetsko pitanje. Ili obraduj trgovca kupnjom najskupljig komponenti koje će možda biti ono što si želio, možda i ono što si trebao. (to nisu iste stvari).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina

lllnuclearlll hvala na preporuci.

Ne kupujem najskuplji SSD, daleko od toga. Ali ne kupujem ni nešto bezveze. Ja sam uglavnom mislio da su to vrste SSD-ova koje se uvelike razlikuju jedna od druge i nisam zelio pogrijesiti pri kupovini.

Sad mi je puno jasnije i na tome ti veliko hvala!

Pozdrav!

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice